Ziarul „Adevărul” acuză fostul guvern Ponta ba de micșorarea, ba de mărirea drepturilor acordate veteranilor de război

Recent șeful PSD Liviu Dragnea a amenințat guvernul Cioloș cu moțiunea de cenzură pentru faptul că, printr-o hotărîre de guvern cu privire la normele de aplicare ale noului cod fiscal, stabilise ca membri de familie ai veteranilor de război să plătească impozit pe cota parte din proprietățile imobiliare deținute în coproprietate cu veteranii. Dragnea a declarat într-o comunicat de presă (linc):

De la 1 iunie, aceşti oameni, care s-au sacrificat pentru România, luptînd în Al Doilea Război Mondial sau în războaiele din Afganistan, Bosnia sau Irak, sînt somaţi de administraţiile financiare să plătească impozite de care fuseseră scutiţi prin lege (Codul fiscal). Aceeaşi măsură se aplică şi persoanelor cu handicap. (…) România este o ţară care îşi cinsteşte eroii, încă mai este aşa ceva. Dacă acest guvern nu va şti să-şi cenzureze măcar acest dispreţ, îl va cenzura PSD prin moţiune.

Primministrul Dacian Cioloș a reacționat, spunînd (linc):

Am fost surprins să constat că sîntem ameninţaţi cu moţiunea de cenzură pentru unele prevederi din Codul Fiscal, un cod care a fost gîndit, redactat şi votat chiar de partidul care lansează aceste ameninţări. Hotărîrea de guvern dată de noi în primăvară venea cu unele clarificări, dar nu avea cum să modifice ceva din legea Codului Fiscal.

Cioloș a adăuga că au fost „multe inepţii” pe care actualul guvern „a trebuit să le corecteze” şi „aceasta va fi încă una dintre ele”.

În consens cu Cioloș, Ramona Ursu se dezlănțuie în ziarul „Adevărul”, în articolul „Dragnea Liviu, fă puţină linişte ca să auzi ceva: tu ai uitat că eşti doar un PSD-ist condamnat la puşcărie? Noi, nu” (linc):

Baronul absolut al PSD-iştilor, condamnat definitiv la închisoare cu suspendare pentru furt de voturi şi cu o nouă calitate de suspect în dosarul „Bombonica“, şi-a luat avînt şi a sărit la tehnocraţi. Nimic nou, pînă aici. Ba chiar a devenit un soi de zgomot de fundal să auzim cum latră haitele din PSD, ALDE, UNPR, PC şi alte partide de securişti care mai există prin ţărişoara noastră. De data asta, însă, mafioţii au pus în scenă o dezinformare ca cele moştenite de la tătuca Iliescu, moscovitul care a nenorocit neamul, prin care anunţau că Guvernul Cioloş (…) vrea să-i pună la plata unor taxe pe veteranii de război. Şi-a început cuplul mafiot Dragnea & Tăriceanu ameninţările la adresa tehnocraţilor şi asaltul asupra poporului. (…)

Bun. Trecînd peste populismele ieftine, trecînd şi peste faptul că numai nişte spălaţi pe creier de antene, nişte proşti absoluţi şi nişte hoţi mai pot crede vreo silabă rostită de Dragnea & Tăriceanu, un lucru, totuşi, trebuie să ne fie clar. Un lucru pe care, de altfel, orice cetăţean îl poate verifica singur şi simplu. În primul rînd, veteranii au aceleaşi facilităţi fiscale, ca şi pînă acum. Nedreptatea este faţă de soţiile veteranilor şi este făcută exclusiv de Ponta – Dragnea – Tăriceanu – Oprea şi de partidele lor. De ce? Pentru că noul Cod Fiscal, gîndit, făcut şi pus în aplicare, anul trecut, de Guvernul Ponta, avînd votul Parlamentului în care partidele celor de mai sus deţin majoritatea, nu mai conţine un articol esenţial din vechiul Cod Fiscal. Este vorba despre Articolul 284, în care se specifica faptul că atît veteranii, cît şi soţiile lor sînt scutiţi de la plata impozitelor pentru proprietăţi comune. În noul Cod Fiscal, Guvernul Ponta a introdus Articolul 456, care lasă fără beneficii fiscale partenerii de viaţă ai veteranilor, pentru proprietăţile deţinute la comun. Lucrurile sînt atît de simple, de uşor de verificat şi de înţeles, încît, din nou, numai nişte ticăloşi, nişte spălaţi pe creier şi nişte hoţi ar mai putea susţine că guvernul tehnocrat i-a pus la plată pe veterani şi pe soţiile lor. (…) Ce a făcut Guvernul Cioloş? Ce era legal. Adică a pus în aplicare Codul Fiscal, primit moştenire de la Guvernul şi Parlamentul conduse de Dragnea – Ponta – Tăriceanu – Oprea, şi a dat o hotărîre, aşa cum era normal, privind normele de aplicare, prin care, însă, nu s-a schimbat legea fiscală.

Poziția Ramonei Ursu nu a fost singulară, o mulțime de alte mijloace de informare în masă au scris despre ticăloșia atacului PSD-ist la adresa guvernului Cioloș, care n-ar fi făcut decît să aplice un cod fiscal moștenit de la guvernarea precedentă.

În fapt, Dragnea avea dreptate și atît Cioloș cît și susținătorii săi din presă de felul Ramonei Ursu au mințit. Florin Pușcaș scria pe saitul stiripesurse: Cioloș adoptă năravul lui Pinocchio în scandalul impozitării veteranilor (linc).

Și acum explicația logică, disponibilă la un click distanță pentru oricine ar fi vrut să comenteze în cunoștință de cauză:

Noul Cod Fiscal, ART. 456 – Scutiri
(1) Nu se datorează impozit/taxă pe clădiri pentru:
r) clădirile aflate în proprietatea sau coproprietatea veteranilor de război, a văduvelor de război şi a văduvelor nerecăsătorite ale veteranilor de război;

Așadar, Codul Fiscal prevede clar că veteranii de război, văduvele veteranilor de război sau văduvele nerecăsătorite beneficiază de scutire la impozitul pe clădiri sau pentru terenuri cînd acestea sînt deţinute în proprietate sau coproprietate. Problema impozitului apare din prevederile HG 159/2016, publicată în aprilie. Din dorința de a restrînge lista celor care beneficiază de scutiri (la fel ca în vechiul Cod Fiscal), Guvernul Cioloș a introdus pe lista celor care plătesc impozit și soțiile veteranilor de război, forțând o defalcare care nu se face decât în caz de divorț. Astfel, dacă noul Cod Fiscal prevede scutirea pentru toată proprietatea, conform HG, scutirea se aplică doar pe cota parte deținută de veteran.

(…) Întregul scandal a pornit de la Hotărîrea de Guvern, nu de la Codul Fiscal conceput de vechiul Executiv. Textul legal sursă, legea noului Cod Fiscal, lege organică, acorda scutirea pentru clădire în sens larg, ținînd cont de ipoteza coproprietății. Textul de interpretare din HG nu este doar necesar, ci este și neconstituțional. Se adaugă restricții la o lege organică printr-un act normativ cu rang inferior.

Fostul șef ANAF Sebastian Bodu explica și el într-o postare pe facebook (linc):

În scandalul impozitării veteranilor de război lucrurile stau, din punct de vedere juridic, cam așa: scutirea legală, din C. fisc., se aplică imobilului, indiferent dacă veteranul este proprietar absolut sau pe cote-părți. Deci obiectul scutirii este bunul, nu persoana, mai ales că este vorba de un impozit local, care se aplică bunurilor (clădiri, terenuri, autovehicule) si nu persoanelor (veniturilor), chiar dacă scutirea este edictatată în considerarea calității persoanei proprietare. Printr-o recentă hotărîre de guvern, s-a stipulat că scutirea se aplică doar cotei-părți din imobil deținute de veteran, ceea ce este nelegal, întrucît o hotărîre de guvern nu poate adăuga la lege și, la prima acțiune în contencios administrativ, hotărîrea este anulată de instanță.

În fapt noul cod fiscal numai că nu reduce scutirile veteranilor, ci le mărește, extinzîndu-le de la scutire doar pentru locuința de domiciliu (cum era în vechiul cod fiscal) la absolut toate clădirile deținute de veteran, nu neapărat ca unic proprietar, ci și în coproprietate. Pînă și ziarul „Adevărul” a sesizat în cele din urmă asta și a publicat un nou articol – „Scandalul Codului Fiscal: cum i-a împins Victor Ponta pe veterani în mafia imobiliară” de Sebastian Zachmann (linc), care contestă cele scrise anterior de Ramona Ursu și în care fosta guvernare Ponta nu mai era acuzată că a tăiat drepturile veteranilor, ci că a acordat drepturi prea mari, de care va profita mafia imobiliară:

Ponta a întins o mînă mafiei

Noul Cod Fiscal, elaborat de Guvernul Ponta şi susţinut de PSD, – intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016 – mai pune condiţii doar pentru deţinuţii politic şi persoanele cu handicap. Aceste două categorii sînt scutite doar de la plata impozitului pe clădirea de domiciliu, aşa cum prevedea şi vechiul Cod Fiscal. Ce se întîmplă cu veteranii şi văduvele de război? Pentru aceste două categorii se lărgeşte scutirea de impozit la toate clădirile aflate în proprietate, nu doar la locuinţa de domiciliu. (…) Practic, Guvernul Ponta a tăiat cuvîntul “domiciliu” din condiţia sipulată de vechiul Cod Fiscal ca un veteran să fie scutit de impozit. Diferenţa, deşi implică un singur cuvînt, este esenţială, întrucît deschide calea unor super-afaceri imobiliare pe spinarea veteranilor, fapt remarcat, pe Facebook, de inginerul Eduard Pantilimon. „Ticăloşia o reprezintă faptul că, aşa cum este scrisă legea, un dezvoltator imobiliar care are un bloc turn de birouri are nevoie de un veteran de război sau o văduvă a acestuia care să aibă coproprietate fie şi de 0.01% din clădire şi dezvoltatorul nu va mai plăti nici un impozit pe acea clădire”.

Așadar, drepturile veteranilor de război au fost mărite prin noul cod fiscal, motiv pentru a se inflama presa că săracii veterani nu sînt respectați cum se cuvine. Politicienii se acuză reciproc, cu vehemență, de lipsă de respect pentru veterani. Remarc că în timp ce toată lumea plînge de mila veteranilor de război, nimeni nu amintește de revoluționari. În enumerarea făcută de Dragnea despre eroii care merită respectul națiunii se găsesc doar veteranii din al doilea război mondial, Bosnia, Irak și Afganistan. Nimic despre eroii din 1989, deși în revoluție România a avut mai mulți morți decît în Bosnia, Irak și Afganistan împreună, iar efectul revoluției asupra societății românești a fost mai mare decît cel al participării armatei la operațiuni în aceste țări străine.

Noul cod fiscal – același care a mărit drepturile veteranilor, a mai făcut un lucru, pe care l-am amintit pe acest blog: a eliminat scutirea automată de impozit pe locuință pentru revoluționari (linc). Deși legea 341/2004 prevede această scutire și articolul respectiv nu a fost eliminat, noul cod fiscal (art. 456 alin. 2 lit. j) prevede că scutirea e valabilă doar dacă e aprobată de autoritățile locale. Scriam după ce am luat cunoștiință despre noul cod fiscal:

Extrem de perversă această măsură. Ea arată că pentru guvernanţi revoluţionarii din 1989 care şi-au riscat viaţa pentru democratizarea României sînt mai prejos decît militarii care şi-au riscat viaţa pentru democratizarea Irakului, Afganistanului ori Cosovoului. Ultimii au scutire de impozit automat, în timp ce primii doar dacă aprobă consiliul local. Dar nu e vorba numai de asta. În fiecare an consiliile locale din întreaga ţară vor trebui să dezbată dacă le dau sau nu revoluţionarilor scutire de impozit pe locuinţă. Foarte posibil că le vor da – căci sumele despre care discutăm sînt mărunţişuri, fără impact semnificativ. Presa va relata că revoluţionarii au primit scutiri şi din nou va fi motiv să se comenteze că uite ce privilegii au revoluţionarii. În timp ce militarii care au fost în misiuni în străinătate, deţinuţii politici, deportaţii în Bărăgan, veteranii de război şi văduvele acestora îşi primesc scutirea de impozit pe tăcute, fără să se atragă atenţia asupra ei, în cazul revoluţionarilor în fiecare an va fi motiv să se amintească despre această scutire, să se comenteze în presă, să se indigneze opinia publică în legătură cu ea (poate nu făţiş ci prin bîrfe spuse pe la spate). (…)

E umilitoare procedura aceasta prin care, pentru cîţiva lei/lună scutire de impozit, subiectul „privilegiile revoluţionarilor” e readus anual în atenţia opiniei publice. Domnilor guvernanţi, nu mai umiliţi revoluţionarii din 1989! Aţi dat o lege pe care aţi botezat-o „a recunoştiinţei”, dar acum vi se pare că sînt prea mari drepturile înscrise acolo. Consideraţi că militarii care au mers în Afganistan, fiind de altfel bine plătiţi pentru asta, merită fără discuţii scutire de impozit, dar nu sînteţi convinşi că acelaşi lucru îl merită şi revoluţionarii. Atunci anulaţi complet articolul din legea 341/2004 care prevede scutirea de impozit! Nu lăsaţi mărunta scutire în vigoare doar ca să existe pretext de umilire anuală a revoluţionarilor şi de menţinere în opinia publică a mitului că revoluţionarii nu plătesc impozite!

Nu doar în cazul politicienilor, ci și în cel al ziariștilor vedem tratamentul diferit pe care-l aplică revoluționarilor din 1989 față de alte categorii cu drepturi speciale. Același ziar „Adevărul” care plîngea de mila veteranilor (lansînd informații mincinoase precum că drepturile lor au fost limitate, iar apoi prezentîndu-i drept victime și în situațiile în care intră în combinații cu „mafia imobiliară” – ar fi fost împinși de ticălosul de Ponta în asemenea combinații și pe spinarea lor, săracii, fac alții bani), numea în trecut „pomanagii fără rușine” pe revoluționarii care-și cereau drepturile prevăzute de lege. Totodată, nu au existat anchete de presă cu privire la beneficiarii concreți ai drepturilor de veteran de război în felul anchetelor cu privire la revoluționari. Ar fi și aici destule de discutat. Destule persoane cu statut de veterani ai celui de-al doilea război mondial nu au fost nici o zi pe front. Spre exemplu, studenții din perioada războiului și-au continuat învățătura, cursurile universitare n-au fost oprite. Dar, fiindcă era război, au fost puși să facă și puțină pregătire militară, similară PTAP-ului (pregătirea tineretului pentru apărarea patriei) din comunism. Fiindcă în livretul militar a fost consemnat că au făcut pregătire militară în timpul războiului, cei care au cerut au primit statut de veteran de război, fără să fi fost nici o zi pe front și fără să fi participat la vreo luptă efectivă. Tot statut de veteran de război cu drepturi acordate de statul român l-au primit și cetățenii români care la război s-au înrolat în armate străine – de pildă locuitorii din Ardealul de Nord vremelnic ocupat care au luptat în armata maghiară. Unii au luptat și împotriva armatei române, dar și aceștia primesc aceleași drepturi, Curtea Constituțională (prin decizia 47/1994 – linc) considerînd că nu se pot face discriminări.

Mai citeşte:
– Noul Cod Fiscal: Eliminarea scutirii automate de impozit pe locuinţă pentru revoluţionari
– Cheltuielile bugetare pentru diferite tagme beneficiare de legi speciale
Făcătură la Antena 1 despre revoluţionari

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.