Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

Petre Roman: „Informaţii foarte sigure arătau că forţe paraşutate se pregăteau să invadeze locul, nu foarte bine apărat, unde se afla dictatorul” aprilie 6, 2015


Adev311289_interviuRomanÎn ziarul „Adevărul” din 31 decembrie 1989 primministrul FSN-ist Petre Roman (actual liberal) a dat un interviu domnilor Radu Bogdan şi Ştefan Ciochinaru. Îl reproduc mai jos:

„Adevărul” vă prezintă: un interviu al primului ministru Petre Roman

Între o întîlnire cu un diplomat străin, o discuţie cu cîţiva din membrii noului cabinet, tînărul prim-ministru al României a avut amabilitatea să acorde un interviu, acum, în preajma Anului Nou, şi ziarului „Adevărul”.

– Petre Roman, cum vă simţiţi ca cel mai tînăr şef de guvern din istoria românilor?
– Încărcat, foarte încărcat. Problemele ce trebuie rezolvate par să nu se mai termine şi, în plus, presa…
– Care sînt, în clipa aceasta chiar, problemele esenţiale aflate pe agenda de lucru a guvernului?
– Ne găsim încă într-o perioadă de organizare, de aşezare a noului guvern. Ceea ce reprezintă un proces nu tocmai uşor. Asta-i tot. Nu pot să ofer deci elemente spectaculoase.
– Însăşi organizarea primului guvern cu adevărat reprezentativ pentru toate forţele sociale din ţara noastră reprezintă un moment inedit, de maxim interes pentru cititorii noştri. Ce ne puteţi spune despre acest proces?
– Deşi sîntem foarte presaţi de necesitatea punerii cît mai rapide în mişcare a economiei, activitatea guvernului este în primul rînd de natură politică. Pot spune că ne preocupăm ca în guvern să intre oameni nepătaţi, care să nu fi făcut parte din vechiul regim. Oricum, criteriul esenţial pe care l-am avut în vedere este competenţa. Desigur, sîntem obligaţi să ne desfăşurăm activitatea în cadrul unor structuri depăşite. Dar nu avem pentru moment altele. Cu atît mai mult este nevoie ca oameni competenţi să preia aceste structuri şi să le facă să funcţioneze.
– Ce loc ocupă tinerii în acest proces?
– Dintre cele mai importante. Am avut grijă ca în colegiile de conducere ale ministerelor să intre oameni tineri. Pe baza aceluiaşi criteriu esenţial – competenţa. De exemplu, din colegiul de conducere al noului Minister al Electrotehnicii, Electronicii şi Informaticii face parte şi un student din anul IV de la Facultatea de electrotehnică. În general, vîrfurile generaţiilor tinere, oameni între 30-40 de ani, trebuie să pătrundă în structurile de conducere. De altfel, procesul nu s-a încheiat. Sîntem în plină desfăşurare.
– Domnule prim-ministru, cititorii ar dori cîteva precizări cu privire la viitoarea formă de guvernămînt.
– Aşa cum am arătat deja în programul Frontului Salvării Naţionale, în viitor se va realiza separarea puterii executive de cea legislativă, precum şi de cea politică. Eforturile noastre sînt îndreptate către menţinerea şi chiar consolidarea consensului naţional, a spiritului care a făcut posibilă victoria revoluţiei noastre. Vom admite orice tendinţă politică constructivă, care să ajute la reconstrucţia ţării. Este, dacă vreţi, o nouă formă a pluralismului politic.
– O întrebare fără legătură directă cu cele spuse pînă acum, dar importantă pentru opinia publică. A fost necesară cu adevărat judecarea şi executarea cuplului criminal, atît de repede?
– Absolut. Existau mari riscuri. Informaţii foarte sigure arătau că forţe paraşutate se pregăteau să invadeze locul, nu foarte bine apărat, unde se afla arestat dictatorul. Ar fi curs şi mai mult sînge, ceea ce, înţelegeţi, nu trebuia să se întîmple.
– Cum priviţi actuala presă liberă din România?
– După părerea mea, ziarele nu reuşesc deocamdată, cel puţin în formă, să reflecte ceea ce reprezintă revoluţia noastră, şi anume acest lucru cu totul nou. Cred că mass-media nu s-a racordat încă la maniera de ziaristică modernă, directă, incitantă. Aş reţine doar o singură excepţie: ediţia din 26 decembrie a ziarului „Tineretul Liber”, în care s-a anunţat sentinţa în procesul dictatorului şi a soţiei sale. Desigur, nu trebuie să uităm însă că ne aflăm doar la început…
– Ce doriţi să transmiteţi cititorilor ziarului, poporului român cu prilejul Noului An?
– Aceste gînduri ale Consiliului Frontului vor fi transmise în cursul zilei de mîine, prin intermediul posturilor de radio şi televiziune, de preşedintele Consiliului, dl. Ion Iliescu (Radu Bogdan, Ştefan Ciochinaru)

Mai citeşte alte articole din presa românească de imediat după revoluţie la pagina Presa românească 1989-1990.

 

One Response to “Petre Roman: „Informaţii foarte sigure arătau că forţe paraşutate se pregăteau să invadeze locul, nu foarte bine apărat, unde se afla dictatorul””

  1. alk1970 Says:

    Serios?

    In conditiile in care cu Ceausestii se aflau un fost camarad de arme, un militian si un securist? 🙂


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.