O corespondenţă din 2009 cu Parchetul Militar. Parchetul nu ştia lista localităţilor în care s-au înregistrat proteste ale populaţiei şi în care regimul comunist a organizat rezistenţă în decembrie 1989

ParchetlocalitrezistentaÎn 2009 am făcut următoarea cerere de comunicare de informaţii către Parchetul Militar:

Către Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Secţia Parchetelor Militare
Bd. Libertăţii 12-14, sector 5, Bucureşti

Subsemnatul, MIOC MARIUS REMUS, domiciliat în Timişoara (…) luptător în revoluţia din 1989 şi autor de cărţi despre acest subiect, în temeiul Legii 544/2001 vă cer să-mi comunicaţi:

 • Lista completă a localităţilor din România în care, în timpul revoluţiei din decembrie 1989, s-au înregistrat proteste ale populaţiei împotriva regimului politic al preşedintelui Ceauşescu, înainte de anunţarea fugii acestuia din clădirea Comitetului Central al PCR.
 • Lista completă a localităţilor din România în care, în timpul revoluţiei din decembrie 1989, s-au înregistrat morţi, răniţi şi arestaţi, şi numărul acestora pentru fiecare din aceste localităţi în parte.
 • Lista completă a localităţilor din România în care, în timpul revoluţiei din decembrie 1989, regimul totalitar ceauşist a organizat rezistenţă împotriva schimbărilor politice intervenite.

Cu stimă,

Marius Mioc
https://mariusmioc.wordpress.com

Pe lîngă interesul general pentru istoria revoluţiei, gîndeam că un răspuns limpede al Parchetului ar ajuta lămurirea legalităţii atribuirii titlurilor de „luptător remarcat prin fapte deosebite” în unele localităţi în care se înmulţiseră certificatele de revoluţionar fără să se fi petrecut nimic deosebit la revoluţie. Conform art. 3 alin. 1 lit. b) al Legii 341/2004 (în forma valabilă în acel moment), titlul de luptător remarcat prin fapte deosebite este „atribuit celor care, în perioada 14-25 decembrie 1989, au mobilizat şi au condus grupuri sau mulţimi de oameni, au construit şi au menţinut baricade împotriva forţelor de represiune ale regimului totalitar comunist, au ocupat obiective de importanţă vitală pentru rezistenţa regimului totalitar şi le-au apărat pînă la data judecării dictatorului, în localităţile unde au luptat pentru victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi celor care au avut acţiuni dovedite împotriva regimului şi însemnelor comunismului între 14-22 decembrie 1989”. Art. 5 din HG 1412/2004 – normele de aplicare ale legii –  pretinde ca luptătorii „remarcaţi” să fi avut o „contribuţie decisivă la victoria revoluţiei” şi să fi săvîrşit „fapte deosebite în care şi-au pus viaţa în pericol”.

După părerea mea, în localităţile în care regimul comunist n-a organizat nici o rezistenţă n-au putut exista nici „obiective de importanţă vitală pentru rezistenţa regimului totalitar” a căror cucerire şi apărare ar justifica atribuirea titlului de „remarcat”. Dacă nici proteste anticeauşiste înainte de fuga lui Ceauşescu n-au existat în acele localităţi, nu cred că se poate vorbi despre vreo „contribuţie decisivă la victoria revoluţiei”.

Cred că anume înmulţirea nejustificată a atribuirii titlurilor de „remarcaţi” în revoluţie a dus la anularea indemnizaţiilor pentru această tagmă de revoluţionari, iar mai nou la apariţia OUG 95/2014 care instituie noul titlu de „luptător cu rol determinant” care ar avea dreptul la indemnizaţii, însă în condiţii mai stricte decît cele iniţiale.

Răspunsul Parchetului Militar a fost destul de ambiguu, însă conţine o listă de 28 de localităţi în care parchetul are înregistrate cauze penale legate de revoluţie. Îl redau mai jos:

ROMÂNIA
MINISTERUL PUBLIC              Operator date 3883
PARCHETUL DE PE LÎNGĂ ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
SECŢIA PARCHETELOR MILITARE

Nr. 41/VIII-3/2009

Către domnul Mioc Marius Remus
Timişoara, str. (…)

Urmare cererii dvs., vă facem cunoscut că nu dispunem de o listă completă a localităţilor din România în care, în timpul revoluţiei din luna decembrie 1989, s-au înregistrat proteste ale populaţiei şi în care regimul totalitar ceauşist a organizat activităţi de rezistenţă împotriva schimbărilor politice intervenite.

Parchetele militare au înregistrat numai cauze penale care au ca obiect cercetarea împrejurărilor în care au fost ucise sau rănite persoane participante la evenimentele petrecute în perioada 16-30 decembrie 1989, în mai multe localităţi din România: Bucureşti, Timişoara, Cluj, Craiova, Brăila, Constanţa, Slobozia, Reşiţa, Arad, Giurgiu, Tg. Mureş, Bacău, Lugoj, Feteşti, Ploieşti, Tîrgovişte, Braşov, Predeal, Alba Iulia, Cugir, Hunedoara, Oradea, Piteşti, Turda, Mangalia, Buzău, Sibiu, Caransebeş.

PROCUROR MILITAR ŞEF,
[semnătură indescifrabilă]

Mai citeşte:
Un Bebe Ivanovici liberal: Raymond Luca (2)
Efectul Adrian Viorel Nicolaescu + Raymond Luca asupra preschimbării certificatelor

4 gânduri despre „O corespondenţă din 2009 cu Parchetul Militar. Parchetul nu ştia lista localităţilor în care s-au înregistrat proteste ale populaţiei şi în care regimul comunist a organizat rezistenţă în decembrie 1989

 1. „REGULAMENT din 15 iulie 1996 de organizare si functionare a Comisiei pentru cinstirea şi sprijinirea eroilor Revoluţiei din decembrie 1989 :

  Art. 28
  Comisia stabileşte lista localităţilor în care au avut loc lupte în timpul revoluţiei în baza Raportului Comisiei senatoriale de cercetare a evenimentelor din decembrie 1989.
  …”

  Raportului Comisiei senatoriale de cercetare a evenimentelor din decembrie 1989. N-A EXISTAT ? Parca asistam din nou la neglijenta distinsilor alesi .

  1. Revin asupra celor mentionate. Raportul Comisiei senatoriale a existat.
   http://www.ziaristionline.ro/2013/12/30/exclusiv-raportul-final-al-comisiei-senatoriale-asupra-evenimentelor-din-decembrie-1989-numarul-exact-al-turistilor-sovietici-si-datele-securitatii-despre-scenariile-revolutiei-lovitura-de-s/

   Pe baza acestor date nu stiu daca a fost alcatuita lista localitatilor mentionate in Art. 28. , de Comisia pentru cinstirea şi sprijinirea eroilor Revoluţiei din decembrie 1989.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.