Soră-mea la conferința despre iluminatul inteligent de la Milano

De pe youtube, un interviu cu soră-mea, la conferința internațională despre iluminatul inteligent de la Milano.

Tălmăcire:
0:05 Prezentatoare: Sîntem la conferința despre iluminat inteligent și senzori inteligenți 2016 cu Silvia Mioc. Ea este directorul centrului de colaborare industrială și inovare pentru sisteme de iluminat și aplicații de la Rensselaer. Cunoșteam deja centrul de Iluminat Inteligent ERC, și acum a apărut o schimbare. Silvia, ne poți spune ce faci acum la acest centru și de ce s-a schimbat numele?
0:36 Silvia Mioc: Folosim digitalizarea sistemelor de iluminat pentru a proiecta sisteme de iluminat care vor face oamenii mai sănătoși, mai productivi și în același timp vor economisi energie. În plus față de nevoia de a asigura iluminat acolo și unde e nevoie, sistemul nostru va culege date. Folosim o rețea eterogenă (termeni tehnici pe care nu-i înțeleg) pentru a rezolva lipsurile existente în sistemele actuale… Am schimbat recent numele centrului pentru a arăta mai bine unde vedem valoarea sistemelor de iluminat în viitor, anume de a oferi servicii noi și a aplicații care nu erau posibile înainte. Ca domenii de dezvoltare vedem managementul clădirilor, sistemul de sănătate, horticultura și mediul înconjurător… Sistemul nostru de iluminat inteligent este o platformă pentru detectarea gradului de ocupare și estimarea activității. Această platformă este deosebită prin faptul că asigură confidențialitatea. Ne spune cîte persoane sînt într-o odaie, îi urmărește unde merg, dar nu ne spune cine sînt. Asta este foarte important pentru spații de interior. Imediat se poate observa relevanța pentru managementul clădirilor. Dacă știi cîte persoane sînt și unde anume în clădire poți optimiza sistemele de încălzire ori răcire pentru ca acestea să se simtă confortabil. Sănătatea – un alt domeniu interesant… Facem deasemenea studii despre terapia prin lumină. Deja am studiat efectul luminii asupra somnului și în leziuni traumatice ale creierului. Păstrarea confidențialității este și mai importantă aici. De pildă, detectorul gradului de ocupare poate să fie folosit în băi, unde aparate de înregistrare video n-ar fi acceptate. Un alt domeniu interesant este optimizarea mediului înconjurător. Scopul nostru este să optimizăm interacțiunile din cadrul grupurilor. Există mult ajutor pentru persoane individuale – Siri, Hortana, Alexa – dar nu e nimic pentru grupuri. Plănuim să adăugăm tehnologie audio pentru recunoașterea vorbitorilor și estimarea stărilor emoționale și să cuplăm asta cu algoritmi computerizați avansați și detectori pentru limbi naturale, pentru a spori productivitatea grupurilor. Avem viziunea unui spațiu care reacționează la cei care-l ocupă. Poate face procese verbale ale ședințelor… Al 4-lea domeniu de dezvoltare este horticultura, unde senzorii sînt foarte importanți… Plantele reacționează la stres și ăsta este feedbackul potrivit pentru a optimiza spectrul luminii, a îmbunătăți substanțele hrănitoare și a asigura creșterea la timpul potrivit.
3:52 Prezentatoare: Silvia, încă o întrebare. În prezentarea ta de ieri ne-ai povestit despre domeniile în care prevezi cea mai rapidă dezvoltare a acestor sisteme. Poți să spui asta cititorilor noștri?
4:10 Silvia Mioc: Da. Vedem sănătatea ca fiind domeniul în care aceste inovații vor fi adoptate cel mai devreme, fiindcă aici se justifică mai bine rentabilitatea investițiilor. Dacă poți reduce timpul petrecut în spital la terapie intensivă, de pildă, fie și cu o jumătate de zi, cel puțin în SUA asta înseamnă mii și mii de dolari economie.
4:34 Prezentatoare: Mulțumesc mult, Silvia.

Iată și alte filmări cu soră-mea, de la o conferință din Berlin din 2015, și din Troy, statul New York (2013), pe care nu le mai tălmăcesc.


Mai citește:
Shanghai (China). Conferinţă internaţională despre sisteme de iluminat inteligente. Participă şi soră-mea
Manifestaţie a românilor din Chicago, 24 decembrie 1989. Soră-mea cere arme pentru România, dar precizează că nu e nevoie de trupe

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.