S-a găsit vinovatul pentru violul în grup din Vaslui: e patriarhul Daniel

Ramona Ursu, jurnalistă de investigație la „Adevărul”
Ramona Ursu, jurnalistă de investigație la „Adevărul”. Sursă foto: linkedln

„Tovarăşu’ Daniel Ciobotea, unde eşti, preafericitule, cînd violul e crimă? Sau asta n-aduce bani?” (linc) este un articol de Ramona Ursu din ziarul „Adevărul” din 25 iulie 2015 în care poporului i se explică cine e vinovat pentru violul în grup din județul Vaslui: Daniel Ciobotea, patriarhul bisericii ortodoxe române.

În cadrul articolului, patriarhul Daniel, apelat curajos de ziaristă cu cuvîntul „tovarăș” (nu e nevoie să fi avut funcții în aparatul regimului comunist ori să fi susținut public acel regim ca să fi numit „tovarăș” în România de azi; eu însumi am fost numit „tovarăș” în dispute pe internet), este luat la rost pentru afirmații pe care nu le-a făcut.

Tovarăşu’ Dan Ilie Ciobotea, ştii ce-i asta: „Aţi merita să adunăm tot satul aici, să vă violeze, să vedeţi ce înseamnă un viol”? Mă-ndoiesc că ai, cu adevărat, habar (…)
Tovarăşu’ Ciobotea, dar asta ştii ce este: „Vreţi să ne băgaţi băieţii în puşcărie? Mă duc eu în locul lor. Ei sînt tineri, cum să facă puşcărie pentru aproape nimic”? Am toată credinţa că nu-nţelegi nimic din ce ascund, cu adevărat, aceste vorbe. Aceste cuvinte ale unui om pierdut în temniţa unor gînduri bolnave, acolo unde cazul copilei violate pînă la inconştienţă de şapte bărbaţi este privit ca „aproape nimic”.

Afirmațiile citate ar fi fost făcute de persoane neidentificate, rude ori prieteni ai violatorilor din Vaslui. Din motive necunoscute, autoarea îl consideră pe patriarhul Daniel răspunzător de aceste afirmații. Cine citește articolul poate rămîne cu impresia că patriarhul Daniel a încercat să justifice violul din Vaslui, ori dacă nu el personal a făcut asta, atunci biserica ortodoxă, prin doctrina ei, ar justifica violul. Stilul jurnalistei îmi amintește de anul 1990, cînd liderii partidelor istorice care contestau FSN-ul erau acuzați vehement de măcelul din 1907. Faptul că respectivii lideri nici  nu fuseseră născuți în 1907 nu avea nici o importanță. (Mai exista un aspect: FSN-ul era contestat nu atît de partidele istorice ci de revoluționari din 1989 fără nici o legătură cu aceste partide, dar propaganda FSN a considerat folositor să prezinte contestarea ca aparținînd doar partidelor istorice, care puteau fi mai lesne combătute)

Dar patriarhul Daniel nu e vinovat numai de violul din Vaslui, ci și de multe altele.

M-am întrebat unde a fost Patriarhul în acele prime momente îngrozitoare în care poporul era îngenuncheat de tragedii ca-n Apuseni sau ca la Siutghiol sau ca în Muntenegru. (…)
Mă întreb unde-i preafericitul neamului, cînd o bucată din ţara pe care el ar fi trebuit s-o păstorească omeneşte, după legile Domnului, e făcută bucăţi de toţi politrucii care ne-au condus în ultimii zeci de ani? De toţi baronii plimbaţi acum de la o puşcărie la alta. De toţi miniştrii şi de toţi intelectualii din fruntea ţărişoarei, care au găsit mereu aceeaşi singură soluţie pentru acea bucată de ţară: s-o lase să moară de foame, s-o lase să se zbată în sărăcie, s-o îndobitocească voit, să scoată din ea şi ultima fărîmă de judecată lucidă, ultima fărîmă de credinţă în bine, s-o aducă în halul acela de disperare în care s-o poată controla pînă la ultima firimitură de pîine. Aceeaşi unică soluţie care lor, politrucilor, le-au asigurat, zeci de ani, bani, voturi şi putere.

Patriarhul ăsta parcă-i revoluționar din 1989, că numai revoluționarii din 1989 au mai fost învinuiți (tot de ziarul „Adevărul”) de toate relele întîmplate în România în ultimul sfert de veac (că pentru lucrurile bune se găsesc destui alții să-și aroge meritele).

Revenind la problema violurilor, cazul nefericit de la Vaslui a declanșat o adevărată isterie în presă. Dacă pentru biserica ortodoxă violul n-aduce bani, cum remarca Ramona Ursu, pentru ziariști violul respectiv a adus și bani și audiență. Nefericita întîmplare a devenit pretext nu numai pentru atacarea bisericii ortodoxe, ci și a poporului român în general, care e declarat ca un popor cu mentalități retrograde, care acceptă violul ca pe ceva normal și frecvent. A fi scîrbit de propriul popor este o modă în unele cercuri intelectuale românești. După mitul cu românul de rînd care-și vinde votul pentru un mic și o bere, a apărut și mitul românului care tolerează violul. Unii observă că miturile nu se potrivesc cu propria experiență de viață, dar apare explicația „poate aici nu e așa, dar pe la sate (ori prin zone exotice de tip Vaslui) să vezi ce mentalități de Ev Mediu există” (nu că ar ști cei care vorbesc astfel care sînt mentalitățile Evului Mediu). Totul se conjugă cu o propagandă insidioasă, la care m-am referit într-un articol anterior (linc), de subminare a încrederii românilor în ei înșiși.

Posibil ca niște rude ale violatorilor să fi încercat să găsească scuze acestora, dar asta nu înseamnă nicidecum că în societatea românească, ori în județul Vaslui, violul ar fi un lucru frecvent și acceptat social, că n-ar exista incriminare pentru făptași ori că avem nevoie de campanii mediatice care să explice că „violul e crimă”, că fără asemenea campanii românii n-ar ști că violul e un lucru rău. Într-o statistică a numărului de violuri la un milion de locuitori (linc), România este pe locul 64 din 116 țări pentru care sînt disponibile statistici, cu 46,88 violuri. Pe locul întîi se află Africa de Sud cu 1324,15 violuri/milion locuitori, Suedia este pe locul 6 și prima din Europa cu 635,52 violuri, Statele Unite sînt pe locul 14 cu 274,04 violuri. România are, raportat la populație, sub 8% din numărul de violuri din Suedia, sub 18% din cel din SUA ori Belgia, sub 25% din numărul violurilor din Norvegia. Sînt semnificativ mai puține violuri în România decît în țări precum Israel, Franța, Finlanda, Luxemburg, Irlanda, Austria, Germania, Olanda, Italia, Danemarca. Avem un pic mai multe violuri (raportat la populație) decît Portugalia, Rusia ori Spania. Liechensteinul, cu rată 0 (zero) de violuri este situat totuși mult mai bine ca noi.

În concluzie, întîmplarea de la Vaslui este o excepție nefericită, care nu este caracteristică nici pentru România, nici pentru județul Vaslui. În fapt, în România violurile sînt semnificativ mai rare decît în așa numita „lume civilizată”. Istericalele din presă care decretează că ar exista o gravă problemă în România cu privire la violuri și la mentalitatea publicului despre acest subiect au legătură mai mult cu dorința ziariștilor de a cîștiga audiență (și bani) decît cu o analiză serioasă a problemelor societății românești. Uneori asemenea istericale sînt folosite și într-o propagandă care are cu totul alte scopuri decît apărarea victimelor infracțiunilor, cum ar fi propaganda antiortodoxă.

Mai citește:
Propaganda antibisericească, aproape la fel de mincinoasă ca şi propaganda împotriva revoluţiei din 1989!

5 gânduri despre „S-a găsit vinovatul pentru violul în grup din Vaslui: e patriarhul Daniel

  1. Mai iesiti pe strada inainte sa scrieti articole si fara masina. Si dupa aceea va dati cu parerea. Cunosc cazuri frecvente de asa ceva, ceea ce este mai grav decat fapta este faptul ca NUMAI LA NOI SI ALTE TARI SUBDEZVOLTATE FAPTASII NU SUNT PEDEPSITI. Eu personal am fost cu o persoana sa raporteze un eveniment de hartuire si persoana respectiva a fost amendata dintr-un motiv stupid pentru a descuraja raportatul la politie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.