Cazul Trosca și implicarea lui Victor Stănculescu

Actualizare 24 decembrie 2020: Înlocuire filmare pusă ca privată de youtube pe motiv că ar încălca standardele comunității glorificînd violența cu aceeași filmare pusă pe platforma video bitchute.

ArdeleanuTrosca1Despre cazul echipei de uslași conduși de Gheorghe Trosca, omorîți lîngă M.Ap.N., am scris în repetate rînduri pe acest blog.

Sînt la modă în presa dîmbovițeană teoriile conform cărora răposatul general Militaru ar fi pus la cale măcelul uslașilor, chipurile ca să se răzbune pe Trosca care i-ar fi deconspirat înainte de 1989 activitatea în slujba KGB. Nici o dovadă în acest sens nu a fost adusă, dar de la Goebbells încoace se știe: orice minciună, dacă este repetată de un număr suficient de mare de ori, devine adevăr. Cererea mea de a se da publicității dosarul de securitate al generalului Militaru a rămas fără urmări.

Pentru reconstituirea cazului uslașilor, de folos este declarația șefului USLA de la acea vreme, colonelul Gheorghe Ardeleanu. Acesta a murit în 1993, dar înainte de a muri a dat un interviu Angelei Băcescu, pe care dînsa l-a publicat în cartea “România ’89. Din nou în calea năvălirilor barbare”, ed. “Zalmoxis”, Cluj-Napoca, 1994.

ArdeleanuTrosca2Iată ce spune Ardeleanu (reproduc după saitul romanianrevolution al domnului Richard Hall – articolul Cine l-a nominalizat pe Trosca – linc):

În seara zilei de 23 decembrie 1989, în jurul orei 19,30 generalul Iulian Vlad m-a chemat din ordinul generalului Nicolae Militaru să mă prezint la M.Ap.N. Eu mă aflam în unitate, ordinul l-am recepționat personal și m-am prezentat la domnul general Militaru în birou. Menționez că generalul Militaru era pe post de comandă la Ministerul Apărării Naționale și se afla în biroul său de față fiind și domnul Ion Iliescu, generalul Iulian Vlad, generalul Stănculescu, reprezentantul Frontului pentru conducerea operațiunilor militare în persoana inginerului Montanu. Toți știam că la conducerea armatei se afla generalul Militaru Nicolae. (…) Apoi generalul Militaru a afirmat în prezența celor de față că într-un bloc de lîngă Orizont s-au baricadat teroriști care au deschis foc asupra M.Ap.N. ordonîndu-mi să transmit ordin la comanda unității pentru a trimite 3 grupe de intervenție aflate în serviciu pentru a anihila grupul de teroriști din zona mai sus menționată. A vrut să știe dacă ordinul meu se execută și pentru aceasta i-am dat asigurări.

În același interviu Ardeleanu povestește că el personal l-a nominalizat pe Trosca ca șef al echipei care va veni la M.Ap.N. (deci nu i-a fost impusă această numire de Militaru sau altcineva) și mai adaugă:

După transmiterea ordinului, la cîteva minute, colonelul B.I. a sunat la noi la M.Ap.N. și în prezența mea și a celor de față a vorbit cu generalul Stănculescu, i-a raportat că echipajele au plecat din unitate indicînd traseele și s-au stabilit semne de recunoaștere la sosirea în dispozitiv. Pe traseu colonelul Trosca ținea legătura cu baza, respectiv cu colonelul B.I. prin radio, iar acesta prin telefon cu generalul Stănculescu și alții, în funcție de precizările făcute cu privire la trasee și amplasarea în obiectiv, semne de recunoaștere etc. le transmitea lui Trosca.

Cu alte cuvinte, omul principal căruia i se raportau amănunte despre traseul urmat de uslași și cu care s-au stabilit semne de recunoaștere la sosirea în dispozitiv era Stănculescu, nu Militaru.
Ardeleanu mai spune:

colonelul B.I. a raportat că a recepționat prin radio de la colonelul Trosca alarma că asupra celor două ABI-uri se execută foc din tancurile armatei unde fuseseră dirijați să se amplaseze. În această situație generalul Militaru i-a ordonat lui Stănculescu să verifice situația și să ia măsuri.

Ordinul general de a fi trimiși uslași pentru apărarea M.Ap.N. a fost dat, conform lui Ardeleanu, de generalul Militaru, în cadrul unui colectiv aflat la M.Ap.N. în care se aflau și Ion Iliescu, Victor Stănculescu, Iulian Vlad, Mihai Montanu. Însă nu Militaru a stabilit că Trosca trebuie să conducă echipa USLA, ci Ardeleanu personal, cum el însuși recunoaște. Deci, cade varianta conspiraționistă a unui plan elaborat cu minuțiozitate de Militaru pentru a se răzbuna anume pe Trosca. Ordinul în sine nu era neobișnuit în acea situație, în care o mulțime de alte subunități fuseseră aduse să apere sediul M.Ap.N. Însă, cum spune fără echivoc Ardeleanu, omul cu care s-au stabilit amănuntele privind semnele de recunoaștere și traseul urmat a fost Stănculescu. Anume netransmiterea acestor amănunte către dispozitivul de pază de la M.Ap.N. a fost pricina tragediei care a urmat. E intenție sau neglijență? Greu de spus, dar chiar în caz de neglijență, dacă s-au provocat morți omenești, există infracțiunea de omor din culpă.
Mă întreb, în acele zile de imediat după fuga lui Ceaușescu, cine putea manipula și dezinforma mai bine în cadrul armatei: Stănculescu pe Militaru sau Militaru pe Stănculescu? Stănculescu era din sistem, cunoștea toți oamenii și toate legăturile, Militaru fusese dat afară din armată de peste 10 ani, nu prea mai cunoștea oamenii de acolo.
Abia în 26 decembrie Militaru a fost numit oficial în funcția de ministru al armatei. Într-o declaraţie din dosarul prin care cerea certificat de revoluţionar (linc) el recunoaște că a condus acțiunile armatei din după amiaza de 24 decembrie, deci ulterior episodului Trosca, pînă atunci doar ar fi „urmărit” acțiunile armatei:

În noaptea de 22/23 Decembrie am urmărit acţiunile Gl. Guşe şi Gl. Vlad în fostul sediu al CC al PCR, iar în zilele de 23 şi 24 decembrie 1989 am urmărit activitatea Conducerii Armatei, Ministerului de Interne şi Departamentului Securităţii Statului, în sediul M.Ap.N.
Din după amiaza zilei de 24 decembrie 1989 şi pînă la 16 februarie 1990 am condus acţiunile armatei, de apărare a revoluţiei, în calitate de ministru al apărării naţionale.

Este o contradicție între ce a scris Militaru, că doar din după amiaza de 24 decembrie ar fi condus acțiunile armatei, și ce a spus colonelul Ardeleanu în interviul cu Angela Băcescu, că deja în seara de 23 decembrie Militaru dădea ordine, nu era simplu observator. Amîndoi protagoniștii sînt acum morți, nu se mai poate face o confruntare între ei. În ceea ce privește întîmplările din CC din noaptea de 22/23 decembrie, dovezi filmate confirmă spusele lui Militaru că într-adevăr cei care dădeau ordine era generalii Gușă și Vlad.

După ce a ajuns ministru Militaru a adus în armată cunoscuți de-ai lui, rechemați din rezervă. Imediat luptele cu teroriștii au încetat.
Oare de ce Stănculescu nu a fost trimis în judecată și în dosarul Trosca? Numai fiindcă, ajuns ministru, a acționat ca să îmbuneze familiile celor uciși (cît se putea, că mortul de la groapă nu se-ntoarce) prin acordarea titlului de erou martir al revoluției cu drepturile materiale aferente? Este titlul de erou martir un fel de plată pentru ascunderea adevărului?

Mai citeşte:
24 decembrie 1989. Securiştii scandează “jos terorismul!” (video)
5 ianuarie 1990: Maiorul Mihai Floca începe reabilitarea USLA
CPRD cere anularea certificatelor de eroi-martiri pentru 4 securişti omorîţi în revoluţie
Richard Andrew Hall: Rolul USLA în reprimarea din 21-22 decembrie 1989 în Bucureşti
Uslaşul Trosca şi alţi 4 rămîn fără titluri de revoluţionar. Necesitatea publicării dosarului generalului Militaru
Dosarul de revoluţionar al generalului Militaru
Pacepa în “Orizonturi roşii”: “Nicolae Militaru, unul din generalii favoriţi ai lui Ceauşescu”
În 1983 Nicolae Militaru îi scrie lui Nicolae Ceauşescu: “În ultimii 25 de ani viaţa mea a fost permanent legată de Dumneavoastră”
Terorist, erou martir. Un film de Cornel Mihalache
Terorist, erou martir. O replică a domnului Mihalache şi răspunsul meu
Petre Roman: „teroriştii (…) erau cei mai mulţi ai armatei – de ce? Pentru că generalii aveau o mare teamă, ei fuseseră represiunea şi la Timişoara şi la Bucureşti, şi au creat această diversiune”

6 gânduri despre „Cazul Trosca și implicarea lui Victor Stănculescu

  1. ABI-urile trebuiau sa fie in spatele blocurilor de pe Orizont, nu sa vina pe bulevard. Consemnul a fost ca trebuie nimicite elementele teroriste care vin din spatele blocului Orizont, trag spre MApN si apoi se retrag din nou in spatele blocurilor.

  2. Eu am fost la faţa locului şi am participat direct la luarea deciziei de a se trimite la Orizont trei A.B.I.-uri, cu trupe de la U.S.L.A., ce aveau misiunea de a face o cercetare la faţa locului şi de a îi captura pe „teroriştii” de care se plîngeau întruna cei din M.Ap.N., că ar fi fi ţinut acea clădirea sub tiruri automate de mitralieră.
    Atunci s-a decis, pentru a nu se face nici o confuzie ca inginerul „Ionescu” (numele adevărat era însă Isac C., ce era inginer electronist) să fie preluat de la metrou, după care să se deplaseze împreunăsediul M.Ap.N.
    Cum au ajuns acolo am intrat în legătură radio cu maşina col. Trosca, în care se afla şi Isac şi am auzit, în direct, cum a decurs execuţia militarilor de la U.S.L.A., chemaţi în mod fals de gen. Militaruu, pentru a îi omorî.
    Referitor la întrebarea lui Valentin îi răspund că cei din film au fost tot atît de terorişti cît au fost şi cei din echipajul condus de col. Trosca.

  3. Are cineva idee care au fost motivele adevărate pentru care „luptele cu teroriştii” au încetat ca prin farmec, imediat după ce a ajuns Militaru la comanda M.Ap.N.-ului?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.