O rezolvare simplă pentru problemele votului în diasporă: Mai multe secţii de votare în aceeaşi clădire

La ultimele alegeri s-a stîrnit scandal cu condiţiile necorespunzătoare în care s-a putut vota în unele ţări străine cu un număr mare de cetăţeni români. Pentru a vota, aceştia au stat în unele locuri ore întregi la coadă iar unii dintre ei n-au mai apucat să voteze. La Torino (Italia) şi la Paris, jandarmii au folosit gaze lacrimogene pentru a potoli cetăţenii români care protestau fiindcă nu pot vota (linc).

Sînt motive obiective pentru care au apărut aceste probleme. S-a invocat declaraţia pe propria răspundere cerută de legea electorală pentru cei care votează pe liste suplimentare – iar în străinătate, toţi votanţii sînt pe liste suplimentare. S-a invocat faptul că listele suplimentare trebuie completate manual cu numele, prenumele şi CNP-ul votanţilor, ceea ce consumă timp. Apoi, există problema numărului limitat de proprietăţi ale statului român în străinătate, unde acesta ar putea organiza secţii de votare, ceea ce face ca numărul de doritori de a vota la o secţie din străinătate să fie foarte mare, ţinînd seama şi de creşterea numărului românilor care au emigrat.

Ministrul de externe Meleşcanu recomanda românilor din Paris exasperaţi de coada imensă de la secţia de votare de la ambasadă să meargă în oraşul Nancy (linc), la 385 km, unde fusese organizată o secţie de votare la care nu se stătea la coadă.

Eu îmi pun o întrebare legată de legalitatea organizării unor secţii de votare în străinătate altundeva decît la misiunile diplomatice. Cum se pot urmări penal eventualele fraude în alegeri petrecute în asemenea secţii dacă legea penală română este competentă doar pentru infracţiunile săvîrşite pe teritoriul României? Teritoriul misiunilor diplomatice (sau al navelor sub pavilion românesc) se consideră teritoriu naţional, conform convenţiilor internaţionale, dar secţiile de votare din străinătate din afara ambasadelor şi consulatelor nu au acest statut. În cazul unor eventuale fraude în procesul de votare, vinovaţii vor putea invoca în apărarea lor extrateritorialitatea. Adică, că legea română nu le este aplicabilă.

Toată problema asta a votării în străinătate ar fi putut fi rezolvată mult mai simplu. Se cam cunosc locurile în care sînt mulţi emigranţi români, deci se putea bănui unde vor veni multe persoane să voteze. În acele locuri, în clădirile respective ale statului român (ambasade, consulate), în loc de o secţie de votare se puteau organiza mai multe.

Eu am votat în Timişoara. Secţia de votare la care am votat a fost amenajată în clădirea unei şcoli. Dar în aceeaşi clădire au fost amenajate alte 3 secţii de votare, fiecare secţie într-o altă încăpere. Exact la fel s-ar fi putut face şi la ambasada română din Paris, de pildă. Bănuiesc că clădirea ambasadei are măcar 4 odăi diferite, deci se puteau organiza măcar 4 secţii de votare, fiecare într-o altă încăpere. Asta ar fi însemnat că votarea ar fi decurs de 4 ori mai repede. Ar fi fost 4 comisii de votare diferite, dar toate în aceeaşi clădire.

Se pune problema dacă o asemenea soluţie nu ar înlesni frauda electorală, prin „turismul electoral” între secţiile de votare din aceeaşi clădire. Adică, un cetăţean necinstit ar putea vota fără mari eforturi la toate secţiile de votare din clădirea ambasadei. Dar aceeaşi posibilitate este şi la secţiile de votare din România, aflate în aceeaşi clădire. Dacă în România nu s-au semnalat probleme semnificative de acest fel, nu văd de ce ne-ar îngrijora o situaţie asemănătoare în străinătate. Iar frauda ar fi lesne de descoperit apoi prin compararea listelor unde sînt trecute numele şi CNP-ul votanţilor.

Măsura ar fi lesne de pus în practică la alegerile viitoare, căci s-ar folosi clădirile deja aflate în proprietatea statului român. Ar fi nevoie doar de plata unui număr suplimentar de membri ai comisiilor de votare, adică un efort nesemnificativ. E posibil ca în străinătate să fie mai greu de găsit persoane dispuse să se înscrie ca membri în comisiile de votare, ţinînd seama de plata standard care e alocată pentru membrii comisiilor şi care reprezintă o sumă infimă pentru ţările dezvoltate. Dar ne putem bizui şi pe simţul civic al oamenilor – dacă unii pot sta ore în şir la coadă ca să voteze fără să primească nimic pentru asta, s-or găsi şi unii care să accepte să stea o zi într-o comisie de votare pentru o plată mică raportată la cîştigurile din ţările respective.

Un gând despre „O rezolvare simplă pentru problemele votului în diasporă: Mai multe secţii de votare în aceeaşi clădire

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.