Revoluția din Baia Mare comentată la TVR (video)

O secvență din emisiunea TVR din decembrie 1989 cu filmări din Baia Mare, comentate mobilizator de crainicul Victor Ionescu. Prezentată la TVR probabil prin 24-25 decembrie 1989.

Transcriere înregistrare:
0:02 Victor Ionescu: Nu este un film realizat în cursul acestei zile. Este un film din prima zi a revoluției [la acea vreme, pentru TVR „prima zi a revoluției” era 22 decembrie 1989, tot ce se întîmplase înainte de acea zi în care apăruse Ion Iliescu trebuind să fie minimalizat], și el ilustrează același efort admirabil de a păstra unitatea, de a demonstra unitatea de cuget și simțire (se aude cîntecul „Hora unirii!” cîntat de mulțime), de acțiune pașnică a poporului român în favoarea acestei democrații pe care a dorit-o atît de mult și împotriva tiraniei pe care a urît-o atît de mult. Și la Baia Mare, evident, s-a cîntat „Hora Unirii”. Tricolorurile, steagurile tricolore, au fost fluturate neîncetat. S-a dat expresie între altele, aici (scandări: „Ceaușescu judecat, pentru sîngele vărsat!”), unității între cetățenii români de naționalitate română, maghiară și germană, de orice altă naționalitate. S-a dat expresie hotărîtei lupte a poporului român împotriva oricăror manifestări naționaliste, șovine, rasiste, antisemite sau de altă asemenea natură. Milițieni, ați văzut, milițieni în rîndurile celor care și aici au demonstrat pentru dreptate și democrație.
1:30 Bărbat (citind de pe o foaie): Vă rugăm să păstrați ordinea, buna cuvință și respectul reciproc. Nu distrugeți nimic! Noi sîntem români și dorim să răsune din toate inimile sfînta colindă românească a libertății.
1:42 Victor Ionescu: Da. Cu o zi înaintea ajunului Crăciunului, tradițională sărbătoare românească a poporului român încă din momentele …

Mai urmărește, alte fragmente din emisiunea TVR din decembrie 1989 la pagina TVR în decembrie 1989.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.