A murit fostul general Victor Atanasie Stănculescu

Fostul general Victor Atanase Stănculescu, care fusese osîndit la 15 ani închisoare pentru participare la reprimarea revoluției din Timișoara, din care a ispășit efectiv vreo 5 (a beneficiat de reducere de pedeapsă pentru bună purtare și vîrstă înaintată), a murit ieri 19 iunie 2016, la vîrsta de 88 de ani, anunță ProTV (linc).

Om de încredere a lui Ceaușescu, care l-a numit ministru al apărării naționale în 22 decembrie 1989, după moartea lui Vasile Milea, Stănculescu a fost și cel care i-a salvat pe soții Ceaușescu de furia revoluționarilor, chemînd elicopterul care i-a evacuat din sediul Comitetului Central al PCR. Apoi însă, dîndu-și seama că Ceaușescu pierduse partida, s-a pretins salvator al revoluției, comandînd acțiuni militare de luptă împotriva așa-zișilor teroriști și organizînd procesul în urma căruia au fost împușcați soții Ceaușescu.

A fost membru în noul organism al puterii de stat – Consiliul Frontului Salvării Naționale – cît și în primul guvern alcătuit după revoluție (condus de Petre Roman), unde a fost inițial ministru al economiei și apoi ministru al apărării naționale.

Încă din 1990 o comisie de anchetă a evenimentelor din decembrie 1989 de la Timișoara (linc) a propus trimiterea în judecată, pintre alții, a generalului Stănculescu. Însă abia în 1997, după ce Ion Iliescu a pierdut președinția României, a început oficial urmărirea penală împotriva sa, cît și a generalului Mihai Chițac. Osîndit la 15 ani închisoare în 1999, în primă instanță, hotărîre devenită definitivă în 2000, după recurs, Stănculescu va părăsi țara pentru a nu fi băgat la închisoare. Revenirea la putere a președintelui Iliescu în anul 2000 a dus la numirea unui procuror general (Tănase Joița) care va promova recurs în anulare în cazul Chițac-Stănculescu. Hotărîrea de condamnare va fi casată și cauza trimisă spre rejudecare. Dar în urma rejudecării – isprăvită în 2008 – pedeapsa de 15 ani de închisoare, atît pentru Stănculescu cît și pentru Mihai Chițac, va fi reconfirmată.

În cartea mea „Curtea Supremă – Procesele revoluției din Timișoara (1989)” am publicat pe larg motivarea hotărîrii de condamnare din procesul Chițac-Stănculescu (linc). E vorba de hotărîrea de la prima judecare a procesului, de dinainte de recursul în anulare, dar la rejudecare instanța a ajuns la aceleași concluzii.

Victor Stănculescu și Mihai Chițac s-au adresat apoi și la CEDO, pretinzînd că li s-a încălcat dreptul la un proces corect și în răstimp rezonabil. CEDO le-a respins însă plîngerea (linc). Faptul a fost tratat cu tăcere de marea majoritate a mijloacelor de informare în masă din București (linc).

Cu privire la Victor Stănculescu, vă îndemn să mai citiți:
– Istoria comisiei guvernamentale din 1990, care a propus trimiterea în judecată a lui Stănculescu şi Chiţac
Egon Krenz, Petăr Mladenov şi Ştefan Guşe
“Jurnalul Naţional” turbează de furie ca urmare a hotărîrii de reîncarcerare a lui Stănculescu
Propagandă în “Adevărul” pentru graţierea criminalului Stănculescu
Ion Iliescu, un Sorin Ovidiu Vîntu al revoluţiei române
După Virgil Măgureanu, un nou membru în tabăra antiiliescienilor feroce: Victor Stănculescu
Gulgute proaspete ale lui Stănculescu, la B1TV şi în ziarul “Adevărul”
Culisele revoluţiei (10). Stănculescu n-a făcut o asemenea afirmaţie gogonată, cu 1000 de terorişti (video)
Cacealmaua lui Stănculescu
Preşedintele Băsescu minte cu privire la procesele revoluţiei, în timp ce analizează cererea de graţiere a lui Stănculescu
Ministrul Victor Stănculescu, generos pe banii statului
Victor Stănculescu reia minciuna cu misterul celor 40 de cadavre
O problemă rămasă de lămurit: teroriştii de după 22 decembrie 1989
Fratele mason Victor Stănculescu. “Vom avea plăcerea și onoarea de a întîmpina la congresul nostru pe Victor Atanasie Stănculescu. Fratele nostru Stănculescu” (video)
Cinghiz Abdulaev, paiul de care se agaţă Stănculescu (sprijinit de Jurnalul Naţional)
Cazul Trosca și implicarea lui Victor Stănculescu
Petre Roman: „teroriştii (…) erau cei mai mulţi ai armatei – de ce? Pentru că generalii aveau o mare teamă, ei fuseseră represiunea şi la Timişoara şi la Bucureşti, şi au creat această diversiune”
– Prima prezentare a persoanei lui Victor Stănculescu pentru publicul larg
– Victor Stănculescu, invitatul lui Băsescu la recepţia dedicată Zilei de 1 Decembrie
Hotărîrea CEDO din 3 iulie 2012 despre respingerea parțială a plîngerii domnilor Victor Stănculescu și Mihai Chițac (saitul CEDO, limba engleză)
Absenţa oricărui indiciu de arbitrariu în procedurile naţionale – decizia de inadmisibilitate parţială în cauzele reunite Victor Atanasie Stănculescu c. României şi Mihai Chiţac c. României (traducere a hotărîrii CEDO din 3 iulie 2012 pe saitul hotararicedo.ro)
Hotărîrea CEDO din 24 martie 2015 despre respingerea și a restului din plîngerea domnilor Victor Stănculescu și Mihai Chițac (saitul CEDO, limba engleză)
CEDO respinge plîngerea generalilor Stănculescu și Chițac, printr-o hotărîre care conține unele inexactităţi (cu traducerea hotărîrii CEDO din 24 martie 2015)
– Tăcere asurzitoare a mass mediei românești cu privire la înfrîngerea lui Stănculescu la CEDO
– Ziarul „Adevărul” rupe tăcerea din presă despre înfrîngerea lui Stănculescu şi Chiţac la CEDO

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.