Astăzi la Tribunalul Bucureşti: proces deschis de Laszlo Tokes împotriva lui Filip Teodorescu, Ioan Talpeş, Mihai Gâdea şi TV Antena 3

chit20000Portalul instanţelor arată că în 2 decembrie, la Tribunalul Bucureşti este şedinţă de judecată în dosar 34444/3/2015 2014 (linc) în care reclamant este Laszlo Tokes iar pîrîţi sînt Filip Teodorescu (fost colonel de securitate), Ioan Talpeş (fost consilier al fostului preşedinte Ion Iliescu), Mihai Gâdea (jurnalist la Antena 3) şi postul TV Antena 3, pentru „acţiune în răspundere civilă delictuală”.

Este vorba despre procesul pe care domnul Tokes îl anunţa anul trecut într-o conferinţă de presă pomenită şi de Mediafax (linc), urmare a unei emisiuni de la Antena 3 în care Laszlo Tokes era numit „trădător de ţară” şi s-a prezentat o chitanţă iscălită de Laszlo Tokes în 1989 în care recunoştea primirea sumei de 20000 de lei de la nişte cetăţeni maghiari.

Ce-a mai găsit securitatea la persoanele care aduseseră bani lui Tokes

Ce-a mai găsit securitatea la persoanele care aduseseră bani lui Tokes

Chitanţa respectivă am prezentat-o şi eu în cartea „Revoluţia fără mistere. Începutul revoluţiei române: cazul Laszlo Tokes” tipărită în 2002. Deasemeni în interviul pe care i l-am luat în 2001 şi a cărui înregistrare video am prezentat-o pe acest blog, Tokes a recunoscut primirea respectivilor bani (linc). Şi la conferinţa de presă relatată de Mediafax, primirea banilor nu este contestată, ci doar motivaţia primirii. Mediafax redă explicaţiile date de Tokes:

a primit acea sumă la momentul respectiv nu pentru a-şi trăda ţara, ci pentru că „emisarii” i-au spus că sunt preoţi reformaţi şi că au strîns pentru el banii respectivi de la enoriaşi, în condiţiile în care nu mai primise salariu de şase luni şi urma să fie evacuat din parohia din Timişoara.

În arhivele CNSAS apar lucrurile care au fost găsite la doi cetăţeni maghiari la ieşirea din România. Pe lîngă chitanţa de 20000 lei prin care Tokes recunoaşte primirea banilor, apar şi fotografii cu Laszlo Tokes, dar şi cu soţia şi fiul acestuia, prin care emisarii respectivi voiau probabil să dovedească finanţatorilor că chiar s-au întîlnit cu pastorul. Există şi un fel de împuternicire din partea bisericii reformate din Debreţin (Ungaria) prin care unul din emisari e prezentat ca reprezentînd această biserică. Din păcate, în documentul CNSAS pe care l-am primit textul documentului e parţial acoperit de copiile fotografiilor şi nu se poate citi în întregime ce scria acolo. Posibil ca acel act să-i fi fost arătat lui Laszlo Tokes de acei „emisari” cînd au venit să-l întîlnească.

Geczy Istvan (1990)

Geczy Istvan (foto din 1990) – una din persoanele care în 1989 i-a adus bani lui Laszlo Tokes

Unul dintre cei doi care i-au adus bani lui Laszlo Tokes în 1989, Istvan Geczy, s-a reîntîlnit cu pastorul la Timişoara în 1990. Cu acel prilej i s-a luat şi o fotografie, pe care o prezint alăturat.

Acest Istvan Geczy dădea în 23 octombrie 1989 amănunte despre procesul lui Laszlo Tokes agenţiei maghiare de presă MTI, de unde ştirea fusese reluată de ziarul Magyar Nemzet. Depeşele agenţiei maghiare de presă se regăseau şi în sinteze de informare ale autorităţilor americane. Traduc depeşa agenţiei maghiare de presă MTI despre procesul lui Laszlo Tokes pe baza intermediarului în limba engleză Foreign Broadcast Information Services – JPRS Report East Europe din 7 decembrie 1989 pe care îl găsim pe internet (linc) – o astfel de sinteză (asemenea sinteze se întocmeau regulat şi cuprindeau ştiri din toată presa est-europeană – interesant că nu şi din presa românească – probabil laudele la adresa lui Ceauşescu nu erau considerate informaţii valabile care să merite cuprinse în asemenea sinteze). Sînt 2 ştiri despre Tokes în respectiva sinteză – una se cheamă „Educators protest persecution of reformed minister” (Educatorii/Profesorii protestează faţă de prigonirea unui pastor reformat) pe care n-o mai tălmăcesc dar pun scanarea documentului în engleză (pe scurt – este vorba de faptul că 400 de participanţi la cel de-al 7-lea congres al educatorilor maghiari pentru persoane adulte care s-a ţinut la Debreţin au iscălit o petiţie în favoarea lui LaszloTokes), şi „Romanian persecution of reformed minister continues” (Prigoana românească împotriva unui pastor reformat continuă) care e scrisă pe baza spuselor lui Istvan Geczy, şi pe care o tălmăcesc.

Page6Prigoana românească împotriva unui pastor reformat continuă

90EC0073A Budapesta, Magyar Nemzet în ungureşte 23 octombrie 1989 pagina 4

Relatare MTI: S-a dat sentinţa pentru Laszlo Tokes. Preotul s-a mutat în biserica sa

În conformitate cu o hotărîre a judecătoriei Timişoara de vineri, 20 octombrie, pastorul Laszlo Tokes va fi evacuat din casa sa, dacă e nevoie prin forţă. După primirea verdictului vineri, Laszlo Tokes imediat s-a mutat din locuinţa parohială în biserica reformată din Timişoara [erau şi sînt şi acum în aceeaşi clădire – nota mea]. Ştirea a fost dată corespondentului din Debreţin al MTI (Agenţia Telegrafică Maghiară) de către Istvan Geczy, preot reformat care trăieşte în judeţul Haidu-Bihor, care vineri, în ziua judecăţii, s-a întîmplat să fie la Timişoara, şi a izbutit să se întîlnească cu Laszlo Tokes pentru cîteva ore.

Page7Istvan Geczy a spus către MTI că la şedinţa de judecată care a început la ora 9,00 preotul a fost reprezentat de soţia sa. În semn de protest faţă de nelegalitatea judecăţii şi din motive de siguranţă personală, Laszlo Tokes a rămas în locuinţa parohială. Soţia sa a fost cea carei-a spus lui Laszlo Tokes şi lui Istvan Geczy, care era de asemeni la locuinţa parohială în acel moment, ce s-a întîmplat la şedinţa de judecată.

În comentariile de început, judecătorul a prezentat o hotărîre recentă a episcopului din Oradea, Laszlo Papp, care l-a înlăturat pe Laszlo Tokes din parohia Timişoara, astfel încetîndu-i contractul de muncă. Înlocuitorul numit este pastorul reformat Botond Makkai. Ca urmare a faptului că Oradea este un oraş închis, deci pot locui aici doar cei care au serviciu în localitate [de fapt Tokes locuia în Timişoara, nu în Oradea, dar şi Timişoara avea statut de oraş închis pe vremea lui Ceauşescu – nota mea], Laszlo Tokes trebuie să se mute. Cum preotul a refuzat să asculte decizia, episcopul a cerut autorităţilor statului să-l ajute cu evacuarea.

Judecătoria a ridicat hotărîrea episcopului la rang de sentinţă judecătorească,la care Laszlo Tokes poate face apel pînă miercuri. Dacă va face asta un alt complet de judecată va reexamina cazul său.

Istvan Geczy a spus către MTI că Laszlo Tokes îşi va folosi desigur dreptul la apel, şi doar din motive de siguranţă personală a hotărît să se mute în biserică imediat după judecată. După cum s-a exprimat, dacă vor să-l scoată afară trebuie să-l tîrască din biserică.

Istvan Geczy a confirmat corespondentului MTI că Laszlo Tokes nu mai luptă pentru cauza sa ca un lup singuratic. În ciuda permanentelor ameninţări, întreaga parohie îl susţine, cu toate riscurile.

Ca un mesaj către lumea din afară, Laszlo Tokes i-a spus preotului din judeţul Haidu-Bihor că „lupta sa simbolizează lupta deznădăjduită a forţelor întunericului în faţa tărîmului luminos a lui Dumnezeu”.

Preotul timişorean i-a dat deasemeni lui Istvan Geczy mai multe documente. Printre ele se afla o scrisoare adresată preşedintelui Nicolae Ceauşescu în care îi cerea conducătorului român să pună capăt hărţuirilor nelegale la care a fost supus. Istvan Geczy şi-a exprimat deasemeni îngrijorarea pentru faptul că, ajuns la graniţă, autorităţile româneşti i-au tras maşina deoparte, au găsit documentele şi le-au confiscat.

Printre semnatarii scrisorii de susţinere a lui Laszlo Tokes pe care am publicat-o în numărul nostru de vineri se numără Ferenc Gazso. El şi-a adăugat semnătura nu ca reprezentant al Partidului Socialist Ungar, dar în calitatea sa de secretar general al Mişcării pentru o Ungarie Democratică.

Prezint şi cuprinsul sintezei respective, pentru ca cititorii să înţeleagă cam cum arătau acest tip de sinteze.

Page1

Page2

Page3

Mai citeşte:
– Federaţia Maghiară Pentru Drepturile Omului Şi Revoluţia Română
– Interviu cu Laszlo Tokes în 2001. Playlist pe youtube cu tot interviul: http://www.youtube.com/view_play_list?p=5A3DA51FBE9684FE
Discuţiile preliminare ale interviului cu Laszlo Tokes (video)
Interviu cu Laszlo Tokes anul 2001 – partea 1 (video)
Laszlo Tokes: Nu mi-am putut închipui ca preot simplu reformat să lupt pentru eliberarea ţării de sub dictatură (video)
Cum a ajuns în 1989 interviul cu Laszlo Tokes la televiziunea maghiară (video)
Cazul Laszlo Tokes: moartea lui Erno Ujvarossy – crimă sau sinucidere?; agresiunea din noiembrie 1989 (documente, video)
Încercarea securităţii de a-l racola ca informator pe Laszlo Tokes (facsimile, video)
Cum au reacţionat alţii despre cazul Tokes (video)
Cazul Laszlo Tokes: Chitanţa de 20000 de lei şi ajutorul de la HEKS (deasemeni: înregistrare video cu explicaţiile lui Tokes)
Arestarea lui Laszlo Tokes şi semidetenţia de la Mineu (video)
Laszlo Tokes: S-a pretins că au apărut elicoptere şi pe cerul Mineului (video)
Cazul Laszlo Tokes: Şedinţa organizată de autorităţi pentru destituirea lui Tokes
Cazul Laszlo Tokes: cererea de evacuare şi sentinţa Judecătoriei Timişoara
Cazul Laszlo Tokes: Procesul verbal al şedinţei consiliului parohial reformat din 16 martie 1989
Trupa de teatru în limba maghiară „Thalia” şi securitatea română. „Încercarea lui Tokes Laszlo de a atrage sub influenţa sa unii tineri de naţionalitate maghiară a fost contracarată”
Aluzii la problemele familiale ale lui Laszlo Tokes din perioada 1988-1989, în arhiva parohiei reformate din Timişoara
Trupa de teatru Thalia – declaraţii video ale celor implicaţi
Caracterizarea lui Laszlo Tokes de către episcopul Laszlo Papp (14 august 1989)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.