Impresii de la lansarea cărții „Timișoara. Adevărata poveste despre revoluția română” de Arpad Szoczi

Szoczi1989

Am fost prezent ieri la biblioteca universitară „Eugen Todoran” la lansarea cărții domnului Szoczi, alături de alte vreo 20 de persoane. Mi-am procurat cartea dar n-am apucat s-o citesc. Am vorbit și cu autorul, atît în particular cît și public în cadrul lansării, cînd i-am adresat unele întrebări.

Autorul este născut în Canada, într-o familie mixtă maghiaro-germană. Vorbește maghiară, germană, engleză și, cu destule poticniri, română, pe care a învățat-o în ultimii ani tocmai ca să se documenteze despre revoluție. În timpul lansării a preferat să vorbească în germană avînd alături o traducătoare de la Centrul Cultural German (organizator al lansării cărții) care traducea ce spunea sau îi traducea ce spuneau alții (nu totdeauna traducea în întregime ce se spunea). În prezent, dumnealui lucrează la Deutsche Welle – secția de limbă engleză – care, mi-a spus, este principala secție a lui Deutsche Welle, căci acest post vrea să rivalizeze BBC-ul și secția în limbă germană a devenit mai puțin importantă.

În 1989 domnul Szoczi a contribuit la convingerea unei organizații ungurești din America de Nord să finanțeze călătoria în România a celor doi reporteri canadieni, care i-au luat lui Laszlo Tokes interviul care mai apoi s-a difuzat la televiziunea maghiară, contribuind la acutizarea conflictului dintre Tokes și autoritățile comuniste (ceea ce a dus indirect și la revoluție). Toată povestea a costat cam 3000 de dolari, dar la început nu erau toți din organizația aia convinși că merită cheltuiți acești bani. Reporterii au fost controlați de securitatea română, dar izbutiseră deja să paseze casetele cu interviul altcuiva înainte de control. Cel care a trecut casetele peste graniță le-a ascuns în chiloți. A fost și el controlat la trecerea graniței, pipăit pe haine și pantaloni să n-aibă ceva ascuns, dar nu și la chiloți.

Pentru această carte autorul s-a documentat în arhivele CNSAS și în arhivele serviciilor secrete maghiare, pe lîngă discuții cu persoane direct implicate în evenimente.

La lansare s-a prezentat și un film de vreo 15 minute – interviu cu fostul primministru ungar Miklos Nemeth (tradus atît în română cît și în germană), în care acesta se lăuda și se arăta foarte mîndru că a contribuit la schimbările din 1989 din Europa de Est. Unele chestii pe care le zice Nemeth sînt confirmate – de pildă e cert că Ungaria condusă de el a deschis granița cu Austria, ceea ce a dus la exodul est-germanilor, fapt care a reprezentat începutul sfîrșitului pentru regimul lui Erich Honecker.

Szoczi a găsit în arhivele serviciului secret ungar un document în care un agent secret maghiar raporta în 1989 că armata română are la Florești, lîngă Cluj, o baterie de rachete care erau îndreptate spre centrala nucleară de la Paks, lîngă Budapesta. I-a arătat lui Nemeth documentul, acesta a confirmat că Ungaria avea agenți secreți care operau pe teritoriul României, ar fi fost vreo 40 de persoane. Inclusiv Tokes era supravegheat de agenți secreți unguri, care se schimbau periodic să nu dea de bănuit.

Mai spunea Nemeth în interviu că în timpul revoluției ținea legătura cu generalul Stănculescu. L-am întrebat pe Szoczi dacă această legătură era ținută înainte ori după 22 decembrie 1989, cînd a fugit Ceaușescu. Răspunsul a fost că după fuga lui Ceaușescu (dar în interviul prezentat nu apare precizarea asta).

L-am întrebat pe domnul Szoczi dacă n-ar putea pune pe youtube interviul cu Nemeth, ori să mi-l dea mie să-l pun eu pe youtube. Mi-a spus că trebuie să ceară aprobare de la Deutsche Welle și va vedea.

Autorul a încercat să afle informații și de la Gorbaciov. I-a cerut oficial interviu și acces la documente, nu a primit, Gorbaciov ar fi spus că a scris în cărțile sale tot ce era de spus despre evenimentele din România. Szoczi mi-a spus că a citit cărțile  lui Gorbaciov, care sînt plictisitoare, și n-a găsit nimic despre răsturnarea lui Ceaușescu.

L-am întrebat pe autor ce informații despre Laszlo Tokes a găsit în arhiva serviciilor secrete maghiare și cum ajungeau informațiile despre Tokes la autoritățile ungare. În primul rînd prin ambasada maghiară de la București, a răspuns. Am mai întrebat dacă a găsit în arhivele serviciului secret maghiar date despre emigrația română din Ungaria, destul de numeroasă la acea vreme. Mi-a spus că autoritățile ungare erau îngrijorate că printre emigranții români s-au strecurat și agenți ai securității și că aceștia ar putea face provocări – să otrăvească apa, de pildă. Radu Tinu (adjunct al șefului securității Timiș) ar fi confirmat apoi față de autor că securitatea avea agenți infiltrați printre emigranții români din Ungaria.

Toate discuțiile de la lansare au durat vreo 2 ore. Mai multe impresii după ce o să citesc cartea.

Mai citește:
Lansare carte: „Timișoara – Adevărata poveste despre Revoluția Română” de Arpad Szoczi

Un gând despre „Impresii de la lansarea cărții „Timișoara. Adevărata poveste despre revoluția română” de Arpad Szoczi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.