Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

Wikipedia românească a şters articolul despre Lorin Fortuna septembrie 4, 2015


Wikipedia este un sait destul de cunoscut (locul 7 pe plan mondial, conform traficului măsurat prin alexa.com – linc) care îşi propune să ofere publicului informaţii enciclopedice pe o largă varietate de subiecte. Are secţiuni în diferite limbi, inclusiv în limba română.

În cadrul secţiunii în limba română exista, de vreo 8 ani, şi un articol de prezentare a domnului Lorin Fortuna, cel care în decembrie 1989 a condus comitetul revoluţionar Frontul Democratic Român de la Timişoara, iar în perioada 22 decembrie 1989 – 12 ianuarie 1990 a condus judeţul Timiş (linc). Din decembrie 2014 Lorin Fortuna are şi titlul de cetăţean de onoare al Timişorii (linc).

În urma unei discuţii care a avut loc pe o pagină administrativă a Wikipediei – secţia română (linc), articolul despre Lorin Fortuna a fost şters, pentru „lipsă de notabilitate”. Aceasta nu înseamnă că Wikipedia are ceva împotriva domnului Fortuna – saitul are o politică de neutralitate în ceea ce priveşte articolele publicate – ci doar că, pentru administratorii Wikipediei – secţiunea românească, subiectul „Lorin Fortuna” este prea insignifiant ca să merite un articol.

La Wikipedia românească sînt consideraţi notabili şi au articole de prezentare manelişti precum Cristian Rizescu (linc), Ștefan de la Bărbulești (linc) sau Nek (linc), prezicătoare precum Buchela (linc), personaje de desene animate precum buldogul Manole (linc), sportivi precum Paul Batin (linc), Marius Ionescu (linc) ori Claudiu Fometescu (linc), creatori de modă precum Răzvan Ciobanu (linc), actori precum Corneliu Dan Borcia (linc), sculptori precum Dumitru Demu (linc) – autorul fostei statui a lui Stalin din Bucureşti, fotomodele precum Zhang Zilin (linc).

Hotărîrea de la Wikipedia este neobişnuită deoarece în politica legată de notabilitate a acestui sait se precizează explicit că sînt notabile persoanele care au avut funcţii de „lideri ai organismelor regionale (cum ar fi în România consilii judeţene)” (linc), iar Lorin Fortuna a îndeplinit o vreme funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş (linc). Pe Wikipedia românească sînt o mulţime de articole despre foşti şi actuali preşedinţi de consilii judeţene din România. Singurul caz în care s-a considerat necesar ca articolul să fie şters fiind Lorin Fortuna.

În cadrul dezbaterii s-a adus argumentul că pe google scholar (motor de căutare google care ţine seama doar de lucrări de specialitate; în româneşte compania îl prezintă sub numele „google academic”) există puţine lucrări care să-l menţioneze pe Lorin Fortuna. În fapt, „google academic” oferă la momentul actual 25 de rezultate legate de Lorin Fortuna (linc), printre care cărţi scrise în limbile engleză, spaniolă, franceză, poloneză. „Google academic” nu este totuşi o măsură exactă a prezenţei în lucrări de specialitate, deoarece majoritatea cărţilor nu sînt disponibile pe internet, revoluţia din 1989 a avut loc înaintea epocii internetului şi cu mult înaintea dezvoltării motorului de căutare „google academic”.

Ştergerea articolului despre Lorin Fortuna la Wikipedia pare inclusă în campania de estompare din conştiinţa publică românească a momentului istoric al revoluţiei române din 1989 în general, a celei din Timișoara în special (linc), şi păstrarea legat de acest moment istoric doar a aspectelor care au legătură directă cu Ion Iliescu. Decembrie 1989 trebuie prezentat strict ca „revoluţia lui Ion Iliescu” (cu adăugarea copioasă a bîrfelor despre legăturile acestuia cu KGB).

Pe o altă enciclopedie de pe internet – Metapedia – există încă un articol despre Lorin Fortuna (linc), similar celui care a existat la Wikipedia dar a fost şters.

Reproduc discuţia de la Wikipedia, care poate fi citită şi la lincul indicat.

Justificare: Un comentariu anonim mi-a atras atenţia asupra acestui articol. Există o variantă relativ validă în istoric, dar citind sursele din ea, mă îndoiesc că e vorba de o persoană notabilă. Grosul articolului (secţiunile al căror titlu începe cu „Activitatea”) este neverificabil. —Andrei Stroe 10 iunie 2015 15:17 (EEST)

 • Comentariu: A fost destul de proeminent în 1989-90 în Timişoara, v. Frontul Democratic Român (1989), atunci presa a vorbit destul de mult despre el. Rolul lui a fost similar cu al autorului celebrului „mă doreşte mesele”. Cine s-ar putea documenta în presa locală ar putea scrie un scurt articol decent. Însă eu nu mă ocup de „loviluţie” şi de cei care au luat parte la ea. Interesul faţă de Fortuna s-a pierdut în momentul când „a luat-o pe calea lui”, ca urmare nici presa, nici „revoluţionarii” nu i-au mai dat atenţie. –Turbojet 10 iunie 2015 19:02 (EEST)
Eu nu am nimic împotriva păstrării, dacă credeţi că există surse. Pentru a curăţa dezastrul care e acum în articol, e suficient să revenim la varianta lui MariusM din 2007 şi să pornim de la ea. —Andrei Stroe 11 iunie 2015 11:32 (EEST)

Comasează esenţialul cu Frontul Democratic Român (1989). Chiar şi versiunea lui MariusM conţine destule afirmaţii (or fi) şi puţine referinţe. De fapt, persoana este notabilă doar prin ce a făcut în 1989. Articolul actual s-a dovedit un loc de propagandă pentru ezoterism. Dacă vor apărea surse şi informaţiile despre el se vor aduna, se va putea separa din nou articolul, fără ca în istoric să mai apară bălăriile. De fapt, singura problemă este că ar trebui păstrat istoricul până la versiunea lui MariusM. –Turbojet 2 iulie 2015 15:50 (EEST)

Păstrează. Faptul că a fost „destul de proeminent în 1989-90 în Timişoara” (copyright turbojet), fiind chiar şeful comitetului revoluţionar constituit cu acel prilej la Timişoara, e destul pentru a-l face notabil pentru Wikipedia. Nici Avram Iancu nu este notabil decît pentru ce a făcut la revoluţia din 1848, ulterior n-a mai făcut mare lucru, se zice că ar fi înnebunit, dar asta nu-i scade notabilitatea. Sînt oameni care citesc despre revoluţia din 1989, dau peste numele lui Lorin Fortuna (care e pomenit în multe lucrări academice despre revoluţia din 1989 pe care erudiţii de pe Wikipedia nu le citesc; practic oricine scrie o carte despre revoluţia din 1989 de la Timişoara – şi sînt sute astfel de cărţi – pomeneşte şi de Lorin Fortuna) iar apoi sînt curioşi să afle amănunte despre acest personaj.

Faptul că turbojet nu se ocupă de „loviluţie” (ce-i aia? nu găsesc articol Wikipedia despre aşa ceva) şi că n-are chef să îmbunătăţească articolul e irelevant ca argument pentru ştergere. De ce a rămas rowiki fără contribuitori care să îmbunătăţească articolele e altă discuţie, dar oricînd poate apărea vreun fraier care să vrea să lucreze la articol.

Cîtă vreme personajul e notabil, e normal să se pomenească toate activităţile sale, nu numai cele din 1989. E firesc să apară în articol preocupările sale legate de ezoterism, şi nu trebuie să ne preocupe că asta ar însemna „propagandă pentru ezoterism”. De fapt, ezoterismul ar putea fi alt motiv de notabilitate a personajului. În cercurile restrînse ale celor preocupaţi de ezoterism Fortuna ar putea fi notabil.

Articolul are probleme de redactare – observ stilul de propoziţii cu multe virgule specific articolelor scrise chiar de Lorin Fortuna (omul scrie diferite articole în dorinţa sa de salvare a omenirii). Problemele de redactare ale unor articole nu sînt însă motiv de ştergere.

Anul trecut domnul Fortuna a primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Timişoara, ceea ce e un alt argument de notabilitate.[1]

Un articol la Wikipedia despre o persoană trebuie să existe dacă există un număr relevant de persoane, diferite de cercul cunoştiinţelor personale ale subiectului respectiv, care ar dori să afle informaţii despre acel personaj. Condiţia e îndeplinită în cazul Fortuna. Citesc unii despre revoluţia din 1989, găsesc că şeful comitetului revoluţionar din Timişoara a fost Lorin Fortuna şi poate sînt curioşi să afle cine e ăsta, mai trăieşte, ce a mai făcut după revoluţie? Citesc unii despre cetăţenii de onoare ai oraşului Timişoara şi vor să afle la cine naiba a dat primăria Timişoara titlul de cetăţean de onoare? Dacă s-ar comasa cu articolul Frontul Democratic Român oamenii n-ar ajunge la informaţiile alea. Dacă personajul e simpatic ori nu, dacă are idei bune ori rele, dacă lui turbojet personal îi place sau nu personajul, e nerelevant la o discuţie despre notabilitate la Wikipedia.–MariusM 29 august 2015 23:16 (EEST)

Din punctul ăsta de vedere şi en:Ted Bundy e notabil. Problema este că special despre Bundy s-au scris multe surse de încredere, în timp ce Fortuna este amintit în trecere. În ce priveşte esoterismul, şi acest domeniu are somităţile şi marginalii proprii: nu orice esoterist e notabil. Tgeorgescu 31 august 2015 22:27 (EEST)
Un exemplu de esoterist român notabil este Gregorian Bivolaru. Tgeorgescu 31 august 2015 22:44 (EEST)

Precum am spus, Lorin Fortuna e pomenit în multe lucrări academice despre revoluţia din 1989 pe care erudiţii de pe Wikipedia nu le citesc.–MariusM 1 septembrie 2015 16:13 (EEST)

Ca de exemplu…? Erudiţii pot fi îndrumaţi către sursele de încredere care merită citite şi care tratează în detaliu acest subiect enciclopedic. –Pafsanias 1 septembrie 2015 16:27 (EEST)

Faceţi-vă singur documentarea, nu aşteptaţi mură-n gură de la alţii.–MariusM 1 septembrie 2015 16:43 (EEST)

Prea bine. Nu aşteptaţi nici dumneavoastră ca articolele să fie acceptate fără nici o probă concretă a notabilităţii utilizată în redactarea acestora. –Pafsanias 1 septembrie 2015 16:52 (EEST)

Aşa vă exprimaţi, de parcă ar fi o favoare personală pentru mine ca să existe la Wikipedia un articol despre Lorin Fortuna. Vă înşelaţi, nu pentru mine, ci pentru Wikipedia este o favoare să aibe articol despre Fortuna. Deasemeni, ar fi folositor pentru Wikipedia ca cei care nu au citit cărţi despre un subiect (de pildă n-au citit nici o carte despre revoluţia din 1989 de la Timişoara, am indicat mai sus că în astfel de cărţi îl găsiţi pomenit pe Lorin Fortuna) să nu se bage în discuţii pe subiecte pe care nu le cunosc.–MariusM 1 septembrie 2015 17:25 (EEST)
Pe JSTOR nu e niciun articol despre Lorin Fortuna, pe Google Scholar sunt câteva care-l amintesc în treacăt, cu observaţia că pe Google Scholar poate publica orice băgător de seamă, Fortuna însuşi având un articol bizar pe Google Scholar. Tgeorgescu 1 septembrie 2015 17:44 (EEST)

en:Ted Bundy cîte articole are pe google scholar? Fortuna e notabil pentru ceea ce a făcut la revoluţie, nu pentru ce a scris, deşi a şi scris cîteva lucruri (e în conducerea Institutului Revoluţiei Române şi a scris cîteva chestii despre revoluţie, a mai scris şi poezii şi chestii legate de ezoterism şi salvarea omenirii; a fost o vreme consilier judeţean în Timiş şi conducea un partid politic azi desfiinţat).–MariusM 1 septembrie 2015 18:23 (EEST)

Discuţie încheiată.Nu au fost indicate surse de încredere care să dovedească notabilitatea contestată a subiectului. Pafsanias 1 septembrie 2015 19:13 (EEST)

Mai citeşte:
Wikipedia despre Gelu Voican Voiculescu
Scrierile mele – copiate de alţii

 

3 Responses to “Wikipedia românească a şters articolul despre Lorin Fortuna”

 1. Mihai Hai Says:

  Cei care am participat şi am fost implicaţi direct ȋn evenimente păstrăm o imagine hiperbolizată. Timişorenii ȋn general, care au trăit evenimentele au şi ei o imagine apropiată de realitate.
  Stăpȃnii inelelor, stăpȃnii vȃnzărilor prin marketing direct pe creier privesc evenimentele printr-un transfocator al cărui motor se numeşte profit, bani, interese de control mediatic.
  Lorin Fortuna are un profil contradictoriu, neataşabil şi circumspect, aşa a fost, aşa a rămas.
  Cei care am fost ȋn preajma sa, am remarcat modificări fiziologice datorate stresului suferit de acesta după ce a fost nevoit să-şi dea demisia de la conducerea CJFSN Timiş, ȋn urma unei demonstraţii organizată de ziarişti de la Drapelul Roşu.
  Viaţa merge şi se transformă odată cu timpul, istoria se scrie pe bază de interese, şi cel mai important este … să se vȃndă, să producă profit.
  Mȃndria, demnitatea şi visele sunt elementele de bază pentru păstrarea sănătăţii individuale.

  • mariusmioc Says:

   Nu cunosc dovezi că demonstraţia din 12 ianuarie 1990 în urma căreia Fortuna şi-a dat demisia de la conducerea CJFSN Timiş ar fi fost organizată de ziarişti de la „Drapelul Roşu”. Ziariştii au scris despre demonstraţie, dar de fapt asta era treaba lor de ziarişti.

 2. […] întâmplător despre acest articol, nu știu ce a scris MariusM, iar mai târziu am citit și comentariile făcute pe net după ștergerea articolului. Turbojet a prezentat sumar ceva despre activitatea lui […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.