Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casație și Justiție clasează dosarul revoluției din 1989

Pe saitul Ministerului Public a apărut ieri ordonanța din 14 octombrie 2015 (linc) prin care Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare, a clasat dosarul revoluției din 1989. Sînt 1075 pagini în total.

Ordonanța respectivă e asemănătoare cu ordonanța mai veche, din 2010, pe care o public în serial pe blogul meu, la care ajunsesem la episodul 104 – Buzău (linc) și încă mai am cîteva episoade de prezentat. Multe chestii sînt copiate din ordonanța veche (inclusiv greșeli – de pildă Piața „Timișoara 700”, numită în cinstea aniversării a 700 de ani de existență a Timișorii, e prezentată ca Piața „Timișoara”; victima Bânciu Leontina e scrisă Banciu Leontina etc.).

Ca observație rapidă pe care o fac, față de 2010 s-au adăugat vreo 200 de pagini (dacă nu cumva creșterea numărului de pagini provine de la folosirea unui corp de literă diferit / spațiere diferită a literelor, rîndurilor). Deasemeni remarc că s-a schimbat ordinea unor capitole. Dacă la ordonanța din 2010 se începea cu Bucureștiul, unde au fost cei mai mulți morți, la noua ordonanță primul capitol legat de victime este consacrat Iașiului, fiind relatată situația a 3 persoane care în anii 2006-2007 s-au prezentat la Parchet și au declarat că ar fi fost reținuți de securitate în decembrie 1989.

Clasarea dosarului este pronunțată pe motiv că s-a împlinit termenul de prescripție al infracțiunilor (omor, tentativă de omor, instigare la omor, lovire sau alte violențe, instigare la lovire sau alte violențe, vătămare corporală, vătămare corporală din culpă, lipsire de libertate în mod ilegal, instigare la lipsire de libertate în mod ilegal, furt calificat, distrugere, ultraj), ori pe motiv că a intervenit amnistia unor infracțiuni (purtare abuzivă, instigare la purtare abuzivă). Pentru unele cazuri de persoane răposate s-a constatat că moartea acestora nu se datorează unor fapte prevăzute de legea penală, ci unor boli, accidente sau sinuciderii. S-a mai constatat că în unele cazuri fapta nu există (rănire prin împușcare, lovire sau alte violențe), iar în alte cazuri (omor, tentativă de omor, instigare la lipsire de libertate în mod nelegal) există autoritate de lucru judecat. Deasemeni s-a mai constatat în cazul unor vătămări și afecțiuni suferite de unele persoane că acestea nu se datorează unor fapte prevăzute de legea penală, anume că e vorba de persoane cu afecțiuni psihice ori care au prezentat acte medicale care arată leziuni fără legătură cu faptele din dosar (remarc numele lui Ionel Leșu, semi-cunoscut lider revoluționar, la acest capitol). S-a constatat totodată că există o cauză de neimputabilitate, fiind incidente dispozițiile art. 30 Cod penal privind eroarea, într-o serie de cazuri de persoane reținute după 22 decembrie 1989 sub bănuiala că ar fi sprijinit regimul dictatorial, deși acestea nu săvîrșiseră fapte penale. Totodată s-a clasat dosarul și sub aspectul infracțiunilor de propagandă de război, genocid, tratamente neomenoase, infracțiuni de război contra proprietății și altor drepturi, infracțiuni contra umanității, „întrucît faptele nu sînt prevăzute de legea penală, nefiind caracterizate de tipicitate în raport cu normele legale incriminatoare”.

În condițiile în care s-a închis dosarul revoluției cu cei peste 1100 de morți, eu nu văd cum ar putea avea altă soartă dosarul mineriadei din iunie 1990, în care au fost 4 morți. Redeschiderea dosarului mineriadei (linc), despre care a vorbit zilele astea toată presa, o cred făcută doar cu scopul închiderii lui temeinice, fără greșeli de procedură care să nemulțumească CEDO. Semnalez încă o dată ceea ce aminteam în articolul precedent, că în ciuda afirmațiilor repetate și din ziare și de la televiziuni, că fostul președinte Ion Iliescu a fost pus sub acuzare în dosarul mineriadei, în comunicatul parchetului nu se precizează decît redeschiderea dosarului, fără să se facă vreo referire la calitatea sub care a fost chemat la parchet Ion Iliescu.

Mai citește:
Redeschiderea dosarului mineriadei din iunie 1990 (4 video)

3 gânduri despre „Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casație și Justiție clasează dosarul revoluției din 1989

  1. ASEARA ORESTE,ERA LA REALITATEA TV SI SPUNEA: CUM GENERALUL STANCULESCU A SUSTRAS O SUMA IMENSA DE DOLARI PESTE O 0 SUTA DE MILIOANE SI S-A BAGAT IN AFACERI: MOTOROLA,M.I.M PORT CONSTANTA ETC. ,IN MARTIE 1990 A INTRAT IN CONTURILE BANCII ROMANE 7 MILIARDE DE DOLARI ,LA FEL, BANI PIERDUTI DE STATUL ROMAN,SUSTRASI DE POTENTATII VREMII AFLATI ATUNCI LA PUTERE,IAR PARCHETUL MILITAR BAGA SUB PRES MIZERIILE FACUTE DE EI: M.A.N. PLUS M.A.I.,CA DE, EI AU FOST LA PUTERE ,SI AZI TOT EI SANT LA PUTERE,AVEM NOROC CA NU AVEM DICTATURA MILITARA,CA ASTFEL NOI TOTI REVOLUTIONARII AM FI AZI EXTERMINATI TOTAL PENTRU TOTDEAUNA,DAR NESANSA PARCHETULUI MILITAR ESTE CA ROMANIA ESTE IN UNIUNEA EUROPEANA SI ARE O INTERDICTIE DE LA C.E.D.O. STRASBOURG DE A NU SE PRESCRIE DOSARUL REVOLUTIEI ROMANE NICIODATA,DECI EI NU POT FI PESTE LEGEA EUROPEANA DE AZI, IAR PRIVITOR LA VIZELE SHENGHEN ,,VOM VEDEA CA SI DIN CAUZA LOR NU LE VOM PRIMI,SE SUPARA DOMNIILE LOR CAND LE SPUNEM CA SANT URMASII COMUNISTILOR ,AI DICTATORULUI ODIOS CRIMINAL IMPUSCAT?!

  2. STIMATE DOMNULE INGINER MARIUS MIOC AM O INTREBARE PENTRU DOMNIA VOASTRA? CREDETI CA IN CONSTANTA NU A FOST REVOLUTIE?,A FOST LA BRADESTI?! SI LA CONSTANTA NU?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.