Luptătorul anticorupție Sorin Ovidiu Vîntu

Liviu Mihaiu, cel despre care se spune că a ajuns guvernator al Deltei printr-o mită de 2 milioane de euro, pozat în Deltă alături de Traian Băsescu, Daciana Sîrbu (soția lui Victor Ponta) și Lucian Mîndruță

Liviu Mihaiu, cel despre care se spune că a ajuns guvernator al Deltei Dunării printr-o mită de 2 milioane de euro, pozat în Deltă alături de Traian Băsescu, Daciana Sîrbu (soția lui Victor Ponta) și Lucian Mîndruță. Sursă foto: facebook

Actualizare 3 august 2016: „România Liberă” dă amănunte din dosarul procesului (linc), precizînd: „documentele bancare obținute din Bulgaria din care rezultă că societatea Demera Investments Cipru a transferat la data de 22.10.2008 un milion de euro în contul din Bulgaria deținut de societatea IT Media Productions, de unde a fost ridicat în numerar de Eftime Ionuț Adrian în datele de 28,29 și 30 octombrie 2008. Data la care s-au efectuat operațiunile bancare descrise este apropiată de data la care Mihaiu Liviu a fost numit în funcția de Guvernator al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”, respectiv la data de 18.09.2008, prin Hotărîrea nr.1.088/2008 emisă de Guvernul României în conformitate cu prevederile art. 4 din Legea nr. 82/1993.”

Cu alte cuvinte numirea lui Mihaiu în funcția de guvernator a fost ÎNAINTE de ridicarea banilor numerar din bancă (18 septembrie comparativ cu 28-30 octombrie). Cum se poate spune atunci că banii s-au ridicat pentru a obține numirea respectivă? Cronologic, lucrurile nu se leagă.

După ce Alex Mihai Stoenescu ne povestise, în cartea „Interviuri despre revoluție”, despre eroul anticomunist Sorin Ovidiu Vîntu (linc), aflăm acum o altă ipostază a omului de afaceri: cea de luptător anticorupție. Domnia sa a dezvăluit că fostul președinte al Camerei Deputaților, Bogdan Olteanu, ar fi primit în 2008 mită 2 milioane de euro (din care 1 milion ar fi fost păstrați de Olteanu) pentru a aranja numirea domnului Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării. Se sugerează că și fostul primministru Călin Popescu Tăriceanu ar fi primit o parte din bani, deși deocamdată nu există o punere oficială sub acuzare a domniei sale.

Nu cunosc care este adevărul în toată această afacere, dar am o problemă cu faptul că o persoană dovedită inclusiv prin hotărîri judecătorești definitive ca escroc este prezentată în presă ca dezvăluitorul adevărului despre corupția din România. Parcă am discuta despre revoluția din 1989 pentru care dezvăluitorii adevărului, în gîndirea multor jurnaliști de pe malurile Dîmboviței, sînt considerați cei cu condamnări penale pentru fapte săvîrșite în acea perioadă.

Datoria procurorilor este să dovedească, mai presus de orice îndoială rezonabilă, că Bogdan Olteanu ar fi primit banii. Nu cunosc toate datele de la dosar, dar din ce a apărut pînă acum în presă (linc), întregul caz pare să se bizuie pe denunțul unui angajat a lui Vîntu, Ionuț Adrian Eftime, care a primit în 2015 o condamnare de 6 ani și 4 luni închisoare pentru complicitate la delapidare, și confirmarea dată de Sorin Ovidiu Vîntu însuși. În rest, avem de a face cu elemente circumstanțiale, care nu mi se par dovezi serioase: faptul că angajatul respectiv a ridicat în Bulgaria o sumă mare de bani peșin din conturile unei firme a lui Vîntu în perioada cînd spune că ar fi dat mita și faptul că Olteanu a avut mai multe întîlniri cu Vîntu și a susținut numirea lui Mihaiu în funcție. Că Eftime a scos bani peșin de la firma lui Vîntu nu e dovadă că banii au ajuns la Olteanu. Vorbim de Sorin Ovidiu Vîntu, individul care se laudă că ținea în casă 100 de milioane de dolari cash, pe care a făcut dragoste (nu știu dacă e adevărat, dar el așa se laudă) și de anul 2008, în care Vîntu era acționar la Realitatea Media, firmă care, conform unui articol recent al Dorinei Lascăr (linc), avea pierderi de 20,8 milioane de euro care trebuiau cumva acoperite.

Cît despre întîlnirile pe care Olteanu le-a avut cu Vîntu, nici astea nu dovedesc mare lucru. O mulțime de politicieni se întîlneau cu SOV și îi căutau sprijinul politic pe vremea cînd acesta era patron de televiziune. Asemenea întîlniri dintre politicieni și oameni de afaceri nu sînt însă fapte penale, ci pot fi pedepsite doar de electorat la alegeri (cum s-a întîmplat cu candidatul la președinție Mircea Geoană).

Sînt însă o serie de elemente care nu se leagă în tot acest caz:
1. Se știa că la scurt timp după presupusa mită urmau alegeri parlamentare, cu șanse mari de schimbare a guvernului. Orice numire făcută de Călin Popescu Tăriceanu la sfîrșitul lui 2008 avea șanse mari să fie anulată de viitorul guvern, ceea ce de altfel s-a și întîmplat. Liviu Mihaiu, omul pentru care s-ar fi dat mita de 2 milioane de euro, a fost destituit din funcția de guvernator al Deltei Dunării după 5 luni (linc), de noul guvern Emil Boc. Pentru ce ar fi investit Sorin Ovidiu Vîntu o sumă așa de mare pentru o numire care a fost valabilă doar cîteva luni, ceea ce era previzibil? Logic ar fi fost să aștepte alegerile și abia apoi să acționeze pentru ca numirea omului său de încredere să fie valabilă un răstimp mai lung.
2. Care au fost avantajele pentru Sorin Ovidiu Vîntu în urma numirii lui Mihaiu ca șef al Deltei? „Evenimentul Zilei” scrie (linc): „EVZ a aflat că miza pentru care SOV a plătit ca Mihaiu să fie numit guvernator este ideea unei afaceri cu un lanț de benzinării plutitoare pentru Delta Dunării”. Ar fi vorba de fapt de 2 benzinării ale unei firme deținută de Vîntu pentru care noul guvernator ar fi iscălit aprobarea la scurt timp după numire. Mă întreb: care e profitul pe care-l pot realiza 2 benzinării într-o zonă precum Delta, cu populație rară și nevoi de benzină scăzute (mai circulă pe acolo niște șalupe și bărci cu motor)? Cine ar da 2 milioane de euro șpagă ca să i se înlesnească o afacere din care poate scoate profit cîteva mii de euro?

Din punctul meu de vedere Sorin Ovidiu Vîntu este un om cu credibilitate scăzută, care poate să mintă procurorii inclusiv doar din dorința de a se distra. Nici Ionuț Adrian Eftime, deasemeni infractor dovedit, nu este o persoană credibilă, și însăși faptul că a făcut denunțul abia după 8 ani de la presupusele fapte și după ce el însuși a ajuns la închisoare (linc), e dubios. Ceea ce spune Vîntu despre Olteanu este și un autodenunț, dar Vîntu nu are nimic de pierdut. În sistemul juridic românesc în cazul mai multor infracțiuni condamnările se contopesc, deci recunoașterea dării de mită nu i-ar agrava situația. În schimb, tot sistemul juridic românesc îngăduie scăderea pedepselor pentru cei care denunță alte infracțiuni.

De obicei luarea de mită se dovedește cu lucruri mai serioase decît niște simple denunțuri. Se organizează flagrant de către procurori, în care banii care se dau drept mită sînt însemnați și seriile acestora se notează într-un proces verbal înainte de a se da mita, pentru a se vedea dacă vor fi găsiți la percheziție ulterior. Înregistrări ale discuțiilor între cel care dă și cel care ia mita, din care să rezulte fapta, deasemeni pot constitui dovezi. Nădăjduiesc că DNA, cînd a cerut reținerea lui Olteanu, a avut dovezi mai serioase decît simplele declarații ale lui Vîntu și Eftime. Altminteri, ar însemna că standardele justiției din România au coborît foarte mult, și nu e deloc de bun augur pentru statul român dacă niște demnitari ai săi pot fi reținuți doar pentru că doi escroci dovediți (prin hotărîri judecătorești în alte dosare), care au avut o îndelungată colaborare între ei, spun că au dat șpagă 2 milioane de euro cu 8 ani în urmă. Însăși noțiunea de luptă anticorupție poate fi compromisă în acest fel.

Mai citește:
– Eroul anticomunist Sorin Ovidiu Vîntu
– Ion Iliescu, un Sorin Ovidiu Vîntu al revoluţiei române

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.