Indignare generală: 4% din veniturile lui Alexandru Arșinel din 2015 provin din pensia de revoluționar

Saitul aktual24.ro publică în 13 august 2016 articolul nesemnat (se pare că așa se răspîndește moda printre deontologi, să nu se semneze articolele) „Alexandru Arșinel, fost membru UNPR, venituri URIAȘE lună de lună. Are și pensie de REVOLUȚIONAR” (linc). Din articol aflăm: „Conform declarației de avere din 2015, Alexandru Arșinel a cîștigat într-un an 48.936 de lei, iar din contractele cu diverse firme a beneficiat de 7.180 de lei. În plus, în contul său, într-un an au mai intrat încă 238.188 de lei din drepturi de proprietate intelectuală. Actorul a ieșit la pensie în 2014, cu un cîștig de 7.850 de lei anual, la care se adaugă o pensie specială de 12.720 lei/an lei și o alta de revoluționar, în valoare de 13.224 lei pe an”.

Banii primiți de Arșinel ca revoluționar (13224 lei/an, adică 1102 lei/lună), au reprezentat cam 4% din veniturile sale, care în 2015 au fost de 328098 lei (48936 de la teatru + 7180 diverse firme + 238188 drepturi de autor + 7850 lei pensie obișnuită + 12720 lei pensie specială + 13224 lei pensie de revoluționar). Articolul încearcă să stîrnească indignarea oamenilor muncii cu privire la veniturile URIAȘE (scris cu majuscule) ale lui Arșinel și în mod special sînt scoase în evidență veniturile sale ca REVOLUȚIONAR (și acest cuvînt fiind scris cu majuscule).

Mă întreb: pentru ce anume veniturile ca revoluționar a lui Alexandru Arșinel sînt scoase în evidență încă din titlu și prin scriere cu majuscule, în condițiile în care acestea reprezintă doar 4% din veniturile acestuia? Restul de 96% din venituri nu par să preocupe pe cineva.

E vorba aici, am impresia, de continuarea campaniei de presă împotriva revoluționarilor. Orice personalitate care a izbutit să devină cunoscută în domeniul său de activitate și care întîmplător a participat la revoluția din 1989 trebuie înfierată pentru acest accident biografic de participare la revoluție, lucru care se dorește să fie considerat ceva rușinos.

În cazul lui Arșinel, cariera sa artistică nu se datorează revoluției din 1989. Nu știu dacă merită toți banii pe care îi cîștigă, și nici nu mă consider îndreptățit să fac aprecieri. Nu locuiesc la București, nu merg la teatrul său, nu cunosc în ce piese de teatru joacă. L-am văzut la TV în reclamele cu farmacia Catena, nu știu cît a fost plătit pentru ele și de fapt e treaba farmaciei respective, nu a mea. Nici activitatea din revoluție nu i-o cunosc, din presă am aflat că în 22 decembrie 1989, după fuga lui Ceaușescu, ar fi vorbit la radio București și acesta ar fi fost motivul pentru care a primit certificat de revoluționar. Nu se compară asta cu activitatea celor care au ieșit în fața tancurilor la Timișoara ori București, dar se încadrează în standardele aplicate de comisiile de atribuire a certificatelor de revoluționar. Articolul amintit nu încearcă însă să analizeze activitatea din revoluție a lui Arșinel, ci se vorbește despre veniturile URIAȘE ale acestuia iar apoi, efectul indignării cititorilor cu mentalități comuniste față de cei cu venituri mai mari decît ei fiind realizat, se scoate în evidență grozăvia că Arșinel a încasat pensie de revoluționar. Deși acea pensie reprezintă doar o parte insignifiantă a veniturilor sale, conform datelor prezentate în articol.

Nu e singurul caz de persoană realizată social care e atacată în mijloacele de informare în masă pe motiv că e revoluționar din decembrie 1989, deși realizarea socială a persoanei nu are nici o legătură cu participarea la revoluție. Aminteam cu puțin timp în urmă despre Zoltan Teszari, patronul RCS&RDS SA, demascat de saitul hotnews că ar fi revoluționar din 1989 (linc). Teszari nici nu-și reînoise certificatul de revoluționar, deci nu lua nici un fel de avantaje de la stat, dar asta nu contează. Dacă s-a depistat că a fost revoluționar din 1989 trebuie înfierat pe acest subiect.

Sînt doar niște exemple despre felul cum se face jurnalistică în România de azi, cînd s-a dat ordin de zi pe unitate să se încerce compromiterea revoluționarilor din 1989. Unii dintre acești revoluționari poate chiar au săvîrșit fapte pentru care ar merita criticați în presă, dar caracteristica acestui tip de articole este că nu se face referire la nici o faptă concretă a persoanei respective care ar merita criticată, ci simpla calitate de revoluționar din 1989 e demascată, de parcă ar fi ceva rușinos, mai rău decît calitatea de securist. Nu grija față de bugetul statului, ci dorința de aruncare cu noroi în momentul istoric al revoluției din 1989 e ceea ce motivează aceste demersuri jurnalistice. Arșinel poate fi o victimă colaterală a acestui război mediatic, deși nu e exclus să aibe și o vină personală. Căci, aflăm din articol: „recent, Arșinel a părăsit UNPR, după ce această formațiune a fuzionat cu PMP”. Ar putea fi așadar și o pedeapsă pentru Arșinel, fiindcă a refuzat înscrierea în PMP.

Mai citește:
– Patronul RCS&RDS Zoltan Teszari, „demascat” de hotnews că ar fi revoluționar din 1989. Aruncarea cu noroi în momentul istoric decembrie 1989 – un sport național
Corpul de control al primului ministru despre indemnizațiile de revoluționar. Cea mai spectaculoasă creștere a numărului revoluționarilor indemnizați – în președinția lui Traian Băsescu
Revoluționarul, arhetip al profitorului?
Campania împotriva revoluţionarilor şi făţărnicia politicienilor
Scurt istoric al revoluţionarilor şi al compromiterii lor în opinia publică
Nevoia de onestitate şi decenţă în discuţiile despre revoluţionari
Cazul George Costin. Transferarea propagandistică a răspunderii de la politicieni la revoluţionari
“Oameni care de 21 de ani nu fac nimic”
Făcătură la Antena 1 despre revoluţionari
Politicieni, facem licitaţie! Cine dă mai multe drepturi materiale pentru anticomunişti şi recunoaşte merite anticomuniste la mai multe persoane, va cîştiga concursul de anticomunism!
Emilian Cutean îi scrie lui Boc. Evoluţia în timp a eliberărilor certificatelor de revoluţionar, conform lui Cutean

3 gânduri despre „Indignare generală: 4% din veniturile lui Alexandru Arșinel din 2015 provin din pensia de revoluționar

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.