Model revizuit de cerere pentru copiii de eroi martiri ai revoluției care vor să primească indemnizație

PensiiBrașov1PensiiBrașov2Am abordat deja, în articolul „Model de cerere pentru primirea indemnizației pentru copiii de eroi martiri” (linc) problema nerespectării de către Casele de Pensii a prevederilor art. I pct. 7 din OUG 95/2014, care instituie o indemnizație de 0,5 din salariul mediu pe economie pentru copii de eroi martiri. Deși OUG 95/2014 e în vigoare Casele de pensii au refuzat să plătească această indemnizație, acceptînd însă să plătească copiilor de eroi martiri o indemnizație mai mare – de 2020 lei/lună – condiționată însă de faptul ca aceștia să nu realizeze venituri „din motive neimputabile”, după cum scrie în OG 1/2015.

Alătur un exemplu de răspuns al Casei de Pensii Brașov pe care l-am găsit pe facebook, dat unui copil de erou martir care a cerut indemnizație conform OUG 95/2014.

La discuțiile de la rubrica de comentarii a acelui articol am adăugat (linc):

Art. II alin. 1 din OG 1/2015 spune: „În anul 2015 copii eroilor-martiri, indiferent de vîrstă, dacă nu sînt încadrați în nici o formă de învățămînt ori nu realizează venituri din motive neimputabile lor beneficiază de o indemnizație lunară reparatorie în cuantum de 2020 lei”. (…) Din modul cum e scris textul OG 1/2015 – anume faptul că s-a băgat cuvîntul „ori”, nu cuvîntul „și”, între condițiile „nu sînt încadrați în nici o formă de învățămînt” și „nu realizează venituri din motive neimputabile lor” – se poate interpreta și că e destul ca doar una din cele 2 condiții să fie îndeplinite. Deci ar fi o idee să pretindă de la casele de pensii indemnizația de 2020 lei chiar și copiii de eroi martiri care realizează venituri, dar nu mai sînt încadrați în vreo formă de învățămînt.


Ținînd seama de această observație, am alcătuit acum un model revizuit de cerere care trebuie adresată către Casele de Pensii de către copiii de eroi martiri care doresc indemnizație. Prezint acest model mai jos:

Către Casa de pensii ………

Subsemnatul ……, CNP …. , domiciliat în ……, în calitate de copil al eroului martir al revoluției ….. solicit ca, în conformitate cu art. II alin. 1 din OG 1/2015 coroborat cu art. 12 alin. 2 din OUG 57/2015, să-mi acordați o indemnizație de 2020 lei/lună, retroactiv din ianuarie 2015 pînă la zi și în continuare.
Precizez că nu sînt încadrat în nici o formă de învățămînt, deci îndeplinesc una din cele 2 condiții impuse de textul de lege amintit pentru a beneficia de indemnizație. Conform art. II alin. 1 din OG 1/2015 „În anul 2015 copii eroilor-martiri, indiferent de vîrstă, dacă nu sînt încadrați în nici o formă de învățămînt ori nu realizează venituri din motive neimputabile lor beneficiază de o indemnizație lunară reparatorie în cuantum de 2020 lei”. Cum între cele 2 condiții impuse de textul legal pentru a beneficia de indemnizație este cuvîntul „ORI”, nu cuvîntul „ȘI”, nu este necesară îndeplinirea simultană a amînduror condiții, ci îndeplinirea uneia dintre ele este destul pentru dreptul de a beneficia de indemnizație.
Alătur declarație pe proprie răspundere că nu sînt încadrat în nici o formă de învățămînt și diplomă de absolvire a ultimei instituții de învățămînt pe care am urmat-o.
Urmare a faptului că această indemnizație de 2020 lei mi se cuvenea în luna decembrie 2015, conform art. 12 alin. 2 din OUG 57/2015 vă cer să-mi plătiți respectiva indemnizație lunară și în anul 2016.
În subsidiar, în temeiul art. I pct. 7 din OUG 95/2014 (art. 4 alineat 2 litera c din Legea 341/2004 după cum a fost modificată în urma OUG 95/2014), vă cer să-mi acordați o indemnizație de 0,5 din cîștigul salarial mediu pe economie, retroactiv din ianuarie 2015 pînă în decembrie 2015, iar conform art. 12 alin. 2 din OUG 57/2015, vă cer ca în anul 2016 să îmi plătiți o indemnizație egală cu indemnizația care mi se cuvenea în decembrie 2015, adică 0,5 din salariul mediu pe economie din anul 2015. Pentru anii ulteriori, vă cer să-mi plătiți indemnizație conform art. 4 alin. 2 litera c din Legea 341/2004 modificată prin OUG 95/2014.

Alătur în copie certificatul de erou martir, de urmaș de erou martir conform Legii 341/2004, certificat de naștere, declarație pe propria răspundere că nu urmez nici o formă de învățămînt, diplomă de la ultima unitate de învățămînt pe care am absolvit-o.

Vă mulțumesc,
(dată, semnătură)

Acum casele de pensii nu vor să plătească indemnizația de 0,5 din salariul mediu, poate că dacă li se cere mai mult – adică 2020 lei/lună, birocrații de acolo vor fi fericiți să plătească doar 0,5.

Din experiența mea de viață am constatat că în discuțiile cu birocrații e bine să pui problemele în așa fel încît birocrații să fie fericiți. Totodată, deseori birocraților le e frică să aprobe cheltuirea unor sume de bani dacă nu sînt siguri de lege, și sînt fericiți dacă anumite probleme neclare sînt rezolvate de instanțele de judecată, fapt care pe ei îi scutește de răspundere.

În cazul unui răspuns nefavorabil ori a lipsei unui răspuns după 30 de zile de la înregistrarea cererii, Casa de Pensii trebuie dată în judecată la secția de contencios administrativ a tribunalului de care aparțineți. Se poate da Casa de Pensii în judecată și dacă acceptă să plătească indemnizația de 0,5 din salariul mediu, pentru diferența de pînă la 2020 lei. Eu sînt curios cum ar reacționa instanțele de judecată la speța asta – mie mi se pare limpede că existînd cuvîntul „ori” în textul OG 1/2015 ar trebui să se plătească 2020 lei chiar și celor cu venituri, deși bănuiesc că doar din prostia celor care au alcătuit OG 1/2015 a fost trecut acolo cuvîntul „ori” în locul cuvîntului „și”.

16 gânduri despre „Model revizuit de cerere pentru copiii de eroi martiri ai revoluției care vor să primească indemnizație

 1. Si parinti de Erou Martir ce sa faca ? Si ei conform ordonantei ar trebui sa primeasca 1,10, dar casa de pensii nu le acorda…Mai stiu din surse sigure ca, casa teritoriala de pensii din Bucuresti le-au trimis decizi la copii urmasi ca ii pune in plata cu 0,5…

 2. Si eu am primit exact acelasi raspuns, in calitate de urmas de erou martir, si mai stiu de cel putin 10 cazuri similare. Saptamana asta incep demersurile pt judecata. O sa revin cu detalii pt cei care citesc aceasta pagina. La lupta!

  1. Nu uitaţi că trebuie să fi cerut indemnizaţia inclusiv retroactiv pe 2015. Dacă nu aţi cerut-o retroactiv pe 2015, poate fi motiv de respingere a cererii conform OUG 57/2015 care spune că în 2016 puteţi primi indemnizaţie numai dacă vi se „cuvenea” în decembrie 2015.

   1. Va multumesc pentru clarificare. In cererea mea initiala (si respinsa) este adevarat nu am cerut si retroactiv. Credeti ca ar fi mai util sa depun o noua cerere la Casa de Pensii BV conform modelului dvs si doar la o noua respingere sa merg la judecata? Cu stima.

 3. In urma unei audiente azi la SSPR mi s-a confirmat ca este inaintata la Senat o modificare (clarificare) la ordonantele precedente care sa clarifice situatia copiilor si indemnizatia primita, in sensul acordarii in mod clar si neechivoc a indemnizatiei. Tb urmarit site-ul lor pentru actualizari. Cu stima.

  1. Nu știu de ce vă pierdeți timpul cu discuții la SSPR. Dar e treaba dv.
   Singura modificare care mă aştept să fie propusă de SSPR este înlocuirea cuvîntului „ori” cu cuvîntul „şi” în OG 1/2015, fiindcă şi-au dat seama (chiar de pe acest blog), că în forma în care e acum legea dă posibilitatea obţinerii unei indemnizaţii de 2020 lei pentru copiii de eroi martiri, ceea ce probabil n-a fost intenţia lor iniţială. Perspectiva ca statul să fie obligat să plătească indemnizaţii de 2020 lei în urma unor procese îi va determina să urgenteze intrarea în plată cu indemnizaţiile de 0,5 din salariul mediu, adică mai mici.

   1. Buna ziua.
    Sunt urmas de erou al revolutiei.
    Dupa ce am primit respingerea de la casa de pensii Brasov vizand cererea pensiei de urmas (am 43 ani, angajat), am depus impreuna cu sora mea (peste 26 ani, angajata) o noua cerere conform modelului dvs. revizuit.
    Multumiri pe aceasta cale!
    La aceasta am primit raspunsul ieri (bineinteles negativ), daca cineva este interesat de aceasta, sa-mi comunice. Din pacate nu reusesc sa-l atasez la acest comentariu.

   2. Răspunsul negativ poate fi atacat în instanță, la secția de contencios administrativ. E bine să faceți acest lucru cît mai repede. Depuneți la instanță copie după solicitarea dv. și după răspunsul primit.

 4. Buna ziua.Azi am depus documentatia la Casa de Pensii Arges identica cu modelul de mai sus.Revin cu detalii dupa primirea raspunsului.

   1. Dacă a trecut deja o lună de la depunerea cererii, puteți deja începe acțiunea în instanță, arătînd că nu vi s-a răspuns la cerere. Dar vă puteți și interesa la Casa de pensii dacă au făcut deja răspunsul. În caz de răspuns nefavorabil și acțiune în instanță, alăturați și răspunsul primit.
    Vă sfătuiesc să nu amînați acțiunea în instanță mai mult de 1 lună de la data cînd trebuia să primiți răspuns (adică 2 luni de la data depunerii cererii). Dacă primiți răspuns, atunci nu amînați acțiunea în instanță mai mult de 1 lună de la data primirii răspunsului.

 5. O doamna de la Casa de Pensii Sibiu mi-a spus ca are multe astfel de cereri dar nu le raspunde ca nu are timp, [lus de asta are dispozitie sa nu o faca 🙂
  Este cineva care a resusit ceva in instanta?

  1. Dacă nu vă răspunde în 30 de zile, aveți motiv să mergeți în instanță, invocînd lipsa răspunsului. Alăturați dovada depunerii cererii la Casa de Pensii. Conform legii contenciosului administrativ, trebuie să dovediți că ați încercat să rezolvați problema amiabil înainte de a începe acțiune în instanță.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.