Guvernul Ponta intenţionează să mărească indemnizaţiile foştilor deţinuţi politici

Un proiect de lege depus la parlament, care poate fi văzut pe saitul Camerei Deputaţilor (linc) prevede mărirea indemnizaţiilor lunare ale foştilor deţinuţi politici acordate conform Decretului-Lege 118/1990 la 400 lei/an de detenţie, strămutare în alte localităţi, deportare în străinătate sau prizonierat. Dacă un Corneliu Coposu ar mai fi trăit, conform proiectului de lege sus-menţionat ar fi avut dreptul la o indemnizaţie lunară de aproximativ 7000 lei.

Decretul-Lege 118/1990 a fost primul din seria de legi de după revoluţie prin care s-au acordat indemnizaţii lunare unor persoane care, conform anumitor criterii, au unele merite. Imediat după căderea lui Ceauşescu, încă din perioada guvernului provizoriu, cînd nu avuseseră loc încă primele alegeri libere (deci legitimitatea guvernului era discutabilă), foştii deţinuţi politici au făcut presiuni asupra lui Ion Iliescu pentru ca acesta să emită o lege prin care să li se confere unele drepturi materiale. Ion Iliescu le-a acceptat cererile şi a emis decretul sus-menţionat, care a fost doar primul dintr-o întreagă serie legislativă prin care s-au acordat drepturi materiale la diferite categorii de cetăţeni: veterani de război, prigoniţi pe motive etnice, refugiaţi din Basarabia, Cadrilater sau Ardealul de Nord, sportivi de performanţă, oameni de cultură, membri ai Uniunii Scriitorilor, deţinători ai atestatului de artist interpret, membri ai diferitelor Academii, revoluţionari.

Propunerea legislativă vine după ce în ultimele cîteva luni guvernul Ponta a luat sau a anunţat că va lua şi alte măsuri de mărire a veniturilor primite de la stat de unii cetăţeni: instituirea unei indemnizaţii de 3400 lei/lună pentru diplomaţii pensionari, mărirea la 2700 lei/lună a aşa numitelor „indemnizaţii de merit”, reintroducerea pensiilor de serviciu pentru personalul navigant civil, mărirea veniturilor poliţiştilor cu studii superioare şi ale artiştilor-interpreţi.

De remarcat totodată că preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, domnul Octav Bjoza, a devenit recent subsecretar de stat al guvernului Ponta (linc).

Mai citeşte:
Cheltuielile bugetare pentru diferite tagme beneficiare de legi speciale
Guvernul crează “instituţia indemnizaţiei”. Pentru diplomaţii pensionari. Revoluţionarii cu merite deosebite vor rămîne fără indemnizaţii şi în 2014
Guvernul dorește extinderea “instituției indemnizației”
Guvernul Ponta crește veniturile cetățenilor (a unora dintre ei)
Guvernul mărește indemnizațiile de merit și indemnizațiile pentru artiștii interpreți
Octavian Bjoza, numit subsecretar de stat la SSRMLÎRC

2 gânduri despre „Guvernul Ponta intenţionează să mărească indemnizaţiile foştilor deţinuţi politici

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.