Crește numărul orașelor declarate de SSRMLÎRC ca „localități în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, pînă la fuga dictatorului”. Au fost declarate astfel Brașov, Tîrgoviște, Arad, Craiova, Hunedoara, Reșița, Alba Iulia, Iași, Brăila, Turnu Severin, Constanța, Buzău. În schimb, includerea Hunedoarei în această tagmă a fost contestată la CPRD

Aminteam într-un articol precedent că, după ce OUG 95/2014 stabilise că noul titlu de „luptător în revoluție cu rol determinant” (care conferă drept la indemnizații conform art. 4 alin. 4 din legea 341/2004) se poate acorda doar revoluționarilor care au acționat în localități în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute pînă la fuga dictatorului, SSRMLÎRC a stabilit, prin decizii proprii pe baza unor acte care n-au fost făcute publice, statutul de asemenea localități pentru orașe în care istoriografia de pînă acum a revoluției nu reținuse că s-ar fi înregistrat victime înainte de fuga lui Ceaușescu.

Prin normele de aplicare ale legii 341/2004 (linc), apărute după schimbarea legii prin OUG 95/2014 și OG 1/2015 și publicate în Monitorul Oficial din 24 februarie 2015, erau specificate 8 localități în care, în revoluție, au existat persoane ucise, rănite sau reținute pînă la fuga dictatorului: Timișoara, Caransebeș, Sibiu, Cugir, Lugoj, Tîrgu Mureș, Cluj și București. Apoi comisia din cadrul SSRMLÎRC a atribuit acest statut altor 12 localități:

În schimb, s-au respins cererile de atribuire a acestui statut pentru localitățile Colibași, Curtea de Argeș, Ștefănești (jud. Argeș), Prejmer (jud. Brașov), Suceava, Pitești, Topoloveni, Oradea, Ploiești, Slobozia.

Din procesul verbal al ședinței CPRD din 20 octombrie 2015 (linc) aflăm însă că domnul Firczak Gheorghe, care este și deputat, membru al CPRD, a făcut o contestație cu privire la includerea orașului Hunedoara între localitățile cu morți, răniți ori reținuți la revoluție înainte de fuga dictatorului. Din cîte știu domnul Firczak este chiar din județul Hunedoara. Citez din procesul verbal:

La punctul doi al ordinii de zi, domnul preşedinte deputat Sefer Cristian-George, a prezentat contestaţia domnului Firczak Gheorghe, prin care se contestă încadrarea municipiului Hunedoara în categoria localităţilor care se încadrează în prevederile art. 3 alineatul (1), literele c) din Legea nr. 341/2004 aşa cum a fost ea modificată prin OUG 95/2014. Prin contestaţie se susţine că municipiul Hunedoara nu ar îndeplinii condiţia localităţii în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, pînă la fuga dictatorului.
Domnul preşedinte deputat Sefer Cristian-George, a dat domnului Firczak Gheorghe cuvîntul în vederea susţinerii contestaţiei.
Domnul Firczak Gheorghe a prezentat motivele pe care se bazează contestaţia dînsului.
Domnul deputat Mircovici Niculae şi-a prezentat punctul de vedere conform căruia CPRD 1989 nu este abilitată să cenzureze hotărârea Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, de stabilire a localităţilor care se încadrează în prevederile art. 3 alineatul (1), literele c) din Legea nr. 341/2004 aşa cum a fost ea modificată prin OUG 95/2014.
Domnul senator Popa Nicolae–Vlad a precizat că o cale de atac împotriva unei hotărîri a Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, de stabilirea a localităţilor care se încadrează în prevederile art. 3 alineatul (1), literele c) din Legea nr. 341/2004, este cea a contenciosului administrativ.
Domnul Firczak Gheorghe şi-a precizat contestaţia în sensul în care acesta solicită amînarea avizării persoanelor care au avut activitate în municipiul Hunedoara pînă la soluţionarea sesizării depuse în acest sens de dînsul la Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989. Domnul deputat Mircovici Niculae a precizat că este de acord cu propunerea de amînare a acordării avizului pentru persoanele care au avut activitate revoluţionară în municipiul Hunedoara condiţionat de un termen rezonabil pentru această amînare termen care să nu depăşească sfîrşitul anului 2015. Domnul preşedinte deputat Sefer Cristian-George, a supus votului solicitarea domnului Firczak Gheorghe de amînare a avizării persoanelor care au avut activitate în municipiul Hunedoara pînă la soluţionarea sesizării depuse în acest sens la Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, cu un termen care să nu depăşească sfârşitul anului 2015. Propunerea a fost adoptată cu unanimitate de voturi.

Așadar, revoluționarii din Hunedoara care au cerut „rol determinant” vor trebui să mai aștepte ca să vadă dacă și CPRD le recunoaște acest rol.

Din punctul meu de vedere, pe care l-am exprimat și anterior, în loc de declararea prin decizii ale SSRMLÎRC ale căror corespundere cu adevărul istoric e discutabilă, a diferite localități ca avînd morți, răniți ori reținuți la revoluție înainte de fuga dictatorului, ar fi preferabilă schimbarea OUG 95/2014 (acest lucru e posibil la Camera Deputaților, unde ordonanța urmează să intre în dezbatere) astfel încît să poată primi rol determinant nu numai revoluționarii care au acționat în „localități în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute pînă la fuga dictatorului”, ci acei revoluționari care au acționat semnificativ în 1989 înainte de fuga dictatorului (accentul trebuind să fie pus pe activitatea concretă a persoanei care cere recunoașterea titlului, nu pe ce s-a întîmplat la modul general în localitatea respectivă). Nu înțeleg de ce domnul Adrian Sanda a propus o ordonanță (oficial ordonanța aparține guvernului Victor Ponta, dar Sanda trebuie să fie cel care a redactat-o efectiv, poate pe baza unor indicații generale ale lui Ponta) în care inițial excludea revoluționarii din multe orașe de la posibilitatea obținerii titlului de „luptător cu rol determinant”, ca apoi să emită diferite decizii prin care să încerce ocolirea prevederilor propriei ordonanțe.

Mai citește:
SSRMLÎRC va accepta luptători cu rol determinant și la Tîrgoviște. 2035 de cereri pentru noul titlu înregistrate pînă acum
SSRMLÎRC adaugă Brașovul printre orașele în care pot exista „luptători cu rol determinant” în revoluție. Primele rezultate ale examinării cererilor pentru titlul de luptător cu rol determinant
Alte 4 orașe pe care SSRMLÎRC le declară „localități în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, pînă la fuga dictatorului”: Arad, Craiova, Hunedoara, Reșița
Lista celor care au cerut recunoaşterea titlului de luptător cu rol determinant
Rezultatul examinării de către SSRMLÎRC a primelor 2900 de cereri de „luptător cu rol determinant”
Președintele Klaus Iohanis acordă primele 505 titluri de „revoluționari cu rol determinant”
CPRD vrea să ofere certificat de revoluționar lui Costel Socol, învinuit de omor în decembrie 1989, după ce în 2010 îi retrăsese avizul

7 gânduri despre „Crește numărul orașelor declarate de SSRMLÎRC ca „localități în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, pînă la fuga dictatorului”. Au fost declarate astfel Brașov, Tîrgoviște, Arad, Craiova, Hunedoara, Reșița, Alba Iulia, Iași, Brăila, Turnu Severin, Constanța, Buzău. În schimb, includerea Hunedoarei în această tagmă a fost contestată la CPRD

  1. O CONTEST PE ASIEI ELENA, EA IN DECEMBRIE 1989,ERA INGINERA LA U.J.C.O.O.P. DAR IN PRIMUL RAND ERA { SECRETARA DE PARTID } ERA MANA IN MANA CU SECURITATEA TOTALITARA A REGIMULUI CRIMINAL DICTATORIAL COMUNIST,EA NU A AVUT DOSAR DE URMARIT CA MINE? A BENEFICIAT DE TOATE FACILITATILE VREMII RESPECTIVE, UN EXEMPLU MINOR A FOST CA:AVEA ACASA TELEFON EU NU AVEAM INTRUCAT NU ERAM MEMBRU P.C.R.? DOMNILOR DE LA S.S.P.R.EU NU MI-AM DEPUS DOSARUL INTRUCAT LEGEA NU A-MI PERMITEA?! DOAMNA ASIEI ELENA PUTIN IA PASAT DE ACEST LUCRU? CA DE,[ UNDE NU ESTE VOIE ,HOP SI EU] ESTE LA ORA ACTUALA: -TIPIC ROMANESC,RUSINICA!

  2. INFORMATIA AM PRIMIT-O DE LA SURUGIU FLORIN ,LA FEL SI EL SI-A DEPUS DOSARUL PENTRU -ROL DETERMINANT- CU TOATE CA STIA CA ORASUL NOSTRU NU ERA CUPRINS IN ORDONANTA 95?! SURUGIU, LUCRASE CA ELECRICIAN SI ERA CONTROLAT DE INGINERA ASIEI ELENA PE LINIE DE PROTECTIA MUNCII,DAR SI CA SECRETARA DE PARTID P.C,R. LA U.J.C.O.O.P. CONSTANTA,CURAT MURDAR?,AZI LA APELURILE MELE REPETATE TELEFONICE,SURUGIU REFUZA SA RASPUNDA?,AM CONFIRMAREA ALTUI REVOLUTIONAR,CA NU A-MI VA RASPUNDE ?!DIN LASITATE,ESTE PURUL ADEVAR! LE DORESC CELOR DOI SA AIBA IN VIITORUL LOR CAT MAI APROPIAT PARTE, DE CE AM EU ACASA ZI DE ZI!

  3. LA FEL AM PRIMIT SI DE LA ALT REVOLUTIONAR URMATOAREA INFORMATIE:DOAMNA ASIEI ELENA IN DATA DE 22 DECEMBRIE 1989,{ERA IN BIROUL PRIMULUI SECRETAR JUDETEAN -MIHAI MARINA-LA O CAFEA } ASA A GASIT-O REVOLUTIA ROMANA,PE FOSTA TOVARASE ASIEI ELENA SECRETARA DE PARTID P.C.R. LA U.J.C.O.O.P. CONSTANTA IN DECEMBRIE 1989?,LA VREMURI NOI TOT EA CU PRIVILEGIILE? CURAT MURDAR?DOMNILOR DE LA S.S.P.R.M.L.I.R.C, CE PARERE AVETI?

  4. AZI A FOST ADMISA BLANARIU ELENA CU ROL DETERMINANT-LRM-B 01180 ,EA NU A FOST NICIODATA IN SEDIUL -C.J.P.C.R. CONSTANTA EA A FOST DOAR LA INTREPRINDEREA INTEGRATA DE LANA IN DATA DE 22 DECEMBRIE 1989, ATAT SI NIMIC MAI MULT STIE DE ACEST LUCRU CHIAR DOMNUL COLONEL MALICIUC IOAN DAR EVITA NU STIU DIN CE MOTIVE SA O CONTESTE?!

    • Domnule Marian, lăsaţi bîrfele şi faceţi contestaţii oficiale împotriva celor care consideraţi că nu merită titlul de luptător cu rol determinant. Comentaţi pe acest blog cînd aveţi rezultatul oficial al contestaţiilor depuse.

  5. STIMATE MARIUS MIOC DACA TOTI REVOLUTIONARII,AR TREBUI SA TREACA OBLIGATORIU PE LA UN TEST, LA POLIGRAF,NUMAI ATUNCI VE-TI VEDEA CA EU NU SPUN BARFE?LASI SANT REVOLUTIONARII CARE A-MI RIDICA ASTFEL DE SPETE, IAR EI SI NUMAI EI STIU ADEVARUL? DOSARUL EI ESTE FACUT DE COLONELUL IONESCU,SI DAU EXEMPLU: CANDVA COLONELUL IONESCU MI-A SUSTRAS DIFERITE INSCRISURI DOVEDITOARE DE PARTICIPARE A MEA LA REVOLUTIA DIN CONSTANTA,SI CHIAR M-AM INTALNIT CU DOMNIA SA SI CU DOMNUL CERCEL, IN DATA DE 24-05-1995 LA POLITIA JUDETEANA CONSTANTA,LA POLITIA ECONOMICA,AM FOST TOTI TREI CHEMATI PENTRU ACEST LITIGIU. IAR AZI ,NU MA ASTEPT SA FIU LUAT IN SEAMA DE CONTESTATIA TRIMISA C.P.R.D.-ULUI?,FIINDCA TRAIM IN ROMANIA, GUVERNATA DE SECHELELE GUVERNULUI PONTA.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.