Noul cod fiscal: eliminarea scutirii automate de impozit pe locuinţă pentru revoluţionari

Impozite şi contribuţii obligatorii către stat plătite de mine în august 2015

Impozite şi contribuţii obligatorii către stat plătite de mine în august 2015

Unul din miturile la modă în societatea noastră actuală este că revoluţionarii nu plătesc impozite. S-au făcut şi emisiuni televizate la ore de maximă audienţă care să răspîndească în populaţie ideea că revoluţionarii sînt scutiţi de impozite, după cum am mai arătat pe acest blog (linc).

De fapt, legea 341/2004 prevede doar următoarea scutire de impozit pentru posesorii certificatelor de revoluţionar (art. 5 litera l):

scutirea de la plata taxelor şi impozitelor pentru o locuinţă din proprietate şi terenul aferent acesteia, pentru autoturisme hycomat şi mototriciclu, precum şi scutirea de taxe la importul unui singur autoturism tip hycomat

Autoturism hycomat înseamnă autoturism adaptat special pentru persoanele handicapate fizic, adică acea scutire viza răniţii din revoluţie rămaşi cu handicap, care au nevoie de astfel de autoturisme. Textul este însă destul de neclar ca să poată îngădui scutirea de impozit pe autoturism şi pentru revoluţionari care n-au rămas cu handicap de la revoluţie, dar care şi-au cumpărat autoturism tip hycomat. Nu cunosc piaţa autoturismelor, dar bănuiesc că asemenea autoturisme sînt mai scumpe decît cele normale, şi nu cred că rentează să-ţi comanzi autoturism hycomat numai ca să beneficiezi de scutire de impozit.

Avînd calitatea de revoluţionar cu certificat, am beneficiat şi eu de scutire pentru impozitul pe locuinţa de domiciliu. Nu ştiu exact cît valorează avantajul ăsta fiscal, dar apreciez că în jur de 100 lei/an ori vreo 8 lei/lună. Nici nu sărăcesc nici nu mă îmbogăţesc cu banii ăştia. Probabil cam la acelaşi nivel este avantajul fiscal de care beneficiază majoritatea revoluţionarilor. Aceeaşi scutire la impozit pe locuinţă au şi alte tagme conform legii, de pildă foştii deţinuţi politici, veteranii de război ori foştii deportaţi în Bărăgan.

Pentru flecuşteţul ăsta de vreo 8 lei/lună, eu, ca şi ceilalţi revoluţionari, de ani de zile suport propaganda cu „revoluţionarii nu plătesc impozite”. Am avut şi o ceartă cu un vecin de la blocul unde locuieşte mama, locuinţă la care sînt coproprietar prin moştenire după moartea tatei: respectivul folosea o mare parte din terenul din jurul blocului, şi i-am spus că ar trebui să mă lase şi pe mine să folosesc mai mult teren, voiam să sădesc nişte pomi fructiferi. Vecinul îmi zice că el plăteşte impozit pe teren iar eu sînt scutit ca revoluţionar, deci n-ar trebui să ridic pretenţii. I-am răspuns că n-am scutire decît la locuinţa de domiciliu, iar pentru cota parte de proprietate de la locuinţa mamei plătesc impozit exact ca oricine. Nu ştiu dacă m-a crezut.

Plătesc statului toate celelalte impozite – pe venit, pe teren, pe locuinţe în afara locuinţei de domiciliu, TVA, contribuţie la sănătate, contribuţie la pensie. Cei vreo 8 lei/lună avantaj fiscal de care beneficiez sînt un fleac faţă de totalul impozitelor şi taxelor pe care le plătesc statului. Scrie în legea revoluţionarilor de drept la medicamente gratuite, dar nu scrie niciunde de scutire la plata asigurărilor de sănătate, aşa că le plătesc şi pe astea. Nu-i problemă că le plătesc, problema e că lumea cînd aude că sînt revoluţionar mă bîrfeşte că sînt marele privilegiat care nu plăteşte impozite. Unii, puţini, mi-o spun în faţă, precum vecinul mamei, cei mai mulţi mă bîrfesc pe la spate.

Noul cod fiscal adoptat de guvernarea Ponta, prezentat propagandistic ca relaxare fiscală, elimină însă scutirea automată de impozit pe locuinţă de care beneficiau revoluţionarii – practic singurul avantaj fiscal al acestora. O face însă într-un mod pervers, fără să abroge deschis articolul din legea 341/2004 care prevedea această scutire, ci lasă la aprecierea consiliilor locale dacă să acorde ori nu scutirea. La art. 456 alin. 1 al Codului fiscal (legea 227/2015 – linc) sînt enumerate scutirile necondiţionate la impozitul pe clădiri, printre care cele aparţinînd personalului armatei participant la acţiuni militare în străinătate (litera p), veteranilor de război, văduvelor de război şi văduvelor nerecăsătorite ale veteranilor de război (litera r), foştilor deţinuţi politici şi deportaţilor (litera s). S-au preluat practic prevederile existente în legile legate de militarii care au fost în misiuni în străinătate, veterani de război, foşti deţinuţi politici. S-a omis însă să se preia şi prevederea din legea 341/2004 a revoluţionarilor. La articolul 456 alin. 2 litera j se spune însă că se poate acorda scutire şi pentru locuinţele revoluţionarilor, cu condiţia ca consiliul local să aprobe aceasta.

Extrem de perversă această măsură. Ea arată că pentru guvernanţi revoluţionarii din 1989 care şi-au riscat viaţa pentru democratizarea României sînt mai prejos decît militarii care şi-au riscat viaţa pentru democratizarea Irakului, Afganistanului ori Cosovoului. Ultimii au scutire de impozit automat, în timp ce primii doar dacă aprobă consiliul local. Dar nu e vorba numai de asta. În fiecare an consiliile locale din întreaga ţară vor trebui să dezbată dacă le dau sau nu revoluţionarilor scutire de impozit pe locuinţă. Foarte posibil că le vor da – căci sumele despre care discutăm sînt mărunţişuri, fără impact semnificativ. Presa va relata că revoluţionarii au primit scutiri şi din nou va fi motiv să se comenteze că uite ce privilegii au revoluţionarii. În timp ce militarii care au fost în misiuni în străinătate, deţinuţii politici, deportaţii în Bărăgan, veteranii de război şi văduvele acestora îşi primesc scutirea de impozit pe tăcute, fără să se atragă atenţia asupra ei, în cazul revoluţionarilor în fiecare an va fi motiv să se amintească despre această scutire, să se comenteze în presă, să se indigneze opinia publică în legătură cu ea (poate nu făţiş ci prin bîrfe spuse pe la spate).

Personal, consider sub demnitatea mea să fac vreo cerere la consiliul local ca să adopte vreo hotărîre pentru această scutire. Oricum e vorba de sume mărunte (e adevărat că noul cod fiscal dă posibilitatea consiliilor locale să scutească de impozit nu doar locuinţa de domiciliu, cum era pînă acum, ci toate locuinţele proprietate a revoluţionarilor; aşadar, în funcţie de hotărîrea autorităţilor timişorene, vecinul mamei care mă bîrfeşte ar putea avea în sfîrşit motive întemeiate să o facă). Dar din sutele de revoluţionari cu certificat din Timişoara probabil vor fi cîţiva care vor face demersuri la primărie, poate chiar preşedinţii de asociaţii care vor să aibe activităţi prin care să arate că apără interesele membrilor. Nu pot să-i condamn – există revoluţionari săraci (mai ales de cînd majoritatea a rămas fără indemnizaţii) pentru care acea scutire poate chiar contează. Dar e exact ce e nevoie pentru presă ca să spună că revoluţionarii sînt ăia care mereu se milogesc ca să primească privilegii şi care nu plătesc impozite, şi va fi motiv de repetare în fiecare an a acestui tip de discuţii.

E umilitoare procedura aceasta prin care, pentru cîţiva lei/lună scutire de impozit, subiectul „privilegiile revoluţionarilor” e readus anual în atenţia opiniei publice. Domnilor guvernanţi, nu mai umiliţi revoluţionarii din 1989! Aţi dat o lege pe care aţi botezat-o „a recunoştiinţei”, dar acum vi se pare că sînt prea mari drepturile înscrise acolo. Consideraţi că militarii care au mers în Afganistan, fiind de altfel bine plătiţi pentru asta, merită fără discuţii scutire de impozit, dar nu sînteţi convinşi că acelaşi lucru îl merită şi revoluţionarii. Atunci anulaţi complet articolul din legea 341/2004 care prevede scutirea de impozit! Nu lăsaţi mărunta scutire în vigoare doar ca să existe pretext de umilire anuală a revoluţionarilor şi de menţinere în opinia publică a mitului că revoluţionarii nu plătesc impozite!

Mai citeşte:
Făcătură la Antena 1 despre revoluţionari
Campania împotriva revoluţionarilor şi făţărnicia politicienilor
Scurt istoric al revoluţionarilor şi al compromiterii lor în opinia publică
Nevoia de onestitate şi decenţă în discuţiile despre revoluţionari
Cazul George Costin. Transferarea propagandistică a răspunderii de la politicieni la revoluţionari
“Oameni care de 21 de ani nu fac nimic”

9 gânduri despre „Noul cod fiscal: eliminarea scutirii automate de impozit pe locuinţă pentru revoluţionari

 1. DAR IN COMENTARIU SE UITA ,UN LUCRU REFERITOR LA CADRELE MILITARE INDIFERENT DE MINISTER SI ARMA,EI TOTI LA UN LOC -AU FOST” INAMICUL POPORULUI ROMAN, SI ANUME {PANA LA ORA 12,09]”,ESTE ADEVARAT? MINT EU?ORI SE VREA CA NOI CIVILII SA UITAM?NOI CIVILII AM CONSTRUIT ROMANIA MARE,NU CADRELE MILITARE,OARE MINT EU?,SI AZI CA AM IESIT LA PENSIE PE DATA DE 01-09-2015,NU POT AVEA O PENSIE DECENTA DUPA PESTE 40 DE ANI IN CAMPUL MUNCII,INTRUCAT NOI POPORUL ROMAN AM MUNCIT PANA NE-AM COCOSAT,,PENTRU PENSIILE CADRELOR MILITARTE, ENORM DE MARI IN RAPORT CU ALTE STATE DIN UNIUNEA EUROPEANA?!SA LE FIE RUSINE!

 2. Articol exprem de slab, probabil scris de un revolutionar frustrat de faptul ca el nu este automat scutit de impozit pe magar!
  Daca esti bun, scoate te rog o lista cu beneficiile pe care le au militarii veteran, compara cu beneficiile revolutionarilor din Decembrie ’89 si vei constata ca singurul lucru acordad militarilor veterani este scutirea de impozit pe casa in timp ce „revolutionarii” cunosc personal destul de multi care au fost facuti ‘revolutionar” la apelul bocancilor, au o sumedenie de drepturi si indemnizatii permanente!!!

  Un militar nu devine militar veteran decat daca a stat in teatrul de operatiuni peste 365 de zile fapte consemnate scriptic!

  Care pensii Marian Laurentiu!?
  Toti cei care au fost plecati in misiuni si sunt militar veteran au acum 35-40 de ani deoarece legea 82/2006 acorda acest statut valabil pentru misiuni NATO adica dupa ’90!

  Daca sunteti membrii NATO actualmente si va pazesc Americanii chiloteii sotiei sa nu vina Rusii la buleala, este si datorita prezentei fortelor militare Romane in teatrele de operatiuni si ca atare acesti militari veterani au contribuit indirect la securitatea Romaniei de astazi!

  Singura tara din lume care nu-si apreciaza valorile dar adora spagarii hotii si coruptii este Romania de astazi din pacate!
  Meritati pe deplin mizeria psihica in care traiti!

  • Dacă România este azi membră NATO se datorează revoluției din 1989. N-am auzit ca militarii români să se fi luptat cu rușii în teatrele de operațiuni. Prezența lor acolo nu e condiție pentru apartenența la NATO – dovadă cazul Ungariei care n-a trimis ostași în afară dar e membră NATO.
   Dar oricum respectivii militari au primit salarii (destul de bune) pentru ceea ce au făcut. Se cultivă însă impresia unor angajați ai statului că salariul nu e destul ca răsplată și mai trebuie ceva suplimentar față de salariu. Dacă nu e șpagă, să fie atunci niște pensii speciale, niște locuințe de serviciu primite la preț de nimic, niște scutiri.
   Că respectivii beneficiază de niște avantaje prevăzute de lege poate n-ar fi de comentat – nu e prost cine cere ci cine dă. Dacă parlamentul a dat o lege nu sînt de condamnat cei care cer drepturile prevăzute de acea lege, eventual e de condamnat parlamentul care a dat o lege proastă. Dar asemenea beneficiari de drepturi speciale ar fi bine să se abțină de la a face pe moraliștii și să comenteze despre „mizeria psihică” a altora, care de asemenea au drepturi trecute în legi, drepturi obținute prin fapte excepționale care au schimbat istoria României, nu prin simpla îndeplinire a obligațiilor de serviciu pentru care au fost salarizați.

 3. De ce nu pomenesti nimic de pensiile si indemnizatiile uriase pe care le primesc „revolutionarii”? Cunosc si eu un „revolutionar” facut pe o cutie de ness care a primit pana acum, indemnizatii de zeci de mii de lei (a fost o perioada cand a primit 3.000 lei / luna!!!)

 4. Buna ziua!
  Nici vorba de scutire la plata impozitului pe locuinta. De cativa ani, vreo 4-5 cred (daca nu ma insel 2016 sau 2017), platesc impozit pe locuinta ca orice alt contribuabil, si nu este chiar de neglijat. In fiecare an se mai adauga un pic. In prezent, in Brasov, pe locuinta de 3 camere, platesc 256 lei/an cu reducere de 5%, asta inseamna 243 lei/an, daca platesc integral pana la 31 martie.

  • După cum e explicat în acest articol din 2015, prin schimbările la codul fiscal făcute atunci s-a eliminat scutirea automată de impozit pe locuință pentru revoluționari, dînd însă posibilitate autorităților locale să adopte hotărîri prin care se acordă scutire. Probabil în Brașov nu s-a adoptat hotărîre de scutire.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.