SSRMLÎRC: Nu se depun dosare noi

Un comunicat de pe saitul SSRMLÎRC (linc) semnat de secretarul de stat Adrian Sanda explică că nu se vor depune dosare noi ci doar cereri pentru obţinerea noului titlu de luptător cu rol determinant. Totodată se asigură „scăpările şi erorile materiale” din Monitorul Oficial vor fi corectate – probabil e vorba de făgăduiala din comunicatul din 2 ianuarie că reţinuţii şi răniţii fără grad de invaliditate vor beneficia totuşi de indemnizaţii (linc). Unul dintre angajaţii SSRMLÎRC, Gheorghe Tănăsoiu, a fost recent schimbat din funcţie. Redau mai jos comunicatul:

În vederea clarificării unor aspecte de interes imediat, vă comunicăm faptul că prin OUG nr.95/2014, Răniţii, Reţinuţii, Luptătorii cu Rol Determinant şi Urmaşii de erou-martir vor beneficia de toate drepturile prevăzute de lege. Luptătorii Remarcaţi prin Fapte Deosebite, care nu obţin calitatea de Luptători cu Rol Determinant nu beneficiază de indemnizaţia de gratitudine de 1,10 dar rămân cu toate celelalte drepturi prevăzute de lege, inclusiv cu acordarea unei indemnizaţii lunare, adăugată la pensia pentru limită de vârstă, echivalentă cu un coeficient de 0,6.
Nu se depun dosare noi pentru obţinerea certificatelor de Luptător cu Rol Determinant. Luptătorii Remarcaţi prin Fapte Deosebite, care îndeplinesc în mod real condiţiile prezentei legi, pot depune cereri pentru noua calitate. Cererile privind obţinerea calităţii de Luptător cu Rol Determinant se vor depune în condiţiile şi la termenele prevăzute de Normele de aplicare a OUG nr.95/2014, unde se va regăsi şi modelul ce urmează a fi completat.
Aşa cum am precizat şi în comunicatul din 02 ianuarie 2015,se parcurg toate demersurile legale pentru a corecta scăpările şi erorile materiale apărute în Monitorul Oficial 969/2014,astfel încât în următoarea şedinţă de guvern acestea să fie operate.
Denaturările şi ameninţările proferate de aceasi aşa-zişi ”reprezentanţi” ai unor revoluţionari şi  a unor pseudo-lideri obişnuiţi cu arta manipulării, erau de aşteptat pe fondul practicilor oneroase ale celor care au pătat demnitatea Revoluţiei Române. Anunţăm din nou, pe această cale, decizia fermă a Guvernului României de a opri şi sancţiona orice rapt moral şi material legat de adevărul istoric şi meritele reale ale celor care şi-au câştigat  respectul şi recunoştinţa unui stat eliberat dintr-un regim autocratic, integrat, prin sacrifiu şi jertfă, lumii libere, democratice.
Am luat notă cu surprindere şi profundă dezamăgire de atitudinea unor revoluţionari şi a unor preşedinţi de asociaţii ale revoluţionarilor, pe care i-am informat detaliat, personal, înainte de apariţia OUG 95/2014, asupra ideilor şi mecanismelor acestui document menit să declanşeze un mult aşteptat demers de curăţenie, de revenire la morală şi adevăr. Aceşti oameni ştiau şi au fost de acord cu propunerile transpuse în Ordonanţă, dar, după apariţia acesteia, în loc să le explice beneficiarilor legii şi să clarifice nelămuririle cu privire la noul act normativ, insistă în dezinformare şi abuz verbal. Las domniilor lor să vă comunice, ce au de ascuns în spatele agitaţiei pe care o provoacă.
Guvernul României, consecvent angajamentelor asumate, nu tolerează neadevărul, impostura, abuzurile şi presiunile nejustificate, indiferent de domeniul său subiectul particular în care apar. Acest fapt a putut fi constatat şi în urma dialogului purtat de reprezentanţii executivului cu delegaţia revoluţionarilor. Guvernul este interesat de rezolvarea situaţiei create în urma unor ani de ambiguităţi şi putem spune, de ilegalităţi grosolane, este interesat de deplină lămurire a plăţii indemnizaţiilor şi a altor drepturi din 1990 până azi, inclusiv prin acţiunea de documentare a Corpului de Control al primului-ministru începută recent.
Cei care au trăit cu adevărat momentul Decembrie 1989, nu în calitate de spectatori pasivi sau telespectatori, ştiu că au fost, poate, zeci de mii de oameni care şi-au asumat riscuri supreme, au manifestat şi au ieşit în stradă înainte de fuga dictatorului, în timp ce după data de 22 decembrie 1989 au ieşit din case aproape toţi locuitorii ţării. Ce putem face? Să acordăm titluri şi drepturi, în numele recunoştinţei fireşti datorate celor ce au schimbat destinul ţării, absolut tuturor celor care s-au simţit eliberaţi, de frică şi de sistemul represiv, doar după ce momentele cu adevărat eroice ale unei Revoluţii autentice se consumaseră, eventual după ce se lămuriseră că revenirea lui Ceauşescu nu mai era posbilă?
OUG nr.95/2014 contribuie la o selecţie corectă, clară, riguroasă, intransigentă  dar necesară. Nu putem pretinde respectul şi consideraţia societăţii româneşti şi a naţiunilor lumii dacă aruncăm în ambiguitate un moment definitoriu pentru istoria României, inventând eroi sau, mai rău, transformând torţionari, turnători sau pur şi simplu laşi, în victime demne de respect. Este momentul unei reevaluări, pentru ca cei care şi-au riscat viaţa şi au avut un rol hotărâtor pentru Victoria Revoluţiei Române, să poarte cu mândrie şi recunoaştere unanimă titlul de Revoluţionar.Cu respect,
SECRETAR DE STAT
ADRIAN SANDA

Mai citește:
Guvernul schimbă legea revoluţionarilor printr-o ordonanţă de urgenţă. Răniţii fără invaliditate şi reţinuţii rămîn fără indemnizaţii. Cresc indemnizaţiile părinţilor de eroi-martiri. Apare o nouă tagmă – “luptători cu rol determinant”. Noiembriştii braşoveni vor trebui confirmaţi de SSRMLÎRC
Comunicat SSRMLÎRC: Omiterea indemnizațiilor răniților fără grad de invaliditate și reținuților în OUG 95/2014 a fost o „regretabilă eroare”

11 gânduri despre „SSRMLÎRC: Nu se depun dosare noi

 1. Prim-ministrul
  Guvernul
  Obiective
  Media
  Știri
  Contact

  GuvernulȘedinte de guvernComunicat de presă privind Legea recunoștinței
  Comunicat de presă privind Legea recunoștinței
  14 Ianuarie

  ŞEDINŢĂ DE GUVERN
  COMUNICAT DE PRESĂ

  Guvernul a modificat astăzi, printr-o Ordonanță, Legea recunoștinței pentru victoria Revoluției Romane din decembrie 1989 și pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987.
  Obiectul principal al actului normativ îl constituie reintroducerea în plată, începand cu luna ianuarie 2015, a persoanelor care au calitatea de “Luptător rănit fără grad de invalididate” și de “Luptător reținut”, aducandu-se astfel corecturile necesare Ordonanței de Urgență nr.95/2014.
  Ordonanța adoptată astăzi de Guvern aduce, în principal, următoarele modificări:

  Pentru anul 2015, persoanele care au calitatea de “Luptător rănit fără grad de invalididate” și de “Luptător reținut” vor beneficia de o indemnizație reparatorie lunară în sumă de 2020 de lei. Indemnizația reparatorie lunară reprezintă 1,10 din salariul mediu brut utilizat pentru fundamentarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat și aprobat prin această lege (respectiv 1836 lei x 1,1= 2020 lei)
  Începand cu anul 2016, toate categorii de persoane vizate de Legea recunoștinței pentru victoria Revoluției Romane din decembrie 1989 și pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987, cu completările și modificările ulterioare, vor beneficia de o indemnizație reparatorie lunară în coeficient de 1,10, calculată pe baza coeficienților de multiplicare aplicați caștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și aprobat prin această lege, aferentă anului pentru care se face plata.
  Indemnizațiile se vor acorda în baza certificatului de revoluționar și a unei adeverințe tipizate eliberată și transmisă de Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist Instaurat în România în perioada 1945 – 1989 (SSR) direct instituțiilor care fac plata acestor drepturi. Aceste prevederi sunt necesare pentru clarificarea situației evidenței Caselor de Pensii, în vederea acordării indemnizațiilor.
  Indemnizațiile prevăzute de prezenta lege se calculează persoanelor care au titlul de „Luptător cu Rol Determinant” începand cu 1 ianuarie 2015, după emiterea noilor tipuri de certificate și transmiterea adeverințelor tipizate.
  În anul 2015 copiii eroilor martiri, indiferent de varstă, dacă nu sunt încadrați în nicio formă de învățămant ori nu realizează venituri din motive neimputabile lor beneficiază de o indemnizație lunară reparatorie în sumă de 2020 lei.
  În anul 2015 Luptătorii cu Rol Determinant beneficiază de o indemnizație lunară de gratitudine în cuantum de 2020 de lei.
  Pentru personale care au avut de suferit în urma revoltei muncitorești anticomuniste de la Brașov din noiembrie 1987, pentru soțul și urmașii acestora, în cazul în care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege, plata indemnizației se menține la nivelul lunii decembrie 2014, respectiv 2020 lei, pană la obținerea certificatelor și transmiterea adeverințelor tipizate către casele teritoriale de pensii.

  După adoptarea de către Guvern a acestei Ordonanțe, vor fi elaborate norme metodologice de aplicare a Legii recunoștinței pentru victoria Revoluției Romane din decembrie 1989 și pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987, cu completările și modificările ulterioare. Aceste norme de aplicare vor conține informații referitoare la modelul de cerere care va trebui completată de către luptătorii cu merite deosebite pentru a fi încadrați în noua categorie de Luptători cu Rol Determinant, modalitatea și termenul de depunere a acestei cereri, precum și alte clarificări.
  Stai în legătură cu noi
  Abonează-te la newsletter
  Twitter Facebook LinkedIn Google+
  Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu
  Prim-miniștri în istorie

  Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei
  Mai multe

 2. cine mai documente este clar ca nu s-a dus dezinteresat la lupta.cei multi ,cei care au fost atunci acolo, nu au nici filme, nici poze, nu mai au nimic duoa 25 de ani , multi camarazi au murit, nu mai au nici martori.

 3. D.. DINCA NOI REV. DIN VRANCEA AM RASPUNS LA MITING ,MEREU AM FOST APROAPE DE TOT CE SE DESFASOARA LA NIVEL CENTRAL ,DAR CAND VREM SA VA SUSTINEM (SA NE SUSTINEM ) RECIPROC SI INCERCAM SA VENIM CU IDEI IN SPRIJENUL REV. NU NE LUATI IN SEAMA ,NU NE LASATI SA VORBIM , LA MICROFON NU ARE LOC DECAT ………. ,OARE CREDETI CA NUMAI VOI CARE VA CONSIDERATI CAPURI AI REV. ATI FOST LA REVOLUTOE SAU NUMAI VOI FACETI DEMERSURI CATRE SSPR CU TOATE OU. CARE SE FAC LA APELUL DE SEARA ,SAU CREDETI CA NOI CARE VA SUSTINEM …. NE … NU STIM SA VORBIM , NUMAI CEI DIN BUCURESTI STIU TOATE PROBLEMELE REV. INTR-O SOCIETATE DEMOCRATICA AU DREPT LA VORBA SI SA FIIE ASCULTATA ORICE PERSOANA , ATUNCI VOM CASTIGA ,ATAT DREPTURI CAT SI RESPECT …….. MULTUMIM TUTUROR REV. DIN TARA .

  1. Vor ramine cei de la Brasov care nu au nimic de-a face cu Revolutia din 89 ,,iar cei ce au ramas marcati dupa 89 in Timisoara,Bucuresti etc..si au contribuit la alungarea dictaturii nu vor mai fi socotiti revolutionari si asta pentru ca au avut nesimtirea si nu au murit.Ce avem noi cu detinutii politici?tot respectul dar e ca si cind am amesteca fasolea verde cu cea uscat si am face mincare pentru ca tot fasole e nu?

 4. Mai Domnule STAN VALERICA nu ai habar ce sa intamplat la Brasov in timpul revolutiei din 89, cum poti sa spui ca Brasovul nu are nici-o legatura cu revolutia.
  Ca sa sti ce sa intamplat la Brasov iti spun eu acum.

  La data de 21 dec cand inca ceausescu era la putere sa deschis foc asupra demonstrantilor de la ICA Ghimbav cu munitie de razboi, foc deschis in aer pt. intimidare, deci acolo a fost un pericol pentru noi, ne-am pus viata in pericol.
  Tu spui ca Brasovul nu a avut legatura cu revolutia, daca nu sti nu veni cu asemenea afirmatii.

  Sa-ti fis rusine.

  Eu te rog sa-ti ceri scuze pentru asemenea afirmatii.

  1. Am o varsta inaintata luna asta februarie 11,1954,mai sper intr>o minune dumnezaiasca ca la 61ani si cu un handicap,accentuat,cu pensie limita varsta,cu un dar din partea guvernului,Romaniei,cu 5ani,mai repede,60,la,65,ani,si ma>si dori ca operatia,programata,in Mangalia,la dr Donica,Ion,pentru lungirea de 20,cm,la osul femural stang,operat tot in februarie,asi dori guvernu Romaniei,sa>mi linisteasca sufletul,pentru un trai decent,pentru ani care>i voi mai avea,cu indemnizatia de revolutionar remarcat prin fapte deosebite,am lege,42>1990,cu Brevet si Certificat,preschimbat,prin legea 341>2004,cu certificat si legitimatie>adeverinta de preschimbarea certificatului la data03>11>2004,seria,LRM>K,nr.00027,ai servi la casa pensii in vederea aplicari legi341>2004,secretar de stat,Puiu Nicolaie Fesan,ROMANIA MINISTERUL PUBLIC PARCHETUL DE PE LANGA INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE SECTIA PARCHETELOR MILITARE Nr.97-P-1990,10.07.2007,PROCUROR MILITAR SEF ADJUNCT,rezulta ca in zilele de 21 si 22.12.1989,v>ati alaturat manifestantilor,anticomunisti siConsiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii,>C.N.S.A.S.>Nr.DJ>2481>07.07.2011,Adeverinta Nr.2025>21.06.2011>PresedinteDr.Dragos PETRESCU.Va multumesc.

 5. Vai si vai , cu ce ne mai luptam, din 1989 si 2015 ,poate vom primi si noi arme din Siria,sub forma de ajutoare , ca de 25 de ani sau ruginit cele din romanica, si nici luptatori nu mai sunt, atat sau contestat, sau transformat sau evaporat, legea 42,nu mai e!!! Acei care au fost mai seriosi nu sau ingramadit la titluri de luptatori si urmasi.Va ramane o poveste de adormit copii!!!

 6. A Domnul Mihoc , pot sa multumesc pe aceasta cale a internetului, ca in 2014 mi-am citit si eu dosarul de urmarire ,pusa in filaj de la casa pastorului Tokes,si ma bucur ca acum stiu , ca le-a fost frica sa ma aresteze, ca le-am vorbit din constitutia Romana. Sunt un om liber , ajunsa in tara binecuvantata. As dori , la anu cand vin in tara sa nu intru cu emotii in aieroport, sa nu fiu supusa la control personal si interogata ce am in geamantan.Stiu tot ce este in tara mea , as vrea sa fie mai multa constiinta care ne lipseste!!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.