Statul maximal dorește să limiteze posibilitățile românilor săraci de a deveni proprietari de locuințe

„Printr-un proiect de Hotărîre de Guvern, legiuitorul vrea să se asigure că toate locuințele vor fi realizate cu respectarea cerințelor minime privind suprafeţele şi nivelul de dotare a încăperilor stipulate în legea 114/1996” anunță revista Arena Construcțiilor (linc). Hotărîrea de Guvern „va impune ca persoanele desemnate prin lege ca să elibereze autorizații de construire să fie obligate să verifice înainte de eliberarea acestora că sînt respectate exigenţele minimale privind suprafeţele”.

Ce înseamnă practic acest lucru? Legea 114/1996 prevede că locuința pentru o persoană trebuie să aibe minim 37 metri pătrați, cea pentru 2 persoane minim 52 mp, pentru 3 persoane minim 66 mp, și se continuă cu decretarea unor suprafețe minime și pentru familii cu un număr mai mare de persoane. Așadar, nu se va mai da autorizație de construcție la nici o locuință cu suprafață mai mică de 37 mp, iar dacă autorizația e cerută de o familie cu mai multe persoane, suprafața locuinței va trebui să fie și mai mare. Totuși cred că aici va exista o portiță – se va putea construi o locuință de 37 mp care va fi declarată pentru o singură persoană și apoi locuința să fie vîndută unei familii cu mai multe persoane.

Sînt și condiții suplimentare ce trebuie îndeplinite conform legii 114/1996. De pildă, degeaba are locuința suprafață de 37 mp, dacă nu e inclus în ea un spațiu de depozitare de minim 2 mp ori dacă suprafața încăperii sanitare nu îngăduie accesul persoanelor imobilizate în scaun cu rotile. Și în asemenea cazuri autorizația de construcție va fi refuzată.

Probabil  vom vedea la televizor cazuri de primari trimiși în judecată fiindcă au eliberat nelegal autorizații de construcție, fără să verifice temeinic îndeplinirea zecilor de condiții puse de legea 114/1996. Polițiști, magistrați și activiști civici de felul lui Nicușor Dan vor avea prilejul să se remarce în lupta pentru respectarea statului de drept.

Problema, neglijată în palatele guvernanților, este că în România există și oameni săraci care pur și simplu nu au bani să cumpere o locuință de 37 mp, cît ar fi minimul acceptabil conform legii. De fapt nu numai în România este această problemă. În Londra, unde prețurile locuințelor sînt foarte mari, o locuință de 17,5 mp s-a vîndut cu 275000 de lire sterline (linc).

Tipic ideologiei statului maximal, birocrații consideră că știu mai bine nevoile oamenilor decît oamenii pe care chipurile îi ajută. Sînt o mulțime de situații cînd o persoană poate prefera să-și cumpere o locuință de 20 mp, dacă doar pentru atîta are bani, fiindcă alternativa nu e o locuință de 37 mp, ci statul în chirie ori cu părinții. Deocamdată încă mai există pe piață locuințe mai mici, construite în perioada comunistă, dar în timp dacă nu se vor mai construi locuințe mici, și piața chiriilor va crește, căci locuințele mai mari au și chirii mai mari, iar locuințe mici cu chirii mici vor fi tot mai greu disponibile.

Efectul hotărîrii de guvern, dacă va fi pusă în practică, este că va împiedica oamenii mai săraci să devină proprietari de locuințe. Aceștia vor fi ținuți la statut de chiriași. În același timp, guvernanții vor contina demagogia despre faptul că statul are obligația să ajute oamenii săraci.

În locul hotărîrii de guvern plănuite, eu aș susține o lege care să acorde dreptul consiliilor locale de a hotărî că în localitatea pe care o gestionează anumite construcții pot fi făcute fără autorizație, o simplă înregistrare la primărie fiind destulă. Situațiile pot diferi de la o localitate la alta, dacă la București e nevoie de un plan de urbanism mai strict, în unele sate consiliile locale, care cunosc cel mai bine situația, ar putea elimina complet noțiunea de plan de urbanism și autorizație de construcție. Astfel ar putea să renunțe la angajarea unor funcționari publici pentru aceste probleme birocratice și ar scădea cheltuielile. Societatea Academică din România făcuse un studiu conform căruia „prima urgență a reformei administrativ teritoriale o reprezintă reducerea numărului de comune rurale. Sub un sfert reușesc să-și acopere cheltuielile salariale” (linc). Păi dacă ai o legislație prin care orice comună rurală trebuie să aibă plan de urbanism, pentru orice grajd construit trebuie autorizație de construcție (care mai nou va trebui verificată cu maximă temeinicie), țăranii trebuie să primească de la primărie certificat de producător agricol ca să-și vîndă marfa și alte asemenea aberații legislative, trebuie să ai în primărie și funcționari care să se ocupe cu treburile astea. Apoi te miri că sînt prea mari cheltuielile cu salariile funcționarilor. Primul pas de reformă a statului – care nu-l pricepe Societatea Academică Română și nu-l pricepea nici Traian Băsescu (linc), este schimbarea legislației pentru reducerea necesarului de birocrație. Abia apoi se pot reduce (în mod sustenabil) cheltuielile cu birocrația.

Mai citeşte:
Ambalarea şi etichetarea obligatorie – metodă prin care Statul Maximal elimină de pe piaţă micii producători
Uniunea Europeană ustură la buzunar: Gazul metan. În pregătire: centralele de apartament
Zadarnicele proteste ale lăptarilor
Mişcă? Impozitează-l! Încă mai mişcă? Reglementează-l! Dă faliment? Subvenţionează-l!
Acordul comercial – armă juridică a birocraţilor în lupta împotriva liberei concurenţe. Cazul Pencoop Timişoara
Uniunea Europeană ustură la buzunar: De ce s-a scumpit evacuarea gunoiului la Timişoara
Isteria suprareglementărilor: Senatul a aprobat o lege care interzice fumatul în spaţiile publice închise
Ronald Reagan, citate
O problemă neglijată de Traian Băsescu: schimbarea legislaţiei pentru a reduce “necesarul de birocraţie”
Statul maximal ia avînt în guvernarea PSD. Limitarea plăţilor cu bani peşin
Cursurile speciale de calificare şi asigurările obligatorii – mod prin care Statul Maximal limitează concurenţa
Statul Maximal se opune liberei concurenţe în domeniul transporturilor
Ofensiva ideologiei Statului Maximal continuă: Legea picnicului
Statul maximal limitează concurenţa în telefonie, televiziune prin cablu şi internet
Taxa forfetară pentru IMM: Libertate economică, dar nu pentru căţei
Libertate economică, dar nu pentru căţei (2)
În apărarea taximetriştilor piraţi
– Noi atacuri la adresa libertății economice

7 gânduri despre „Statul maximal dorește să limiteze posibilitățile românilor săraci de a deveni proprietari de locuințe

 1. Statul asigură prin programul Prima Casă un plafon minim al prețurilor locuințelor noi. În orașele mari acest plafon este 60 000 Euro.
  Statul le oferă șansa tinerilor de a deveni sclavi pe viață ai sistemului bancar, dar dacă tot o face e cât se poate de normal să se asigure că acești sclavi nu achiziționează cotețe de 3 mp, impunând de asemenea, o suprafață minimă a locuinței.
  Repet, statul limitează posibilitățile românilor de a deveni proprietari tocmai prin programul pe baza căruia clamează că-i ajută pe tineri. Nivelul de echilibru al prețurilor medii se situează la 3 venituri medii anuale, costul locuirii nu trebuie să depăseașcă 30% din venit, iar dacă acești indicatori nu se regăsesc în piață, ne aflăm în plină bulă imobiliară.
  Libertarianismul la care faci apel este valabil pe coclaurii României, acolo unde avizele și PUZ-urile sunt obținute întotdeauna după finalizarea ctitoriei libertariene.

  • Eu cred că oamenii își cunosc mai bine propriul interes decît statul. Hotărîrea de guvern care se plănuiește nu este limitată doar la locuințele din programul „prima casă”. Dar chiar și pentru cei care apelează la acest program, ar trebui să existe posibilitate de alege în a fi sclavi pe viață ai sistemului bancar, ori a fi sclavi pe termen mai scurt, căci o locuință mai mică costă mai puțin și o poți plăti în răstimp mai scurt.
   Singurul lucru rău pe care-l văd în faptul că pe coclaurii României avizele și PUZurile sînt obținute după finalizarea construcției este faptul că aceste avize și PUZuri sînt încă necesare. Mii de ani societatea s-a dezvoltat fără avize și fără PUZuri, nu a fost o cerință a locuitorilor coclaurilor nevoia de avize și PUZuri ci un lucru impus de sus, peste voința lor. Și acum, tot de sus, niște specialiști constată că majoritatea comunelor rurale nu pot acoperi fondul de salarii al birocraților și cer desființarea acestor comune. Dar la desființarea avizelor și PUZurilor nu se gîndesc, deci cetățeanul va avea nevoie în continuare de acte din astea, dar va trebui să meargă în altă localitate ca să le obțină.

   • Pe segmentul locuințelor noi, dezvoltatorii sunt cei care adaptează oferta la prețul minim. Statul fiind cel care impune prețul minim, dezvoltatorul nu face decât să adapteze suprafața locuinței în funcție de raportul cerere-ofertă. În absența unei concurențe reale, va merge pe minimul legal al suprafetei utile.
    Dacă găsești normal ca statul să nu impună un minim al suprafeței, automat trebuie să pledezi și pentru eliminarea plafonului minim de preț generat de programul Prima Casă.
    Cei care apelează la program nu au nicio posibilitate de a alege, are grijă dezvoltatorul să le ofere ce merită pentru termenul… lung.
    Prin „conclauri” nu mă refer la comune de lângă orașul Făgăraș. Florestiul Clujului e mai apropiat de ceea ce am vrut sa spun. In Cluj nu poti face sub nicio forma ce iti permiti sa faci in Floresti. Și cam asta ar fi diferența între libertarianism si stat pseudo-reglementator. Mai la vest de Tisa vorbim de stat… reglementator.

   • Eu sînt de acord cu eliminarea prețului minim impus de stat – nici nu știam că există așa ceva. Aș fi de acord și cu eliminarea completă a programului „Prima Casă”, care a dus la creșterea prețurilor la imobiliare.
    Dar repet, hotărîrea plănuită nu e legată de „Prima Casă” ci urmărește interzicerea completă a construirii de locuințe mai mici. De pildă, dacă am pămînt la țară și vreau să-mi fac acolo o căbănuță (cu banii mei, nu cu „prima casă”) ca să am unde dormi cînd merg acolo, de 2-3 ori pe an, statul vrea să-mi interzică să fac căbănuța dacă nu îndeplinesc nu știu ce standarde de confort. Cum sînt căsătorit, am și copil, orice construcție făcută în timpul căsătoriei e proprietate comună a soților, trebuie să am minim 66 mp suprafață utilă. Bașca alte condiții care apar amănunțit în legea 114/1996. Rezultatul: căbănuța ar deveni prea scumpă și nu merită investiția pentru perioadele scurte în care aș dori să stau acolo.
    De ce se preocupă statul de confortul meu? Cu atîta preocupare a birocraților pentru confortul meu, ajung să stau în cort dacă vreau să merg la sat. Asta pînă la viitoarea lege, cînd nici cortul nu-l vei mai putea monta pe propriul tău pămînt, fără aprobare de la primărie (primărie aflată la zece kilometri distanță, că trebuie să mai desființăm din comunele rurale ca să optimizăm cheltuielile publice).

   • Se pare că drama cea mare e că se aplică legea din 1996 de la data publicării viitoarei HG. Dacă s-ar fi aplicat legea încă de acum 10 ani, mulți temerari ar fi avut locuințe decente. Sunt dese cazurile de case cu 5 camere și o singură baie. Reglementatorul impune două, deși bunul simt al proprietarului l-ar fi putut conduce la ideea de… 3 băi.
    Aberantă este creșterea numărului de mp în funcție de numărul de membrii ai familiei. La data cererii avizului, e bine să ai 0 copii sau ar trebui ca statul să oblige dezvoltatorul să vândă numai familiilor care se încadrează în spațiu, condiționat de menținerea numărului de membri. 😀
    Alt exemplu de cum a aplicat statul această lege se vede în ansamblurile ANL, unde au fost îngrămădite familii de 4-5 membri în garsoniere și 2 camere.

   • Drama cea mare e apariția legii 114/1996. Una din multele legi care ar fi bine să dispară.
    O reformă a statului ar trebui să cuprindă eliminarea a cam 1 milion de pagini de legislație.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.