Cercetările Parchetului în dosarul revoluției (72). Brașov. Zonele Uzina 2 Tipografie, Hărmanului, Toamnei, Zizinului, Sitei

Continui prezentarea ordonanţei procurorilor Codruţ Mihalache, Marian Tudor şi Claudiu Culea în dosarul 97/P/1990 – dosarul mamut făcut de procurorul Dan Voinea prin conexarea mai multor cauze legate de revoluţia din 1989. Astfel, acesta a devenit dosarul principal legat de revoluţie, dar nu trebuie făcută greşeala de a-l considera singurul dosar cu acest subiect din arhivele parchetului.

Vezi şi primele părţi ale acestei ordonanţe:
– Consideraţii generale
– Istoricul dosarului
– Situaţia de fapt generală
– Bucureşti. Reţinuţi şi loviţi (1)
– Bucureşti. Reţinuţi şi loviţi (2)
– Bucureşti. Reţinuţi şi loviţi (3)
– Bucureşti. Reţinuţi şi loviţi (4)
– Bucureşti. Reţinuţi şi loviţi (5)
– Bucureşti. Reţinuţi şi loviţi (6)
– Bucureşti. Reţinuţi şi loviţi (7)
– Bucureşti. Busculada de la mitingul lui Ceauşescu
– Bucureşti. Răniţi şi ucişi de maşini militare
– Bucureşti. Ucişi prin împuşcare în 21 decembrie şi noaptea de 21/22 decembrie 1989
– Bucureşti. Răniţi în 21 decembrie şi noaptea de 21/22 decembrie 1989
– Bucureşti. Reţinuţi şi loviţi (8)
– Bucureşti. Agresaţi, reţinuţi, răniţi
– Bucureşti. Răspînditori de manifeste şi alţii
– Bucureşti. CC – situaţie generală
– Bucureşti. Răniţi şi ucişi în zona CC (1)
– Bucureşti. Răniţi şi ucişi în zona CC (2)
– Bucureşti. Moartea lui Jean Luis Calderon
– Bucureşti. Răniţi şi ucişi în zona CC (3)
– Bucureşti. Răniţi şi ucişi în zona CC (4)
– Bucureşti. Răniţi şi ucişi în zona CC (5)
– Bucureşti. Un securist rătăcit în CC
– Bucureşti. Moartea generalului Milea
– Bucureşti. Palatul Telefoanelor (1)
– Bucureşti. Palatul Telefoanelor (2)
– Bucureşti. Palatul Telefoanelor (3). Moartea actorului Horia Căciulescu
– Bucureşti. Televiziune – situaţia generală
– Bucureşti. Televiziune. Răniţi şi ucişi (1)
– Bucureşti. Televiziune. Răniţi şi ucişi (2)
– Bucureşti. Televiziune. Răniţi şi ucişi (3)
– Bucureşti. Televiziune. Răniţi şi ucişi (4)
– Bucureşti. Televiziune. Reţinuţi (bănuiţi de terorism)
– Bucureşti. Televiziune. Margareta Costea
– Bucureşti. Televiziune. Răniţi şi ucişi (5)
Bucureşti. Radiodifuziune
Bucureşti. Zona Mărgeanului – Şoseaua Antiaeriană. Răniţi şi ucişi (1)
Bucureşti. Zona Mărgeanului – Şoseaua Antiaeriană. Răniţi şi ucişi (2)
Bucureşti. Zona M.Ap.N. Răniţi şi ucişi (1). Militari împuşcaţi în autobuze sau camioane
Bucureşti. Zona M.Ap.N. Răniţi şi ucişi (2)
Bucureşti. Zona M.Ap.N. Împuşcaţi în autoturisme (1)
Bucureşti. Zona M.Ap.N. Răniţi (1)
Bucureşti. Zona M.Ap.N. Împuşcaţi în autoturisme (2)
Bucureşti. Zona M.Ap.N. Răniţi (2)
Bucureşti. Zona M.Ap.N. Împuşcaţi în TAB sau în elicopter
Bucureşti. Zona M.Ap.N. Împuşcaţi în autoturisme (3)
Bucureşti. Zona M.Ap.N. Răniţi şi ucişi (3)
Bucureşti. Zona M.Ap.N. Moartea rugbyştilor Durbac şi Murariu
Bucureşti. Zona M.Ap.N. Răniţi şi ucişi (4)
Bucureşti. Zona M.Ap.N. Autobuzul mitraliat
Bucureşti. Zona M.Ap.N. Uslaşul Soldea
Bucureşti. Zona M.Ap.N. Reţinuţi (bănuiţi de terorism)
Otopeni
Bucureşti. Şoseaua Olteniţei
Bucureşti. Fabrica de Elemente de Automatizări. Răniţi falşi?
Bucureşti. Casa Scînteii
Bucureşti. Spitalul Militar Central, Spitalul Colţea şi Calea Moşilor
Bucureşti. Colentina, Linia de centură – Domneşti, Operă, Piaţa Unirii, Spitalul Caritas
Bucureşti. Strada Eforie, şoseaua Pantelimon, Griviţa Roşie, 23 August, Bucur Obor
București. Str. Lemnea
București. Zonele Beldiman, Arhivele Statului, Tei – Barbu Văcărescu, spitalul Floreasca, șoseaua Viilor
București. Șoseaua Chitilei (inclusiv comuna Chitila), Calea Griviței și întreprinderea Laromet
București. Cadavre neidentificate
Timișoara
Brașov. Deschiderea focului
Braşov. Răniţi şi ucişi în zona Consiliului Judeţean
Brașov. Zona Capitol
Brașov. Zona Parc – Poștă
Brașov. Zona Modarom

În acest fragment sînt prezentate victime din zona Uzinei 2 Tipografie și a străzilor Hărmanului, Toamnei, Zizinul și Sitei.

69. Lepădatu Gheorghe (Braşov-Vol.37 Victime Uzina 2 Tipografie, str. Hărmanului, Toamnei, Zizinul) – decedat
70. Parte vătămată Lorincz Ladislau (Braşov-Vol.37 Victime Uzina 2 Tipografie, str. Hărmanului, Toamnei, Zizinul) – rănit
Numiţii plt. maj. Lepădatu Gheorghe (fiul lui Ion şi Anuţa, născut la data de 26.08.1950 în judeţul Vrancea, cu ultimul domiciliu în Predeal …, judeţul Braşov), din cadrul Poliţiei Oraşului Predeal şi civ. Lorincz Ladislau s-au aflat în seara zilei de 23.12.1989 în fruntea unui convoi de autovehicule cu ajutoare acordate din străinătate, care se deplasa în zona cartierului Zizin. În momentul în care au ajuns la podul pasarela de la Uzina 2 s-a deschis foc de către elevii Şcolii Militare U.M. 01932 Braşov, care se aflau amplasaţi în zona Întreprinderii Poligrafice. În aceste împrejurări subofiţerul a fost împuşcat mortal, iar civilul rănit.
Conform raportului de constatare medico-legală nr. 499/AUT/1989, moartea numitului Lepădatu Gheorghe a fost violentă şi s-a datorat dilacerării cerebrale consecutive pătrunderii gloanțelor în cutia craniană.
Conform raportului de constatare medico-legală nr. 1082/E/27.03.1990, numitul Lorincz Ladislau, a suferit leziuni la nivelul gambei drepte care au necesitat pentru vindecare 40-45 zile de îngrijiri medicale.
Prin rezoluţia nr. 98/P/1990, din data de 28.04.1990, a Procuraturii Militare Braşov, s-a dispus neînceperea urmăririi penale cu privire la decesul numitului Lepădatu Gheorghe şi rănirea numitului Lorincz Ladislau, reţinându-se că militarii au acţionat fără vinovăţie.
71. Roşca Corina (Braşov-Vol. 37 Victime Uzina 2 Tipografie, str. Hărmanului, Toamnei, Zizinul) – decedată
Numita Roşca Corina, minoră în vârstă de 6 ani, cu ultimul domiciliu în Braşov, str. Traian (…), a fost împuşcată mortal, în seara zilei de 24.12.1989, în timp ce se afla împreună cu părinţii în locuinţă, focul fiind executat de către luptători din cadrul gărzilor patriotice aflaţi la intersecţia str. Zizinului cu str. Toamnei.
Conform raportului medico-legal nr. 494/AUT/1991, moartea numitei Roşca Corina a fost violentă şi s-a datorat fracturii, hemoragiei şi dilacerării cerebrale.
Împrejurările în care s-a produs decesul numitei Roşca Corina au făcut obiectul dosarului nr. 344/P/1990 al Procuraturii Militare Braşov, care a dispus declinarea competenței de soluționare a cauzei în favoarea Procuraturii Locale Braşov, reţinându-se că făptuitorii, respectiv civilii Dănilă Octavian, Oprea Claudiu, Oprea Aurelian şi Oprea Aurel, erau luptători în Gărzile Patriotice.
72. Parte vătămată Paraschiv Lucreţia (Braşov-Vol.37 Victime Uzina 2 Tipografie, str. Hărmanului, Toamnei, Zizinul) – rănită
Numita Paraschiv Lucreţia, fiica lui Natural şi Ana, născută la data de 09.06.1938 în Braşov, domiciliată în Braşov, str. Zizinului (…), a fost împuşcată în cap, în seara zilei de 24.12.1989, în timp ce se afla în bucătăria din locuinţa proprietate personală situată în str. Zizinului (…), focul fiind executat din stradă, de mai multe persoane civile.
Conform raportului medico-legal nr. 346/E/05.02.1990, numita Paraschiv Lucreţia a necesitat 50 zile de îngrijiri medicale.
Prin rezoluţia nr. 173/P/1991, din data de 13.06.1996, a Parchetului Militar Braşov s-a dispus neînceperea urmăririi în cauză sub aspectul infr. prev. de art.181 C.P., reţinându-se că s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale.
73. Perţache Cătălin (Braşov-Vol.12 Victime) – decedat
Numitul Perţache Cătălin, cu ultimul domiciliu în Braşov (…), în seara zilei de 23.12.1989, în timp ce se deplasa pe str. Sitei, fiind însoţit de numiţii Bejenaru Ştefan, Stoian Marian şi Gîscă Adrian, precum şi de alţi civili, având asupra sa o armă tip AKM, (pe care o primise în cursul zilei respective de la unitatea militară din Halchiu), în apropierea staţiei de salvare a fost implicat într-un schimb de focuri cu un grup de militari, în aceste împrejurări susnumitul fiind împuşcat mortal
Conform raportului medico-legal nr. 506/04.05.1990, numitul Perţache Cătălin a decedat ca urmare a contuziei, fracturii şi hemoragiei cerebrale produse prin lovire cu gloanțele unei arme de foc.
Prin rezoluţia nr. 175/P/1990 din data de 02.12.1991, Procuratura Militară Braşov a dispus neînceperea urmăririi penale în cauza privind decesul numitului Perţache Cătălin şi rănirea numiţilor Bejenaru Ştefan, Stoian Marian şi Gîscă Adrian, reţinându-se că sunt incidente disp. art. 45 C.pen., privind starea de necesitate. Numita Perţache Leontina, mama victimei, s-a constituit parte civilă în cauză.
74. Parte vătămată Bejenaru Ştefan (Braşov-Vol.12 Victime) – rănit
Numitul Bejenaru Ştefan, fiul lui Gheorghe şi Ruxandra, născut la data de 06.10.1948 în Tg. Ocna, judeţul Bacău, domiciliat în municipiul Câmpu-Lung (…), judeţul Braşov, în seara zilei de 23.12.1989, în timp ce se deplasa pe str. Sitei, fiind însoţit de numiţii Perţache Cătălin, Stoian Marian şi Gîscă Adrian, precum şi de alţi civili, în apropierea staţiei de salvare numitul Perţache Cătălin a fost implicat într-un schimb de focuri cu un grup de militari, în aceste împrejurări numitul Bejenaru Ştefan fiind rănit prin împuşcare.
Conform raportului medico-legal nr. 669/E/01.03.1990, numitul Bejenaru Ştefan a suferit o plagă împuşcată transfixiantă în regiunea dorsală dreaptă, necesitând 12-14 zile îngrijiri medicale.
Prin rezoluţia nr. 175/P/1990, din data de 02.12.1991, Procuratura Militară Braşov a dispus neînceperea urmăririi penale în cauza privind decesul numitului Perţache Cătălin şi rănirea numiţilor Bejenaru Ştefan, Stoian Marian şi Gîscă Adrian, reţinându-se că sunt incidente disp. art. 45 C.pen., privind starea de necesitate.
75. Parte vătămată Stoian Marian (Braşov-Vol.12 Victime) – rănit
Numitul Stoian Marian, fiul lui Daniel şi Angela, născut la data de 18.05.1967 în comuna Ruşeţu, judeţul Buzău, domiciliat în Braşov, comuna Feldioara (…), judeţul Braşov, în seara zilei de 23.12.1989, în timp ce se deplasa pe str. Sitei, fiind însoţit de numiţii Perţache Cătălin, Bejenaru Ştefan şi Gîscă Adrian, precum şi de alţi civili, în apropierea staţiei de salvare numitul Perţache Cătălin a fost implicat într-un schimb de focuri cu un grup de militari, în aceste împrejurări numitul Stoian Marian fiind rănit prin împuşcare.
Conform certificatului medico-legal nr. 289/C/07.02.1990, numitul Stoian Marian a fost rănit la genunchiul stâng şi coapsa stângă necesitând 50 zile îngrijiri medicale.
Prin rezoluţia nr. 175/P/1990 din data de 02.12.1991, Procuratura Militară Braşov a dispus neînceperea urmăririi penale în cauza privind decesul numitului Perţache Cătălin şi rănirea numiţilor Bejenaru Ştefan, Stoian Marian şi Gîscă Adrian, reţinându-se că sunt incidente disp. art. 45 C.pen, privind starea de necesitate.
76. Parte vătămată Gîscă Adrian (Braşov-Vol.12 Victime) – rănit
Numitul Gîscă Adrian, născut la data de 01.07.1955 în comuna Cristian, judeţul Braşov, domiciliat în Braşov (…), judeţul Braşov în seara zilei de 23.12.1989, în timp ce se deplasa pe str. Sitei, fiind însoţit de numiţii Perţache Cătălin, Bejenaru Ştefan şi Stoian Marian, precum şi de alţi civili, în apropierea staţiei de salvare numitul Perţache Cătălin a fost implicat într-un schimb de focuri cu un grup de militari, în aceste împrejurări numitul Gîscă Adrian fiind rănit prin împuşcare.
Conform raportului medico-legal nr. 1085/E27.03.1990, numitul Gîscă Adrian a prezentat o plagă transfixiantă umăr stâng cu interesare subosoasă, pentru care a necesitat 4-5 luni de îngrijiri medicale.
Prin rezoluţia nr. 175/P/1990 din data de 02.12.1991, Procuratura Militară Braşov a dispus neînceperea urmăririi penale în cauza privind decesul numitului Perţache Cătălin şi rănirea numiţilor Bejenaru Ştefan, Stoian Marian şi Gîscă Adrian, reţinându-se că sunt incidente disp. art. 45 C.pen, privind starea de necesitate.

(va urma)

Mai citește alte articole despre revoluția din Brașov la pagina Revoluția din Brașov.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.