Miercuri 15 iunie ora 17: Miting neautorizat de protest împotriva schimbării denumirii podului Decebal din Timișoara

podDecebalPrin hotărîrea 216 din 27 mai 2016 (linc) Consiliul Local Timișoara a hotărît, printre altele, schimbarea denumirii podului „Decebal” în „Traian” (linc). Pe de altă parte, denumirea de „Decebal” este atribuită unui alt pod din Timișoara, care se numea pînă acum podul Dacilor și se află lîngă vechiul pod Decebal, tot în zona pieței Traian.

În hotărîre e scris:

Art.1: Se redenumesc 8 poduri peste Bega din Municipiul Timişoara şi se păstrează denumirile celorlalte poduri, conform Anexei nr. 1 – Lista cu denumirile podurilor peste Bega din Municipiul Timişoara şi Anexei nr. 2 – Planurile de situaţie ale podurilor, care fac parte integrantă din prezenta hotarîre.

iar în anexă se precizează:

10. PODUL TRAIAN
Podul cu denumirea Podul Decebal care se redenumeşte, situat între Bulevardul Revoluţiei din 1989 şi Bulevardul 3 August 1919, în zona pieţei Traian.

11. PODUL DECEBAL
Podul cu denumirea Podul Dacilor care se redenumeşte, situat între Strada Dacilor şi Piaţa Badea Cârţan.

Podul „Decebal” (redenumit acum „Traian”) este unul din locurile de confruntare sîngeroasă din timpul revoluției din 1989 de la Timișoara. Asociația „17 Decembrie” a răniților și familiilor îndoliate din revoluție a trimis o adresă către Primăria Timișoara prin care cere să se revină asupra respectivei hotărîri. Reproduc această adresă, publicată și pe saitul asociației (linc):

Către
PRIMĂRIA MUNICIPIULUI TIMIŞOARA

În atenţia:
domnului Primar Nicolae Robu
Consiliului Local al Municipiului Timişoara

Dorim să vă aducem la cunoştinţă faptul că podul Decebal din Timişoara reprezintă un simbol al Revoluţiei Române din Timişoara. În data de 17 Decembrie 1989 în acel loc au fost ucişi 5 oameni şi răniţi 32 de oameni dintre cei care au ieşit în stradă să lupte pentru libertate şi democraţie împotriva unui regim comunist dictatorial şi inuman.

Schimbarea denumirii acestui pod echivalează cu smulgerea unei pagini din istoria Timişoarei – oraşul care a declanşat Revoluţia Română din Decembrie 1989. A trecut mai bine de un sfert de secol de la Revoluţia din Decembrie 1989, dar acest lucru nu ne dă dreptul să uităm sau să ignorăm sacrificiul de sânge al celor care ne-au redat nouă libertatea de a trăi, de a ne exprima, de a vota.

Vă rugăm să nu călcaţi în picioare memoria Eroilor din Revoluţia Română din Decembrie 1989 împuşcaţi de armată de pe Podul Decebal:

Ucişi:

 1. Andrei Maria, 25 ani, casnică, podul Decebal. Arsă la crematoriu,
 2. Bânciu Leontina, 39 ani, muncitoare, podul Decebal. Arsă la crematoriu,
 3. Ewinger Slobodanca, 21 ani, muncitoare, podul Decebal. Arsă la crematoriu,
 4. Ţintaru Teodor Octavian, 21 ani, electrician, podul Decebal,
 5. Popescu Rozalia Irma, 55 ani, pensionară, călcată de un autovehicul blindat lângă podul Decebal:

Răniţi:

 1. Alexoaie Dumitru, 20 ani, lăcătuş,
 2. Avădănoaie Paul, 33 ani, muncitor,
 3. Bogdan Marius, 20 ani, electrician,
 4. Borlea Ioan, 30 ani, electromecanic,
 5. Butcura Vasile, 23 ani, muncitor,
 6. Călin Adrian, 20 ani, timplar,
 7. Cimpoieru Maria, 13 ani, elevă,
 8. Crăsnean Vasile, 31 ani, muncitor,
 9. Cristea Cristian, 19 ani, vulcanizator,
 10. Facasciuc Viorica, 38 ani, muncitoare,
 11. Farcău Mariana Rodica, 28 ani, lucratoare comerciala,
 12. Gavra Dănuţ, 20 ani,
 13. Giurgiu Ionel,
 14. Kali Adrian, 21 ani, muncitor,
 15. Lăcătuş Aladar, 18 ani, muncitor constructii,
 16. Lengyel Daniela, 17 ani, elevă,
 17. Maxin Irinel, 12 ani, elev,
 18. Nagy Andreea Rozalia, 16 ani, elevă,
 19. Necşulei Gheorghe, 18 ani, muncitor,
 20. Olaru Marian, 17 ani, muncitor,
 21. Papillion Laurentiu, 22 ani, muncitor,
 22. Pîrju Ioan, 30 ani,
 23. Radu Margareta, 54 ani,
 24. Roşca Ilie,
 25. Sidenco Marcel, 19 ani, instalator,
 26. Stoianov Zeno, 16 ani, elev
 27. Trifu Gheorghe, 20 ani,
 28. Toc Cristian, 19 ani, dulgher
 29. Untilă Corina, 18 ani, elevă,
 30. Valon Alin, 17 ani,
 31. Vaşnei Sandu, 23 ani, portar,
 32. Zaharia Florin, 21 ani, muncitor.

Noi, urmaşii Eroilor-Martiri şi Răniţii din Revoluţia Română din Decembrie 1989 care încă mai suntem în viaţă, vă rugăm să nu ne răniţi încă o dată prin manifestarea unui cinism şi a unei totale lipse de respect pentru ce a reprezentat ziua de 17 Decembrie 1989 pentru Timişoara şi pentru România.

Asociaţia „17 Decembrie a Răniţilor şi Familiilor Îndoliate din Revoluţia 1989” Timişoara,
Preşedinte Corina Untilă

O mulțime de cărți despre revoluția din 1989 vorbesc despre podul Decebal ca loc de confruntare sîngeroasă între manifestanți și forțele de ordine în 17 decembrie 1989. Pentru cititorii viitorului aceste cărți devin greșite. Pentru ca să fie sporită confuzia, nu numai că se schimbă denumirea podului Decebal, dar se atribuie respectiva denumire unui alt pod. Așadar, cei care vor citi despre confruntările sîngeroase de la podul Decebal, vor putea afla apoi că la podul Decebal (după noua denumire) nu a existat așa ceva, și eventual vor trage concluzia că în legătură cu revoluția din 1989 timișorenii sînt niște mitomani care născocesc fapte inexistente.

În urma hotărîrii Consiliului Local Timișoara, pe facebook (linc) a fost anunțat și un protest, pentru miercuri 15 iunie ora 17. Locul de întîlnire este chiar podul Decebal. „Nu voi solicita nici o aprobare de la Primărie sau Jandarmerie, fiindcă nici în 17 Decembrie ’89 nu am cerut aprobarea nimănui de a protesta în stradă!”, este scris pe pagina de facebook creată pentru organizarea acestui protest. Invit și cititorii acestui blog să participe la acțiune.

3 gânduri despre „Miercuri 15 iunie ora 17: Miting neautorizat de protest împotriva schimbării denumirii podului Decebal din Timișoara

 1. tot timpul stiam ca banatenii sunt ganditori ,expetativi,si de bine vooitori dar nici o clipa nu credeam ca se vor strofoca pentru o asa tampenie ;;;;voi ati ales primarul si consilierii asa ca ei va conduc Voi nu pricepeti ca aveti o superurbe si o liniste ancestrala sadita de OCUPATILE AUSTRIECE ETC –-Daca nu credeti ? Veniti in regat sa vedeti cum se leaga apele aici (pentru toata tarisoara) Daca bucurestiul a fost consficat de comunisti (nu v ati prins ca psd este partidul securitati si al fostilor) atunci traiti in alta realitate ASA CA VA ASTEPT SA SPUNETI AZI IN TIMISOARA ___MAINE IN TOATA TARA

 2. stiti de ce a castigat psd localele ? pentru ca copiii nostri nu au fost la vot . DAR STITI DE CE NU* AU FOST LA VOT ? pentru ca sunt scarbiti de politica noastra a bosorogilor comunisti care (din pacate)le conduce viata .(asa ca va sugerez sa disparam si sai lasam pe ei sasi construiasca viata Apropo ce ar fii daca podul lui peste congelat ar fi numit ; laden stalin hitler ceausescu noro si pe ultimul loc PROSTIA care daca ar durea aproape toata romania ar tipa

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.