Patronul RCS&RDS Zoltan Teszari, „demascat” de hotnews că ar fi revoluționar din 1989. Aruncarea cu noroi în momentul istoric decembrie 1989 – un sport național

Portalul hotnews publică în 26 mai articolul lui Dan Tapalagă și Mihai Ivașcu „Cum ne-a condus iubitul Laurei Codruța Kovesi la revoluționarul Zoltan Teszari. Ce a făcut la Brașov împreună cu grupul de revoluționari Șirianu – Bendei – Maftei” (linc). În ciuda titlului, articolul nu lămurește nimic nici despre Laura Codruța Kovesi, nici despre iubitul acestuia. Tot articolul pare o demascare a faptului că patronul cunoscutei firme RCS&RDS, Zoltan Teszari, a primit certificat de revoluționar.

Faptul nu e nicidecum o taină, informația se găsește pe saitul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluționarilor, cît și în Monitorul Oficial. „Numele lui Teszari apare la pozitia 15502 în Anexa la Decretul 37/2000 prin care au fost acordate cîteva noi mii de tiluri de Erou Martir si Luptător, publicată în 7 martie 2000 în Monitorul Oficial”, explică hotnews. Este vorba de un decret semnat de fostul președinte Emil Constantinescu, care a confirmat peste 17000 de certificate de luptători în revoluție și 27 de eroi martiri (în ciuda unor impresii stăruitoare în opinia publică, majoritatea titlurilor de luptători în revoluție au fost acordate de Emil Constantinescu, nu de Ion Iliescu – linc; numai la eroi martiri majoritatea titlurilor au fost acordate de Ion Iliescu). Articolul mai explică:

Zoltan Teszari nu figurează în evidențele SSPR că și-ar fi preschimbat certificatul de revoluționar în 2004. Prin urmare, în acest moment, Teszari nu mai deține certificatul de luptător la Revoluție. Prefectura Brașov susține, într-un comunicat transmis HotNews.ro, că Zoltan Teszari nu figurează în baza de date cu cerere de solicitare drepturi în baza legii 42/1990 sau 341/2004. Și primăria Oradea susține că din cei doi Zoltan Teszari care figurează în baza de date, nici unul nu beneficiază de scutiri de impozit.

Pe lîngă asta, articolul „demască” că 3 parteneri de afaceri ai domnului Teszari, angajați la firma sa în funcții de conducere, anume Gheorghe Maftei, Traian Șirianu și Ioan Bendei, sînt revoluționari din 1989, care îl cunoșteau pe patronul RCS&RDS încă din acea vreme. Nu văd nimic neobișnuit în faptul că Teszari, cînd și-a început afacerile, a apelat la persoane pe care le-a cunoscut dinainte. Despre Maftei se afirmă că a făcut parte din Consiliul Municipal Provizoriu Brașov constituit imediat după revoluție și că apare într-o fotografie de la întrunirea de 15 ani a membrilor consiliului alături de primarul Brașovului Gheorghe Scripcaru, cel recent învinuit penal. Ce să înțelegem de aici? Este vinovat Maftei de faptele lui Scripcaru? Nu rezultă din articol că ar fi fost apropiați, ci doar că în 1989 au fost împreună membri în comitetul revoluționar care a înlocuit conducerea comunistă din Brașov, iar după 15 ani, la o întrunire aniversară, apar în aceeași poză de grup. Dacă unul dintre acei membri ai comitetului revoluționar din 1989 (în care populația Brașovului a avut încredere, votîndu-l) a săvîrșit fapte penale, înseamnă că toți ceilalți membri ai acelui comitet sînt răspunzători? Pe sistemul vinovăției prin asociere, domnul Tapalagă putea căuta și fotografii de la întruniri aniversare cu foști colegi de liceu ori facultate, poate găsea și acolo pe vreunul cu fapte penale, ca să insinueze vinovății pentru toți cei care apar în fotografii. Despre Ioan Bendei se descoperă că a apărut într-un dosar penal, dar calitatea pe care o avea era de victimă, nu de făptuitor.

Într-o firmă mare cum e RCS&RDS sînt convins că pe lîngă cei 3, Zoltan Teszari are și o mulțime de alți colaboratori nerevoluționari. Din motive neștiute hotnews se leagă numai de acei 3 care au statut de revoluționari, fără însă să arate vreo faptă concretă nedemnă a acestora.

Articolul lasă să se înțeleagă că a participa la revoluția care l-a răsturnat pe Ceaușescu e un lucru rușinos. Nu există în articol vreo dovadă că Teszari ori cei 3 colaboratori ai săi ar fi mințit în declarațiile lor.
Sînt o mulțime de securiști deveniți după 1989 oameni de afaceri de succes. Asta nu-i o problemă. Numai dacă un revoluționar a avut succes trebuie demascat. Cu ajutorul ziariștilor „anticomuniști” calitatea de revoluționar din 1989 a devenit mai rușinoasă decît cea de securist.
Scrie în articol că Teszari nu și-a preschimbat certificatul conform legii 341/2004. Înseamnă că n-a primit niciodată bani de la stat pentru calitatea de revoluționar, findcă înainte de legea 341/2004 nu se dădeau bani decît la răniți invalizi și la urmașii celor morți. După vechea lege 42/1990 (singura după care Teszari a avut certificat de revoluționar) primea drept de călătorie gratis în transportul local (tramvai, troleibuz, autobuz) și 12 bilete CFR gratuite anual. Probabil nici de drepturile astea nu s-a folosit, că are mașină personală și pe distanțe lungi merge cu avionul (dacă nu cumva are elicopter personal). De alte drepturi prevăzute de lege pentru revoluționari, aflăm din răspunsurile prefecturii Brașov și primăriei Oradea citate în articol, Teszari n-a beneficiat.
Așadar: avem o persoană care a participat la revoluția din 1989 și care n-a profitat financiar cu nimic sau aproape nimic din partea statului ca urmare a statutului său de revoluționar. Firmele sale au plătit însă miliarde la buget. Persoana trebuie însă demascată că este revoluționar din 1989. Nu grija față de bugetul statului, ci dorința de aruncare cu noroi în momentul istoric al revoluției din 1989 e ceea ce motivează aceste demersuri jurnalistice.

Legătura Laurei Codruța Kovesi și a iubitului acestuia în toată tărășenia e greu de înțeles. Se pare că se dorește tot o insinuare a unei vinovății prin asociere.

Mai citeşte:
Corpul de control al primului ministru despre indemnizațiile de revoluționar. Cea mai spectaculoasă creștere a numărului revoluționarilor indemnizați – în președinția lui Traian Băsescu
Revoluționarul, arhetip al profitorului?
Campania împotriva revoluţionarilor şi făţărnicia politicienilor
Scurt istoric al revoluţionarilor şi al compromiterii lor în opinia publică
Nevoia de onestitate şi decenţă în discuţiile despre revoluţionari
Cazul George Costin. Transferarea propagandistică a răspunderii de la politicieni la revoluţionari
“Oameni care de 21 de ani nu fac nimic”
Făcătură la Antena 1 despre revoluţionari
Politicieni, facem licitaţie! Cine dă mai multe drepturi materiale pentru anticomunişti şi recunoaşte merite anticomuniste la mai multe persoane, va cîştiga concursul de anticomunism!
Emilian Cutean îi scrie lui Boc. Evoluţia în timp a eliberărilor certificatelor de revoluţionar, conform lui Cutean

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.