Chicago Sun Times din 25 decembrie 1989 despre reţeaua de tuneluri ale lui Ceauşescu

Tuneluri_ChSunTimes25dec89

Ziarul „Chicago Sun Times” din 25 decembrie 1989 a publicat un articol a lui Viorel Urma despre reţeaua de tuneluri folosită de teroriştii lui Ceauşescu. De remarcat că informaţiile sînt preluate de la radio Bucureşti. Prezint mai jos tălmăcirea articolului:

Rebelii fac cunoscută o reţea de tuneluri
de Viorel Urma
Associated Press

Viena, Austria. Soldaţii revoluţionari au găsit un vast labirint de tuneluri şi adăposturi conspirative folosite de forţele de poliţie loiale lui Nicolae Ceauşescu, unele avînd intrări tainice ascunse în criptele din cimitir.

Unele staţii de metrou din capitala României au intrări către reţea, care sînt păzite prin echipament electronic de supraveghere, după cum au spus ofiţeri ai armatei vorbind duminică la radio Bucureşti.

Mai multe coridoare de la palatul lui Ceauşescu duceau la un lac din nordul Bucureştiului, s-a spus la radio.

Ofiţerii au spus că reţeaua de tuneluri traversează oraşul şi leagă două aeroporturi, sediul Partidului Comunist şi palatul lui Ceauşescu din centrul Bucureştiului.

Unităţi ale armatei care s-au alăturat protestatarilor reformişti se luptă cu poliţia secretă a lui Ceauşescu pentru controlul ţării. Forţele de securitate bine antrenate şi înarmate folosesc tactici de gherilă de tip loveşte-şi-fugi, mai ales pe timpul nopţii.

Emisiunea radio a prezentat amănunte uluitoare despre sutele de adăposturi conspirative şi kilometri de tuneluri sub pămînt pline de arme.

Palatul lui Ceauşescu avea un buncăr proiectat să reziste la atacuri nucleare şi echipat ca un centru de comandă pentru război. Tunelurile legau deasemeni aşa numitul „Palat de primăvară” din nordul capitalei şi vechiul palat regal din centru, lîngă sediul partidului, s-a spus la radio.

Un tunel de la sediul partidului ducea către un lac din nordul oraşului, fiind se pare plănuit ca o cale de scăpare pentru Ceauşescu.

Guvernul revoluţionar a afirmat că dictatorul comunist care a condus ţara timp de 24 de ani a fost prins sîmbătă împreună cu soţia sa. Duminică, la televiziunea de stat sovietică s-a spus că cei doi au fost găsiţi ascunzîndu-se într-un buncăr subteran.

Tunelurile au fost plănuite pentru cele mai loiale trupe de securitate ale lui Ceauşescu, a spus radioul.

Emisiuni radio româneşti monitorizate la Viena au chemat în mod repetat arhitecţii care au fost implicaţi în construirea reţelei de tuneluri să dezvăluie poziţionarea acestora armatei şi altor forţe care sprijină revolta.

„Armata a găsit şi neutralizat 48 de case conspirative ale teroriştilor pe numai 20 de străzi din Bucureşti”, a spus radio Bucureşti duminică.

Români informaţi au spus că au auzit de existenţa unor asemenea case conspirative în capitală şi toate marile oraşe, dar puţini şi-au închipuit amploarea acestora.

Agenţia sovietică de ştiri TASS a spus că poliţiştii au spaţii de locuit de-a lungul celor mai folosite rute de deplasare ale lui Ceauşescu. Citînd români informaţi, TASS a afirmat că unii „terorişti” aflaţi sub focul armatei s-au retras în cimitire, unde aveau ascunzători printre cripte şi intrări la tuneluri.

Vineri noaptea, trupe loiale lui Ceauşescu ascunse într-un tunel au deschis focul asupra mulţimii adunate în piaţa palatului pentru a asculta proclamaţia comitetului salvării naţionale, guvernul provizoriu al României.

Mai citeşte alte relatări din presa străină a anului 1989 la pagina Mass media străină în 1989.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.