Ordonanță de urgență: Indemnizațiile revoluționarilor (cele care se mai acordă) vor fi plafonate și în anul 2016

Conform ordonanței de urgență nr. 57/2015 (linc) emisă de guvernul Cioloș, indemnizațiile cuvenite revoluționarilor din 1989 – aceia care încă mai au dreptul la indemnizații, respectiv răniții, reținuții, urmașii de eroi martir și noua tagmă de „luptători cu rol determinant” introdusă prin OUG 95/2014, vor rămîne în anul 2016 la același nivel ca în decembrie 2015.

Art. 12 alin. 2 din OUG 57/2015 prevede:

În anul 2016, indemnizaţiile stabilite în baza Legii (…) nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare, se acordă în cuantumul cuvenit sau aflat în plată în luna decembrie 2015.

Practic, asta înseamnă că nu se ține cont de creșterea salariului mediu pe economie, așa cum ar fi trebuit conform Legii 341/2004, și valoarea indemnizației rămîne neschimbată. Expresia „cuvenit sau aflat în plată” ține seama de faptul că multe persoane din noua tagmă de „luptători cu rol determinant” nu se află încă în plată, căci încă n-au primit noul certificat, dar dacă li se va aproba cererea de primire a noului titlu, li se cuvine plata în luna decembrie 2015 și li vor plăti retroactiv indemnizațiile neîncasate.

Încă din 2010 guvernele succesive au emis ordonanțe de urgență prin care pentru cea mai mare parte a revoluționarilor nu se mai plătesc indemnizații iar pentru cei la care încă se plătesc, acestea să fie plafonate, adică să nu se mai țină seama de inflație ori de creșterea salariului mediu. În fiecare sfîrșit de an s-a dat cîte o ordonanță de urgență ca măsură vremelnică, valabilă doar pentru un an. A fost o măsură eficace în a ține în actualitate subiectul „drepturile materiale de care beneficiază revoluționarii” la fiecare aniversare a revoluției pentru a crea un curent de opinie ostil revoluționarilor. De fiecare dată era vorba de micșorarea unor drepturi ale revoluționarilor comparativ cu prevederile legii 341/2004 ori de eliminarea completă a unor drepturi pentru unii dintre aceștia, dar simplul fapt că subiectul respectivelor drepturi era readus în dezbatere a avut efect de imagine negativ pentru revoluționari. Totodată, prevederile legii 341/2004 erau lăsate neschimbate, astfel încît se crea impresia că drepturile de care beneficiază revoluționarii sînt mai mari decît în realitate.

Prin OUG 95/2014 și OG 1/2015, guvernul Ponta a luat inițiativa schimbării legii 341/2004. Sensul era de micșorare a cheltuielilor bugetare cu revoluționarii, comparativ cu prevederile inițiale ale legii 341/2004. Adică s-a hotărît ca indemnizații să primească doar revoluționarii răniți, reținuți, urmașii de eroi martir, iar în ceea ce privește revoluționarii „remarcați prin fapte deosebite” (care sînt cei mai numeroși) să se creeze o nouă tagmă de „luptători cu rol determinant” în care să intre cam un sfert din foștii „remarcați” și care să primească indemnizații, iar celelalte trei sferturi să rămînă fără indemnizații. Măsura are o doză de arbitrar și a stîrnit nemulțumire în rîndul celor care se vedeau afectați de ea, dar lăsa să se înțeleagă că problema aceasta a legii revoluționarilor a fost tranșată și micșorarea drepturilor prevăzute în legea 341/2004 nu se va mai face prin ordonanțe de urgență emise în fiecare an, cu valabilitate vremelnică de doar un an. Adică, aducîndu-se modificări cu caracter permanent în legea 341/2004 ca să se micșoreze cheltuielile bugetare, se lăsa să se înțeleagă că nu vor fi mai fi necesare în fiecare an ordonanțe de urgență care să micșoreze aceste cheltuieli.

Victor Ponta se lăuda că a dat înapoi toate drepturile tăiate de guvernul Boc. Într-adevăr a dat înapoi drepturi bănești anterior ciuntite de Boc pentru multe tagme, ba chiar a mărit drepturile unora (triplarea lefurilor înalților demnitari, dublarea indemnizațiilor foștilor deținuți politici – linc) și a creat drepturi noi (indemnizații pentru foștii diplomați pensionari – linc), însă în cazul revoluționarilor n-a dat înapoi. „Remarcații” au rămas tot fără indemnizație, cu nădejdea că aproximativ un sfert din ei vor primi totuși bani dacă li se va aproba noul titlu de „luptător cu rol determinant”, iar cei cu indemnizație (răniți, reținuți, urmași) au rămas cu ea plafonată la valoarea din 2010. Totuși, protestele revoluționarilor pe tema drepturilor lor au fost mărunte, comparativ cu numărul mare al celor afectați semnificativ din punct de vedere financiar.

OUG 95/2014 și OG 1/2015 n-au fost încă aprobate la Camera Deputaților.

Așadar, în 2016 indemnizația va fi de 2020 lei/lună pentru răniți fără grad de invaliditate și reținuți. Cei cu grad de invaliditate vor avea indemnizații mai mari. Majoritatea răniților din revoluție sînt acum fără grad de invaliditate. În 2012 am cerut o situație de la Casa de Pensii și mi s-a spus (linc) că din 2490 răniți în revoluție care primesc indemnizații conform legii 341/2004, 2043 n-au grad de invaliditate și doar 447 au invaliditate. Numărul celor cu invaliditate a scăzut de atunci – cunosc cazuri în Timișoara de răniți care de la revoluție pînă acum au avut mereu recunoscut grad de invaliditate și chiar luna aceasta au fost chemați la expertiză medicală în București în urma căreia li s-a anulat gradul de invaliditate, pe motiv că între timp organismul s-a refăcut.

Remarc în ziarul „Adevărul” un articol de Mihai Voinea (linc) în care se pretinde că anul viitor indemnizațiile revoluționarilor vor fi între 2600 și 4500 lei (în titlul articolului se vorbește de indemnizații de „pînă la 4500 lei” iar în cuprinsul articolului se pomenește de indemnizații între 2600 și 4500 lei). Dacă nu este dezinformare intenționată, este lipsă de profesionalism – autorul nu cunoaște prevederile OUG 57/2015 și s-a uitat doar pe legea 341/2004.

Mai citeşte:
Cheltuielile bugetare pentru diferite tagme beneficiare de legi speciale
Guvernul crează “instituţia indemnizaţiei”. Pentru diplomaţii pensionari. Revoluţionarii cu merite deosebite vor rămîne fără indemnizaţii şi în 2014
Guvernul dorește extinderea “instituției indemnizației”
Guvernul Ponta crește veniturile cetățenilor (a unora dintre ei)
Guvernul mărește indemnizațiile de merit și indemnizațiile pentru artiștii interpreți
Guvernul Ponta crește veniturile cetățenilor (a unora dintre ei)

 

17 gânduri despre „Ordonanță de urgență: Indemnizațiile revoluționarilor (cele care se mai acordă) vor fi plafonate și în anul 2016

 1. Acest Voinea este un impostor in a cunoaste legile si ordonantele, ai comis o asemenea eroare sa spui ca revolutionarii iau o asemenea indemnizatie. De ce dezinformezi opinia publica prin ziarul Adevarul, aici trebuia sa spui numai adevarul.
  Te rugam sa-ti ceri scuze pentru aceasta dezinformare a opiniei publice, cred ca ai facut-o intentionat ca sa creezi un scandal in randul miscarii revolutionare
  Adevarata indemnizatie este de 2020 lei, nu de 2600 sau 4500.
  Inca o data vrem sa-ti ceri scuze pentru aceasta dezinformare si sa faci o dezmintire in ziarul ,,ADEVARUL,,
  Daca nu vei face acest toata miscarea revolutionara te va considera un om fara constiinta si bun simt.

   1. Eu mi-am spus de multă vreme părerea că, în conformitate cu OUG 95/2014, copiii de eroi martir ar avea dreptul la indemnizație de 0,5 din salariul mediu necondiționat, și am îndemnat la darea în judecată a Casei de Pensii dacă refuză plata acestei indemnizații: https://mariusmioc.wordpress.com/2015/01/20/noua-ordonanta-despre-revolutionari-ranitii-fara-invaliditate-si-retinutii-primesc-indemnizatii/#comment-12643
    Acum se poate spune: în decembrie 2015 nu li s-a cuvenit indemnizația de 0,5 fiindcă nu au făcut cerere pentru ea, deci nici în 2016 nu se cuvine această indemnizație conform ordonanței 57/2015 care spune că în 2016 se plătește indemnizația aflată în plată ori cuvenită în decembrie 2015.
    Totuși prevederile OUG 95/2014 despre indemnizația de 0,5 pentru copii de eroi martir sînt în vigoare și nici un alt act normativ ulterior nu le-a anulat. OG 1/2015 a completat OUG 95/2014 dar n-a anulat paragraful legat de indemnizația de 0,5 a copiilor de eroi martiri.
    Sînt curios dacă a existat cineva care mi-a ascultat sfatul de a da în judecată Casa de pensii, ori lumea nu prea ia în serios ceea ce scriu eu pe blog.

 2. Eu Am depus cererea la casa de pensii in decembrie 12/2015, dupa care mi sa dat un bon de ordine si mi sa spus sa astept. Au trecut doua luni bune si inca nu am primit un raspuns de la ei, atunci mi sa zis ca o sa primesc banii retroactiv. sa dau CJP in instanta nu cred ca e o solutie ….timp pierdut,chiar aveti incredere in sistemul nostru judiciar Romanesc domnule Marius?….suntem la mana lor oricum ai privii lucrurile,sa se adune tinerii de peste tot din tara si sa faca proteste,poate asa or sa se ia masuri. Va multumesc pentru toate informatile de pe acest site.

 3. Bună seara , am și eu o întrebare sunt copil de erou martir,sunt plecat din tara din anul 2003 as vrea să știu dacă pot beneficia de indemnizație?precizez ca nu am beneficiat niciodată de absolut nimic de la statul roman.mulțumesc anticipat

  1. După părerea mea, odată cu apariția OUG 95/2014 puteți beneficia de indemnizație, dar numai dacă aveți certificat de urmaș de erou-martir eliberat de secretariatul de stat și de comisia parlamentară a revoluționarilor.
   Pe de altă parte sînt informat că Casele de pensii refuză să plătească aceste indemnizații, motiv pentru care am îndemnat pe cei interesați să facă demersuri, inclusiv în justiție, pentru a le primi.
   https://mariusmioc.wordpress.com/2016/03/09/model-revizuit-de-cerere-pentru-copiii-de-eroi-martiri-ai-revolutiei-care-vor-sa-primeasca-indemnizatie/
   Există pe rolul instanțelor procese cu acest subiect.

   1. Mulțumesc pentru precizări. Da am certificat de erou martir si brevet .în urma cu ceva ani am depus cerere la casa de pensii și răspunsul a fost negativ.Dacă tatăl meu era cadru militar ar trebui să depun cererea la casa de pensii a armatei?

   2. Dacă dv. nu sînteți militar, nu cred că trebuie să vă adresați casei de pensii a armatei.
    Pe certificatul de erou martir, din cîte știu, nu se precizează dacă eroul martir a fost militar ori nu.

 4. Sincer , mi se pare o rusine sa primesti indemnizatie si sa ai atatea beneficii , si tatal meu a fost printre primii care au iesit in strada in Arad si nu a facut demersul pentru a obtine certificat de revolutionar pentru ca a facut-o pentru el , pentru familie , pentru tara . Inteleg sa primeasca cei care au fost raniti sau urmasii celor care au murit , dar din pacate asta este valoarea oamenilor din aceasta tara .
  RUSINE !!!!!

  1. Spuneți-le cît e de rușinoasă indemnizația și foștilor deținuți politici, deportaților în Bărăgan, noiembriștilor brașoveni din 1987, minerilor greviști din 1977 din Valea Jiului, veteranilor de război care n-au fost răniți în război, sportivilor medaliați internațional care sînt perfect sănătoși și apți de muncă și celorlalte tagme care primesc indemnizații prin legi speciale.
   https://mariusmioc.wordpress.com/2013/03/12/revolutionarul-arhetip-al-profitorului/

 5. In decembrie 89 fiind militar in termen la u.m. 01171 Buzau am fost ranit . Nu am certificat de revolutionar si niciodata nu am beneficiat de drepturile legale. Ce trebuie sa fac pt. a intra in posesia certificatului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.