Apărătorul criminalilor din 1989, Constantin Dudu Ionescu, va fi numit consilier al preşedintelui Iohanis?

copertarsfiFostul ministru ţărănist Constantin Dudu Ionescu (secretar de stat la M.Ap.N., apoi ministru al apărării naţionale şi apoi ministru de interne) ar putea fi numit consilier pe probleme de securitate naţională al preşedintelui Klaus Iohanis, anunţă Madiafax (linc), citînd „surse oficiale” nenominalizate.

Domnul Dudu Ionescu s-a remarcat în perioada cînd era membru al guvernului CDR prin participare la inaugurarea statuii ridicate în cinstea criminalului comunist Ştefan Guşă iar apoi prin propunerea unei amnistii a faptelor din decembrie 1989 – „cele în afara caracterului penal” a adăugat dînsul, ceea ce era o tîmpenie, căci o lege de amnistie nu se dă decît pentru fapte cu caracter penal. Pentru fapte fără caracter penal o asemenea lege e inutilă.

După ce PNŢCD a rămas în afara parlamentului – stare de lucruri la care domnia sa a contribuit personal prin funcţia de ministru pe care a ocupat-o, unde a influenţat performanţele guvernării CDR penalizate la vot de cetăţeni, Constantin Dudu Ionescu s-a înscris în Partidul Umanist a lui Dan Voiculescu (prefăcut apoi în Partidul Conservator). Cum nici acest partid nu-i satisfăcea ambiţiile politice, a trecut apoi la PDL (linc), candidînd în 2008 pentru un loc de parlamentar, fără a fi însă ales. La vremea respectivă am semnalat pe acest blog candidatura sa, în articolul „Candidaţi la alegerile parlamentare, văzuţi din punctul de vedere al revoluţiei din 1989” (linc).

În momentul condamnării – la acea vreme în primă instanţă – a generalilor Chiţac şi Stănculescu, Dudu Ionescu, din poziţia sa de ministru, a făcut presiuni asupra justiţiei criticînd public sentinţa.

Reproduc din cartea mea „Revoluţia din Timişoara şi falsificatorii istoriei” (editura Sedona 1999) capitolul pe care i l-am consacrat lui Constantin Dudu Ionescu:

Tînăra speranţă a creştin-democraţiei româneşti: Constantin Dudu Ionescu

  1. Statuia generalului Guşe

Stimată redacţie,

Cu surprindere şi indignare am aflat despre recenta dezvelire, în comuna Spătaru, jud Buzău, a unui monument ridicat în memoria generalului Ştefan Guşe (vezi „Naţional” din 28 octombrie 1997). Generalul Guşe nu a fost un erou al neamului, cum îl prezintă ziarul „Naţional”, ci un criminal care a poruncit deschiderea focului asupra revoluţionarilor timişoreni.

Sînt indignat în special de faptul că Guvernul României, prin secretarul de stat Constantin Dudu Ionescu şi prin şeful Marelui Stat Major, generalul Degeratu, a participat la această (nouă) sfidare adusă martirilor Timişoarei.

Doresc ca, prin intermediul revistei dv., să cer:
– destituirea domnului Constantin Dudu Ionescu
– destituirea domnului general Degeratu
– demolarea monumentului închinat generalului Guşe

(„22” din 18 noiembrie 1997)

Notă: Protestul faţă de participarea lui C. Dudu Ionescu la dezvelirea monumentului închinat generalului Guşe a fost prezentat şi la TVR, de către studioul local Timişoara (nu însă şi cererea expresă de destituire a acestuia)

  1. Memorialul Revoluţiei se pronunţă împotriva lui Dudu Ionescu

Printr-un comunicat remis ieri redacţiei noastre, Comisia pentru Adevărul Revoluţiei din cadrul Asociaţiei „Memorialul Revoluţiei” solicită tuturor parlamentarilor să voteze împotriva numirii lui Constantin Dudu Ionescu în funcţia de ministru al apărării naţionale. Motivaţia cererii constă în faptul că dl Constantin Dudu Ionescu este unul dintre cei care „au sfidat memoria martirilor revoluţiei timişorene participînd la festivitatea dezvelirii monumentului dedicat unuia dintre principalii criminali din decembrie 1989, generalul Ştefan Guşe”

(„Timişoara” din 9 februarie 1998)

Notă: Cererea revoluţionarilor n-a avut ecou, Dudu Ionescu fiind numit fără probleme ministru al apărării naţionale. Ulterior, în 1999, a fost numit ministru de interne.

Declaraţie a lui Constantin Dudu Ionescu: „Vom încerca să propunem guvernului un proiect de lege privind amnistia evenimentelor, a unora dintre lucrurile care s-au întîmplat în 1989 – evident, cele în afara caracterului penal”.

(declaraţie televizată, de pe vremea cînd C.D. Ionescu era secretar de stat la M.Ap.N.)

  1. Adunarea generală a Asociaţiei „17 Decembrie” cere destituirea lui Dudu Ionescu

Membrii asociaţiei „17 Decembrie” a răniţilor şi familiilor îndoliate din revoluţie, întruniţi în Adunarea Generală din 27 februarie, cer destituirea ministrului de interne Constantin Dudu Ionescu.

Participarea sa la dezvelirea monumentului ridicat în memoria unuia dintre criminalii din decembrie 1989, generalul Ştefan Guşe (comuna Spătaru, jud. Buzău, octombrie 1997) iar apoi propunerea de amnistiere a vinovaţilor de crimele din decembrie 1989, îl fac pe Constantin Dudu Ionescu indezirabil pentru asociaţia noastră.

Adoptată cu unanimitate de voturi în Adunarea Generală a Asociaţiei „17 Decembrie” din 27 februarie 1999.

Notă: Sentinţa (încă provizorie) [provizorie la data apariţiei cărţii] de condamnare a generalilor Stănculescu şi Chiţac a prilejuit o nouă intervenţie a lui Dudu Ionescu în favoarea amnistierii celor implicaţi în reprimarea revoluţiei din decembrie 1989. Deasemeni, s-au pronunţat împotriva acestei sentinţe Victor Babiuc, ministrul apărării, Petre Roman, preşedintele Senatului, Ion Iliescu, liderul PDSR. Nici o forţă politică nu s-a pronunţat clar şi fără echivoc în favoarea pedepsirii celor vinovaţi de crimele din decembrie 1989.

Mai citeşte:
Candidaţi la alegerile parlamentare, văzuţi din punctul de vedere al revoluţiei din 1989
Eu şi Viorel Oancea despre cercetările legate de revoluţia din 1989 (video)
Generalul Constantin Degeratu şi ordinul 522 din 1997
– Politicienii şi revoluţia din 1989 (1, 2, 3, 4, 5, 6)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.