Grupul „Revoluția română din 1989” șters de pe facebook

Din 2011 am înființat pe facebook grupul „Revoluția română din 1989”. În timp grupul s-a dezvoltat, ajunsese la 3141 de membri și zilnic erau noi cereri de înscriere și discuții aprinse. Începuseră să apară și membri spam care puneau diferite reclame – îi eliminam din grup după aia, și alții care după profil păreau străini, dar cereau înscrierea în grup; dacă nu confirmau că știu limba română le refuzam înscrierea. În cei 3 ani au avut loc pe grupul respectiv o mulțime de discuții interesante despre revoluția din 1989.

Prin voința mea, ca inițiator al grupului și unic administrator, am limitat discuțiile politice din grup. Asta mi-a atras acuzații de cenzură, căci întotdeauna erau persoane care voiau să posteze mesaje despre problemele la modă ale momentului – fie că era vorba de gazele de șist, de referendumul de suspendare a lui Băsescu sau de campania electorală. Am încercat să păstrez discuțiile din grup strict pe problemele legate de revoluția din 1989 și de revoluționari, iar discuțiile care nu se încadrau la tematica grupului le ștergeam. Am și dat afară din grup cîteva persoane, inclusiv revoluționari, care nu înțelegeau să respecte tematica grupului.

Cred că ăsta e și motivul pentru care grupul a avut succes. E plin facebookul de grupuri în care te poți răcori înjurînd diferiți politicieni, dar ăsta a fost un grup diferit prin faptul că nu se acceptau lozinci politice, iar discuții despre politicieni doar dacă aveau legătură cu revoluția sau revoluționarii. În momentul în care am lansat grupul mai erau pe facebook vreo 5-6 grupuri despre revoluția din 1989, dar toate cu activitate extrem de scăzută. Ăsta a fost primul grup de succes de pe facebook avînd ca tematică revoluția din 1989, iar după el au mai apărut altele, inițiate mai ales de persoane nemulțumite de „cenzura” din grupul meu.

În dimineața de 1 decembrie am avut surpriza să primesc un telefon prin care am aflat că grupul „Revoluția română din 1989” de pe facebook a dispărut. Intrînd apoi pe facebook am găsit și cîteva mesaje private în care membri ai grupului mă întrebau ce s-a întîmplat cu acesta.

Se pare că administrația facebook a hotărît să șteargă sau să facă indisponibil grupul. Habar n-am din ce motive, căci n-am primit nici un mesaj de la administrația facebook. Eram singurul administrator al grupului, cred că aș fi meritat măcar un mesaj înainte de a se șterge 3 ani de discuții la un grup cu peste 3000 de membri. Dacă grupul a fost reclamat, măcar să știu de cine și pentru ce.

Am făcut reclamație la facebook (prin formatul lor „raportează o problemă”) cu privire la dispariția grupului. Încă n-am primit nici un răspuns. De fapt, singurul răspuns primit, care bănuiesc că e generat automat, este: „Informaţiile primite de la tine vor fi utilizate pentru a îmbunătăţi Facebook. Îţi mulţumim că ţi-ai făcut timp să trimiţi un raport”. Rog cititorii acestui blog care au cont de facebook să raporteze și ei dispariția grupului și să ceară restabilirea sa, poate asta va ajuta. Adresa grupului era http://www.facebook.com/groups/237617792929557/

Totodată, dacă printre cititorii acestui blog există unii care se pricep mai bine la facebook și știu ce altceva se poate face pentru a cere restabilirea unui grup dispărut sau măcar pentru a afla motivele dispariției grupului, îi rog să-mi dea sugestii prin rubrica de comentarii sau prin e-mail la marius_mioc@excite.com

3 gânduri despre „Grupul „Revoluția română din 1989” șters de pe facebook

  1. Domnule Mioc, acesta e riscul inerent cind folositi platforma altora.Un ” hacker ‘” va poate sterge , umblind la setari toata munca.Creati un portal pe un server sigur cu back-up si in caz de stergere , avind baza de date salvata o puteti reconstitui oricind prin back-up.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.