Cariera lui Laszlo Tokes de la venirea sa la Timișoara

4878papp020686maghPe alt sait al meu, documente1989.wordpress.com, am pus facsimilele cîtorva acte administrative legate de cariera preoțească a lui Laszlo Tokes (linc), de la venirea sa la Timișoara.

Tokes s-a mutat efectiv la Timișoara în 1 iunie 1986, fiind numit preot suplinitor, care trebuia să-l ajute pe preotul titular Leo Peuker. Mutarea sa venea după ce fusese suspendat din episcopia reformată de Cluj, stătuse o lungă perioadă fără serviciu, dar în final izbutise să-l convingă pe episcopul din Oradea, Laszlo Papp, să-l primească în episcopia sa.

Încă din 17 februarie 1986 episcopul Laszlo Papp trimite către Departamentul Cultelor o adresă prin care anunță intenția de a-l numi pe Laszlo Tokes ca preot capelan la Timișoara, începînd cu 1 aprilie 1986.

Totuși venirea efectivă în noul post s-a petrecut doar în 1 iunie 1986, după cum am aflat de la apropiați ai lui Laszlo Tokes.

Actul de numire, în limba maghiară, prezentat alături, sună așa (tălmăcire: Zoltan Makkai de la săptămînalul unguresc timișorean „Heti uj szo”):

Secretariatul Episcopiei Reformate Oradea
Nr. Înreg: 217-1986

Detaşare în interesul serviciului

Împuternicit fiind prin Statutul Bisericii noastre dispun detaşarea în interesul serviciului a preotului Tőkés László în parohia Timişoara începînd cu data de 1 iunie 1986 în calitate de preot-suplinitor.

Prin graţia Domnului îi dorim serviciu binecuvîntat şi roditor.

Oradea, 2 iunie 1986

Papp László, episcop

Documentele pe care le puteți vedea, în facsimil, la lincul indicat:

 1. Adresa nr. 217 din 17 februarie 1986 (limba română) a Episcopiei Reformate Oradea către Departamentul Cultelor, serviciul personal-învățămînt și economic-financiar, prin care se anunță numirea lui Laszlo Tokes „la cererea sa personală” în funcția de preot-capelan la parohia Timișoara, începînd cu 1 aprilie 1986. Se precizează o leafă de 2355 lei care se asigură din fonduri proprii și Departamentul Cultelor e rugat să analizeze posibilitatea acordării contribuției de la bugetul de stat. Document semnat de episcopul Laszlo Papp.
 2. Adresa nr. 217 din 2 iunie 1986 (limba maghiară) prezentată mai sus, prin care Tokes e numit preot suplinitor la Timișoara, începînd cu 1 iunie 1986. Document semnat de episcopul Laszlo Papp.
 3. Adeverință nr. 1162 din 1 decembrie 1986 (limba română) prin care se adeverește prezența la serviciu a lui Laszlo Tokes ca preot la Timișoara, avînd leafă de 2590 lei și spor de vechime de 130 lei. Se certifică o vechime în muncă pentru Laszlo Tokes de 11 ani și 4 luni, din 1 august 1975, cu alte cuvinte nu se ține seama de perioada de aproximativ 2 ani în care Laszlo Tokes fusese suspendat de la episcopia din Cluj și nu lucrase. Document semnat de episcopul Laszlo Papp și consilierul eparhial Iuliu Eszenyei [apare Gyula Eszenyei în acte scrise ungurește, numele „Iuliu Eszenyei” am observat că-l folosea la acte scrise în limba română]
 4. Centralizator documente legate de Laszlo Tokes (limba maghiară). Dactilografiat, nesemnat și nedatat.
 5. Adresă a Departamentului Cultelor, serviciul personal-învățămînt și economic-financiar, nr. 1138 din mai 1987 (limba română) prin care Episcopia Reformată Oradea e înștiințată că „s-a luat act și s-a operat în evidențe” transferul lui Laszlo Tokes în postul de preot paroh suplinitor la Timișoara începînd din 1 iunie 1987. Se precizează că retribuția se suportă din fondurile proprii. Adresă iscălită de șef serviciu P. Crăciunescu. [Precizez că fostul preot paroh, Leo Peuker, murise în 18 ianuarie 1987]
 6. Adresă a Departamentului Cultelor, serviciul personal-învățămînt și economic-financiar, nr. 3070 din 1 mai 1989 (limba română) prin care Episcopia Reformată Oradea e înștiințată că „s-a luat act și s-a operat în evidențe” transferul lui Laszlo Tokes în postul de preot paroh în satul Mineu începînd din 1 mai 1989. Se precizează că retribuția se suportă din fondurile proprii. Document semnat de șef serviciu P. Crăciunescu.
 7. Adresă a Departamentului Cultelor, serviciul personal-învățămînt și economic-financiar, nr. 137 din 16 august 1989 (limba română) prin care Episcopia Reformată Oradea e înștiințată că „s-a luat act și s-a operat în evidențe” transferul lui Laszlo Tokes în postul de preot paroh în satul Mineu începînd din 19 august 1989. Se precizează că retribuția se suportă din fondurile proprii. Document semnat de șef serviciu P. Crăciunescu. [este a doua numire la Mineu a lui Laszlo Tokes, căci prima numire nu fusese îndeplinită]
 8. Adresă a Departamentului Cultelor, serviciul personal-învățămînt și economic-financiar, nr. 5241 din 16 august 1989 (limba română) prin care Episcopia Reformată Oradea e înștiințată că „s-a luat act și s-a operat în evidențe” transferul lui Botond Makay în postul de preot paroh la Timișoara începînd din 20 august 1989. Se precizează că retribuția se suportă din fondurile proprii, la care se menține contribuția de la bugetul de stat de 830 lei lunar. Document semnat de șef serviciu P. Crăciunescu.
 9. Copie dactilografiată a adresei de mai sus, confirmată pentru corespundere cu originalul de către secretarul episcopiei Oradea, Sandor Fazakas, înregistrată la episcopie cu numărul 954/1989.
 10. 4883retragererecunoasteretokes280889Adresă a Departamentului Cultelor nr. 5430/EF/28.08.1989 (mai are trecut un număr de înregistrare cu pixul, probabil de la episcopia Oradea, 999/1989.VIII.30) (limba română), prin care Departamentul Cultelor înștiințează Episcopia Oradea că „Urmare a adresei dv. nr. 863/1989, vă facem cunoscut acordul Departamentului Cultelor pentru retragerea recunoașterii numitului TOKES LASZLO din funcția de preot supleant în cadrul Eparhiei Reformate Oradea, în conformitate cu art. 5 aliniatul 1, litera i din Decretul nr. 334/1970. Document semnat de șef serviciu P. Crăciunescu.
 11. Adeverință nr. 1167 din 17 octombrie 1989 a Episcopiei Reformate Oradea (limba română) prin care se afirmă că „postul vacant al Parohiei Reformate Timișoara-Centru a fost completat la data de 20 august 1989 prin numirea preotului Makay Gh. Botond”, căruia i s-a atribuit locuința de serviciu a parohiei din str. T. Cipariu nr. 1 ap. 1 [locuință care era ocupată de Laszlo Tokes]. Document semnat de episcopul Laszlo Papp care are și o ștampilă de primire la Judecătoria Timișoara cu data de 30 octombrie 1989.

În viitor voi continua să prezint documente despre Laszlo Tokes și biserica reformată maghiară din România, din arhiva care mi-a fost donată recent.

Mai citește:
– Interviu cu Laszlo Tokes în 2001. Playlist pe youtube cu tot interviul: http://www.youtube.com/view_play_list?p=5A3DA51FBE9684FE
Discuţiile preliminare ale interviului cu Laszlo Tokes (video)
Interviu cu Laszlo Tokes anul 2001 – partea 1 (video)
Laszlo Tokes: Nu mi-am putut închipui ca preot simplu reformat să lupt pentru eliberarea ţării de sub dictatură (video)
Cum a ajuns în 1989 interviul cu Laszlo Tokes la televiziunea maghiară (video)
Cazul Laszlo Tokes: moartea lui Erno Ujvarossy – crimă sau sinucidere?; agresiunea din noiembrie 1989 (documente, video)
Încercarea securităţii de a-l racola ca informator pe Laszlo Tokes (facsimile, video)
Cum au reacţionat alţii despre cazul Tokes (video)
Cazul Laszlo Tokes: Chitanţa de 20000 de lei şi ajutorul de la HEKS (deasemeni: înregistrare video cu explicaţiile lui Tokes)
Arestarea lui Laszlo Tokes şi semidetenţia de la Mineu (video)
Laszlo Tokes: S-a pretins că au apărut elicoptere şi pe cerul Mineului (video)
Cazul Laszlo Tokes: Şedinţa organizată de autorităţi pentru destituirea lui Tokes
Cazul Laszlo Tokes: cererea de evacuare şi sentinţa Judecătoriei Timişoara
Cazul Laszlo Tokes: Procesul verbal al şedinţei consiliului parohial reformat din 16 martie 1989
Trupa de teatru în limba maghiară „Thalia” şi securitatea română. „Încercarea lui Tokes Laszlo de a atrage sub influenţa sa unii tineri de naţionalitate maghiară a fost contracarată”
Aluzii la problemele familiale ale lui Laszlo Tokes din perioada 1988-1989, în arhiva parohiei reformate din Timişoara
Trupa de teatru Thalia – declaraţii video ale celor implicaţi
Caracterizarea lui Laszlo Tokes de către episcopul Laszlo Papp (14 august 1989)
Scrisoarea lui Laszlo Tokes către Nicolae Ceaușescu, 15 octombrie 1989
– Scrisoarea fostului episcop reformat Laszlo Papp către Petre Roman, 19 martie 1990. Tokes a luat contact cu „elemente partizane ale naționalismului utopic”
– 1988. Alianța Mondială a Bisericilor Reformate îi scrie lui Ceaușescu
Congresul Alianței Mondiale Reformate din 1988 și problema satelor românești
– 1988. Episcopii reformați din România scriu Alianței Mondiale a Bisericilor Reformate
– 18 decembrie 1989. Episcopia reformată ungurească din Oradea îl felicită pe Ceaușescu
– Dosarul procesului din 1989 de evacuare a lui Laszlo Tokes – disponibil pe internet
Procesul de evacuare a lui Laszlo Tokes din 1989
Ciornele chemării în judecată a lui Laszlo Tokes în 1989
Ședințele consiliului parohial al bisericii reformate din Timișoara (unde a fost preot Laszlo Tokes), perioada 29 decembrie 1988 – 27 ianuarie 1990, integral pe internet
Procesele verbale ale consiliului parohial al bisericii reformate din Timișoara (unde era preot Laszlo Tokes), 29 decembrie 1988 – 27 ianuarie 1990
Evacuarea lui Laszlo Tokes din locuința parohială, în decembrie 1989. Dosarul de executare al sentinței – integral pe internet
Dosarul de executare a hotărîrii judecătorești de evacuare a lui Laszlo Tokes

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.