Otrăvirea apei în decembrie 1989. Afirmațiile lui Aubin Heyndrickx

E cunoscut faptul că în decembrie 1989, prin intermediul TVR s-a iscat o întreagă isterie cu privire la „teroriștii lui Ceaușescu” care ar otrăvi apa în diferite orașe ale României. Domnul Richard Andrew Hall, cunoscut deja cititorilor acestui blog (vezi la pagina „Analize despre revoluția din 1989” unele studii ale sale) a publicat pe saitul dînsului un articol (linc) în care susține că ar fi putut exista vreun temei pentru respectivele zvonuri.

Principalul argument al domnului Hall este că în ianuarie 1990 o organizație numită „Physicians for civil defence” (medici pentru apărare civilă) a confirmat existența unei otrăviri a apei în Sibiu, pe baza unui raport al toxicologului belgian Aubin Heyndrickx. Într-adevăr, pe saitul respectivei organizații putem citi următoarea știre, în raportul datat ianuarie 1990 (linc):

România

În 21 decembrie 1989 oameni care au băut din rezervorul de apă numărul 4 din Sibiu au suferit dureri de cap, tulburări de vedere, pierderi de conștiință, vărsături etc. Aceste simptoame sînt compatibile cu otrăvirea cu fosfați organici. Analiza apei (prin cromatografie cu gaz) și măsurarea activității colinesterazei din sînge a fost făcută la universitatea din Cluj. Concluzia a fost că s-a folosit un fosfat organic. Se presupune că e vorba de sulfat de atropină și toxogonin [nu știu cum se traduce „toxogonin”].

De îndată ce simptoamele au apărut în populație, rezervorul numărul 4 a fost închis și curățat. Oamenii au primit apă din camioane ale armatei.

După cîteva zile, a existat o luptă între armată și securitate la Timișoara, pentru rezervoarele de apă. A existat frica că vor fi otrăvite, cum s-a întîmplat la Sibiu. Conform martorilor, securitatea dispune de „toate substanțele de armament chimic posibile”.

Toxicologul Aubin Heyndrickx a supravegheat testele chimice și a discutat cu doctorii de la spitalul central care au tratat pacienții. Din teste și din cantitatea mare de atropină care a fost necesară pentru a produce o reacție, el a concluzionat că rezervorul a fost otrăvit cu sarin sau VX [substanțe folosite în arme chimice] (Raportul misiunii umanitare în România, 23-29 decembrie 1989, Universitatea de Stat din Ghent, Laboratoria voor Toxicologie Criminalistiek [bănuiesc, laboratorul pentru criminalistică toxicologică, în olandeză, limbă oficială în Belgia]).

Nu cunosc cine este acest Aubin Heyndrickx, observ însă că în același raport al aceleiași organizații el este citat descoperind arme chimice în Angola. Dumnealui și organizația care-l citează (și din care probabil face parte) par să fie specializați în demascarea folosirii armelor chimice oriunde pe planetă.

Despre același Heyndrickx a pomenit și o relatare a agenției de presă United Press International din 29 decembrie 1989 (linc):

Echipă franțuzească confirmă existența otrăvii în rețeaua de apă

de Peter Green / 29 decembrie 1989

Nădlac, România. Un membru al unei echipe medicale franceze a spus vineri că doctorii au stabilit că gaz paralizant a fost aruncat în rețeaua de apă a unui oraș românesc în timpul revoltei împotriva lui Ceaușescu, și că cinci persoane au fost serios otrăvite înainte ca substanța să se dilueze.

După ce conducătorii revoltei au descoperit ceea ce pare un sabotaj al rezervorului de apă din orașul Sibiu, ei au golit cantitatea contaminată, a spus Auvin Heyndrickx, un doctor belgian care a tratat unele dintre victime.

Heyndrickx a spus că a mers la Sibiu cu o echipă a grupului francez de ajutor „Doctori fără granițe” după ce a auzit rapoarte neconfirmate despre otrăvire, pe care oamenii din oraș o atribuie forțelor de securitate ale dictatorului Nicolae Ceaușescu.

Aflat în munții Transilvaniei din Vestul României și avînd o populație de peste jumătate de milion, Sibiu a fost condus de Nicu Ceaușescu, care a fost prins de cetățeni săptămîna trecută și rămîne sub arestul noului guvern. Luni, guvernul i-a executat pe tatăl și pe mama sa, Elena, sub acuzațiile de „genocid” și alte crime.

Heyndrickx, profesor de toxicologie la universitatea din Ghent, Belgia, a vorbit cu United Press International cînd echipa sa a trecut prin orașul Nădlac, lîngă granița cu Ungaria, în drumul înapoi spre Franța.

Echipa franceză a stabilit că două gaze paralizante foarte toxice, sarin și VX, au fost aruncate sub formă lichidă în apa Sibiului în 20 decembrie. Irak, Libia și posibil România sînt principalii producători ai acestor otrăvuri, a spus Heyndrickx.

Cinci persoane au fost spitalizate pentru otrăvire severă, a spus el, descriind simptoamele lor ca vărsături și „leziuni necunoscute ale creierului”.

Heyndrickx a explicat numărul relativ mic al bolnavilor prin concentrația mică a otrăvurilor în apă. „Cantitatea a fost foarte diluată”, a spus el.

El și-a exprimat nădejdea că leziunile la creier suferite de cele cinci victime nu vor fi severe, dar a spus că recuperarea lor rămîne neclară zilele acestea.

Heyndrickx a spus că ajutoare din toată lumea au ajuns în cantități mari la Sibiu și alte orașe din vestul României, dar că există o penurie de echipamente și materiale medicale de folosință îndelungată.

E nevoie disperată la Sibiu de mîncare specială pentru bebeluși, cît și de antibiotice, anestezice, mănuși chirurgicale și alte echipamente.

„În spitalul de copii din Sibiu, există o groaznică malnutriție printre copii, care sînt subalimentați. N-au nici măcar lapte praf”, a spus dînsul.

Lipsuri la aprovizionarea cu alimente au existat în România în ciuda strictei raționalizări, care a fost anulată săptămîna aceasta de noul guvern.

Deasemeni, într-una din primele sale acțiuni, guvernul Frontului Salvării Naționale a anulat schema de alimentație impusă de Ceaușescu, care folosea metode pseudo-științifice pentru a justifica o alimentație săracă în calorii.

Cîteva observații ale mele asupra acestor relatări:

  • Se vorbește despre o otrăvire a unui rezervor de apă din Sibiu în 21 decembrie 1989, înainte de fuga lui Ceaușescu. Dar despre încercări ale securității de a otrăvi apa s-a vorbit abia după fuga lui Ceaușescu, cînd chipurile teroriștii voiau să-l readucă la putere. Nu exista nici un motiv pentru securiști să otrăvească apa în 21 decembrie 1989, cînd Ceaușescu era încă la putere, iar la Sibiu fiul acestuia era încă la conducere.
  • Misiunea umanitară în România, la care a participat Heyndrickx, a fost în perioada 23-29 decembrie 1989, după fuga lui Ceaușescu. Imediat după fuga lui Ceaușescu s-au anunțat mai multe misiuni umanitare cu diferite ajutoare, inclusiv medicale; Heyndrickx a participat la una dintre acestea și a intrat în România la două zile după ce presupusa otrăvire a apei avusese loc. Deci nu a recoltat personal eșantioanele analizate ci în cel mai bun caz a analizat niște eșantioane care i-au fost puse la dispoziție de alții. Dar nu e clar nici faptul că a analizat personal ceva ori doar relatează ce a auzit de la alții, căci „Physicians for civil defence” spune că analizele s-au făcut la Cluj iar Heyndrickx a povestit reporterului UPI că el s-a dus la Sibiu.
  • Conform știrii UPI, Heyndrickx a mers în România după ce a auzit la TV că apa este otrăvită, nu a descoperit independent otrăvirea apei. Foarte probabil anume zvonul despre otrăvirea apei l-a determinat să meargă în România, una din preocupările carierei sale fiind demascarea folosirii armelor chimice oriunde în lume.
  • Nu se cunoaște vreun caz de persoană care ar fi murit în decembrie 1989 din pricina otrăvirii apei. Existența a 5 cazuri de persoane care au suferit dureri de cap, amețeli, vărsături e foarte posibilă, dar nu neapărat relevantă pentru un oraș cu sute de mii de locuitori precum Sibiul. Personal, mi s-a întîmplat de mai multe ori să am dureri de cap ori vărsături, de cele mai multe ori nu m-am dus la nici un spital și nici măcar medicul de familie nu l-am anunțat. În condițiile isteriei generale răspîndită de TVR despre „securiștii care otrăvesc apa”, e foarte posibil ca persoane care au simțit asemenea simptoame să considere că otrăvirea apei este pricina și să se adreseze spitalelor deși în condiții normale ar fi tratat cu mai mult calm problema. Chiar și medici care au avut asemenea pacienți, influențați de știrile de la TVR, au putut vorbi (inclusiv cu Heyndrickx) despre otrăvirea apei ca pricină a problemelor pacienților lor, deși pot exista alte 100 de cauze pentru care cineva poate avea dureri de cap, amețeli ori vărsături.
  • Ca tactică de război de gherilă este greu de înțeles de ce securiștii ar fi ales otrăvirea apei. Nu văd cum ar ajuta aceasta presupusul scop de readucere a lui Ceaușescu la putere. În schimb, presupușii susținători ai lui Ceaușescu au rude ori prieteni neimplicați în „gherilă”, care ar putea fi victime ale unei astfel de otrăviri. Total nelogic să pună în primejdie rude ori prieteni, pentru o acțiune cu eficacitate extrem de îndoielnică.
  • „Otrăvire cu fosfați organici” poate însemna de fapt „poluare accidentală cu fosfați organici”. Fosfați organici se folosesc în agricultură. Iată de pildă un studiu despre poluarea cu fosfați organici în India (linc), din care aflăm: „Folosirea pesticidelor a fost introdusă în India în anii ’60 și acum sînt folosite pe scară largă, reprezentînd o caracteristică obișnuită a agriculturii indiene. Folosirea ca pesticide a fosfaților organici a venit ca o alternativă la hidrocarburile clorinate datorită biodegradabilității lor. Deși aceste substanțe se degradează în condiții naturale, rămășițe ale lor au fost detectate în sol și apă ca urmare a folosirii lor fără reguli. Încrederea exagerată în pesticide nu numai că amenință mediul înconjurător dar contaminări cu fosfați organici au fost depistate în produse alimentare precum ceai, zahăr, legume și fructe în întreaga Indie (…) Unii din acești fosfați organici sînt atît de primejdioși că pînă și Organizația Mondială a Sănătății i-a enumerat în categoriile 1a și 1b a substanțelor primejdioase. Prezența acestor rămășițe în sînge, lapte, miere și țesuturi umane ori animale arată capacitatea lor de bioacumulare și faptul că sînt folosite excesiv. Absorbirea lor intenționată ori neintenționată provoacă mii de morți și afecțiuni severe în fiecare an. Cele mai multe din cazurile de otrăvire prezentate aici sînt datorate absorbirii în urma unor încercări de sinucidere. Aceasta arată cît de lesne sînt disponibile pe piață aceste substanțe dăunătoare”. Deși în India sînt anual mii de morți ca urmare a fosfaților organici (adevărat: majoritatea sinucideri), nimeni n-a pus problema că cineva a otrăvit intenționat rețelele de apă ale orașelor.

Concluzia mea: Cele 5 cazuri de persoane din Sibiu care au avut vărsături, amețeli ori dureri de cap în decembrie 1989, chiar dacă ar fi adevărate, nu dovedesc nimic. Nici măcar că ar proveni de la apa băută, deși posibil că în atmosfera de atunci persoanele respective și medicii care le-au tratat au considerat sincer că apa otrăvită e problema. Dar chiar dacă s-ar confirma că într-unul din rezervoarele de apă ale Sibiului au existat fosfați organici, cea mai probabilă cauză este o poluare accidentală de la substanțele folosite în agricultură, nu o otrăvire intenționată. Cine știe de cîte ori a mai fost poluată apa potabilă în timpul regimului Ceaușescu, iar conform năravurilor din acel regim totul s-a mușamalizat. Dacă poluarea n-a fost gravă nici urmările n-au fost prea vizibile – doar cîte o persoană la zeci de mii de locuitori s-a îmbolnăvit, ceea ce intra în limitele de toleranță ale regimului ceaușist. Existau în acea perioadă probleme mult mai grave pentru sănătatea populației (de pildă, malnutriția copiilor, despre care vorbește același Heyndrickx). După fuga lui Ceaușescu posibil că cineva a dorit să anunțe asemenea probleme, care înainte nu se dădeau publicității. TVR a creat isterie în întreaga țară din această problemă, pretinzînd, fără nici o dovadă, că „teroriștii” au otrăvit apa și nu numai la Sibiu ci și în alte orașe.

Mai citește:
Brateş: Elementele duşmănoase, securiştii, au otrăvit apa la Sibiu şi Timişoara
Brateş, iarăşi despre apa otrăvită
Brateş: Elementele criminale au fost fie neutralizate, fie arestate. Apa trebuie fiartă
Cornelius Roşiianu: Reînnoim apelul adresat populaţiei de a folosi apa de băut numai după ce s-au luat măsurile igienice corespunzătoare
Ceva foarte important din partea industriei alimentare. Să nu se consume apă sub nici o formă!
– Alte fragmente din emisiunea TVR din timpul revoluției la pagina TVR în decembrie 1989
– Alte relatări ale presei internaționale despre revoluția română la pagina Mass-media străină în 1989

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.