Marian Munteanu, conducător al mişcării din Piaţa Universităţii din 1990, propus de PNL candidat la primăria Bucureşti

Legitimaţia de membru al asociaţiei "21 Decembrie" a lui Marian Munteanu. Sursă: Saitul acestuia munteanu.ro
Legitimaţia de membru al asociaţiei „21 Decembrie” a lui Marian Munteanu. Sursă: Saitul acestuia munteanu.ro

Partidul Naţional Liberal l-a propus pe Marian Munteanu, fost conducător al manifestaţiei din Piaţa Universităţii din 1990, candidat la funcţia de primar al Bucureştiului la următoarele alegeri locale.

După cum explică pe saitul propriu (linc), Marian Munteanu a participat la revoluţia din 1989 fiind şi printre primii membri ai asociaţiei „21 Decembrie” din Bucureşti. Nu a cerut însă certificat de revoluţionar şi nu este implicat în nici un fel în actuala activitate a asociaţiei, despre care afirmă că „a cărei componenţă (şi, mai ales, reprezentare publică) diferă radical de asociaţia constituită în Decembrie 1989”.

Pe acest blog am publicat în serial, în 2012, analiza lui Marian Munteanu cu privire la revoluţie şi la evenimentele următoare acesteia, publicată iniţial în ziarul „Ziua” în perioada decembrie 2001 – ianuarie 2002. Vezi cele 12 episoade din respectiva analiză, care are titlul „Revoluţie sau restauraţie”:

Insurecţia naţională
Restauraţia sistemului democratic
Pseudo-miturile. „Revoluţionarismul conspirativ” şi „dizidenţa”
Pseudo-elita
Traseul postdecembrist al restauraţiei. Elemente generale
Traseul postdecembrist al restauraţiei. Vatra civică
Traseul postdecembrist al restauraţiei. Partidul-stat
Traseul postdecembrist al restauraţiei. Formula politicã a partidului-stat. PSDNLSC…
Traseul postdecembrist al restauraţiei. Revoluţia sindicală
Ţăranii şi instituţiile lor
2002. Reformă sau revoluţie
Societatea civilă, generaţia tînără şi sensul revoluţiei

În 23 decembrie 1989 Marian Munteanu a înfiinţat Liga Studenţilor pe care a condus-o pînă la isprăvirea studiilor (1991). A fost apoi unul din conducătorii mişcării de protest anti-FSN din Piaţa Universităţii din 1990. Este ironic că acum e propus ca primar al Bucureştiului de PNL, partid care are printre membri pe Petre Roman, fostul primministru FSN din 1990. În 14 iunie 1990 Munteanu a fost bătut de mineri, iar unul dintre aceştia, Denes Domokos, a încercat să-l omoare. Pentru aceasta Domokos a fost osîndit la 8 ani închisoare (linc).

Arestat după mineriadă timp de 2 luni, Marian Munteanu a fost eliberat în urma unor ample manifestaţii de protest desfăşurate în mai multe oraşe din ţară. În decembrie 1990 a fost ales primul preşedinte al Alianţei Civice, dar a demisionat din acestă funcţie după scurt timp. În 1992 a înfiinţat partidul Mişcarea pentru România, care însă nu va avea succes.

Delegaţia României la Conferinţa Internaţională a Muncii de la Geneva, din 2000. Marian Munteanu prezent ca reprezentant al patronatelor din România. Sursă foto: munteanu.ro
Delegaţia României la Conferinţa Internaţională a Muncii de la Geneva, din 2000. Marian Munteanu prezent ca reprezentant al patronatelor din România. Sursă foto: munteanu.ro

Între 1995-1999 a condus agenţia de resurse umane Professional. A reprezentat Confederaţia Naţională a Patronatului Român în cadrul comisiilor tripartite de dialog social Guvern-Patronat-Sindicate (1999-2006), iar în 2000 a fost ales vicepreşedinte al Uniunii Generale a Industriaşilor din România (UGIR).

Din 1999 predă etnologie, antropologie, folclor şi istoria religiilor la facultatea de litere a Universităţii Bucureşti. A publicat cărţile:
– •Cântecul poporan din Muscel, Editura Valahia, Bucureşti, 2010.
Folclorul detenţiei, Editura Valahia, 2007-2008.
Poezia rezistentei, Editura Clio, Bucuresti, 1999
Ortodoxia este viitorul omenirii. Sfaturi şi îndemnuri către tineri adresate de Părintele Stăniloae într-o convorbire cu Marian Munteanu, Editura Valahia, 2000.

În anul 2000 Munteanu a fost propus candidat la preşedinţia României de către Alianţa Naţională formată de PUNR (condus de Valeriu Tabără) şi PNR (condus de Virgil Măgureanu). Candidatura la preşedinţie nu s-a mai finalizat. Domnul Munteanu explică astfel acest episod (linc):

În anul 2000, Marian Munteanu se află din nou pe punctul de a intra în viaţa politică, cel care îi propune o asemenea implicare fiind Mircea Druc, fost prim ministru al Republicii Moldova, la acea dată preşedinte al Consiliului National al Partidului Unităţii Naţionale Române (PUNR). Acesta îi propune să candideze la preşedintia României, asigurîndu-l de sprijinul politic al PUNR, propunere confirmată apoi de întreaga conducere a partidului (preşedinte fiind, la acea dată, Valeriu Tabără). (…)

La scurt timp, PUNR înfiinţează Alianţa Naţională, formaţiune rezultată din unirea PUNR cu Partidul Naţional Român (preşedinte Virgil Măgureanu). Deşi congresul alianţei acceptă iniţial proiectul de program elaborat de Marian Munteanu, conducerea executivă îi exclude pe toţi candidaţii tineri de pe listele electorale pentru alegerile parlamentare.

În aceste conditii, Munteanu refuză înscrierea în partid, îşi retrage candidatura şi nu participã la alegeri.

Alianţa Naţională obţine un scor electoral nesatisfăcător (1%) şi se autodizolvă, principalii lideri (Valeriu Tabără, Mircea Druc, Dorin Iacob ş.a.) intrînd în Partidul Democrat condus de Traian Băsescu.

Mai citeşte:
Mineriada din 1991, Bucureşti (4). TVR: „Marian Munteanu, cu cască de miner, şi-a făcut apariţia în piaţă”. Hotărîre CSAŢ: „Distribuirea muniţiei de război tuturor subunităţilor care acţionează pentru paza obiectivelor guvernamentale şi publice pentru a fi folosită în condiţii legale în caz de nevoie” (video)
– Un moment istoric aproape uitat: greva din decembrie 1990 de la Timişoara, în care se cerea adevărul despre revoluţie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.