Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

Despre imigranți. Experiența americană a soră-mii. Ce ar putea face România septembrie 11, 2015


Că tot e la modă subiectul imigranților, vă povestesc cum procedau americanii în anii ’80. Nu știu dacă legile americane în domeniu au rămas la fel și azi.

Folosesc o sursă de primă mînă legată de emigrarea în SUA: soră-mea.

A ajuns în vizită la rude, adică la unchiul meu cetățean american. Pentru viza de turist unchiul a trebuit să dea o declarație „affidavit of support”, prin care și-a luat angajamentul că îi asigură casă și masă cît stă în SUA. Ajunsă acolo, face comparația cu raiul ceaușist și hotărăște că nu mai vrea să se întoarcă.

Face cerere de azil politic. Primește drept de muncă imediat ce a depus cererea de azil politic.

La vremea aia Ceaușescu era în relații bune cu americanii. Tocmai avusese loc olimpiada de la Los Angeles, boicotată de blocul sovietic cu excepția României – care a și luat locul 2 pe națiuni la olimpiadă – cea mai bună performanță olimpică a României din istorie. Presa americană lăuda România și pe Ceaușescu. Așa că lui soră-mea îi vine răspuns la cerere: RESPINS, și cu ordin de deportare.

Face apel, și abia în urma apelului a primit azil în SUA. În anii următori și-a continuat studiile, și-a luat doctoratul în fizică la Chicago și a primit cetățenie americană.

Diferența față de sistemul european e că statul american nu a cheltuit nici un ban cu imigranta de soră-mea, dar i-a dat drept imediat să cîștige singură bani. La noi se merge pe ideea că statul trebuie să găzduiască refugiații, să îi hrănească și să le INTERZICĂ să muncească. Drept legal de muncă pot primi doar după un an de la depunerea cererii de azil în România (linc).

Cred că aici e o problemă cu legile românești. Multă lume se plînge că imigranții vor fi o povară pentru bugetul statului, dar însuși statul face în așa fel încît să devină o povară, interzicîndu-le dreptul la muncă legală. Inspectoratul de Muncă face controale ca să nu lucreze nimeni fără forme legale, dar forme legale nu se pot face pentru acești imigranți. Cred că mulți dintre sirienii fugiți acum din calea războiului nu așteaptă pomană, și ar fi dispuși să muncească pentru a se întreține. Majoritatea sînt tineri și în putere, trebuie doar lăsați să muncească.

Mă gîndesc că n-ar strica să învățăm din modul american de tratare a problemei imigranților. Fiecare cetățean român ar putea avea dreptul să se declare susținător al unui imigrant. Pentru evitarea abuzurilor, un cetăţean român ar putea să se declare susţinător a maxim un străin/an. Pe baza susținerii primite de la un cetățean român, imigrantul ar primi drept de ședere în România, care să poată fi revocat dacă săvîrșește infracțiuni. Totodată, dacă un imigrant a săvîrșit infracțiuni, cetățeanul român care s-a declarat susținător al său pierde dreptul ca să mai susțină alți imigranți în anii următori.

Odată cu dreptul de ședere imigrantul trebuie să primească și drept de muncă, căci ideea e să se susțină singur, nu să aștepte pomană.

Video cu refugiați din Ungaria refuzînd mîncarea și apa adusă de autorități. Doar cîțiva copii acceptau senviciurile pe care reprezentanții autorităților maghiare se milogeau să le fie luate. E semn că nu pomană este ceea ce așteaptă acești refugiați:

http://www.liveleak.com/ll_embed?f=2f231f5cd77d

Unii se indignează că imigranții au haine bune, giuvaieruri, aifonuri scumpe, și nu par să fie așa de necăjiți. Mie mi se pare normal ca cineva care își părăsește țara să încerce să-și convertească averea în lucruri mici dar de valoare mare. Adică să-și vîndă mașina de spălat, frigiderul și televizorul și să-și cumpere ceas scump, giuvaieruri, aifon. Dar dacă imigranţii au stare materială bună şi probabil şi nişte calificări care le-au îngăduit să ajungă la o stare bună, ăsta e un argument în favoarea acceptării lor.

Sînt imigranții o primejdie pentru România? Cred că e o problemă de număr. Cîtă vreme numărul lor e mic, se vor integra. Deocamdată nu sînt semne că ar fi un număr prea mare de doritori să se stabilească în România. De aceea nu împărtăşesc panica legată de islamizarea României care ar urma după primirea a cîtorva mii de imigranţi. Susţin însă poziţia preşedintelui Iohanis de a refuza cotele de imigranţi impuse de Bruxelles. E vorba aici de principiul suveranităţii naţionale, de a nu da impresie Bruxelles-ului că are dreptul să poruncească României. Încercările Uniunii Europene de a limita suveranitatea României le consider mult mai primejdioase decît eventuala primire a cîtorva mii de refugiaţi. Noi românii, trebuie să primim refugiaţi pentru că aşa vrem noi, fiindcă e creştinesc să ajuţi oameni la nevoie, nu fiindcă ni se porunceşte asta din afara ţării. Şi primul lucru cînd e vorba de ajutor e ca persoana pe care o ajuţi să ceară ajutorul. Adică refugiaţii sirieni trebuie să ceară ei înşişi să vină în România, nu să fie expulzaţi din Germania, unde vor ei de fapt să ajungă. Dacă România ar accepta refugiaţi expulzaţi din Germania, asta n-ar însemna ajutarea unor oameni necăjiţi ci, dimpotrivă, sabotarea acestora.

La Timișoara deja avem destui arabi. Dintre colegii de clasă ai fiicei mele erau şi 3 arabi, din familii mixte (tatăl arab, mama cetățean român). Toţi sînt paşnici, nu muşcă. Unul din ei era chiar refugiat din Siria, începuse şcoala acolo dar a venit în România cînd a început războiul. Arabii erau principala minoritate națională din clasa fiicei mele. Vremurile copilăriei mele, trăită în epoca Ceaușescu, cînd aveam printre colegii de clasă unguri, nemți, țigani, și cînd pe lîngă secția română, la școala mea era și o secție germană, sînt depășite. Au plecat nemții și evreii, ungurii și sîrbii în mare parte s-au asimilat, iar arabii devin (cel puțin la Timișoara) tot mai vizibili. Adaug că fiică-mea a studiat în aceeași clădire unde învățasem și eu, doar că instituția nu se mai cheamă „școala generală nr. 3”, ci „liceul Shakespeare”.

Mai citeşte:
Manifestaţie a românilor din Chicago, 24 decembrie 1989. Soră-mea cere arme pentru România, dar precizează că nu e nevoie de trupe
Shanghai (China). Conferinţă internaţională despre sisteme de iluminat inteligente. Participă şi soră-mea

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.