Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

New York Times, 24 decembrie 1989. Viziunea experţilor despre viitorul României. “Nu mă aştept la prea multe. România n-a avut niciodată o tradiţie democratică”. “Este clasic în asemenea situaţii că moderaţii din partid vor fi probabil în prima linie a autorităţilor guvernamentale” aprilie 10, 2015


NYT24121989_23NYT24121989_22

NYT24121989_09Ziarul New York Times din 24 decembrie 1989 (pentru care evenimentele din România sînt subiectul primului titlu pe prima pagină) publică un articol a lui Eric Pace despre situaţia din România, pe care îl tălmăcesc pentru cititorii acestui blog. Articolul a apărut sub genericul „Revoluţie în Est: Puncte de vedere”.

Viziunea specialiştilor

Viitor neclar pentru democraţia şi situaţia economică a României
de Eric Pace

Specialiştii în probleme româneşti şi în relaţii internaţionale cad de acord asupra faptului că armata va continua să joace un rol de căpetenie pe măsură ce revolta populară îndreaptă ţara către schimbare, dar apreciază diferit perspectivele democraţiei şi ale îmbunătăţirii economiei.

Reacţionînd la răscoala împotriva preşedintelui Nicolae Ceauşescu, Ken Jowitt, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Californiei din Berkeley, a spus vineri [22 decembrie 1989]: „În mod vădit, armata va juca un rol de căpetenie în eliminarea a orice fel de opoziţie din partea forţelor lui Ceauşescu care ar putea exista şi neîndoielnic va asigura o parte din noua conducere”.

Profesorul Jowitt a spus că un guvern post-ceauşist va oferi naţiunii un început complet nou.

„Curăţenie generală” pentru România

„Presupunînd că nu va izbucni un război civil, cred că va exista o curăţenie generală, atît politică cît şi economică, pentru cel puţin două motive”, a adăugat dînsul. „Primul este furia generalizată împotriva Partidului Comunist, care s-a răspîndit în întreaga populaţie. Al doilea este exemplul a ceea ce se întîmplă” în celelalte ţări est-europene.

El a mai spus că în viitorul apropiat românii vor urma mai degrabă „calea radicală a Ungariei decît cea limitată a Bulgariei în procesul de reforme”.

Profesorul Jowitt, a cărui preocupări ştiinţifice includ toate guvernările comuniste, este autorul cărţii „Schimbări revoluţionare şi dezvoltare naţională în România”, apărută în 1971, şi editorul cărţii „Schimbări sociale în România 1860-1940”, apărută în 1978. El vorbeşte româneşte şi a vizitat România în mod repetat de-a lungul anilor.

„Trebuie să observăm capacitatea României de a folosi avantajos faptul că nu are datorii externe, spre deosebire de alte guverne reformiste est-europene”, a spus profesorul Jowitt. „Deasemenea ea deţine o agricultură cu potenţial foarte bogat”.

„Un adevărat dezastru”

Dar Norman Manea, scriitor dizident român care este cercetător ştiinţific la Universitatea Bard din Annandale-on-Hudson spune că „România are acum nevoie de multe bogăţii [ajutoare?] din ţările vestice, pentru că situaţia de acolo este un adevărat dezastru” în ceea ce priveşte economia. El a spus că românii „au nevoie de mijloace elementare de subzistenţă”.

De-a lungul anilor 1980 preşedintele Ceauşescu a urmat un program dur de austeritate pentru a elimina datoria externă a ţării, care altădată ajunsese la 11 miliarde dolari. Măsurile au inclus reduceri la încălzirea şi aprovizionarea cu curent electric a locuinţelor şi industriei şi nepăsare faţă de nevoile consumatorilor.

Joseph Rotschild, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Columbia şi specialist în Europa Centrală şi Răsăriteană, are o viziune întunecată cu privire la perspectivele democraţiei în România, care cu cei 23 de milioane de locuitori este a treia ţară ca populaţie din blocul sovietic, după Uniunea Sovietică şi Polonia.

„Nu mă aştept la prea multe”, a spus dînsul vineri. „Aceasta nu este o ţară cu o tradiţie democratică suprimată de comunişti. Este o ţară care nici o dată n-a avut o tradiţie democratică”.

„O ţară cu potenţial de a fi destul de bogată”

Evaluînd economia, a spus: „România are potenţialul de a deveni destul de bogată. Sînt destule resurse naturale şi o populaţie educată, harnică şi chiar talentată. Cred că economia se poate dezvolta mult mai bine decît a făcut-o în ultimul deceniu” sub regimul Ceauşescu.

Conducerea de după Ceauşescu, a prevăzut dînsul, „nu va fi aşa de îngrijorată de obsesia lui Ceauşescu de a lichida datoria externă”.

Nu o „naţiune balcanică înapoiată”

A prevăzut că noul guvern „va urma o linie destul de naţionalistă faţă de sovietici” şi că România va încerca acum să obţină – ori cel puţin să pretindă – Moldova, care este parte a Uniunii Sovietice dar în trecut a fost provincie românească.

J. Michael Montias, specialist în economia ţărilor est europene de la Universitatea Yale, care a vizitat România mai devreme în cursul acestei luni, a spus: „Românii sînt un popor foarte talentat. Elita lor, deşi a fost foarte slugarnică faţă de regim, deţine un potenţial real de îmbunătăţire a economiei româneşti şi de a îndrepta ţara spre un regim politic mai omenos”. România nu trebuie tratată „doar ca o naţiune balcanică înapoiată”, a adăugat.

NYT24121989_10„Ei au o istorie care sugerează că democraţia nu trebuie eliminată ca o posibilă cale de dezvoltare politică. De aceea nu sînt deloc fără speranţă că, dacă, cum spun ruşii, constelaţia forţelor este corectă, România se poate îndrepta spre democraţie şi spre ceva asemănător cu o economie de piaţă”.

Dar Sam Beck, antropolog la universitatea Cornell care a făcut cercetări în România, spunea că „pentru ca ţara să-şi revină economic, trebuie ca muncitorii să aibe încredere în guvernul care va rezulta, indiferent care ar fi acesta”. „Asta înseamnă că poporul român ca întreg este din nou pus în poziţia de a trebui să se sacrifice pentru binele statului”. Domnul Beck a adăugat că stabilizarea economică va fi în mod special greoaie datorită actualei revolte şi a greutăţilor iernii.

Totuşi domnul Beck vede semne optimiste. „E semnificativ că armata aparent s-a aliat în întregime cu populaţia şi cel puţin în unele momente a refuzat să urmeze instrucţiunile aparatului de securitate”. „Aceasta întăreşte încrederea că popoarele oprimate pot rezista chiar şi la felurile de mecanisme disciplinare care sînt folosite de braţul militar al aparatului de stat”.

„Pragul toleranţei”

În Washington, fostul secretar de stat [ministru de externe] Alexander M. Haig a spus că „revolta condusă de studenţi aparent a cîştigat susţinerea armatei, aşa că în viitorul apropiat, conform analizelor, militarii vor fi esenţiali în viitorul guvern”. El a observat de asemenea că „pragul de toleranţă al armatei a fost depăşit de brutalitatea întîmplărilor din ultimele zile, şi aceasta asigură o bază de optimism pentru viitor”.

În ceea ce priveşte perspectivele pentru o conducere civilă în România postceauşistă, domnul Haig, fost comandant suprem al forţelor NATO din Europa, a spus: „este clasic în asemenea situaţii că moderaţii din partid vor fi probabil în prima linie a autorităţilor guvernamentale”.

În ceea ce priveşte economia, a spus dînsul, singura cale în care poate merge ţara e în sus. „În istorie, România a fost în stare să exporte în Vest şi în Statele Unite, aşadar, după o perioadă de tranziţie, ţinînd seama de starea jalnică a economiei de azi, nu poate să facă altceva decît să se îmbunătăţească”.

Domnul Haig, care a fost secretar de stat [ministru de externe] sub preşedintele Reagan, este preşedinte la Worldwide Associates, firmă internaţională de imobiliare, bancară şi marketing, şi în prezent lucrează la o carte despre istoria războiului rece.

Mai citeşte alte relatări despre revoluţia română din presa străină la pagina Mass media străină în 1989.

 

One Response to “New York Times, 24 decembrie 1989. Viziunea experţilor despre viitorul României. “Nu mă aştept la prea multe. România n-a avut niciodată o tradiţie democratică”. “Este clasic în asemenea situaţii că moderaţii din partid vor fi probabil în prima linie a autorităţilor guvernamentale””

  1. George Says:

    Dupa cum se vede presupunerile celor de la New York Times au fost exagerat de optimiste.Securistii au invins, la orase si sate…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.