Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

Ziarul „Adevărul”, după mitingul din 12 ianuarie 1990: „Revoluţia are nevoie de calm!” octombrie 12, 2015


Bunea_Adev140190În 12 ianuarie 1990 a fost a doua încercare de răsturnare a regimului Iliescu, după cum am explicat deja pe acest blog (linc). La Timişoara, schimbarea conducerii fusese realizată (linc). Imediat după mitingul din 12 ianuarie 1990, ziarul „Adevărul” se alătură eforturilor FSN de calmare a populaţiei, de a o convinge să renunţe să mai facă tot felul de mitinguri. Exemplific acest lucru prin articolul lui Mircea Bunea – „Fără violenţă!” apărut în „Adevărul” din 14 ianuarie 1990. Cu litere cursive între paranteze drepte am inserat comentarii ale mele.

Fără violenţă!

Vineri seara în parcajul de lîngă Palatul telefoanelor din bucureşti mai puteau fi văzute automobile cu caroseriile calcinate şi ciuruite de gloanţe. [Referitor la evenimentele de la Palatul Telefoanelor, vedeţi pe acest blog cercetările parchetului:
– Bucureşti. Palatul Telefoanelor (1)
– Bucureşti. Palatul Telefoanelor (2)
– Bucureşti. Palatul Telefoanelor (3). Moartea actorului Horia Căciulescu]

Pe Calea Victoriei mai erau mormane de moloz. Pereţii clădirilor din jurul fostului C.C. mai rînjeau ştirb şi hîd prin bezna ferestrelor de la care s-a tras în demonstranţi. [A se vedea pe acest blog cercetările parchetului cu privire la evenimentele din jurul fostului C.C.:
– Bucureşti. Răniţi şi ucişi în zona CC (1)
– Bucureşti. Răniţi şi ucişi în zona CC (2)
– Bucureşti. Moartea lui Jean Luis Calderon
– Bucureşti. Răniţi şi ucişi în zona CC (3)
– Bucureşti. Răniţi şi ucişi în zona CC (4)
– Bucureşti. Răniţi şi ucişi în zona CC (5)
– Bucureşti. Un securist rătăcit în CC]

Piaţa Palatului gemea de lumea care aprindea lumînări în amintirea celor jertfiţi strigînd „fără violenţă!” în încleştarea cu josnicia, ura şi cruzimea ceauşiste. Micile făclii menite să lumineze simţirea întreagă a covîrşitoarelor pierderi suferite pîlpîiau a reculagere. Părea că unda aceleiaşi cucernice emoţii îi copleşise pe toţi.

Atunci au apărut ei, „agitatorii”. Erau vreo cinci-şase răspîndiţi prin piaţă şi strigau: „Fraţi români, ăştia ne minte! Ne minte ăştia din Front! Comunistul Iliescu şi securistul Mazilu ne minte! În Piaţa Victoriei poporul s-a strîns să le dea foc. Veniţi cu noi să ajutăm poporul!”. Dintre cei care-i ascultau, mulţi au rămas pe loc. Au fost însă destui care s-au luat după ei. Recunosc deschis: pe aceştia, ultimii, nu i-am înţeles. Cum poate cineva să urmeze nişte creaturi inculte, puse pe dezordine, pe crimă şi jaf? Nu ne-a ajuns analfabetul de Ceauşescu? Dezordinea, crimele şi jaful practicate de el ne-au împins pe buza haosului. Revoluţia a învins! N-avem nevoie nici de aplauzele acelora care ne-au scîrbit cel mai tare, nici de ura elementelor declasate. Avem nevoie de reforme pozitive. Ne-am cîştigat onoarea biruind oroarea. Tinerii noştri nu s-au martirizat pentru fleacuri. La mitingul de la Politehnică un student a spus-o clar: „Nu ne-am luptat pentru jucărele”. Nu trebuie să le dăm nici o şansă aventurierilor care se tăvălesc în incultură. A trecut vremea surogatelor, a „înlocuitorilor”, a imposturii. Trebuie să-i respingem, nu să-i urmăm pe inşii bogaţi în defecte evidente. Ne-am săturat de saltimbanci, de simulatorii de competenţă, de ipocriţi şi de intriganţi. Revoluţia i-a îmbolnăvit pe unii de suspecta manie a zarvei. Şi a persecuţiei. Să-i veştejim pe cei care, gonind după o celebritate precară, se bălăcesc în vorbe, ghiftuindu-se cu imunda fiere a răzbunării. Privilegiul de a fi rămas în viaţă trebuie să-l plătim cu muncă pătimaşă, nu cu răbufniri animalice.

Avem legi. Fără violenţă!

Revoluţia are nevoie de calm!

Mircea Bunea

Mai citeşte:
12 ianuarie 1990, a doua încercare de răsturnare a regimului Iliescu
26 decembrie 1989 – prima încercare de răsturnare a regimului Iliescu
12 ianuarie 1990 – înlăturarea lui Lorin Fortuna de la conducerea judeţului Timiş
– Alte articole din presa românească din perioada revoluţiei şi imediat următoare la pagina Presa românească 1989-1990

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.