Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

Alte 4 orașe pe care SSRMLÎRC le declară „localități în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, pînă la fuga dictatorului”: Arad, Craiova, Hunedoara, Reșița mai 8, 2015


Prin decizia nr. 8 din 23 aprilie 2015, publicată pe saitul SSRMLÎRC (linc), instituția anunță că comisia pentru aplicarea prevederilor art. 9^2 din Legea nr. 341/2004, a declarat orașele Arad, Craiova și Hunedoara drept localități „în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, pînă la fuga dictatorului”. Apoi, prin decizia nr. 13 din 5 mai 2015 (linc), și orașul Reșița e declarat localitate „în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, pînă la fuga dictatorului”.

Efectul juridic al acestor hotărîri este faptul că pot deveni admisibile cererile de acordare a titlului de „luptător cu rol determinant în revoluție” instituit de OUG 95/2014 și pentru revoluționari din aceste orașe. Aspectul este important pentru obținerea indemnizației conform art. 4 alin. 4 din Legea 341/2014, căci numai „luptătorii cu rol determinant” vor primi această indemnizație, nu și cei care vor rămîne cu titlul de „luptător remarcat prin fapte deosebite”. Pînă la 30 aprilie 2015 numărul de cereri pentru noul titlu de „determinant” era de 3495 (linc). Totalul „remarcaților prin fapte deosebite” este de vreo 16000.

Prin normele de aplicare ale legii 341/2004 (linc), apărute după schimbarea legii prin OUG 95/2014 și OG 1/2015 și publicate în Monitorul Oficial din 24 februarie 2015, erau specificate 8 localități în care, în revoluție, au existat persoane ucise, rănite sau reținute pînă la fuga dictatorului: Timișoara, Caransebeș, Sibiu, Cugir, Lugoj, Tîrgu Mureș, Cluj și București. Prin hotărîri ale comisiei din cadrul SSRMLÎRC s-au mai adăugat 6 localități la această listă: Brașov, Tîrgoviște, Arad, Craiova, Hunedoara și Reșița. Nu știu pe ce bază a hotărît SSRMLÎRC că și în aceste localități au fost victime înainte de fuga dictatorului. Documentele pe baza cărora s-a luat această hotărîre n-au fost prezentate. Mi-e teamă să nu fie niște declarații false, încropite acum la 25 de ani de la revoluție, anume cu scopul de a înlesni dobîndirea noului titlu de „luptător cu rol determinant” pentru revoluționarii din aceste orașe. Ulterior însă falsitatea acestor declarații ar pricinui noi scandaluri care ar continua procesul de terfelire a evenimentului istoric numit revoluția din 1989. Deasemeni, certificatele de „rol determinant” obținute prin asemenea forțări ale legii ar putea fi subiect ulterior de anulare. Nici nu e sigur că vor fi eliberate asemenea certificate pentru aceste orașe, căci CPRD încă nu și-a expus părerea cu privire la noile orașe care ar fi avut victime înainte de fuga dictatorului.

Nu știu ce anume a determinat SSRMLÎRC să propună OUG 95/2014 în forma în care a fost propusă, adică introducînd condiția ca doar acolo unde au existat persoane rănite, ucise ori reținute înainte de fuga lui Ceaușescu să se poată obține noul titlu de luptător cu rol determinant. Bănuiesc că a existat o indicație cu caracter general de la primministrul Ponta, cu privire la numărul de indemnizații pe care e dispus să le plătească de la bugetul statului pentru revoluționari, iar șeful SSRMLÎRC Adrian Sanda a făcut calculul și a găsit o formulă juridică prin care să se încadreze în numărul de indemnizații sugerat. Acum o fi făcut socoteli mai exacte și a văzut că se încadrează la numărul de indemnizații și dacă mai acceptă cîteva orașe.

Nu SSRMLÎRC este îndreptățit să stabilească care sînt localitățile în care au fost victime înainte de fuga lui Ceaușescu. Asta este o treabă care ține de adevărul istoric, care nu trebuie falsificat, iar falsificarea adevărului cu scopul ca unele persoane să poată primi indemnizații de revoluționar este exact unul din lucrurile care au dus la scăderea prestigiului revoluționarilor. Păcat că domnul Adrian Sanda nu înțelege lucrul ăsta. În loc de o lege foarte strictă urmată de manevre pentru a ocoli condițiile stricte ale legii, ar fi fost de preferat ca OUG să stabilească de la început niște condiții mai lejere dar care să se respecte întocmai. Încă ar fi timp de corectare a OUG 95/2014 la Camera Deputaților. De pildă, în loc de condiția ca în localitățile unde se consideră că luptele au avut un rol determinant să fi existat persoane rănite, ucise ori reținute înainte de fuga dictatorului, se putea pune condiția ca să fi existat manifestații de stradă înainte de fuga dictatorului, chiar dacă acestea nu au dus la apariția de morți, răniți ori reținuți sau acele victime au apărut după fuga dictatorului. Și manifestațiile din orașe fără morți și răniți, dacă au avut loc înaintea fugii dictatorului au contribuit la fuga acestuia. Faptul că populația s-a revoltat și în acele localități a fost fără îndoială raportat la București și a contribuit la înțelegerea, de către Ceaușescu și anturajul acestuia, a faptului că țara e în fierbere și nu pot continua să se opună poporului. Ori, se putea scrie în lege că se pot da titluri de rol determinant în toate localitățile în care au fost morți și răniți la revoluție, chiar dacă aceste victime au fost după fuga dictatorului.

Cea mai proastă variantă mi se pare să se păstreze OUG 95/2014 în forma actuală, dar să se ocolească prevederile ei prin diferite șmecherii.

Mai citește:
SSRMLÎRC va accepta luptători cu rol determinant și la Tîrgoviște. 2035 de cereri pentru noul titlu înregistrate pînă acum
SSRMLÎRC adaugă Brașovul printre orașele în care pot exista „luptători cu rol determinant” în revoluție. Primele rezultate ale examinării cererilor pentru titlul de luptător cu rol determinant
Lista celor care au cerut recunoaşterea titlului de luptător cu rol determinant
Guvernul schimbă legea revoluţionarilor printr-o ordonanţă de urgenţă. Răniţii fără invaliditate şi reţinuţii rămîn fără indemnizaţii. Cresc indemnizaţiile părinţilor de eroi-martiri. Apare o nouă tagmă – “luptători cu rol determinant”. Noiembriştii braşoveni vor trebui confirmaţi de SSRMLÎRC
Nouă ordonanţă despre revoluţionari. Răniţii fără invaliditate şi reţinuţii primesc indemnizaţii
Ordonanța despre revoluționari OUG 95/2014 a fost aprobată de Senat

 

2 Responses to “Alte 4 orașe pe care SSRMLÎRC le declară „localități în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, pînă la fuga dictatorului”: Arad, Craiova, Hunedoara, Reșița”

  1. Vlad Vl Says:

    Este trist ca SSPR – ul la 25 de ani de la revolutie nu are o baza de date referitor la acele evenimente si ca nu doreste sa se consulte cu institutile ce au aceasta baza…

  2. MARIAN LAURENTIU Says:

    DOMNULE ADRIAN SANDA,,REFERITOR LA CONSTANTA AVETI CEVA IMPOTRIVA NOASTRA??- NU SANTEM PRIMITI?! SI SE UITA INTENTIONAT CA PE AICI AU INTRAT,IN ROMANIA ASA ZISII TERORISTI ARABI,LA BORDUL NAVELOR COMERCIALE?-,CEAUSESCU DACA VENEA AICI?! PUTEA SA FUGA CU AJUTORUL CONTRAAMIRALULUI IORDACHE,CE IN ACELE ZILE DIN DECEMBRIE 1989,ERA LOIAL,FAMILIEI DICTATORULUI ODIOS,EL INCERCAND SA PREIA PUTEREA CU OFITERI INARMATI MASCATI PE 24 DECEMBRIE IN CASA ALBA [SEDIUL P.C.R. JUDETEAN],MA UIT CU STUPOARE ,NU SE POMENESTE DE REVOLUTIA DIN CONSTANTA,ABSOLUT DE NIMENI?DE CE ,OARE? LA GALATI,BRAILA,LUGOJ,TARGOVISTE,ARAD,TIMISOARA ,BUCURESTI,A FOST REVOLUTIE?! SI LA CONSTANTA NU???VA ROG DOMNULE ADRIAN SANDA DATI-MI VA ROG MACAR IN SCRIS MIE PERSONAL,,DE CATRE O PERSOANA DE LA S.S.R M.L.I.R.C.. CARE DORITI DUMNEAVOASTRA SA O INSARCINATI A -MI TRIMITE UN RASPUNS CAT MAI APROAPE DE ADEVAR?! CU STIMA SI RESPECT,VA MULTUMESC ANTICIPAT!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.