Ordonanța despre revoluționari OUG 95/2014 a fost aprobată de Senat

Senatul a aprobat, cu 60 de voturi pentru, 44 împotrivă și 11 abțineri proiectul de lege cu privire la aprobarea OUG 95/2014, anunță Mediafax (linc). Acest lucru s-a întîmplat deși comisia juridică a senatului propusese în unanimitate respingerea ordonanței.

OUG 95/2014 a adus o serie de schimbări în legea revoluționarilor 341/2004, pe care le-am analizat deja (linc). Mai apoi, a fost completată de OG 1/2015 (linc). Principala schimbare pe care o aduce OUG 95/2014, și care a provocat cele mai multe discuții, este introducerea unui nou titlu – „luptător cu rol determinant” – cu precizarea că numai aceia dintre actualii deținători ai titlului de „luptător remarcat prin fapte deosebite” care vor dobîndi noul titlu vor primi indemnizațiile conform art. 4 alin. 4 din legea 341/2004. Obținerea noului titlu se va putea face numai de revoluționarii din localitățile care au avut victime în decembrie 1989 înainte de fuga lui Ceaușescu. Sînt identificate 8 asemenea localități: Timișoara, București, Lugoj, Caransebeș, Sibiu, Cluj, Cugir, Tîrgu Mureș. Cu alte cuvinte, revoluționarii „remarcați” care în decembrie 1989 au acționat în alte localități decît cele enumerate vor rămîne fără respectivele indemnizații. Trebuie spus însă că acești revoluționari deja erau fără aceste indemnizații din ianuarie 2012, urmare a unor ordonanțe de urgență succesive. Cu alte cuvinte, situația lor nu s-a schimbat față de ultimii 3 ani.

Nici luptătorii „remarcați” din cele 8 orașe enumerate nu pot fi siguri că vor primi noul titlu care să le dea dreptul la indemnizații. Trebuie să îndeplinească mai multe condiții, prima fiind aceea de a cere noul titlu în răstimp de 90 de zile lucrătoare după 30 decembrie 2014, cînd OUG 95/2014 a apărut în Monitorul Oficial. Cei care nu depun cererea la timp vor fi decăzuți din drepturi, indiferent de faptele lor de la revoluție. Mai sînt și alte condiții – revoluționarii respectivi să fi avut acțiuni revoluționare determinante pînă în 22 decembrie 1989 (nu pînă în 25 decembrie 1989 cum se cerea la luptătorii „remarcați”) prin care au contribuit la „declanșarea și victoria” revoluției, și totodată, să nu fi acționat în exercitarea sarcinilor de serviciu.

Este cam neclară prevederea ca luptătorii cu rol determinant să fi contribuit la „declanșarea și victoria” revoluției. Cred că ar trebui să se specifice că e vorba de „declanșarea și victoria” revoluției în localitatea în care au acționat ori să se elimine cuvîntul „declanșarea”, căci altfel nimeni din afara Timișorii nu poate spune că a contribuit la declanșarea revoluției. Or, din declarațiile publice ale inițiatorilor ordonanței, dar și din normele de aplicare care au fost emise în februarie 2015 (linc), rezultă că nu se dorește limitarea doar la Timișoara a titlului de „luptător cu rol determinant”, ci se dorește ca acest titlu să se atribuie în toate localitățile unde au fost victime înaintea fugii lui Ceaușescu, adică riscul de a-și pierde viața al celor care au condus revoluția în locurile respective a fost real. Pe de altă parte, oricine a contribuit la declanșarea revoluției a contribuit automat și la victoria ei, căci victorie fără declanșare nu se poate.

Este de remarcat votul destul de strîns de la senat cu care a trecut ordonanța. Senatorul PNL Octavian Motoc a declarat că „PNL şi-a exprimat punctul de vedere în sensul că nu doreşte ca nici măcar o persoană care să fi fost rănită sau să fi fost în vreun fel exclusă de ceea ce s-a întîmplat în perioada Revoluţiei din decembrie şi din 1987, la Braşov, cu ocazia revoltelor muncitoreşti de acolo, să fie exclusă de la a obţine aceste drepturi”. Așadar, poziția PNL este ca nimeni dintre revoluționarii „remarcați prin fapte deosebite” ori dintre noiembriștii brașoveni din 1987 să nu fie exclus de la plata indemnizațiilor. Neclară este referirea senatorului la răniții din revoluție, căci aceștia, conform OG 1/2015, vor primi în continuare indemnizații (chiar și dacă au fost răniți după fuga lui Ceaușescu, în alte localități decît cele 8 enumerate, chiar și dacă acționau în exercitarea sarcinilor de serviciu). Doar un foarte mic număr de răniți, care au fost vătămați la revoluție altfel decît prin acțiunea forțelor de represiune (autoaccidentări, accidente de circulație) ar putea rămîne fără indemnizații în urma OUG 95/2014, după completarea ei cu OG 1/2015.

În cursul dezbaterilor, senatoarea conservatoare Cristina Anghel i-a spus secretarului de stat Adrian Sanda: „Care este diferenţa între cel care a murit pînă în data care o spune şi după. Unul este mai mult mort şi unul mai puţin mort. Domnule, sunteţi penibil!”. Totuși, OUG 95/2014 nu prevede nici o diferență între morții revoluției pe baza datei la care au murit. Introducerea momentului fugii lui Ceaușescu a fost făcută strict pentru a stabili un criteriu pentru noul titlu de „luptător cu rol determinant”. Cînd e vorba însă de cei care au murit în decembrie 1989 nu se face nici o diferență. Deci, și urmașii celor uciși după fuga lui Ceaușescu (care sînt majoritatea morților din decembrie 1989) vor beneficia de drepturile legii 341/2004.

În cursul dezbaterilor s-a amintit și problema noiembriștilor brașoveni din 1987, care primesc indemnizații similare revoluționarilor și prin aceeași lege 341/2004 ca și revoluționarii. Spre deosebire însă de revoluționari, aceștia nu au fost afectați de suspendarea, în ultimii 3 ani, a indemnizațiilor. Senatorul PSD Liviu Pop remarca înmulțirea deosebită a numărului noiembriștilor brașoveni din 1987: „în Braşov în 1987 au fost confirmaţi de către securitate undeva sub 200 de participanţi. În plată au ajuns, prin grija celor care astăzi se află în altă zonă, nu în zona liberă, vreo 2000”. Este de amintit că în 9 ianuarie 1990 ziarul „România Liberă” a publicat o listă cu 73 de persoane care au avut de suferit în urma revoltei muncitorești de la Brașov din 1987, iar în 12 ianuarie 1990 lista respectivă era completată cu alte 10 nume (linc). Și în cazul noiembriștilor brașoveni din 1987 se aplică zicala „puțini am fost, mulți am rămas”.

Senatul este prima cameră sesizată, dar forma finală a legii o va da Camera Deputaților, unde pot apărea amendamente. Asociația „17 Decembrie” Timișoara a răniților și familiilor îndoliate din revoluție, într-un punct de vedere cu privire la OUG 95/2014 postat pe saitul asociației (linc), care a fost trimis și unor parlamentari, după ce enumeră unele prevederi pozitive ale OUG 95/2014, din punctul de vedere al asociației, își exprimă și dezacordul cu unele formulări din textul legal, care ar echivala cu „contestarea legitimității revoluției”:

La punctul 5 al OUG 95/2014 s-a introdus la art. 3 al Legii 341/2004 alineatul 6 prin care sînt excluse de la prevederile legii „persoanele care au săvîrșit infracțiuni de drept comun în timpul revoluției”. Această formulare lasă posibilă interpretarea că nu vor fi recunoscute ca revoluționari persoane care au săvîrșit infracțiuni de ultraj sau distrugere precum:
– aruncarea cu obiecte contondente împotriva forțelor de represiune;
– spargerea unor vitrine, incendierea cărților lui Ceaușescu;
– incendierea unor clădiri politico-administrative (de ex: primăria Lugoj, miliția din Caransebeș).

Asemenea fapte săvîrșite cu scopul victoriei revoluției sînt fapte revoluționare care trebuie apreciate. Incriminarea lor ar însemna o contestare a legitimității revoluției. Spiritul revoluției este reprezentat de vorbele cîntecului „Mai bine huligan, decît comunist!”, revoluția română nu a fost o „revoluție de catifea”, iar asemenea acțiuni au fost necesare pentru victoria ei.

De aceea vă cerem ca în procesul de adoptare a OUG 95/2014 să introduceți un amendament prin care la punctul 5 să se specifice că nu se au în vedere infracțiunile săvîrșite cu scopul victoriei revoluției.

Mai citește:
Guvernul schimbă legea revoluţionarilor printr-o ordonanţă de urgenţă. Răniţii fără invaliditate şi reţinuţii rămîn fără indemnizaţii. Cresc indemnizaţiile părinţilor de eroi-martiri. Apare o nouă tagmă – “luptători cu rol determinant”. Noiembriştii braşoveni vor trebui confirmaţi de SSRMLÎRC
Nouă ordonanţă despre revoluţionari. Răniţii fără invaliditate şi reţinuţii primesc indemnizaţii
Noile norme metodologice de aplicare a Legii 341/2004
Discuția primministrului Victor Ponta cu revoluționarul Dumitru Dincă despre OUG 95/2014 (video)

86 de gânduri despre „Ordonanța despre revoluționari OUG 95/2014 a fost aprobată de Senat

 1. oare pe mine cine o sa ma reprezinte ca de dosarul meu este ceva mai inainte de 1989 si din 1989 oare sa fie corecti dacas corecti imi vor accepta de mu pa ADRIAN SANDA FACE PROPUNEREA FRONTULUI DEMOCRAT ROMAN NU MA MIRA FAPTUL SA NU FIE CHEAR EL PERSOOANA CONTACTATA DE MINE LA PLOIESTI IN 1987 NU PURTA BARBA OCHOII ALBASTRI STATURA CAM ACEASI DOAR ERA MAI SLAB , DEOCAMNDATA FACE UN LUCRU BUN DAR ISUFICIENT , CEI CE AU DAT CERTIFICATE FARA A AVEA DOCUMENTE LA DOSAR CERCETATII SI NU LASATI IN PACE , FRONTUL DEMOCRAT ROMAN , SI DE RETINUT DACA SANDA ESTE PERSOANA STIE DE MANIFESTUL ASCUNS INCA DIN 1987 ERA ELECTRONIST SI DE REMARCAT TOTI DIN BALCONUL OPEREI DIN TIMISOARA ERAU SI AVEAU DEFACE CU ELECTRONICA OARE ????. INDREPTATI CE AYTI STRICAT NU CU MINCIUNII SI VORBE DESARTA , AM CREZUT CA MAI SCAPAM DE HOTII DAR VAD CA SAU INMULTIT MAI MULTI DE UNDE OR FI VENIT , IA ADUS BARZA CADOU ROMANILOR , DESTUL DE REMARCAT CU ROL DETERMINAT TREBUIE CONSIDERATE TOATE ORASELE TARII INDIFERENT DACA AU MURIT OAMENI SAU NU LA PLOIESTI SINT MULTII HOTII AU FURAT SI FURA IDEALURILE REVOLUTIONARE BALANOIU NICOLAIE SI INTREAGA SLEAPCA SA LI SE RETRAGA CERTIFICATELE DE REVOLUTIONAR DESFINTARE ACESTOR ONG SE VA FACE DE LA SINE PATRONI DE ONG NU POT FI SCHIMBATI CHEAR DE SPUNE UNI REVOLUTIONARII CA SAI SCHIMBE CUM DRACU SAI SCHIMBE DACA ONG ESTE PE NUMELE LUI IAR REVOLUTIONARTII CARE NU STIU A BUS BOTUL LA DAT COTIOZATI SAI REPREZINTE SI O FAC INCONTINUARE SINT SI CEVA EXCEPTII DAR PUTINE TOT ONG RAMINE . SANATATE CA MULTE SINT DE SCRIS

 2. Daca PNL sa gandit ca revolutionarii autentici nu trebuie exclusi in nici un fel de a obtine drepturile , atunci FELICIT initiativa lor ! Ar fi chiar „un lucru bine facut”. Dar as mai adauga inca ceva: Reverificarea tuturor dosarelor si eliminarea impostorilor are o importanta majora, pentru ca revolutionarii autentici nu vor sa se afle pe aceasi lista cu niste smecheri sau persoane care au facut parte din aparatura de represiune al REPUBLICII SOCIALISTE ROMANIA -impotriva carrora sau revoltat. Sa se faca dreptate ! Greu de facut, dar multi si de mult o asteapta …

 3. DOMNULE MARIUS MIOC SESIZATI SI PROBLEMA COPIILOR DE EROI SA SE SPECIFICE CLAR DESPRE CEI 0,5 ASA CUM ESTE ACUM SE LASA LOC DE INTERPRETARI CA DE OBICEI SI COPIII IAR SUNT TRCUTI CU VEDEREA ACUM CU MODIFICARILE CARE SUNT PROPUSE SA FIE CLARA ORDONANTA

  1. Este specificat destul de clar în textul ordonanței. Tot ce aveți de făcut este să mergeți la casa de pensii cu cerere pentru indemnizație și dovada că sînteți copil de erou martir. Acolo mergeți cu textul OUG 95/2014, nu cu ce scriu eu aici pe blog. S-ar putea ca Casa de Pensii să considere că dreptul dv. la indemnizație apare numai după depunerea cererii, deci cu cît întîrziați mai mult depunerea cererii, cu atît pierdeți mai mult (la dreptul de pensie așa știu că e, dacă nu a fost depusă cerere de pensionare nu se dă pensie, chiar dacă sînt îndeplinite condițiile de vîrstă și vechime în muncă pentru pensionare)

   1. Dle. Marius Mioc,la acsa de pensii nu stiu nimic de nici un oug,au spus ca ei lucreaza si au metodologia pentru legea 341,ei nu situ nimic de modificari.Acum intreb,va trebui sa asteptam probabil,pana la modificarea legii?

   2. Nu așteptați. Depuneți cerere în scris, adăugînd și dovada că sînteți copil de erou martir, iar dacă într-o lună nu vă răspunde favorabil dați-i în judecată. Adăugați eventual la cerere copie din Monitorul Oficial cu OUG 95/2014 (asta ar trebui să aibă și ei, dar ca să-i ajutați). OG 1/2015 nu a anulat ci a completat OUG 95/2014.

   3. Eu cred ca pana la urma trebuie asteptata modificarea efectiva in fapt a legii…fiindca oug 95 este de fapt propunere de modificare a legii 341.
    Iar pensia se va da daca nu ma insel de la data emiteri ordonantei nu de la modificarea legii exact ca in cazul trecerii de la legea 42 la 341 in 2004 dar banii sau dat abea in 2006.

   4. OUG 95/2014 este în vigoare din momentul apariției în Monitorul Oficial. Parlamentul poate aduce schimbări ordonanței ori s-o respingă, dar pînă se pronunță parlamentul ordonanța își produce efectele.

 4. Eu am inteles asa: anul aceste intra in plata numai copiii de eroi carora le-a fost suspendata conform art 4 alin 4 din legea 341 ,in cuantum de 1.10 iar din 1 ian 2015 toti copiii de erou vor avea 0.50.

  1. Eu înțeleg altfel: anul ăsta au drept la 2020 lei/lună cei care nu realizează alte venituri din motive neimputabile, iar cei care mai au și alte venituri au dreptul la indemnizație de 0,5 din salariul mediu pe economie. Din 2016 toți vor avea dreptul la 0,5 din salariul mediu.

 5. DE CE VA VORBESC ASFEL CA ANI DEARINDUL A VRUT SA VA DESTEPT DAR VOI SPUNEATI CA SINTETI SI MAI MULT MARII REVOLUTIONARI CA AU DAT FOC AU RUPT AU DAT IN CAP LA ALTII AU INPUSCAT AU CARAT ARME ECT. , VOI SINTETI SPAGARI VOI SINTETI PROFITATORII EU UNUL NU SINT DEACORD CU PROFITATORI \I DACA VOI NU MA VRETI NICI EU NU VA VREAU CA NU AM NEVOIE MAI BINE LIPSA , BATI UN CUI SI ITI IA TOATA CASA DE CUIUL LUI PEPELEA

 6. HAI NU VA FACETI CA PLOUA CA NICI IN 1989 NU A NIS DAR UNI AU VISAT ZAPADA DA ASAI VA FACETI CA PLOUA AI CUI COOPI AI CAROR REVOLUTIONARI INPUSCATI IN CASE PE STRAZI IN MASINI UNDE SI DE UNDE TERORISTI CU EROII MILITIENI EROI TERORISTI COOPII EROI PINA CIND SINTETI COOPI DA DACA PARINTI AVEATI RAMINEATI COOPI LOR DAR PINA LA MAJORAT GUVERNUL SPUNE CA SINTETI MAJORI DECI NU SINTETI COOPI DA NAQSCUTI IN ROMANIA CU STUDU IN ROMANIA VA ROG LA MAJORAT FARA DREPTURI DE URMAS DOAR SOTILE CELOR MORTI CARE DOVEDESC CA NU AU PURTAT UNIFORME DE MILITIENI ALE ARMATEI , SANDA AI CITIT VEZII CE FACII TU OARE SA FI OMUL DE LEGATURA DIN TIMISOARA 1987 OARE STI DE MANIFESTUL ASCUS STI TOT DE DE CE MAI TAINUIEST TE SPERIE HOTI LASAI CAI SA SE SPERIE INTRE IEI CA LA TIMISOARA CA LA OTOPENII COOPI CARE PRIMESC INDEMNIZATI NU SOTILE PAI COOPI TERMINATI CU ASFEL DE OBIECTIUNI DACA REVOLUTIA A FOST PINA IN 22 DECEMBRIE 1989 ORA 12,10 ATUNCI VOII URMASI CARORA SINTETIII VA ROG INCA O DATA OPRITI PROSTIA OPRITI HOTIA . SEMNEAZA FRONTUL DEMOCRAT ROMAN MIRICA A GHEORGHE

  1. Omule,din pacate nu numai ca esti analfabet,nici macar google translate n-ar intelege nimic din ce si cum scrii,scoti niste aberatii de simt ca imi mor neuronii,imi pare rau,esti total paralel cu subiectul,nici nu vreau,si nici macar sa incerc sa-ti explic nimic,pur si simplu incerc sa te tolerez.

  2. Domnule Mircia, ce aveti cu noi? Ce vina avem noi urmasii? NU va mai da guvernul indemnizatie?
   VA ROG MULT nu mai pomeniti de eroi ca nu aveti nici un drept.In Decembrie 1989 la Craciun voi mancati sarmale si noi copiii ne plangeam parintii care erau morti la geam. Datorita acestor EROI va inghesuiti ca boii sa depuneti coroane la comemorarile revolutiei ca sa dati bine in poze si la tv. Sa va fie rusine. Alin

   1. nu am nimic cu voi dar cu gindirea voastra hoata am, educatie intaleasa gresit sau asa vreti voi a o percepe una la mina pina la 18 anii erati coopi de la 18 ani la 26 de ani erati coopi daca faceati studii dupa studi cetatenii ai romaniei si nu coopii ai inteles coopi mei chear cin eram arestat in ainte de 1989 erau mici le cumparasem o vaca si munceau pentru ia aducindui iarba cara cu spatele iarba nu juca turca prin papusoi nu furau cind lucram si eu ceva le aduceam piine cu putini bani cistigatti ca nu imi daadea dreptul la munca in acte era dreptul dar practic nu era fara carte de munca nu te angaja nimenii ai auzit si vas ruga in numele mortilor terminati cu coopi de eroi lasati sotile mostenitorii coopi nu mai repet numi purtati pica astai razboiul rominilor contra prostiei .mult ar fi de scris dar ma opresc aici
    ,.

   1. EU NU POCESC NIMIC SPUN UN ADEVAR CURAT , TIP LA NEDREPTATE LEGEA IMI DA VOIE SI PENTRU NEDREPTATE AM LUPTAT CA DE IN CONSTITUTIA ROMANIEI SCRIA TIPA DACA NU TI SE FACE DREPTATE SI AM TIPAT IAR POLITICA COMUNISTA MI-A RASPUS CU DATUL AFARA DIN SERVICI LOVIT CU BASTONUL ASTA DE SAU CE TREBUIA SA FAC SA TAC SI SA PLING IN SURDINA NU AM SPUS PROSTIEI ATUNCI NU SPUN SI ACUM , CEI CE VRETI DREPTATE SA TIPAM INPREUNA NU VRETII ????.

   2. Atunci I-a dumneata si indemnizatile noastre si noi vom merge sa pastem vaca. Te razboiesti cu cine nu trebuie.

 7. Pentru toata lumea cine n-a inteles sau nu vrea sa inteleaga, propun sa analizeze urmatoarele. Conditiia de acordare a titlurilor sa schimbat pentru fiecare titlu de luptator, precum si pentru titlul de Erou-Martir.(vezi OUG 95 si compara cu lg. 341/2004) Acest fapt atrage dupa sine in mod firesc, reverificarea dosarelor si incadrarea (sau neincadrarea) persoanelor in rigoarele legii. Aceasta verificare se face din oficiu si nu la cerere (sau nu se va face, asa cum nu sa facut nici in peioada 1996-1997 de fosta comisie). Imaginati restul ….

  1. aici sint deacord cu tine dar oare in ce conditii cu cei ce controleaza dosarele ma dau exemplu pe mine in 1990 eram prin guvern mai bine zis pe la casa poporului , un civil securist imi spune mai bine sa plec ca am toate sansele sa ajung in lacul mori, nu stiam de asa ceva dar am plecat in urma mea cine crezi ca a venit un altul cu numele meu ba mai mult erau 2 unul la cotroceni si celalant cu domnul iliescu mai mult sint pus sa fac mai multe dosare pentru ce intreb eu ca sau pierdut nu stiam de cei doi cu numele meu dar cheste tare apare unul cu initiala parintilor gh si il inscrie toti au certificate cu merite deosebite si amindoi sint securistii , primesc acasa inca o instintare din cnsas sa le dau coopii dupa cartea de munca de fapt le-am mai dat in 2 rinduri pentru ce nui nimic leam dat oare eu le fac acum dosare si celor 2 poate stie domnul mircovici nicolaie ca unul este vecinul lui , mam interesat si asa mi sa comunicat cit de adevarat este stie doar domnul mircovici care a luat cartea de onoare din muzeul uniri alba iulia sa stearga urmele FRONTULUI DEMOCRAT ROMAN nui asa nu le va sterge lorin furtuna a preluat stafata de la altul si anume frontul democrat roman , ca sa ramina singur face sa dispara urmele dar sa inpotmolit singur minciuna a iesit la iveala nu spun cum dar sa stiti timisoreni adevaratii revolutionari nu fufe comuniste ma va ajuta sanatate si numi purtati pica aici este daca sint cu capul pe umeri se va face o selectie curata , noi cei care am plecat revolutia eram consideratii nebuni , pai daca noi am fost nebuni voii intelepti de ce ati aderat noua ? sa cereti acum ce ??

  2. Dl. Mirica ! Eu n-am aderat nimanui ci am respectat constiinta mea ca toti ceilalti.In grupurile cu care am demonstrat erau, muncitori , bisnitari , intelectuali, fiecare cu supararea lui fata de sistemul totalitar, dictatorial, tortionar, comunist .. . Eram cu toti la fel de nebuni, ca sa depistam cele amintite si sa asumam lupta pentru o societate mai dreapta. Orinduirea sociala nu avea importanta atunci. De invins n-am invins pentru ca repede sa confiscat roadele luptei noastre, (prin asta poate ca ne-au salvat si viata ! ) dar macar sa inceput ceva . Ceva nou pe care vedem cu totii, ca este iarasi nedrept. De la un stat care nu respecta nici constitutia sa, la ce sa te astepti. Evident este ca la nedreptati. De cerut nu o sa cer mai mult decat am cerut in zilele14-22 decembrie din 1989 ! N-am primit niici o recompensa din partea statului, ci din contra sunt aruncat opiniei publice ca fals revolutionar din cauza faptului ca n-am preschimbat certificatul cea ce mi–sa oferit fara sa fie solicitat de mine. Singurul lucru care inteleg din relatarile dvs. este ca va considerati nedreptatit. S-ar putea sa aveti dreptate. Nu m-as mira …. Sanatate va doresc !

   1. DA FOARTE BINE CE AI FACUT IN DECEMBRIE 1989 AI FOST IN PUSCARIE SI CERETI DREPTURILE DIN PUSCARIE CA CE SA INTIMPLAT IN TIMISOARA NU PREA AI VAZUT , SCRIE CARTI DIN CEA CE STI TU DAR SI DIN CE SPUN ALTI DAR DUPA O PREALABILA VERIFICARE DIN SURSE NU APROPIATE CELUI CE ITI CREAZA INFORMATIA DECI CASETA REVOLUTI DIN PLOIESTI PLACA DE MARMURA BALCONUL OPEREI TIMISOARA CARTE DE ONOARE MUZEUL UNIRII INCLUSIV MANIFESTUL INGROPAT LA MINE ACASA REPET POSIBIL CA ACEST ADRIAN SANDA SA FIE OMUL SI SAI FIE DICTAT DE ALTE PERSOANE SA TACA DIN GURA EL STIEA DE MANIFASTUL INGROPAT DIN 1987 TINE MITE TOTI SINT ELECTRONISTI SI OMUL MEU ERA TOT ELECTRONIST ASTA AM AFLAT CU CEVA TIMP IN URMA ADRIAN SANDA TINEA ASCUNS ACEASTA INFORMATIA NU VA SUPARATI PE ADEVAR VA REAMINTESC CA FRONTUL DEMOCRAT ROMAN CREAT DE MINE ESTE SINGURUL REVOLUTIONAR CU MERITE DETERMINATE RESTUL PARTICIPANTII AI AUZIT BANATULE CU GUNOAIE MULTE , ASTA VAD LA TELEVIZOR . PRIMARIA NU RASPUNDE LA APELUL MEU DE CE ? O LOCALITATE CURATA CU OAMENI DEMOCRATI AI AUZIT BANATULE LAS AICI CU VIU GRAI ROMANESC NU VA PACALITI UNI PE ALTII CA IN URMATORI ANII SE VA SCHIMBA ROTATIA ISTORIA ADEVARATA NU SE REPETA .TRAIASCA FRONTUL DEMOCRAT ROMAN MOARTE TIRANILOR TIA MAI DAT NISTE INDICI CAUTAI SCRISOAREA DE LA PLOIESTI IN CARE FRONTUL DEMOCRAT ROMAN II CEREA DIMISIA LUI CEAUSESCU IN 21 DECEMBRIE 189 ORA 16 PLIC MAI BINE ZIS CARTE POSTALA SA O CITEASCA TOTI CARE O PLASAU LA DESTINATIE BULEVARDUL PRIMAVERI OFICIU POSTAL NUMARUL 1 BUCURESTI ADRESA DATA DE RADU GABRIELA CARE A REFUZAT SA IMI APERE DOSARUL DE FRICA SI MIA ADUS SI BANII INAPOII EITE CIT DE DEMOCRATA A FOST ACEASTA AVOCATA EU II MULTUMESC JOS PALARIA SAI URMEZE SI CEILANTI EXEMPLU . STIU CE VREI SA IMI RASPUNZI NU TE OSTENII SA NU CREZI CA NU AM CAUTAT CARTE POSTALA AM CAUTATO AM NUMARUL UNUI MEMORIU AL FRONTULUI DEMOCRAT ROMAN DAT LA UGSR BUCURESTI AICI NU ATI AJUNS CA AM MAI SCRIS SI IN ALTE COMENTARII NU FITI SUPARATI PE ADEVAR TIP LA NEDREPTATE SI LA MINCIUNA INDIFERENT CINE O SPUNE SAU,, MINCIUNA STA LA MASA CU REGELE ,, OARE ASA SA FIE ?.

   2. Iar eu din surse foarte apropiate (cam 40 cm pana la monitor) constat ca nu cu picioarele tale e vre-o problema !

 8. OUG 95/2014
  Art. 4. –
  (1) După intrarea în vigoare a prezentei legi, beneficiază de drepturile conferite de aceasta doar persoanele care se încadrează în prevederile acesteia.
  (2) Persoanele care au obţinut titlurile prevăzute la art. 31 lit. b) primesc o indemnizaţie lunară reparatorie, calculată pe baza coeficienţilor de multiplicare ce sunt aplicaţi asupra câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata, astfel:
  a) soţ supravieţuitor al eroului martir – un coeficient de 1,10;
  b) părinte al eroului martir – un coeficient de 1,10;
  c) copil al eroului martir – un coeficient de 1,10 până la majorat sau până la terminarea studiilor, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, indiferent în întreţinerea cui se află şi un coeficient de 0,50, după vârsta de 26 de ani.

  OUG 1/2015
  Art 9 .3
  (1) În anul 2015 copiii eroilor-martiri, indiferent de vârstă, dacă nu sunt încadraţi în nicio formă de învăţământ ori nu realizează venituri din motive neimputabile lor beneficiază de o indemnizaţie lunară reparatorie în cuantum de 2020 lei.

  La data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, alin. (2) al art. IV din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 95/2014 pentru modificarea şi completarea Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 nr. 341/2004,

  Cum interpretati aborgarea alin 2 art 4 ale OUG 95/2014 mentionata in OUG 1/2015 ? ? Dupa parerea mea parintilor nu li se va majora indemnizatia ,iar copiii urmasi doar in 2015 vor primi indemnizatia,respectiv doar cei care au grad de handicap sau sint someri.
  Ceea ce le-a dat parintilor si copiilor de peste 26 ani in OUG 95/2014 LE-A FOST TAIAT IN OUG 1/2015.

  Va rog sa imi spuneti parerea dumneavoastra vizavi de cele mentionate mai sus.
  Multumesc.

  1. Nu inteleg sincer ce e asa de greu sa cititi clar o ordonanta ….. ce se da copiilor ,sotiilor si parintilor are ARTICOLUL 4 ce ziceti dvs este ARTICOLUL IV….si anume abroga plata a 1.10 pentru luptatori cu fapte deosebite cei de la ARTICOLUL 4 ALINEATUL 4…..si nu au absolut nici o legatura cu ARTICOLUL 4 ALINIATUL 2…daca tot cititi ,cititi bine macar ca poate speriati lumea degeaba

   1. Si eu imi mentin parerea dupa nenumarate citiri si consultari cu avocatul meu ca ea trebuie votata ca lege si de camera deputatiilor si dupa vom beneficia de bani incepand cu data emiteri ordonantei adica ianuarie 2015 exact ca in cazul legii 341/2004 cand banii au venit abea incepend cu 2006 incluzand si perioada 2004-2006 daca va aduceti aminte …cine a luat

  2. Indemnizaţia de 0,5 pentru copiii eroilor martir care au alte venituri e stabilită prin art. I pct. 7 din OUG 95/2014, deci abrogarea art. IV alin. 2 din OUG 95/2014 nu are efect asupra acestei indemnizaţii.

   1. K. Imi cer scuze ,am gresit. Dar totusi nici o casa de pensii nu plateste parintilor indemnizatia marita si nici copiilor urmas cu virsta de peste 26 ani anul acesta . Mai mult,Sanda a spus in plenul Senatului ca ei intra in plata anul viitor.Si exact asta nu inteleg eu: in ce articol se mentioneaza ca ei nu primesc de anul asta avind in vedere ca OUG 95 si UG 1 produce efecte juridice .

  3. Textul Oug 95/2014 Art. IV este urmatoarea :
   (1)În anul 2015 se menţin în piaţă la nivelul acordat pentru luna decembrie 2014 indemnizaţiile prevăzute de Legea recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
   (2) …. (este abrogata de OUG 1/2015.)

   si nu cea mentionata de dumneavoastra. Art 4. mentionata de dvs. este cea din legea 341/2004 actualizata prin OUG 95/2014.

   In fine eu interpetez legea in felul urmator. Cu „ce se aduce postasul in anul 2015 ” totul va ramane asa cum a fost in decembrie 2014 Acest lucru nu inseamna ca persoanele indreptatite nu vor primi si diferenta dupa reanalizarea dosarelor. Pentru persoanele indreptatite institutia SSP… (al carui nume nu se poate retine ), emite o adevereinta catre casa de pensii. Abia dupa asta se incasaeza indemnizatiile mentionate in OUG 95/2014 si numai de acele persoane carele se incadreaza in noile prevederi
   .

  4. CEI CE AU PROTESTAT INPOTRIVA COMUNISTILOR INAINTE DE 1989 SA NU FI FOST AMESTECATI CU REVOLUTIONARI DIN 1989, EU AM DESCHIS UN PROCES IN CARE DOAMNELE JUDECATOARE MAU INTREBAT DACA AM CERTIFICAT DE REVOLUTIONAR LE-AM SPUS DA SI SA INTELEG CA IELE MA FAC …N..INCONTINUARE SPUNIND CA CE O SAM 2 CERTIFICATE NU STIU DACA GREFIARA CE A MAI SCRIS NU INTELEG POLITIA =MILITIE INCONTINUARE MINTE DE CE EU STIU NU VOR SA SPUNA CA DUPA ACEIA SINT DESCREDITATI IEI CA NU AU FACUT NIMIC INPOTRIVA REVOLUTI SI UNII SAU DAT DE PARTEA REVOLUTIONARILOR DAR NU EXISTA ACTE DE DEZERTARE DIN MINISTERE , UNUL MIRCOVICI NICOLAIE FARA ACT DE DEZERTARE NUI REVOLUTIONAR SI REST LA TOTII CARE AU INTRAT IN RINDURILE REVOLUTIONARILOR , PE MINE SINCER VA SPUN CA NU STIU IN CARE LEGE MA INCADRAT NU STIU SI NICI CERERILE CARE SINT DATE IN COMPLETARE NU SCRIE CEVA CERT LASA LA APRECIEREA CORECTORULUI DACA ESTE CORECT SAU FACE , CUM SA INTIMPLAT CU DIPLOMA DE BAC A MEA A DISPARUT A DISPARUT CA AM SUSTINUT SI EXAMENUL UITAI DOAMNE SI DALE GINDURII DE INDREPTARE CA DE DIPLOMA NU AM NEVOIE AM NEVOIE DE LINISTE POATE GASESC O CHILIE SI MA MUT IN IA CA PUSNIC , CA DIGEABA NU VRTETI ADEVAR , RAMINETI CU CE VRETI , SI MINCATIVCVA RECIPROC PLOITIC , SI LASATIO MAI MOALE CU COOPII CARE COPI CA SINT ADULTII A TRECUT MAJORATUL PAI ATUNCI SA FACEM IN ASA FEL O LEGE IN CARE PARINTI MOR INAINTE DE 70 DE ANII COOPI SA PRIMEASCA PENSIE ASA CRED RUMEGATII SI VEDETI CA AM DREPTATE NU SINT COOPI SINT ADULTI CU COPII, SI SINT CETATENII SAI PLATEASCA COPI CELOR CARE LEAU UCIS PARINTII SA DEA STATUL IN JUDECATA MINSTERELE REVOLUTIA A FOST SI RAMINE RAZBOIUL CONTRA COMUNISTILOR .

   1. Dnul Mirica,nu e cazul sa va rastiti la nici o persoana care posteaza aici ,indiferent daca este sau beneficiar al legii.In primul rind va aflati pe blogul unei persoane care la creat tocmai pentru ca noi sa avem o punte de legatura ,sa ne sfatuim si sa ne indrumam in demersurile pe care vrem sa le intreprindem. NIMENI nu va da dreptul sa fiti nepoliticos,cu atit mai mult statutul de luptator al lui dec 1989.Sint convinsa ca ati vazut morti si raniti in jurul dvs.Numai un miracol a fost ca nu dvs ati cazut prada gloantelor.Asa cum nici copiilor dvs nu le-ar fi placut sa fie jigniti va rog sa aveti bunul simt si decenta de a nu ridica tonul la nimeni.Daca nu va convin subiectele postate nu e nevoie sa postati..ca la televizor: schimbati canalul din telecomanda. Eu spre exemplu sint interesata de aplicarea legii 341 cu modificiarile ei atit pt urmasi,cit si pentru raniti sau luptatori. Avind in vedere ca sint urmas este firesc sa despic firul in patru modificarilor aduse acestei categorii.Dar nu ma deranjeaza nici o intrebare postata si ma bucur sincer daca cineva se lamureste ce are de facut.Nu trebuie sa ne urim intre noi.Banii de indemnizatii nu se afla in buzunarul vreunuia dintre noi. Daca nu va da dvs nu inseamna ca imi da mie si viceversa. De aceea va rog sa va cereti scuze. .

   2. IMI CER SCUZE CA SCRIU PE BLOGUL DUMNEAVOASTRA FATA DE CE CREDETI CA IAS PUTEA JICNI EU NU CRED CA SPUNIND UN ADEVAR SA JICNESTI PE CINEVA NUMAI DACA EL CONSIDERA JICNIRE ADEVARUL , EU UNUL NU IMI POT FACE BLOG NU CALCULATORUL IMI IMI ESTE DEFECT SI ALTI BLOGARI IMI BLOCHEAZA CASETA REVOLUTI ROMANE UNDEI SAU ESTE TOT O JICNIRE LA PLOIESTI 22 DECEMBRIE 1989 CARTEA DE ONOARE MUZEUL UNIRI CINE A LUATO VRETI SA FIE TIMISOARA SINGURA IN EVENIMENTE DIN DECEMBRIE 1989 DA VA RAMINE SINGURA IN EVENIMENTE DIN 1989 DOAR CA PARTICIPANTII EU SINT SINGURUL CU ROL DETERMINANT , FRONTUL DEMOCRAT ROMAN INDIFERENT CIT O SA FACETI PRESIUNI ASUPRA MEA DIGEABA , SCRIE CARTI INAINTE REVOLUTIA ESTE SURSA DE INFORMATII DAR RESCRIELE PE CELE INCORECTE INDREAPTA , DEMOCRATIA ARE NEVOIE DE ADEVAR SI NU INBIRLIGATURII CUM PRIMESC PRIN DIVERSE BLOGURII, NU TIA FOST DEAJUNS TRATAMENTUL APLICAT , PENTRU ASTA M-AM SACRIFICAT ,NUS DEACORD SA MAI VAD IN FATA MEA MINCINOSI CU VORBE DE TOT FELUL IAR ROMANII II APLAUDEAZA , PENTRU PROFIT CLICI PESTE CLICII BANDE PESTE BANDE DE TOATE NOATELE SPUNE CA NU AU UNDE LOCUI IAR SATE SI LOCALITATI CU CASE CU TOT PARASITE SA II AJUTE SAI FACA REPOPULARE A LOCALITATILOR UNDE NUI DECIT UN LOCUITOR SAU NICI UNUL SA NUI MA LASE SA DOARMA IN CANALE SI BOSCHETII , DAQCA TOT VA PLACE POLITICA AMERICANA CRED CA AICI TREBUIE EDUCATI CU FORTA , SANATATE SI SA STITI CA NU AVETI IN FATA UN MURITOR DE RIND FARA UN INTELECTUAL DEZVOLTAT , SCRIU MULT VORBESC MULT FAC MULTE MULTII SPECIALIST VORBESC BINE ROMANESTE SI INTELEG GRAIUL ROMANESC PERFECT , SANDA PINA AICI AI FACUT PLANUL FRONTUL DEMOCRAT ROMAN DAR SI MULTE NECONCORDANTE , VAM DAT NISTE EXEMPLE URMATILE , DOAR CU POLITICA RISCATI SA MURITI DE FOAME SAU VA PLACE SA FITI SLUGI LA VOI IN TARA NU VREAU A SUPARA PE NIMENI DOAR DACA ACESTI INDIVIZI SE SUPARA PE ADEVAR CU RESPECT REVOLUTIONAR , TRAIASCA FRONTUL DEMOCRAT ROMAN MOARTE TIRANILOR IAR SCRISOAREA DIN 21 DECEMBRIE 1989 IN CARE II CEREAM DIMISIA LUI CEAUSESCU IN NUMELE FRONTULUI DEMOCRAT ROMAN UNDEI , MAI MULT CONTINEAQ ,,VREM GUVERN DEMOCRAT NU GUVERN ARISTROCRAT , SE PUNE IN VALOARE ACUM SUB ALTA FORMA SA NU AIBA SOCIETATI COMERCIALE ADMINISTRATORI PARLAMENTARI ROMINIEI , VOI NU VRETI SA VEDETI DESCHIDETI OCHI CA DE STAT CU IEI INCHISI O SA STATII TOTUL LA TIMPUL LOR NU STITI DIALECTUL ROMANESC INVATATIL DAR NUL CONVERTITII IN NI O LIMBA STIU BINE CE SPUN . SANATATE SI AM SPUS CA NU O SATI MAI SCRIU POATE ASTAI SFIRSITUL TIE ITI PLACE SA SPUI CE SPUNE ALTUL !!!!! INCA O DATA SANATATE SI COPIL PINA LA 18 ANII DE LA 18 ANI ADULT CETATEAN CU DREPTURII DEPLINE DAR RAMII COPILUL PARINTILOR TAI SI CETATAEAN AL ROMANIEI POATE INTELEGETI DACA VRETIII EU NU URMEZ SFATUL UNUI PARLAMENTAR ,, REVOLUTIA SE FURA NU SENVATA ,, MIRCREA IONESCU QINTUS ,, MULTE SINT DAR DEOCAMNDATA PINA AICII EU UNUL NU MA UNESC CU NIMENI PENTRU A PROFITA DE DIVERSE OCAZI PRECUM REVOLUTIA ROMANA .

 9. Pt dl.Mirica,eu si alti copii urmasi lucram inca de la 18 ani,n-am beneficiat niciodata de nici o indemnizatie,nici de legea 341 pentru ca nu eram incadrat nici macar in limita de varsta,am fost intotdeauna discriminat de lege,n-am luat nici un ban niciodata,in schimb ma uitam si constatam nedumerit cum o gramada de revolutionari din care o gramada de impostori ;uau bani degeaba,in tot acest timp,multi n-au mai lucrat deloc sai nicodata ,pentru ca nu mergeau la muncva pentru 600 de lei,cand luau 2000,majoritatea pierdeau si pierd timpul prin crasme.Ai vrut realitate dl Mirica?Asta e realitatea.De un singur lucru imi pare rau.Ca-mi pierd timpul cu oameni ca tine.

  1. Nici luptătorii remarcaţi prin fapte deosebite n-au beneficiat de indemnizaţii pînă n-au primit certificatul preschimbat conform legii 341/2004, ca apoi, începînd din ianuarie 2012, indemnizaţiile să nu se mai plătească. Practic doar cîţiva ani au beneficiat de indemnizaţii, nu cred că sînt printre ei persoane care n-au lucrat niciodată.

   1. VINO CU PICOARELE PE PAMINT SAU NU ESTI ROMAN ATUNCI MERGI IN ALTA PARTE O LEGE IN ROMANIA COPIL PINA LA 18 ANI ADULT CETATEAN CU DREPTURI DEPLINE DE LA 18 ANII COPI MEI AU MUNCIT DE MICI NU AU ASTEPTAT 18 ANII SI APOI SA MUNCEASCA EU NU ERAM PE ACASA ERAM PE SANTIERE ASA ZIS DETAJAT IN LAGARELE MORTI LUCRIND NU 8 ORE SI ZI LUMINA MULTE PREA MULTE CIN ZICEAM CA SINT SI EU LIBER IMI TRIMETEAU CONCENTRARI IN ARMATA DIN 1974 PINA IN 1987 AM FOST CONCENTRAT TIMPUL LIBER MIL MINCAU CU CONCENTRAREA ACUM LA PENSIE SE FAC CA UITA ASTAI DEMOCRATIE SAU HOTII, NU MAI ESTI COPLI .PPSAA

  2. nu pierzi timpul cu mine bravo destept copil de erou mai esti invata si fa ceva util societatii romanesti coopi mei au cite 2 calificari sa nu zic 3 tu ce faci intinzi doar mina pina la 18 anii cred cai deajuns la 26 anii daca ai facut studii nu toata viata adecvarat copil de erou pina la majorat de la majorat cetatean cu drepturi depline ai inteles nici nu te rog ca cu mine trebuie sa fi sincer si prin urmare sinceritatea nu exista in intregime sanatate , adica cum cel ce a facut ceva in decembrie 1989 fiind matur nui da nimic iar coopi asazisi de eroii sa benificieze mai mult lasati ca se indreapta sau se strimba tot ca de proverbul spune,, STRIMBI IA MINCAT PE CEI DREPTII, deaceia este politica proasta in romania pa .

   1. Tatal impuscat in seara de 21 decembrie,la 38 de ani,4 copii ramasi,din care cel mai mic avea 2 ani si a murit chiar de ziua ei.Incerci sa-mi dai mie lectii de pian?Ingite un glont si procedez la fel cu copii tai.Sanatate.

   2. Larand, lasa-l in plata lui ca el nu are nici o vina, natura are ca la creat.Citez „nici nu te rog CA CU mine…” Noi copiii eroilor suntem de vina ca nu mai pot manca unii cu lingura cea mare.

   3. Alin,asa este,dar are tupeul si el si cei ca el sa se ia de urmasi,nu m-am bagat nicioadata in problemele luptatorilor sau sa ma intorc impotriva cuiva,mai putin impostorii,care ar trebui sa plateasca.Fiecare are dreptul sa ceara si sa primeasca ce considera ca merita si nimeni nu ar trebui sa sufere sau sa fie conditionat de altii,dar nu ma mir ca ne ataca pe noi,uita-te bine ca se mananca acum ei intre ei ca hienele,cine sa apuce la lingurita.Si o gramada de agramati,inculti,lenesi si betivi am intalnit,care vor sa faca ordine si lege.E trist.In orice caz trebuie facuta curatenie.

 10. OUG 95/2014 si OUG 1/2015 produc efecte juridice.Eu asta cred .
  Din ce imi amintesc si sper sa nu gresesesc .Legea 341/2004 a aparut prin initiativa parlamentara si a abrogat legea 42/90,nu a fost intii OUG si am asteptat aprobarea ei de Parlament,…..Initiatorii proiectului legislativ au fost Sergiu Nicolaescu si Taracila Ioan..
  Cred ca acum ne aflam in alta situatie.
  Orice OUG publicat in monitorul oficial intra in vigoare la 3 de la publicare daca in cuprinsul ei nu e mentionata o alta data.

  1. Tot ce se poate nu zic nu categoric..ci zic doar ca articolul din OUG 95/2014 care se refera la copii, soti/sotii si parinti de erou nu este abrogat sau modificat de OUG 1/2015 asa ca nu vad nici o problema in acordarea indemnizatiei asa ca eu personal nu ma agit prea tare am trimis scrisoare la casa de pensii astept inca raspuns si daca ea este votata efectiv ca lege si de camera deputatiilor si nu primesc nimic ii dau atunci in judecata acum nu ma agit ca sa ma agit degeaba pana nu o vad lege batuta in cuie

 11. Dnul Mirica,nu e cazul sa va rastiti la nici o persoana care posteaza aici ,indiferent daca este sau beneficiar al legii.In primul rind va aflati pe blogul unei persoane care la creat tocmai pentru ca noi sa avem o punte de legatura ,sa ne sfatuim si sa ne indrumam in demersurile pe care vrem sa le intreprindem. NIMENI nu va da dreptul sa fiti nepoliticos,cu atit mai mult statutul de luptator al lui dec 1989.Sint convinsa ca ati vazut morti si raniti in jurul dvs.Numai un miracol a fost ca nu dvs ati cazut prada gloantelor.Asa cum nici copiilor dvs nu le-ar fi placut sa fie jigniti va rog sa aveti bunul simt si decenta de a nu ridica tonul la nimeni.Daca nu va convin subiectele postate nu e nevoie sa postati..ca la televizor: schimbati canalul din telecomanda. Eu spre exemplu sint interesata de aplicarea legii 341 cu modificiarile ei atit pt urmasi,cit si pentru raniti sau luptatori. Avind in vedere ca sint urmas este firesc sa despic firul in patru modificarilor aduse acestei categorii.Dar nu ma deranjeaza nici o intrebare postata si ma bucur sincer daca cineva se lamureste ce are de facut.Nu trebuie sa ne urim intre noi.Banii de indemnizatii nu se afla in buzunarul vreunuia dintre noi. Daca nu va da dvs nu inseamna ca imi da mie si viceversa. De aceea va rog sa va cereti scuze. .

 12. Va respect pentru ceea ce ati facut in dec 1989. Dar mai ales pt ca ati avut puterea sa recunoasteti si ati cerut scuze.Numai un mare caracter poate face asta. Stiu ca sinteti suparat pe toti cei care au facut o afacere din beneficiile legi 341 iar revolutionarii adevarati ca dvs trebuie sa traga ponoasele. Tocmai din acest motiv sustin si alaturi de toti acei luptatori adevarati.

 13. AU REDUS RECUNOSTINTA PENTRU „TULBURARILE SI REVOLTA DIN OPT LOCALITATI! ESTE DE FAPT O „LEGE A TIMISOAREI” SITUATIE IN CARE FINANTAREA PENTRU PLATA INDEMNIZATIEI AR TREBUI SA FIE ASIGURATA DIN BUGETUL CONSILIULUI JUDETEAN TIMIS…ESTE RECUNOSTINTA REVOLUTIONARILOR ASERVITI PSD DIN TIMIS,,,, MEDITEZ SI MA INTREB: CAT VA FI SPAGA PENTRU O PRESCHIMBARE!

 14. Andreea Says:
  martie 15, 2015 at 12:12 pm
  Dnul Mirica,nu e cazul sa va rastiti la nici o persoana care posteaza aici
  …..ANDREEA; TU ESTI URMAS? OK..NU ESTI IMPLICATA DIRECT SI NEMIJLOCIT CA DOMNUL MIRICA. ALA A FOST ANCHETAT DE SECURITATE PINA IN 89 IAR IN 20 dec, retinut,batut,amenintat cu moartea; l-au internat si I-au facut chiar si socuri electrice.. SECURISTA DE L-A ANCHETAT SE NUMESTE NAFTANAILA,GRAD DE COLONEL IN SRI SI PROFESOR LA UN LICEU DE POLITIE…SARACU MIRICA! RAMINA FARA LEGITIMATIE,INDEMNIZATIE CA ORASUL LUI NU E AGREAT DE SANDALA ADRIAN DE TIMISOARA….ANDREEA;OMUL A SUFERIT SI A LUPTAT MULT…MAI MULT CA MARTIRUL TAU,NU TE SUOPAra….vrei drepturi? ok. au venit o data cu oug 95 si ouG 1/2015.. primesti toata viata 11 MIL PE LUNA.. nu I asa ca nu te mai intereseaza de cine ti a ucis tatal? UITAM; DE FIECARE DECEMBRIE,PRIMITI DE LA SECRETARUL DE STAT SI BANI PENTRU PARASTAS,COLIVA SI AJUTOR DE CRACIUN! E BINE?

  1. @ Ionescu
   N-ai nici un drept,dar nici unul sa te iei de vreun urmas.Nu stiu despre ce bani,ce parastas,ajutor de craciun vorbesti,esti intr-o mare eroare.Nu-mi place attitudinea ta si a celor ca tine.Deloc.Sunteti mai rai ca hienele.Mi-e sila.Sanatate,

   1. IONESCU „Martirul tau ” este in primul rand un tata sau o mama, o persoana cu un nume si care a decedat. Lasati-ne in pace. Acel „martir” pentru fiecare dintre noi este un sfant, Domnule Ionescu iti jur pe ce am mai scump ca daca vrei iti donez tie acel ajutor de craciun si banii de parastas si coliva. Poti sa lasi un numar de cont?, si cred ca, ca si mine ca o sa faca si larand, andreea si altii carora le cer scuze ca nu le cunosc numele.

 15. buna ziua sunt un urmas va rog sa imi spuneti daca a primit cineva raspuns de la casa de pensi pt indemnizatia de 0,5 din salariul mediu pe economie pt ca eu nu am primit sunt din dimbovita aide sa ne tinem la curent cu ce ni se intimpla si sa luptam impreuna pt drepturile noastre va multumesc

 16. Buna ziua,

  Citesc stupefiata comentariile, daca le pot numi in acest fel, la adresa urmasilor..Domnilor, nu inteleg acest venin si aceste rautati aruncate in copiii Eroilor. Spuneti-mi un lucru, copiii dvs, va sunt copii pana la 18 ani, pana la 26 de ani? va ajutati copiii conditionat? sunt lucruri care nu pot fi masurate, care nu pot fi conditionate, stimate domn.

  Nimeni nu va contesta calitatea si meritele, insa veninul de care dati dovada denonta mari carente de bun simt, omenie, caracter…

  Parintii nostrii au murit, da! mor oameni peste tot in lume, in fiecare zi insa ai nostrii au murit intr-un mod absolut oribil. Stiti cum este, in ziua de Craciun sa-ti inmormantezi parintele? sa-l vezi mort, desfigurat si sa ai numai 5-6 ani? Sunt sechele, domnule! cu care noi traim zi de zi. Toti banii din lume nu pot inlocui ceea ce noi am pierdut.

  Vi se pare ca noi, am fi beneficiat de “mai mult” decat dvs.? sunteti intr-o imensa eroare. Domnilor, am fost conditionati mereu, mereu am fost “victime colaterale” ..M-a bufnit rasul cand am citit despre ajutoare la pomana, de coliva si ce ineptii enumerati mai sus. Niciodata nu s-a intamplat asa ceva..! Informati-va!

  Dati dovada de omenie, domnilor..nu lasati banul sa va orbeasca judecata! Ganditi-va ca exista un Dumnezeu si va rog, cu tot respectul sa faceti un exercitiu de imaginatie: daca dvs. mureati si copiii dvs. erau in situatia in care suntem noi, cum e domnule? v-ar fi placut sa fie improscati cu venin in timp ce dvs. ati fi stat cu tarana in gura??!

  Va doresc..intelepciune si bun simt!

  P.S: Va multumesc din inima, domnule Mioc pentru informatiile pe care ni le aduceti la cunostinta prin intermediul acestui blog.

 17. Ordonanta 95/2014 face vorbire la Art I alin. 8 despre o adeverinta tipizata. Nu mi-e clar… Si urmasii trebuie sa ceara o adeverinta tipizata care va fi „trimisa direct platitorilor de drepturi” ? A fost cineva sa ceara adeverinta asta ?
  Multumesc.

 18. Revin cu informatii.A fost depusa cerere la casa de pensii,inclusiv o copie despre OUG 95/2014,Iar ca raspuns a fost respingerea acestuia,motiivand cu paragradul din legea 341.Nu a fost luat in considerare oug95. Deci ce e de facut?

  1. Chemat Casa de Pensii în judecată pe legea contenciosului administrativ. Se adaugă la chemarea în judecată copie după cererea făcută către Casa de Pensii şi răspunsul acesteia, cît şi dovada calităţii de copil de erou martir. Legea 341 a fost modificată prin OUG 95/2014, deci actuala formă a legii 341 include dreptul copiilor eroilor martir la o indemnizaţie de 0,5 din cîştigul salarial mediu pe economie, necondiţionat.

 19. Nu pot sa depistez din norme, ca ce se va intampla cu LUPTATORI I(RANITI,RETINUTI) precum si cu EROI- MARTIRI carele pana acuma sau incadrat in CONDITIILE DE ACORDARE AL ACESTOR TITLURI, dar incepand de intrarea in vigoare al OUG 95/2014 si HOTARARII 99/2015 ,nu se mai incadreaza in vriteriile de acordare al acestor calitati si titluri. Cineva stie, cum sunt reglementate aceste cazuri ?

  Aicia, mi-se pare ca se ascunde ceva si acest lucru va fi clarificat numai dupa ce, cineva da in judecata Casa de pensii sau SSRLMI… si ne va informa de continutul intimpinarii ce va depune Casa de pensi sau SSRLIM.., in apararea cauzei. Normele iarasi nu sunt transparente din pacate.

  1. Nici mie nu mi-e clar acest lucru. Cunosc cazuri de răniți altfel decît prin acțiunea forțelor de ordine (autoaccidentări, de pildă) care conform OUG 95/2014 ar trebui să-și piardă titlul de luptător rănit în revoluție, dar nu apare în norme nici o procedură de acest fel.

 20. Revin cu alte informatii.Dupa respingerea cererii de la casa de pensii,am trimis cerere si am primit raspuns de la SSPR.Raspunsul este ca OUG 1/2015 stabileste ca in anul 2015 copiii urmasi indiferent de varsta si care nu beneficiaza de niciun fel de venit din motive neimputabile lor,beneficiaza de indemnizatie.Acum eu nu mai inteleg nimic,OUG 95/2014,care face referire la acel cuantum de 0,50 neconditionat,nu mai exista? OUG 2015 abroga OUG 2014? Adica paragraful din OUG 1/2005 care face referire la acei urmasi fara venit si la anul 2015,abroga paragraful din OUG 95/2014,care face referire la acei 0.50?Ori eu sunt varza,ori nu mai inteleg nimic.

  1. Eu am mai scris la comentarii pe acest blog: Vă adresați Casei de Pensii și dacă vă respinge cererea dați Casa de Pensii în judecată. Nu aveți ce să întrebați la SSPR, SSPR nici nu trebuie să fie parte în proces și nici nu trebuie informat despre asemenea procese.

 21. Buna ziua !Domnul Mioc eu nu mai inteleg nimic.Sunt urmas de revolutie ,am avut nelamuriri in privinta indemnizatiei 0.5 ptr copii urmasi ,si am scris catre SSPR .Aztazi mi-au raspuns urmatoarele;referitor la petitia dumneavoastra transmisa institutiei noastre va comunicam ,ca in anul 2015 copii eroilor martiri indiferent de varsta DACA NU SUNT INCADRATI IN NICI O FORMA DE INVATAMINT ORI NU REALIZEAZA VENITURI DIN MOTIVE NEIMPUTABILE LOR BENEFICIEAZA DE O INDEMNIZATIE LUNARA REPARATORIE DE 2020 RON .asta inseamna ca OUG95/2014 a fost abrogata sau nu se mai aplica …?Sau ne-au scos din indemnizatie cu OUG 1/2015?

  1. Eu am mai scris la comentarii pe acest blog: Vă adresați Casei de Pensii și dacă vă respinge cererea dați Casa de Pensii în judecată. Nu aveți ce să întrebați la SSPR, SSPR nici nu trebuie să fie parte în proces și nici nu trebuie informat despre asemenea procese.

 22. Am facut si eu cerere la casa de pensii Brasov. Raspunsul e asemanator cu cel mentionat mai sus de altii care au scris la SSPR, si anume ca trebuie sa fac dovada ca nu am niciun venit din motive neimputabile mie. Ma gandesc sa apelez la un avocat.

  1. Trebuie să explicaţi că nu doriţi indemnizaţia mare de 2020 lei prevăzută de OG 1/2015 numai pentru cei care nu au nici un fel de altfel de venit, ci doriţi indemnizaţia mică de 0,5 * salariul mediu prevăzută de OUG 95/2014.

 23. Asa fac,ei interpreteaza cum vor si fac referire la oug 1/2015.Nici macar nu dau raspuns cererii referitor la oug 95/2014.Aici pute ceva.Se fac ca ploua.Oricum citesti legea,nu abroga una pe cealalta,ci completeaza.

  1. Rămîne de văzut forma finală în care OUG 95/2014 va fi adoptată de Camera Deputaţilor.
   În forma actuală după părerea mea puteţi obţine cîştig în justiţie. Puteţi da Casa de Pensii în judecată dacă n-au răspuns scris în 30 de zile de la depunerea cererii dv. ori dacă v-au respins cererea. Depunerea unei cereri scrise către Casa de Pensii înainte de acţiunea în justiţie e necesară ca procedură prealabilă, înaintea judecăţii (art. 7 din legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ).
   Dar chiar dacă OUG 95/2014 va fi schimbată în parlament şi vor anula indemnizaţia de 0,5, aţi putea obţine indemnizaţia de la momentul depunerii cererii pînă în momentul cînd parlamentul ar schimba textul OUG, căci OUG 95/2014 îşi produce deja efecte juridice pînă cînd parlamentul va hotărî altfel.

 24. Normal ca OUG 95 isi face efectul,pe baza acestuia se depun dosarele pentru preschimbarea certificatelor.Nu stiu de ce resping cererea la casa de pensii,motivand cu articolul din OUG 1,la fel face si SSPR.Oricum citesti cele doua articole,nu taiie una pe cealalata,nu stiu ce aveau de gand atunci cand au editat textul si de ce interpreteaza ei altfel decat ar trebui,Nu stiu de ce trag mata de coada,in orice caz contextul e interpretabil,multe legi din Romania sunt interpretabile din pacate,Insa nu trebuie sa fii jurist ca sa intelegi un text de lege si sa-l interpretezi cum vrei tu,sau sa abrogi un articol cu unul altul,fara ca acest lucru sa fie specificat.

  1. Mai mult ,de ex. pe Idrept cu softul respectiv poti actualiza legile cu toate modificarile la zi.Daca adaugi legea 341 cu oug oug95 si oug 1,le pui la un loc,obtii o varianta finala actualizata.Si acolo poti constata clar ca art.din oug1 nu abroga art. din oug 95.Am scos la imprimanta legea cu toate modificarile la zi,si am adaugat si la cererea catre casa de pensii,s-o rasfoiasca juristii.

 25. Am specificat si in cerere si le-am ayras atentia caci art. din oug 1 nu abroga art. din oug 95.Mai mult de atat nu am ca sa fac.Acum ramane sa astept raspunsul.Ma tem ca si de data asta o sa fie negativ.

 26. Au dat acelasi raspuns negativ.Cum ca conform art. din OUG 1/2015,in anul 2015 copii eroilor martiri beneficiaza de indemnizatie daca nu au nici un fel de venit din motive neimputabile lor.Aceasi replica.Scurt,fara a mentiona ceva de art. din OUG 95/2014.sau explicand legatura,diferenta dintre cele doua articole…Acest raspuns dientic dau la casele de pensii din toate orasele,inclusiv SSPR-ul.Forma actuala se poate interpreta asa?Sau doar asa?Eu personal ma indoiesc.

 27. Acum nu stiu,are rost sa dam in judecata casa de pensii?Sau sa asteptam forma finala,votul camerei?Pana la urma vom fi exclusi din nou,ca de obicei…

  1. Eu mi-am spus deja părerea cu privire la posibilitatea de a da în judecată Casa de Pensii. Însă nu eu sînt în situația respectivă ci dv. și alți copii de eroi martir. Hotărîrea vă aparține dv., puteți consulta un avocat.
   Dacă începeți un proces nu-l faceți decît cu Casa de Pensii. Secretariatul de Stat nu trebuie implicat în asemenea probleme, nu el are de plătit indemnizațiile stabilite de lege.

 28. Exista posibilitatea de a consulta un avocat si a da in judecata casa de pensii,dar nu aici este problema.Problema este ca nimeni nu stie nimic ce se intampla,de ce se intampla,nimeni nu explica aceste lucruri cu cartile pe fata,nimic nu este clar.Initial pare ca este,la urma aflam ca nu e.

 29. Este legal sa mi se retina sanatatea din indemnizatie [2020 brut, 1909 net] eu fiind sotie de erou martir? Spune L341 ca indemnizatia nu se considera venit. Si totusi mi se retine…

 30. in legea 314 /2004 spune ca avem gratuitati la serviciul medical dar se opreste sanatatea din indemniatie si nu este corect din 3 pucte ca avem gratuitate sanatatea se retine daca depasesti venitul de 7oo ron iar noua ne retine la toata suma si indemniatia nu este considerat venit dar in rominia este posib orice vaide viata noastra cu asa conducatori care da legi ambiguie

 31. Am depus dosar la casa de pensii Bucuresti in ianuarie 2015 inclusiv cu dovezile ca nu realizez venituri din motive neimputabile si nici pana acum nu am primit raspuns de la casa de pensii.

   1. Pt. copiii de erou martir!
    Am facut dovada [cu adeverinta de la AJOFM] la Casa de pensii ca sunt somer neindemnizat – in cautarea unui loc de munca, dar nu am gasit si nici nu mi se ofera vreun loc de munca de catre AJOFM. Orasul meu e pe ‘marginea prapastiei’ la acest capitol. Am primit in iulie decizie de la Casa de pensi ca voi primi indemnizatie cf. Legii 341/2004i, incepand cu 1.01.2015, insa in decizie nu e specificata nici o suma. Mi s-a spus, verbal, ca in august vor veni si banii, dar nu mi s-a spus suma. Presupun ca e vorba de 2020 – 111 [sanatatea] = 1909 lei.
    Anormala, cf. legii, e retinerea contributiei pt. sanatate, indemnizatia nefiind socotita venit. Dar face subiectul unei alte discutii. Poate dezvolta cineva subiectul pe aceasta tema…
    Intreba cineva, pe blog, de adeverinta de la SSPR necesara la Casa de pensii. Eu am primit aceasta adeverinta de la SSPR, cu ani in urma, impreuna cu Certificatul de urmas erou martir – preschimbat. Este obligatorie depunerea aceastei adeverinte la Casa de pensii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.