Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

Dispreţuitele forţe ale securităţii continuă să săvîrşească atrocităţi iulie 17, 2015


NYT24121989_02Din ziarul „New York Times” din 24 decembrie 1989 prezint un alt articol despre revoluţia română. Autoarea relatează din Arad zvonurile despre care a luat cunoştiinţă.

Dispreţuitele forţe ale securităţii continuă să săvîrşească atrocităţi în România

de Celestine Bohlen

Arad, România, 23 decembrie. „E Securitatea”, a urlat un bărbat voinic prin portiera deschisă a unui mic autoturism alb, claxonînd şi clipind din faruri pe un bulevard întunecos şi gol. „Ticăloşii trag din nou”.

Era după miezul nopţii şi în România luptele începuseră între securitate şi armată, în afara Bucureştiului, oraşul capitală. După o zi de euforie şi sărbătorire a căderii dictatorului mult urît, oamenii stăteau tăcuţi în grupuri, ascultînd rafalele de arme şi sirenele de alarmă. O femeie plîngea. Un tînăr şi-a încleştat pumnii. „Iarăşi Securitatea luptă şi omoară oameni”, a spus el furios.

În ultimele zile, de cînd fostul preşedinte Nicolae Ceauşescu se ascunde, frica, mînia şi ura oamenilor se concentrează asupra forţelor sale de securitate, principala forţă armată care luptă împotriva guvernului provizoriu. Cel mai dispreţuit grup este trupa de elită a Securităţii, cu cămăşi negre, despre care se spune că numără între 10000 şi 15000 de persoane.

În timp ce aceştia se luptă din ascunzişuri, mitraliind populaţia din elicoptere, acoperişuri ori maşini în mişcare în stil „Al Capone”, cum a povestit un martor, faima brutalităţii Securităţii e în creştere. Partea ciudată este că acest grup atît de duşmănit încă nădăjduieşte să recîştige controlul ţării, deşi dovezile atrocităţilor sale sînt aduse la lumină.

Înfiorătorul rînd de cadavre

În Timişoara, oraşul la sud de aici de unde revolta a izbucnit vinerea trecută, dis de dimineaţă cetăţenii au înşirat un înfiorător rînd de cadavre dezgolite, dezgropate în ziua de dinainte dintr-una din cele cîteva gropi comune ale victimelor măcelului de duminică, al căror număr se estimează aici la 4500.

Ţinînd seama de ororile scenei – o femeie însărcinată cu burta spintecată, răni de la sîrmă ghimpată pe picioarele cadavrelor – mîhnirea oamenilor pare ciudat de reţinută. Dar după cum a observat un vizitator ungur, asemenea lucruri nu sînt noi pentru români.

Nimeni nu ştie de ce, dar se pare că persoane alese dintre manifestanţii din duminica trecută au fost torturaţi înainte de a fi omorîţi. Cei care au găsit leşurile, după ce aflaseră o informaţie despre camioane apărute în duminica trecută noaptea la cimitirul săracilor, spun că tortura trebuie să fi avut loc într-o casă de stuc roz aflată în spatele cimitirului, pe o masă de autopsie improvizată.

NYT24121989_16

Românii îşi concentrează ura pe forţele de securitate. Organizaţia a devenit chiar mai brutală după ce a început revolta

„Sînt mai răi decît Hitler”, spune un om de vîrstă medie care a ajutat la dezgroparea celor 23 de cadavre găsite în groapa din cimitirul săracilor. „Faţă de ei, Hitler este minunat”.

Alt bărbat, dînd o altă mărturie, a descris cum agenţii securităţii au mers la spitalele din localitate după vărsarea de sînge de duminică, au adunat pe unii dintre răniţi şi i-au dus la morgă unde aceştia au fost ucişi. El a reprodus cuvintele unor martori mînioşi care au relatat că securiştii, amestecîndu-se printre ostaşii armatei, au putut fi văzuţi executînd pe acei militari care refuzau să tragă în mulţime.

În zilele de după căderea regimului Ceauşescu, oamenii sînt sceptici în a spune că zilele securităţii sînt terminate. „Fiţi atenţi”, i-a avertizat un bătrîn pe doi călători care conduceau maşina pe străzile pustii, slab luminate ale Aradului după ora 3 în această noapte. „Ţineţi minte, sînt ca nişte şerpi”.

În acest oraş din vestul României, ca şi în alte localităţi din afara Bucureştiului, temuţii securişti, bine antrenaţi, bine plătiţi şi cu intenţia de a ţine populaţia în frică, au aşteptat căderea nopţii pentru a riposta împotriva revoluţiei populare care i-a învins pe ei şi pe şeful lor, domnul Ceauşescu.

În Timişoara, au aşteptat pînă la miezul nopţii. Atunci, în timp ce clopotele, claxoanele şi sirenele răsunau în cinstea miilor pe care i-au ucis duminica trecută, agenţii securităţii au deschis focul asupra mulţimii din Piaţa Operei care număra peste 100000 de oameni, ucigînd după estimări 160 de persoane.

Chiar şi azi, cînd mulţimile se adună din nou în piaţă, tragerile continuă. Un martor a relatat că forţele de securitate au tras chiar şi asupra ambulanţelor care încercau să se apropie de victimele căzute la pămînt.

Povestiri despre viclenia şi abundenţa de resurse a securităţii continuă să se răspîndească. O relatare circulînd în Timişoara vorbeşte despre o femeie securistă care aducea arme la spitalul de copii, unde se adunau „teroriştii”, cum sînt numiţi acum securiştii, cu mica ei maşină de producţie românească.

Aceasta şi alte relatări despre traficul de arme sînt prezentate ca motive pentru zecile de baraje rutiere înfiinţate de tineri susţinători ai noului guvern, pe străzile care duc spre centrele răvăşite de lupte ale oraşelor.

În Arad, o familie povestea despre cum securitatea s-a infiltrat într-un convoi al Crucii Roşii, folosind unul din camioanele acestuia pentru a depozita arme.

„Ei deţin locuinţe conspirative, depozite tainice de muniţie, locuri unde se pot ascunde peste tot în ţară”, a spus Alexandru Hernea.

Nu există o numărătoare precisă a morţilor

Lupta dintre armată, care a ajuns să susţină revoluţia anti-Ceauşescu, şi securitate, pare învăluită în mister. O numărătoare exactă a morţilor este greu de obţinut şi luptele sînt atît de împrăştiate încît multă lume îşi vede de treburile zilnice ca şi cînd nu s-ar afla în mijlocul unui război civil.

În Timişoara securiştii au fost depistaţi în cîteva locuri din centru – un castel din veacul al 14-lea aflat vizavi de clădirea Operei şi parcul botanic, spitalul de copii şi un magazin de modă din centru de unde cîţiva au fost eliminaţi astăzi ceva mai devreme.

Mai citeşte:
– alte relatări din presa internaţională despre revoluţia română la pagina Mass-media străină în 1989
Groapa comună din cimitirul eroilor descoperită în ianuarie 1990

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.