Octavian Paler – Delapidarea revoluției (1993). „Lucrurile se agravează și mai mult prin teza complotului internațional care ar fi organizat și realizat înlăturarea lui Ceaușescu. Nu-ți trebuie prea multă logică pentru a-ți da seama că de o asemenea perspectivă asupra revoluției au nevoie, în primul rînd, cei care urăsc, de fapt, revoluția”

palerdelapidarearevolutieirl24dec93

În ziarul „România Liberă” din 24 decembrie 1993 Octavian Paler a publicat articolul „Delapidarea revoluției”. Un articol actual, pe care-l readuc în atenție, în contextul redeschiderii de către Parchet a cercetărilor în problema revoluției.

Tresar neplăcut surprins, ori de cîte ori aud vorbindu-se în doi peri sau cu rezerve minimalizatoare despre revoluție. E adevărat, nici eu nu mai am optica integral romantică de acum patru ani. Multe lucruri pe care le credeam pe atunci imposibile s-au dovedit, între timp, posibile. Foști torționari au tupeul să ne dea lecții de patriotism. Foști apropiați ai lui Ceaușescu se consideră în drept să ne conducă. Foști speriați de revoluție își etalează ura față de revoluție de la tribune oficiale. Nu-mi imaginam, acum patru ani, că își va mai permite cineva să compare un semidoct dărîmător de biserici cu voievozii noștri. Și totuși, nu vreau și nu pot să uit că România este singura țară din Europa Răsăriteană unde, în 1989, libertatea a început în cimitire. Căci, în fond, nu „lovitura de stat” l-a doborît pe Ceaușescu. Ea s-a produs după fuga lui Ceaușescu, în golul de putere creat, cînd nu mai era, practic, nici un pericol. Ea a profitat de curajul mulțimilor revoltate și sacrificiile de sînge ale acestui curaj. Ea a ieșit din dormitor în stradă, cînd strada, beată de fericirea libertății obținute, nu mai era atentă la mișcările de culise unde se punea la punct salvarea epavelor sistemului naufragiat.

Lucrurile se agravează și mai mult prin teza complotului internațional care ar fi organizat și realizat înlăturarea lui Ceaușescu. Aici intră în joc mize mari, probabil. La urma urmei, cine avea interes, oare, să avanseze ideea că prăbușirea lui Ceaușescu ar fi opera serviciilor secrete străine? Nu-ți trebuie prea multă logică pentru a-ți da seama că de o asemenea perspectivă asupra revoluției au nevoie, în primul rînd, cei care urăsc, de fapt, revoluția. Teza conjurației le permite acestora nu doar să batjocorească revoluția. Le permite să se erijeze în demascatori ai agenturilor de spionaj și să dea astfel, un sens, chipurile, patriotic, urii lor împotriva revoluției. Bineînțeles, ei nu-și puteau îngădui să insulte pe față disperarea românilor care au înfruntat gloanțele lui Ceaușescu. O fac pe cale ocolită, spunînd că românii care n-au suportat foamea și frigul au fost manevrați de serviciile secrete străine. Cu acest alibi, detractorii revoluției se pot bate, teatral, cu pumnul în piept, indignați: „Bunul român”, care a folosit tricolorul pentru a legitima stalinismul în România, ar fi fost înlăturat nu de români, ci de străini, Gogoriță care profită, desigur, și de o anumită obsesie complotistă din psihologia noastră.

Încă odată, se dovedește că gălăgia extremistă e o simplă vociferare găunoasă și că, dincolo de ea, lipsa de scrupule nu ezită să terfelească motivele reale de mîndrie națională. Ani la rînd am fost calomniați prin afirmații ușuratece, gen „mămăliga românească nu explodează” sau „românii rabdă orice și oricît, n-au curajul să se revolte ca polonezii, ca ungurii”. Brava Europă a uitat că în România a avut loc prima manifestație anticomunistă, după ocuparea estului Europei de către Armata Roșie, și că tot în România a avut loc o lungă și disperată rezistență în munți, înainte de revoltele din Ungaria și Polonia, socotindu-ne buni numai să îndurăm istoria, oricît ar fi ea de silnică. Și ce vor, în realitate, colportorii de scenarii care reduc revoluția română la o simplă afacere de spionaj? Vor să confirme calomniile despre lașitatea noastră? Vor să arate că nu disperarea românilor l-a alungat pe Ceaușescu? Vor să ne conteste dreptul de a fi mîndri că, după lungi ani de frică, am găsit în noi curajul de a ne învinge frica? Vor să ne demonstreze că n-am meritat admirația lumii în decembrie ’89, deoarece „așa-zisa revoluție” ne-au făcut-o spionii, iar noi n-am fost decît biete marionete într-un scenariu? Vor să facă dintr-un moment sublim și tragic al istoriei noastre o farsă penibilă? Chiar dacă n-ar fi vinovați decît de această ticăloșie, detractorii revoluției ar merita să fie disprețuiți ca impostori.

Mai citește:
Octavian Paler – Iluziile au durat numai o lună. „Dictatura a fost răsturnată fără participarea Frontului. A fost răsturnată … de către popor, ieşit spontan pe străzi”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.