Ministerul de Finanţe pretinde că art. 39 din OUG 83/2014, prin care s-a prelungit sistarea drepturilor revoluţionarilor, a fost o eroare materială

Într-un comunicat de pe saitul Ministerului Finanţelor (linc) se afirmă:

Referitor la articolul 39 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 83/2014 care face trimitere la articolul 18 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.80 din 2010, aprobată cu modificări si completări prin Legea nr. 283/2011 privind sistarea plății indemnizațiilor pentru revoluționari până în 2017, ministrul finanțelor publice, Darius Vâlcov, face următoarea precizare:

Avem un Memorandum adoptat la nivelul guvernului, referitor la drepturile revoluționarilor, pe care îl vom respecta. Aceștia iși vor primi indemnizațiile și în 2015 și în 2016.

Așadar, în legatură cu articolul apărut în Ordonanța de Urgență 83 din 12.12.2014, publicată aseară în Monitorul Oficial, fac precizarea că a fost vorba despre o eroare materială care va fi corectată în ‎cel mai scurt timp, astăzi, cel tîrziu în sedința de Guvern de marți, 23 decembrie 2014.

Acelaşi comunicat apare şi pe saitul SSRMLÎRC (linc).

Deasemeni, pe Agerpres ministrul finanţelor Darius Vâlcov precizează: Eroarea privind indemnizațiile revoluționarilor a fost corectată, va fi publicată vineri o erată în Monitorul Oficial (linc).

Într-adevăr, a existat un memorandum semnat de guvern şi unele asociaţii de revoluţionari cu privire la reluarea plăţii indemnizaţiilor în 2015, dar efect juridic au doar acte normative ce se publică în Monitorul Oficial.

Rămîne de văzut dacă recentele declaraţii se vor adeveri sau sînt făcute doar pentru a evita proteste ale revoluţionarilor în perioada aceasta în care sînt manifestările de aniversare a 25 de ani de la revoluţie.

Mai citeşte:
Nici în anii următori revoluţionarii remarcaţi prin fapte deosebite nu vor primi indemnizaţii
Miting al revoluționarilor la București (video). Actualizare: Declarații Victor Ponta: “Bani pentru impostori nu o să dăm niciodată. Banii pentru cei care au fost cu adevărat revoluţionari … îi avem alocaţi şi îi vom plăti” (video)
Adrian Sanda: Din 1 ianuarie se vor acorda din nou indemnizaţii pentru revoluţionari, dar numai după o selecţie dură
Victor Ponta despre măsurile prevăzute în bugetul pe 2015: “Reintrarea în plată a drepturilor deja alocate şi care au fost amînate privind persoanele cu merite deosebite în revoluţia din ’89” (video)
Cheltuielile bugetare pentru diferite tagme beneficiare de legi speciale
Guvernul crează “instituţia indemnizaţiei”. Pentru diplomaţii pensionari. Revoluţionarii cu merite deosebite vor rămîne fără indemnizaţii şi în 2014
Guvernul dorește extinderea “instituției indemnizației”
Guvernul Ponta crește veniturile cetățenilor (a unora dintre ei)
Guvernul mărește indemnizațiile de merit și indemnizațiile pentru artiștii interpreți
Guvernul Ponta intenţionează să mărească indemnizaţiile foştilor deţinuţi politici

2 gânduri despre „Ministerul de Finanţe pretinde că art. 39 din OUG 83/2014, prin care s-a prelungit sistarea drepturilor revoluţionarilor, a fost o eroare materială

 1. Am vazut art. 39 din O.U.G. 83/2014. Am vazut si art. 13 al. 1 lit. (j) din OUG 83/2014. Nu am vazut erata, corectura despre care vorbea Darius Valcov, in Monitorul Oficial. Astfel inseamna ca in 2015 si in 2016 luptatorii vor primi tot ce au primit in 2012 – 2014, adica nimic. Aceasta sfideaza dreptul roman cu privire la nulitatea relativa, in sensul ca un drept nu poate fi suspendat pe mai mult de trei ani. Consilier juridic Florin Ciriplinschi

  1. Erata a apărut în Monitorul oficial din 22 decembrie 2014. Am anunţat pe acest blog: https://mariusmioc.wordpress.com/2014/12/23/in-monitorul-oficial-a-aparut-rectificarea-oug-832014-revolutionarii-cu-merite-deosebite-vor-primi-indemnizatii/
   Erata corectează doar art. 39.
   Art. 13 zice: „(1) În anul 2015 se menţin în plată la nivelul acordat pentru luna decembrie 2014 următoarele drepturi:
   (…)
   j)indemnizaţiile prevăzute de Legea recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare.”

   Indemnizaţiile celorlalţi revoluţionari (răniţi, reţinuţi, părinţi de eroi martir), de 3 ani sînt micşorate faţă de valoarea prevăzută de legea 341/2004, şi OUG 83/2014 arată că se menţine valoarea micşorată şi pentru anii 2015 şi 2016.
   Apare o neclaritate legată de indemnizaţiile luptătorilor remarcaţi în revoluţie, care în decembrie 2014 aveau într-adevăr 0 lei în plată. Dar referirea nu e la persoană ci la nivelul indemnizaţiei, suspendarea plăţii pentru luptătorii remarcaţi nu mai operează, deci se poate interpreta că luptătorii remarcaţi vor primi indemnizaţii, dar nu la nvelul prevăzut de Legea 341/2004 ci la nivelul prevăzut de OUG 83/2014 (mai mic).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.