Blogul lui Marius Mioc

despre revoluţia din 1989 şi ceea ce a urmat după ea

Scrisoarea fostului episcop reformat Laszlo Papp către Petre Roman, 19 martie 1990. Tokes a luat contact cu „elemente partizane ale naționalismului utopic” septembrie 9, 2016


DSCN5099În 19 martie 1990, fostul episcop reformat de Oradea, Laszlo Papp, îi scria o scrisoare lui Petre Roman. Scrisoarea a fost repartizată la cabinetul viceprimministrului Gelu Voican Voiculescu, și a ajuns și la episcopia reformată din Oradea (unde un oarecare Ferencz Szatmari îi face o tălmăcire în maghiară). În acea perioadă la Tîrgu Mureș aveau loc primele ciocniri interetnice de după revoluție. În conducerea episcopiei reformate exista un vid de putere – Laszlo Papp demisionase, iar Laszlo Tokes avea să fie ales episcop în locul său abia în 9 mai 1990.

Redau scrisoarea și tălmăcirea ei în maghiară pentru cititorii acestui blog. Ea face parte din lotul de documente pe care l-am primit recent și despre care am pomenit (linc). Cu litere cursive între paranteze drepte sînt comentarii ale mele.

433/II/PR/27.3.90 [se pare că e numărul și data de înregistrare de la Guvernul României]
Cabinet VPM [viceprimministru] G. Voican 28.3.90 [pare să fie data cînd scrisoarea a ajuns la cabinetul lui Gelu Voican Voiculescu]

Domniei sale
Domnului

Petre Roman
Președintele Consiliului de Miniștri

București

Mult Stimate Domnule Președinte

Vă aduc la cunoștiință cu tot respectul următoarele:

DSCN5100DSCN5101DSCN5102DSCN5103

În numărul 249 al revistei pariziene „Le christianisme au XXeme siecle” [creștinismul în veacul 20], la data de 10 martie 1990, a fost publicat un articol „Apres les declarations au „Christianisme” de Laszlo Papp Laszlo Tokes raconte son eveque-fonctionaire de l’etat roumaine” [După declarațiile făcute revistei „Christianisme” de Laszlo Papp, Laszlo Tokes povestește despre acest episcop-funcționar al statului român]. Coautorii articolului sînt doi preoți reformați maghiari din Paris: Alfred Faludi și Arpad Drotos, precum și preotul reformat supleant din țară: Laszlo Tokes, care se consideră preot paroh la Timișoara, cu toate că a fost transferat în calitate de supleant la Mineu, jud. Sălaj, în anul 1989, transferul fiind recunoscut de organul competent, Departamentul Cultelor.

Această scurtă constatare se poate considera deja ca o caracterizare a lui Laszlo Tokes: a) preot supleant sălăjan în funcție la Timișoara, b) un preot din țară, care are colaboratori ilegali din străinătate.

Ar fi prea lung să caracterizez persoana și comportarea numitului. În esență: el nu recunoaște nici legile bisericești, nici cele ale Statului referitoare la Biserici. El se consideră de ani de zile într-o situație „ex lex” [în afara legii], avînd doi „sfetnici”: tatăl său, Dr. Ștefan Tokes, profesor de teologie clujean în pensie, precum și avocatul – tot clujean – în pensie: Dr. Ujvari.

Iar în cea ce privește „colaboratorii” săi din străinătate, e deajuns să ne referim la faptul că organele de informare ale țărilor în care activează Biserica Reformată, sînt infectate de minciunile inventate de cei doi Tokes și jurisconsultul lor. Ei au avut pînă acum destulă „grijă” pentru a divulga născocirile referitoare la „lipsa de libertate religioasă” din țară. Dovada cea mai eclatantă: vizita recentă efectuată de numitul la Paris, cu ocazia căreia el a evitat să oferă contribuția sa la reușita activității nici a Ambasadei noastre, nici a Bisericii Ortodoxe Române din Capitala Franței, ci a luat contact urgent cu elementele partizane ale naționalismului utopic, reprezentat de cei doi preoți susnumiți.

Mult Stimate Domnule Președinte, Vă adresez aceste rînduri din Franța, unde mă găsesc de cîteva săptămîni la fiul meu – cetățean român – preot în Algrange în Moselle (Stephane Papp, 44 rue Foch, 57440 Algrange, Tel. 82 85 30 42), – dupăce la 1 ianuarie a.c. am de misionat benevol din funcția mea de episcop, după o activitate de 22 de ani. Menționez că cei cinci copii ai mei au fost nevoiți să părăsească pămîntul natal, sub regimul trecut, împotriva voinței lor.

Stau totdeauna la dispoziția Ambasadei noastre din Paris, pentru a întregi cu detalii cele ce V-am comunicat acum. În primul rînd pentru a adăuga un aspect la înfățișarea adevărată a realităților noastre. Cu dorința ca activitatea transeuropeană și mondială a susnumitului, care nu servește la construirea țării și nici la întărirea frăției naționalităților noastre, să fie îngrădită cu s[c]opul de a-i asigura posibilitatea pentru păstorirea serioasă a celor ce-i sînt încredințați. Iar referitor la „activitatea mondială” a lui Laszlo Tokes e mult grăitoare informația recentă: împreună cu Matyas Szuros, președintele provizoriu al Ungariei, el va participa la o convorbire ce va avea loc în Casa Albă la Washington.

Mult Stimate Domnule Președinte,

Dorindu-vă sănătate bună și multe succese în activitatea Dumneavoastră plină de răspundere, rămîn

cu toată stima,

D. Laszlo Papp
fost episcop reformat de Oradea

Algrange, la 19 martie 1990

Anexe:

1/ Declarația mea publicată în nr. 244 al revistei „Le Christianisme au XXeme siecle” din 3 februarie a.c.

2/ Articolul susmenționat publicat în nr. 249 al revistei „Le christianisme au XXeme siecle” din 10 martie a.c.

3/ Articolul fiului meu, publicat în „Le Republicain Lorrain” [Republicanul din Lorena] la data de 23 decembrie 1989.

4/ Caracterizarea lui Laszlo Tokes, publicată în ziarul budapestan „Magyar Nemzet” de Mitropolitul Banatului Dr. Nicolae Corneanu, la data de 21 noiembrie 1989.

Mai citește, despre „cazul Laszlo Tokes”:
– Interviu cu Laszlo Tokes în 2001. Playlist pe youtube cu tot interviul: http://www.youtube.com/view_play_list?p=5A3DA51FBE9684FE
Discuţiile preliminare ale interviului cu Laszlo Tokes (video)
Interviu cu Laszlo Tokes anul 2001 – partea 1 (video)
Laszlo Tokes: Nu mi-am putut închipui ca preot simplu reformat să lupt pentru eliberarea ţării de sub dictatură (video)
Cum a ajuns în 1989 interviul cu Laszlo Tokes la televiziunea maghiară (video)
Cazul Laszlo Tokes: moartea lui Erno Ujvarossy – crimă sau sinucidere?; agresiunea din noiembrie 1989 (documente, video)
Încercarea securităţii de a-l racola ca informator pe Laszlo Tokes (facsimile, video)
Cum au reacţionat alţii despre cazul Tokes (video)
Cazul Laszlo Tokes: Chitanţa de 20000 de lei şi ajutorul de la HEKS (deasemeni: înregistrare video cu explicaţiile lui Tokes)
Arestarea lui Laszlo Tokes şi semidetenţia de la Mineu (video)
Laszlo Tokes: S-a pretins că au apărut elicoptere şi pe cerul Mineului (video)
Cazul Laszlo Tokes: Şedinţa organizată de autorităţi pentru destituirea lui Tokes
Cazul Laszlo Tokes: cererea de evacuare şi sentinţa Judecătoriei Timişoara
Cazul Laszlo Tokes: Procesul verbal al şedinţei consiliului parohial reformat din 16 martie 1989
Trupa de teatru în limba maghiară „Thalia” şi securitatea română. „Încercarea lui Tokes Laszlo de a atrage sub influenţa sa unii tineri de naţionalitate maghiară a fost contracarată”
Aluzii la problemele familiale ale lui Laszlo Tokes din perioada 1988-1989, în arhiva parohiei reformate din Timişoara
Trupa de teatru Thalia – declaraţii video ale celor implicaţi
Caracterizarea lui Laszlo Tokes de către episcopul Laszlo Papp (14 august 1989)
Scrisoarea lui Laszlo Tokes către Nicolae Ceaușescu, 15 octombrie 1989
Federaţia maghiară pentru drepturile omului şi revoluţia română

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.