Discrepanțe între pozițiile Parchetului cu privire la revoluție în 1994 și 2016. Războiul radio-electronic

În cartea mea „Revoluţia din Timişoara şi falsificatorii istoriei” (Editura Sedona, Timişoara 1999, pag. 177), dar și pe acest blog (linc) am reprodus un punct de vedere exprimat în 1994 de Parchetul Militar cu privire la „războiul radio-electronic”, în Sinteza cercetărilor legate de revoluția din 1989 de pînă la acea dată. Iată ce spunea atunci Parchetul Militar:

Considerăm util să menţionăm aici că, în cursul cercetărilor întreprinse asupra fenomenelor de „război radio-electronic” şi „diversiune”, parchetul militar a fost pus într-o situaţie limită.

Pe de o parte, ceea ce s-a definit ca „diversiune telefonică” nu poate fi acum probată prin mijloace materiale (inclusiv mijloace tehnice). Pe de altă parte, chiar în situaţia în care s-a încercat administrarea unor probe materiale referitoare la „războiul radio-electronic” parchetului i-au fost puse la dispoziţie doar concluziile unor specialişti militari. Cum o anchetă penală nu poate fi executată după principiul „crede şi nu cerceta”, în anumite cauze au fost solicitate mijloace de probă – situaţii aero-spaţiale şi benzi magnetice (materiale care, după opinia noastră, ar fi trebuit păstrate chiar şi numai ca material istoric şi de analiză pentru Marele Stat Major, dacă avem în vedere caracterul deosebit şi singular al acţiunilor de luptă din acea perioadă).

În mod oficial s-a răspuns că respectivele materiale au fost distruse, la expirarea termenului de păstrare.

(Sinteza aspectelor rezultate din anchetele efectuate de Parchetul Militar în perioada 1990 – 1994, în cauze privind evenimentele din decembrie 1989, pag 304-305)

În ordonanța de redeschidere a cercetărilor din dosarul revoluției, emisă de domnul procuror general Dimitrie Bogdan Licu (linc) sînt scrise următoarele:

Deşi ordonanţa reţine existenţa războiului radio‐electronic, ea se rezumă la a menţiona faptul că acesta a „amplificat starea de psihoză şi incertitudine creată în rândul militarilor şi populaţiei civile”, dar nu răspunde unor întrebări fireşti privind scopul acestui război, necesitatea declanşării acestuia, scopul urmărit, şi nu au fost identificaţi cei care l‐au dispus şi pus în executare.

Astfel, în seara zilei de 22 decembrie, după anunţarea constituirii noii puteri politice (CFSN) a fost declanşată diversiunea radio‐electronică, simultan cu declanşarea acţiunii terorist diversioniste terestre. Aceste acţiuni s‐au desfăşurat simultan şi au avut intensitatea maximă până pe 25 decembrie 1989, data la care a fost executat Nico[l]ae Ceauşescu. (…)

Nu există date referitoare la diversiunea radio‐electronică, în sensul că nu s‐a stabilit cine deţinea tehnica necesară efectuării unei astfel de diversiuni; nu s‐a solicitat opinia unor experţi militari în domeniul radio‐electronic, nu s‐a făcut o analiză tactică a operaţiilor desfăşurate pe teritoriul României. (…)

În ipoteza în care în cauză se dovedeşte că atît diversiunea terorist‐terestră, cît şi cea radio‐electronică (aeriană şi navală) şi psihologică aveau drept scop crearea unui conflict armată‐securitate, armată‐armată şi ulterior determinarea unei intervenţii militare externă în scopul de a se produce un număr cît mai mare de victime (60.000 potrivit informaţiilor difuzate de mijloacele media), justificînd astfel preluarea puterii de către structura nou constituită, şi descurajînd astfel orice altă formă de opoziţie, în cauză se poate reţine infracţiunea de genocid.
Scopul generic al infracţiunii nu exclude şi existenţa simultană a unor scopuri imediate ale respectivelor acţiuni (scopul de a conserva puterea de stat în mîinile celor care o acaparaseră).

Domnul Licu are dreptate în ceea ce privește nevoia stabilirii scopurilor diversiunii radio-electronice și a celor care au pus-o la cale. Îmi trezește însă nedumerire propoziția în care dînsul pretinde că în cadrul anchetei „nu s‐a solicitat opinia unor experţi militari în domeniul radio‐electronic”, în condițiile în care în 1994 Parchetul Militar spunea că i-au fost puse la dispoziție concluziile unor specialiști militari, dar că acestea sînt neîndestulătoare, căci „mijloace de probă – situaţii aero-spaţiale şi benzi magnetice” n-au fost prezentate, „în mod oficial s-a răspuns că respectivele materiale au fost distruse, la expirarea termenului de păstrare”, iar „o anchetă penală nu poate fi executată după principiul crede şi nu cerceta”.

Concluziile specialiștilor militari despre care vorbea Sinteza Parchetului Militar din 1994 s-ar putea să se afle în alt dosar decît cel cu nr. 11/P/2014 pe care l-a analizat domnul Licu, căci cu privire la revoluția română s-au întocmit multe alte dosare (unele trimise în judecată și soluționate cu hotărîri judecătorești definitive).

Mai citește:
Ordonanța Parchetului de redeschidere a cercetărilor din dosarul revoluției
Diversiunea radio-electronică – o opinie a Parchetului Militar
Minciuni anticomuniste marca Sorin Ilieşiu
Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casație și Justiție clasează dosarul revoluției din 1989
Redeschiderea dosarului mineriadei din iunie 1990 (4 video)
Comunicat al Parchetului: „Pe rolul organelor de urmărire penală nu mai există în curs de soluţionare nici o cauză avînd ca obiect evenimentele din decembrie 1989”

Un gând despre „Discrepanțe între pozițiile Parchetului cu privire la revoluție în 1994 și 2016. Războiul radio-electronic

  1. Am o impresie ciudata adupra unui fapt inramplat atunvi:

    in seara zilei 22 dec 89, la Cj Dolj , pe un sistem de tip radio a fost anunrst ca a fost atacat Radio Craiova. Au trimita pe cineva sa vada daca este adevarat. Si nu tragea nimeni. Toate linistite. A inceput sa se traga asupra Radioului ceva mai tarziu. Ajunsesem eu , pe la etaj , unde de regula nu umbla nimeni.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.