Corectitudinea politică se impune cu puşcăria

copertalpDomnul Klaus Iohanis a promulgat legea 217/2015 (linc) prin care se impun pedepse, inclusiv cu închisoarea, pentru cei care manifestă anumite opinii „extremiste”. Legea completează de fapt o ordonanță de urgență din 2002, de pe vremea guvernului Năstase (OUG 31/2002) care avea același obiect. Inițiatorii legii sînt liberalii Crin Antonescu, George Scutaru și Andrei Gerea.

Încă în 2002, cînd a apărut ordonanța lui Adrian Năstase, eu mi-am exprimat public dezacordul asupra ei printr-un articol din presa timișoreană. Am reluat apoi articolul în cartea mea „Libertatea și politrucii” din 2003.

Îmi întrerup acum pauza anunțată legată de articolele de pe blog pentru a reproduce articolul meu din 2002. Părerile mele de atunci au rămas neschimbate. Mi se pare mai importantă libertatea de exprimare decît combaterea extremismului, și faptul că anumite idei prezente în spațiul public sînt greșite nu-l consider motiv pentru interzicerea acelor idei. După cum spunea Noam Chomsky „dacă nu credem în libertatea de exprimare a oamenilor pe care îi disprețuim, nu credem deloc în libertatea de exprimare”.

În ciuda opoziției mele la adresa limitărilor libertății de exprimare, nu exclud să încerc folosirea legii 217/2015 pentru a obține anularea denumirilor de stradă date în cinstea criminalului comunist Vasile Milea (linc) în diferite orașe. Deși normal ar fi ca acele denumiri să fie anulate nu ca efect al legii ci al voinței consilierilor locali.

Iată articolul meu din 2002:

Corectitudinea politică se impune cu puşcăria

Statuile celor condamnaţi definitiv de tribunale româneşti sau internaţionale pentru crime împotriva păcii şi omenirii trebuie dărîmate iar străzile denumite în cinstea acestora trebuie să-şi schimbe numele, spune o recentă ordonanţă de urgenţă (Monitorul Oficial nr. 214 / 28 martie 2002). Deasemeni, e interzis să se pună la îndoială holocaustul. Sînt prevăzute şi pedepse cu puşcăria, iar organizaţiile care laudă asemenea oameni trebuie dizolvate.

Ţinta ordonanţei este mareşalul Antonescu, persoană controversată. Omul a încercat să elibereze Basarabia şi Bucovina, dar n-a fost capabil. Este deci, unul dintre oamenii politici plini de bune intenţii, dar cu rezultate zero. De acest tip de oameni politici, România n-a dus lipsă niciodată.

Dar domnul Adrian Năstase nu s-a mulţumit să-şi exprime propria părere sau punctul de vedere al partidului pe care îl conduce despre mareşalul Antonescu. El încearcă să impună această părere societăţii româneşti prin ameninţare cu poliţia.

Dacă mareşalul Antonescu a fost bun sau rău devine astfel nerelevant. Avem de a face cu o lege care reintroduce delictul de opinie. Indiferent de pretextele invocate, o asemenea lege este o lege proastă. Nu strică să reamintim (deşi lui A. Năstase puţin îi pasă) că în decembrie 1989 s-a vărsat sînge anume pentru libertatea de exprimare.

Interpretarea legii nu se va restrînge doar la cazul Antonescu. O mulţime de ziarişti şi oameni politici din perioada interbelică au fost condamnaţi de comunişti pentru pretinsă colaborare cu fascismul. Discutarea acestor cazuri nu se va mai putea face liber, fără teama poliţiei. Deasemeni, dacă, să zicem, Miloşevici va fi condamnat la Haga pentru crimele din fosta Iugoslavie, orice organizaţie care ar pune la îndoială verdictul Tribunalului Internaţional ar putea fi dizolvată.

În schimb omagierea lui Hitler nu va fi pedepsită. Acesta s-a sinucis, n-a apucat să fie condamnat de un tribunal, deci nu intră în prevederile ordonanţei.

Pe cît de înverşunaţi sînt guvernanţii cu cei care au făcut crime împotriva evreilor, pe atît de nepăsători sînt faţă de problema omagierii celor care au făcut crime împotriva românilor. De pildă, în Bucureşti încă există o stradă cu numele generalului Vasile Milea, cel care, în decembrie 1989, o poruncit omorîrea unor români nevinovaţi. Firesc: omorîrea românilor nu este un delict aşa de grav precum omorîrea evreilor.

Nu cred în propaganda PSD-istă, precum că această ordonanţă de urgenţă este necesară pentru intrarea României în NATO. Dar dacă, prin absurd, preţul integrării în NATO ar fi renunţarea la libertatea de exprimare, e cazul s-o spunem: acesta e un preţ prea mare, nu trebuie să-l plătim.

(„VIP în Banat – Eurocopita” din mai 2002)

Mai citește:
De ce această discriminare pe criterii etnice? De ce morţii români sînt mai puţin importanţi decît morţii albaneji sau evrei?
Mă revoltă că avem în Bucureşti stradă cu numele Milea
Părerile autorităţilor locale despre străzile „Vasile Milea”

4 gânduri despre „Corectitudinea politică se impune cu puşcăria

 1. In tara asta primii care fura sunt politicienii,care TOACA TIMPUL DE POMANA PE BANII NOSTRI AI POPORULUI ROMAN ca frunza au terminat-o.Poate le dăm ca PONTATORI PE CEI DE LA ANAF ca tot fura amendand artificial soc.comerciale si adunand BANII PENTRU SALARIILE POMPOASE ALE PARLAMENTARILOR.Noi Revolutionarii i-am adus in postura asta de JAVRELE LATRA SI BANII NI SE DUC PE APA POLITICULUI,CA ASA SUNTEM NOI SI NU VREM SA FIM B.U.N.

 2. Bună ziua!

  În primul rând, vă rog să îmi acceptați scuzele pentru că sunt off-topic.
  Voiam să apelez la bunăvoința dvs. și să vă întreb dacă, întâmplător, cunoașteți procedurile de obținere a certificatului de revoluționar. Tatăl meu se afla în stagiu militar la Mogoșoaia (lângă București) în decembrie 1989, fiind pus să păzească intrarea în oraș și pe Nicu Ceaușescu. De asemenea, a fost pus să tragă în populație, însă a refuzat (și el și colegii lui).

  Nu a obținut acest titlu până acum, deoarece nu a știut care sunt condițiile&procedurile.
  M-am gândit că mă puteți ajuta.

  Vă mulțumesc mult și felicitări pentru blog.Trebuie să recunosc că nu este genul de blog pe care îl răsfoiesc și ies. Subiectele abordate de dumneavoastră sunt complexe și necesită o mulțime de informații pentru a putea fi digerate.

  Ca o paranteză, să știți că mai sunt tineri în această țară care doresc să facă o schimbare în bine. Avem nevoie de un lider care să ne mobilizeze, să devenim iar poporul acela cunoscut pentru bunătate și modul cum ne ajutăm între noi.

  Cu respect pentru munca dvs.,
  Un student.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.