Gabriel Andreescu, dizidentul datorită căruia la Buzău s-au dat titluri de revoluționari cu rol determinant.

Cartea de memorii în care Gabriel Andreescu își povestește dizidența
Cartea de memorii în care Gabriel Andreescu își povestește dizidența

Din ancheta Parchetului legată de atribuirea calității de luptător cu rol determinant în revoluție (care dă drept la indemnizație de revoluționar) în orașele Buzău, Herculane, Tîrgoviște, Brăila și Deva, au ieșit la iveală elemente noi.

În ancheta respectivă au fost arestați fostul secretar de stat Adrian Sanda și alte persoane implicate în eliberarea certificatelor de „luptători cu rol determinant”, respectivele certificate oferind dreptul la indemnizație lunară conform art. 4 alin. 4 din Legea 341/2004, drept care a fost anulat pentru luptătorii „remarcați prin fapte deosebite”. Pentru ca să poată fi acordat noul titlu de „luptător cu rol determinant” este necesar ca, în orașul în care cei care pretind la titlu și-au desfășurat activitatea la revoluție, să fi existat persoane care au fost ucise, rănite sau reținute înainte de fuga lui Ceaușescu (22 decembrie 1989 ora 12,06). Remarc în comunicatul Parchetului (linc) că învinuirile aduse sînt de abuz în serviciu, trafic de influență, cumpărare de influență, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Nu apar în învinuiri darea sau luarea de mită, deci nu s-a dovedit că învinuiții cu putere de decizie în problema certificatelor ar fi primit bani pentru faptele lor, dar există învinuiri de trafic de influență cu privire la inculpați fără putere de decizie despre care se spune că au pretins bani afirmînd că au influență asupra lucrătorilor SSRMLÎRC și CPRD.

În ceea ce privește Buzăul, motivul pentru care a fost inclus în categoria de „localități în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute pînă la fuga dictatorului” este dizidentul Gabriel Andreescu. Acesta, dizident care trimisese la Europa Liberă diferite texte anticeaușiste înainte de 1989, trecuse printr-o perioadă de arestare politică în decembrie 1987 – ianuarie 1988. Era sub supravegherea constantă a securității. Conform unei declarații a lui Gabriel Andreescu de la Parchetul General despre care relatează Ionel Stoica în „Adevărul” (linc), în dimineața de 22 decembrie 1989 Andreescu a fost ridicat de la domiciliul său din Buzău de către ofiţeri de Securitate, adus la Bucureşti şi arestat, iar după fuga lui Ceauşescu a fost pus în libertate. Parchetul afirmă însă că din evidențele sale nu rezultă dispunerea unor măsuri procesuale privind reținerea sau arestarea lui Gabriel Andreescu.

Nu cred că Gabriel Andreescu a mințit în declarația sa de la Parchet. La fel ca el a pățit și Dumitru Mazilu. În ciuda propagandei despre „non-combatul” securității din decembrie 1989, securitatea a fost credincioasă lui Ceaușescu, inclusiv în dimineața de 22 decembrie 1989, iar în momentul cînd a observat că mișcarea revoluționară se extinde, a luat măsuri pentru reținerea celor cunoscuți ca dizidenți, adică potențiali conducători ai vreunei revolte populare. Că, în graba cu care s-a acționat, nu s-au întocmit forme legale de reținere e altă problemă. Nici la Timișoara, unde au fost aproape 1000 de reținuți, nu s-au întocmit forme legale, nu s-au emis mandate de arestare. Există însă o hotărîre judecătorească prin care sînt condamnați pentru arestări ilegale șeful Inspectoratului Timiș al Ministerului de Interne, Ion Popescu, și șeful Securității Timiș, Traian Sima.

Ceea ce contează este situația de fapt, iar dacă Gabriel Andreescu a fost realmente reținut în 22 decembrie 1989, hotărîrea comisiei SSRMLÎRC de a include Buzăul pe lista localităților „în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute pînă la fuga dictatorului” este legală. Putem discuta despre corectitudinea legii, care în temeiul pățaniei lui Gabriel Andreescu, dă posibilitate pentru 52 de persoane din Buzău, a căror activitate nu are nici o legătură cu Gabriel Andreescu și care, din cîte știu, au ieșit la revoluție abia după fuga lui Ceaușescu, să primească indemnizație de revoluționar. Pe Gabriel Andreescu personal nu-l găsesc pe lista din Monitorul Oficial 467 bis din 7 iulie 2010 (linc) printre cei care au primit certificate de revoluționar – probabil nu a cerut. Însă nu cred că hotărîrea SSRMLÎRC despre Buzău ar putea fi considerată „abuz în serviciu”. Sugerez inculpaților din dosar să ceară audierea ca martor a lui Gabriel Andreescu.

În cazul orașului Herculane, includerea pe lista localităților respective s-a făcut pe baza declarației notariale a unui fost plutonier de miliție, Adrian Puiu Șumandan, care a declarat că în 21 decembrie 1989 a reținut pe un oarecare Ion Havrielo, pe motiv că ar fi scandat lozinci împotriva lui Ceaușescu. Havrielo ar fi fost sancționat contravențional conform Decretului 153/1970 pentru stabilirea şi sancţionarea unor contravenţii privind regulile de convieţuire socială, ordinea şi liniştea publică, fiind eliberat după cîteva ore, după cum a declarat ofițerul de miliție Aurică Bordea. Nu rezultă din declarația lui Bordea în ce au constat efectiv faptele de tulburare a liniștii publice săvîrșite de Havrielo. Puteau fi și strigare de lozinci anticeaușiste, în contextul tulbure din 21 decembrie 1989 milițienii hotărînd să nu facă dosar penal pentru „propagandă împotriva orînduirii socialiste”, dar să ia în evidență persoana respectivă, care putea fi anchetată mai amănunțit ulterior, după lămurirea situației. Pe baza faptelor lui Havrielo, 13 persoane au primit în Herculane titlul de „luptător cu rol determinant”. Pe Havrielo personal nu-l găsesc în Monitorul Oficial 467 bis din 7 iulie 2010 printre cei care au primit certificat de revoluționar.

La Tîrgoviște, includerea în lista localităților cu victime înainte de fuga lui Ceaușescu s-a făcut în temeiul unor declarații date la notar de niște persoane fizice, care pretind că au fost ridicate de securitate și reținute pentru interogatoriu la sediul miliției sau în clădirea administrativă a Uzinei de Utilaj Petrolier Tîrgoviște. Dacă nu există nici un milițian ori securist identificat că ar fi reținut aceste persoane cazul mi se pare îndoielnic. În acest oraș 91 de persoane au primit titlul de „luptător cu rol determinant”, și indemnizațiile aferente.

Mai citește:
Percheziții la SSRMLÎRC. Secretarul de stat Adrian Sanda, reținut
– Fostul secretar de stat la SSRMLÎRC, Adrian Sanda, urmărit penal. Ancheta vizează includerea localităților Deva, Buzău, Brăila, Tîrgoviște şi Herculane în categoria localităților în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute pînă la fuga dictatorului
Lista luptătorilor în revoluţie remarcaţi prin fapte deosebite
Lista răniţilor în revoluţie
Lista reţinuţilor în revoluţie
Lista celor „răniţi şi reţinuţi” în revoluţie
Lista urmaşilor de eroi martiri ai revoluţiei
Lista participanţilor la revoluţie
Campania împotriva revoluţionarilor şi făţărnicia politicienilor
– Președintele Klaus Iohanis acordă primele 505 titluri de „revoluționari cu rol determinant”
Președintele Iohanis Aprobă Alți 783 De „Luptători Cu Rol Determinant”
– Alţi 1667 luptători cu rol determinant aprobaţi de Iohanis. Lista acestora
Altă tranșă de 548 de revoluționari cu rol determinant aprobată de Iohanis. Lista acestora
– Situația la zi a analizării cererilor de luptători determinanți de SSRMLÎRC și CPRD
– Revoluţionar cu rol determinant aprobat de Iohanis, osîndit la 1 an şi 2 luni de închisoare şi înapoierea indemnizaţiei încasată ilegal
– Corpul de control al primului ministru despre indemnizațiile de revoluționar. Cea mai spectaculoasă creștere a numărului revoluționarilor indemnizați – în președinția lui Traian Băsescu
– CPRD vrea să ofere certificat de revoluționar lui Costel Socol, învinuit de omor în decembrie 1989, după ce în 2010 îi retrăsese avizul
– Doina Cornea și fiul acesteia, pe lista celor care au cerut drept la indemnizații de noiembriști brașoveni din 1987. Lista finală a cererilor depuse
CPRD aprobă ideea de a fi incluşi participanţii la revolta din Valea Jiului în rîndul beneficiarilor legii 341/2004
– Politicieni, facem licitaţie: Cine dă mai multe drepturi materiale pentru anticomunişti şi recunoaşte merite anticomuniste mai multor persoane, va cîştiga concursul de anticomunism!
– 1244 impostori, falşi prigoniţi politici, pedepsiţi cu sancţiuni administrative
– Revoluţionarul – arhetip al profitorului?

2 gânduri despre „Gabriel Andreescu, dizidentul datorită căruia la Buzău s-au dat titluri de revoluționari cu rol determinant.

 1. Citind cu atentie ce inseamna cumparare de influenta reiese ca au fost interese banesti : ” CAPITOLUL I
  Infracţiuni de corupţie
  Art. 292
  Cumpărarea de influenţă
  (1) Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, pentru sine sau pentru altul, direct ori indirect, unei persoane care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public, pentru a-l determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

  Detalii: http://legeaz.net/noul-cod-penal/art-292

 2. principiile sunt gresite ale oug-ului! De asta se extinde cooptarea de orase detetminsnte pe un criteriu ce aduce orase unde nu s-au dat nici un fel de mare lupta, nu sunt pierderi resle, drept determinante!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.