Petre Roman: „teroriştii (…) erau cei mai mulţi ai armatei – de ce? Pentru că generalii aveau o mare teamă, ei fuseseră represiunea şi la Timişoara şi la Bucureşti, şi au creat această diversiune”

La Paris, în cadrul unor discuții despre revoluția română, fostul primministru FSN Petre Roman a făcut următoarea afirmație despre teroriștii din 1989, scrie Cristina Hermeziu în ziarul „Adevărul” (linc):

teroriştii despre care am aflat că erau cei mai mulţi ai armatei – de ce? Pentru că generalii aveau o mare teamă, ei fuseseră represiunea şi la Timişoara şi la Bucureşti, şi au creat această diversiune. A fost o diversiune! Dar nu s-a lămurit dacă au fost şi alţi agenţi, de altă natură. Nu vom şti niciodată.

Cine sînt generalii din armată care „fuseseră represiunea și la Timișoara și la București”? La Timișoara cel puțin, numele acestora este cunoscut: Victor Stănculescu, Mihai Chițac, Ștefan Gușă și Constantin Rotariu (pentru Calea Lipovei). Primii trei au fost colegi cu Petre Roman în „puterea revoluționară” instalată în 22 decembrie, fie ca membri ai guvernului condus de Petre Roman (Stănculescu și Chițac), fie ca membri ai Consiliului Frontului Salvării Naționale (Stănculescu și Gușă). Al 4-lea – generalul Rotariu – a fost condamnat pentru măcelul din Calea Lipovei şi graţiat imediat de Ion Iliescu. Conform investigaţiilor Parchetului Militar (linc), de la unitatea lui Rotariu au plecat militarii care în seara de 22 decembrie au deschis focul în Piaţa Operei din Timişoara, dînd practic startul „luptei antiteroriste” la Timişoara.

Petre Roman a fost informat încă din 1990, de comisia guvernamentală (linc) înființată ca urmare a presiunii opiniei publice timișorene, despre implicarea generalilor Stănculescu, Gușă și Chițac în reprimarea revoluției de la Timișoara. A ales să ignore informarea și să păstreze persoanele respective în funcții înalte ale statului. În 1 martie 1990, în dialogul cu ofiţerii CADA care cereau adevărul despre implicarea armatei în revoluţie (primul punct în lista de revendicări – linc), Petre Roman spunea, avîndu-l alături pe Stănculescu: „Armata a dus greul acţiunilor de luptă împotriva terorismului. A vorbi de rolul armatei în represiune mi se pare că nu este termenul potrivit” (linc).

„Unde-s teroriștii? I-ați făcut miniștri!” era una din lozincile care se striga încă din 1990 la mitingurile anti-FSN, cu referire anume la faptul că în guvernul FSN erau prezenți cei care au înscenat diversiunea cu teroriștii. Iar Petre Roman, în calitate de primministru, a ales atunci să înăbușe acele mitinguri de protest inclusiv prin organizarea unor mineriade.

În 2008, după condamnarea foștilor miniștri FSN Stănculescu și Chițac, scriam următoarele în articolul „O problemă rămasă de lămurit: teroriştii de după 22 decembrie 1989” (linc):

Să ne punem în pielea comandanţilor militari care ştiau că se implicaseră în reprimarea revoluţiei, la ordinul lui Ceauşescu. Cînd au văzut că dictatura se prăbuşeşte sub presiunea maselor populare, care era principala lor preocupare? Idealurile comunismului sau ale capitalismului? Nu cred. Logic mi se pare că toţi aceşti comandanţi militari se preocupau în primul rînd de propria lor soartă. Se ştiau vinovaţi de moartea unor oameni şi se gîndeau că după căderea lui Ceauşescu ar putea fi traşi la răspundere pentru asta. Puteau ajunge chiar în faţa plutonului de execuţie, căci pedeapsa cu moartea nu fusese încă abrogată. La Timişoara, manifestul Frontului Democratic Român, la punctul III alineatul 1 cerea tragerea la răspundere a celor care au dat ordin să se tragă în popor.

Mi se pare firesc ca aceşti comandanţi militari să fi încercat să manevreze astfel încît să-şi asigure spatele în condiţiile schimbărilor politice care deveneau inevitabile. Aruncarea întregii vini pe Ceauşescu şi executarea sa grabnică, pentru ca acesta să nu poată spune exact cine sînt cei care i-au executat ordinele, a fost una din stratageme. Apariţia “teroriştilor”, care au îngăduit comandanţilor militari să salveze revoluţia de aceştia (dar şi să ofere motivul pentru omorîrea grabnică a lui Ceauşescu) ar putea fi altă stratagemă.

Bagseama că Petre Roman a ajuns acum la concluziile mele. Cînd adevărul nu mai poate fi ascuns se manevrează astfel încît tot ei, foștii FSN-iști, să apară ca dezvăluitori ai adevărului. Îmi amintesc că nu e prima oară cînd Petre Roman a susținut aceste idei, a mai făcut-o într-un film de Cornel Mihalache (un regizor care-și alege cu grijă sursele, ca să fie corecte politic).

Aceeași tactică am văzut-o și în trecut. Inițial se pretindea că armata n-a fost implicată în reprimare, cei care spuneam altfel eram învinuiți de minciună, securism și în general ignorați. După o vreme, cînd implicarea armatei n-a mai putut fi ascunsă, au fost amplu popularizați o serie de securiști sau FSN-iști (Sergiu Nicolaescu, de pildă) care spuneau că armata a tras, respectivii devenind propagandistic dezvăluitori ai adevărului. Dar nu dezvăluiau decît adevăr deja cunoscut, nu datorită lor ci în ciuda lor, mai amestecînd și destule minciuni.

Petre Roman a fost invocat de unii ziariști sau istorici și ca persoană care ar confirma amestecul sovietic în revoluție. În fapt, Petre Roman niciodată nu a spus că sovieticii s-ar fi implicat în revoluție, dar a pretins că Mihai Caraman i-ar fi raportat că zeci de mii de cetățeni sovietici ar fi fost prezenți în România (Caraman n-a confirmat asta niciodată). Era pe vremea cînd Roman încerca să-și acopere foștii colegi din guvern și CFSN, orice minciună fiind bună pentru acest scop. Cum scriam cu cîţiva ani înainte (linc) „a arunca vina pe terorişti străini e o metodă de a îndepărta bănuielile de la grupul (românesc) care a preluat puterea în 1989”.

Mai citește:
Dialog CADA – Petre Roman şi Victor Stănculescu (1). Armata a dus greul acţiunilor de luptă împotriva terorismului. A vorbi de rolul armatei în represiune mi se pare că nu este termenul potrivit (video)
O problemă rămasă de lămurit: teroriştii de după 22 decembrie 1989
Istoria comisiei guvernamentale din 1990, care a propus trimiterea în judecată a lui Stănculescu şi Chiţac
Teoria invaziei sovietice în 1989: un munte de documente lipsă
Răstălmăcirile lui Larry Watts şi răstălmăcirile altora despre Larry Watts
Culisele revoluţiei (6). Măgureanu: “Terorişti externi n-au putut fi probaţi şi există suficiente amănunte pentru a demonstra imposibilitatea existenţei unor asemenea terorişti” (video)
Procuror Romeo Bălan: Teroriștii din Timișoara, după 22 decembrie 1989 (1). Piaţa Operei
În 1990 scriam despre “acoperirea adevărului despre revoluţie printr-un potop de minciuni”
“Jurnalul Naţional” turbează de furie ca urmare a hotărîrii de reîncarcerare a lui Stănculescu
Propagandă în “Adevărul” pentru graţierea criminalului Stănculescu
Complicitatea lui Ion Iliescu, Petre Roman şi Cazimir Ionescu cu diversioniştii de la Galaţi. Frecuşurile dintre Brăila şi Galaţi în decembrie 1989 şi imaginaţia reporterilor de la “Adevărul”
“Cea mai mare parte din elementele teroriste s-au predat, au fost nimicite ori capturate”
Luptătorul Bănăţean din 25 decembrie 1989: se desfăşoară operaţii “pentru neutralizarea cuiburilor de terorişti care, din instinct demenţial, continuă să ţină mîna pe trăgaci”
Teroriştii, “cele mai înrăite fiare cu chip de om”. “România Liberă” din 29 decembrie 1989
Ion Iliescu despre terorişti: Indivizi fanatizaţi, care acţionează cu o cruzime fără precedent. O perfidie fără seamăn, o cruzime pentru care nu se găsesc calificative potrivite. Împuşcă din orice poziţie
Teroriştii se pare nu mai au muniţie. Vor fi prinşi. Sînt libaneji şi sirieni care au fost paraşutaţi (video)
Brateş: Au pus bombe aici la televiziune
Marinescu: Bombă în subsolul televiziunii
Colonelul inginer Colţ explică despre dispozitivul infernal de la TVR
Brateş: Din nou televiziunea este atacată. Din nou este în pericol televiziunea!
Un terorist prezentat la TVR. Brateş: Televiziunea e în pericol, e încercuită de aceşti bandiţi! Cerem urgent armata să intervină
Victor Ionescu: Televiziunea este atacată din toate direcţiile! Se pare că elemente teroriste au pătruns pe culuarele acestei instituţii (video)
Un terorist prezentat la TVR. Brateş: Televiziunea e în pericol, e încercuită de aceşti bandiţi. Cerem urgent armata să intervină! (video)
TVR 22 decembrie 1989. Brateş: Emisiunea trebuie să se întrerupă, pentru că aparatele s-au încins. Detaşamentele de terorişti nu vor scăpa de mînia poporului! Ţugui: Spre televiziune înaintează 2000 de terorişti. Ajutaţi-ne, ieşiţi populaţia, să ne apere cineva! (video)
Lupoi: Armata va trimite blindate pentru apărarea televiziunii. Brateş: Coloane blindate, detaşamente teroriste criminale, se îndreaptă spre televiziune (2 video)
Ştefan Guşă: “Alertă totală peste tot, ăştia au fost nişte demenţi (…) Au doborît 8 elicoptere (…) O fi avut un regiment subteran pe undeva” (video)
Generalul Ştefan Guşă a dezinformat armata (Ion Niculescu şi evitarea celui de-al doilea măcel la Otopeni)
Timişoara, 8 iunie 1990. “Armata trebuie epurată de criminali şi colaboraţionişti”. Miting în favoarea CADA (video)

Emisiunea „Revoluţie fără terorişti” de la Antena 1, din 2002:
Domnul Mioc nu-şi dă cu părerea ci aduce în atenţia opiniei publice istoria prin documente
Nimeni nu se interesează de victime. Mass-media este numai în jurul infractorilor
De ce această discriminare pe criterii etnice? De ce morţii români sînt mai puţin importanţi decît morţii albaneji sau evrei?
Din mers conducerea revoluţiei a luat-o o oligarhie militară
Decembrie ’89 a fost marcat de cea mai îngrozitoare diversiune trăită de acest popor

5 gânduri despre „Petre Roman: „teroriştii (…) erau cei mai mulţi ai armatei – de ce? Pentru că generalii aveau o mare teamă, ei fuseseră represiunea şi la Timişoara şi la Bucureşti, şi au creat această diversiune”

 1. Pe 16 noiembrie societatea romaneasca s-a scuturat din amortire si a dat un semnal in intreaga lume,ca jertfa tinerilor din 89 ,nu a fost in zadar ! Dupa 25 de ani acelasi tineret pe care noi din generatiile mai vechi ,il catalogam in fel si chip,ne-a mai dat o lectie binevenita,ca societatea merge intr-o prapastie,ca este momentul sa se produca o evaluare a situatiei extrem de jalnice a intregii societati si sa se intreprinda masuri de a se salva ,ce se mai poate ! Timpul nu mai are rabdare cu clasa politica,s-a furat aproape totul, a venit ceasul scadentei in fata poporului,dar si a istoriei ! Acelasi lucru este valabil si revilor,fara curatenia ceruta de intreaga societate,riscam sa cadem din culmile gloriei binemeritate,in cele ale uitarii chiar ostracizarii ! De la sublim la ridicol nu e decat un pas,iar noi am facut demult acest pas ! Prost sa fii,dar sa-ti revii !

 2. Ipoteza cu armata care avea nevoie sa-si spele imaginea si sa-si salveze pielea prin lupta contra „teroristilor” este cea mai plauzibila.Si cred ca au fost ajutati de unitatile,grupurile,detasate in orase pentru reprimarile din 21 Dec,din alte localitati.ACESTEA AU RAMAS IZOLATE,FARA LEGATURA CU COMANDAMENTELE, DIN 22 DEC SI,CRED,CA AU ACTIONAT CONFORM INSTRUCTIUNILOR ANTERIOARE.Cea mai mare problema,comuna tuturor unitatilor si grupurilor speciale romane,a fost lipsa mijloacelor de comunicare moderne.Nea Nicu in zelul lui de a face economii a taiat fondurile peste tot,INCLUSIV LA SECURISTI SI ARMATA.Este antologica faza cu gen Stanculescu care se deplasa la Min Apararii cu o coloana de taburi si este atacat de soldatii din dispozitiv.A trebuit sa iasa cineva dintr-un tab si sa strige:”Nu trageti ma ca e gen Stanculescu cu noi”!…Asta vizavi de haosul pe care l-au creat,haos care s-a intors si impotriva lor!Efectiv armata nu era in stare sa comunice cu propriile unitati in teren si nu era pregatita pentru actiuni in orase!!!

  Pe de alta parte nu trebuie sa uitam ca exact in acea perioada SUA ataca Panama si nu se dorea nicio stire din acea zona!Au fost,zice-se,peste 6000 de morti.Sa fie simple coincidente?!
  Daca stam bine sa ne amintim cite intoxicari apareau la TV,cu teroristi,lupte,etc si cit de incapabila a fost toata noua conducere interimara sa gestioneze situatia pot sa afirm ca,atunci,eram mai rau decit un bantustan!Cu un telefon linga tine si cu o lista de „stiri” puteai darima jumate din tara!Asta ca exemplu ce usor se putea manipula lumea.Si asta puteau s-o faca si ai nostrii si „agenturile straine”,vorba lui nea Nicu.

  1. Este falsă impresia că nu ar fi existat nici o ştire despre invazia americană din Panama. Toate televiziunile importante ale lumii, inclusiv cele americane, au prezentat pe larg invazia americană din Panama. Guvernul SUA nu a încercat nici o clipă să ascundă invazia, deşi URSS a protestat.
   În ceea ce priveşte armata, aceasta avea un sistem telefonic propriu, separat de cel civil. Multe intoxicări şi ordine care au pus diferite subunităţi să se lupte unele cu altele fiecare crezînd că luptă cu teroriştii au venit pe ierarhia militară, prin telefonia militară. În general subunităţile militare s-au deplasat ca urmare a ordinelor superiorilor ierarhici, nu a unor îndemnuri venite de la civili necunoscuţi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.