Ion Iliescu la TVR, 22 decembrie 1989: „o grupă din unitățile securității … au început să tragă asupra cetățenilor și asupra sediului comitetulului central … apelăm la toți cetățenii ca să elibereze piața și zona din jurul palatului și a sediului, ca să poată pătrunde armata” (video)

Actualizare 9 decembrie 2016, ora 11,25: Adăugare trimitere la ponegrirea lui Ion Caramitru în cadrul campaniei de falsificare a istoriei revoluției dusă de ziarul „Adevărul” sub conducerea lui Grigore Cartianu.

O nouă secvență a emisiunii TVR din 22 decembrie 1989. Dacă data și ora aparatului video a fost setată corect, se pare că e fragmentul din emisiunea TVR transmis în 22 decembrie, între ora 21,27 și ora 21,42. Se vede cum, după ce Ion Caramitru striga în Piața Palatului să nu se mai tragă, fiindcă sînt „militarii noștri” (secvență pe care o mai dădusem pe acest blog – linc), Ion Iliescu îl contrazice din studioul televiziunii, spunînd că cei care trag sînt „o grupă din unitățile securității”, bezmetici, sinucigași. Iliescu cere oamenilor să părăsească Piața, pentru ca armata să restabilească ordinea, precizînd că generalul Gușă se află în sediul CC, dar că și acolo civilii pătrunși „împiedică rezolvarea problemelor operative”. Teodor Brateș face o scurtă referire la zvonul privind arestarea lui Ion Iliescu (problemă pe care am tratat-o anterior pe acest blog – linc; n-a fost doar zvon), aspect pe care Ion Iliescu încearcă să-l minimalizeze, dar Gelu Voican Voiculescu precizează din spatele său că „contralovitura nu a reușit!”. Iliescu mai anunță că urmează să prezinte o chemare a Consiliului Frontului Salvării Naționale, dar fiindcă încă n-a finalizat documentul o va face peste cîteva minute (bănuiesc că e vorba de comunicatul CFSN al cărui citire la TVR am prezentat-o anterior pe acest blog – linc). După ce telespectatorilor li se spusese că bucureștenii aflați la CC ori în jurul acestuia „împiedică rezolvarea problemelor operative” (li se sugerează oamenilor să plece acasă), locuitorii din Cluj și Rîmnicu Vîlcea sînt chemați să iasă în stradă „pentru a ajuta armata să facă față unor grupuri de securiști”. În final sînt prezentate niște fotografii ale familiei Ceaușescu, luate din casa acesteia, cu membrii familiei în concediu ori la vînătoare.

Este de remarcat că ulterior, în cadrul campaniei de falsificare a istoriei revoluției dusă de ziarul „Adevărul” sub conducerea lui Grigore Cartianu, Ion Caramitru, prima persoană care a dezvăluit că s-a tras aiurea după fuga lui Ceaușescu, a fost supus ponegririlor (linc). A spune adevărul despre revoluție e un lucru care nu se iartă de către gașca lui Cartianu!

Transcriere înregistrare:
00:01 Ion Caramitru: (împușcături) Nu mai trageţi! (împuşcături) De ce trageţi, militari? Nu mai trageţi! Aveţi oamenii voştri în palat, nu mai trageţi! (împuşcături)
00:20 Bărbat (din mulţime): Nu trag de nebuni acolo, acolo-i cineva!
00:47 Ion Caramitru: Nu mai trageţi! Nu mai trageţi, că nu trage nimeni înspre palat! Sînt militarii acolo. Oameni buni! Opriţi focul! Oameni! Armată!
01:07 Bărbat: În numele generalului (neînţelegibil) să vină la bază cu armele!
01:11 Ion Caramitru: Veniţi la bază cu armele civilii care au arme!
01:26 Ion Caramitru: Trebuie… De unde trag?
01:39 Ion Caramitru: Sus pe palat sînt oamenii noştri! Soldaţi, nu le periclitaţi viaţa! Sînt cei care ne apără acum, nu mai trageţi!
01:47 Teodor Brateş: Ne permiteţi să luăm din nou legătura cu studioul pentru a vă informa că Ion Iliescu este aici, este viu! Au fost zvonuri în legătură cu arestarea lui. Şi lucruri mai rele s-au spus în legătură cu soarta dumnealui. Este viu, este aici lîngă noi, să-l ascultăm!
02:06 Ion Iliescu: Nu cu arestarea, ci problema se punea cu totul altfel. Adică aşa cum aţi văzut, ne-am întîlnit în fața sediului Comitetului Central. Am comunicat cu oamenii din piață. Urma să constituim un nucleu organizatoric. Pentru că ceea ce constituie tragedia soartei noastre astăzi, tragedia pe care a lăsat-o în urmă acest regim bezmetic al dictatorului Ceaușescu, este acest vacuum de putere care s-a creat în momentul de față. Noi trebuie să depășim acest moment al vacuumului de putere. Fără o putere organizată, nu se poate, nu se pot rezolva problemele grave cu care se confruntă poporul, țara. Este însuflețitoare toată această atmosferă de entuziasm, de dăruire, euforia acestei eliberări de un regim bezmetic care n-a cunoscut scrupule, care a mers la crimele cele mai odioase. În momentul în care ne constituiam, ne organizam în sediul Comitetului Central care fusese ocupat de forțe patriotice, o grupă din unitățile securității, unitate special pregătită ca să-l apere pe Ceaușescu, să apere sediul lui, ascunse undeva prin subsoluri, prin niște tuneluri pe care el și le-a construit și care comunicau între sediu și palatul republicii, a reușit să se refugieze și cînd era piața plină de lume, așa cum ați văzut, au început să tragă asupra cetățenilor și asupra sediului comitetulului central, unde se aflau și se află încă oameni de bine, reprezentanți ai populației care se constituiau în această structură nouă a puterii. Este o ultimă zvîrcolire a acestei fiare încolțite, care lovește pînă și înainte de moarte și care a reușit…
04:13 Teodor Brateș: Avem niște fotografii, dar…
04:16 Ion Iliescu: …să producă noi tragedii, noi dureri, noi victime pe altarul luptei pentru eliberare națională. Ceea ce vreau să spun acum înainte de a reveni cu o chestiune mai completă, pentru că ne-am aflat în faza redactării unui document, o chemare a Consiliului Frontului Salvării Naționale, pe care o să-l dăm citire pe postul de…, o să-i dăm citire pe postul de televiziune. N-am reușit să finalizăm acest lucru, deci am să solicit încă cîteva minute cu cîțiva reprezentanți ai acestui nucleu. Pînă atunci vreau să fac apel, în primul rînd, la cei care se află în fața sediului Comitetului Central. Încă nu a fost lichidat nucleul acesta de bezmetici. Așa cum ați văzut, încă se trage. Acum însă situația s-a schimbat. Raportul de forțe s-a schimbat. Sînt unități militare care în general au pus stăpînire pe situație, dar trebuie lichidat acest nucleu de sinucigași. De aceea apelăm la toți cetățenii ca să elibereze piața și zona din jurul palatului și a sediului, ca să poată pătrunde armata. Sînt unități militare, formațiuni blindate, unități speciale care vin să curețe această zonă de aceste (neînțelegibil).
05:46 Teodor Brateș: Mă iertați că vă întrerup, este un apel către cadrele medicale, sînt răniți în Piața Palatului, să se ducă acolo cu salvările, să-i salveze pe oameni. Cît mai repede! Și în sediul Comitetului Central sînt răniți.
06:00 Ion Iliescu: Din partea consiliului se află în sediul comitetului central generalul Gușă, șeful Marelui Stat Major, împreună cu o grupă și de militari și de civili. Și în sediu trebuie făcută ordine pentru că au pătruns foarte mulți oameni și împiedică chiar rezolvarea problemelor operative. Deci trebuie să ieșim din faza asta de euforie, de entuziasm general, și să căutăm să ne organizăm cu structurile care să acționeze pentru (neînțelegibil).
06:27 George Marinescu: O să mă scuzați că intervin. Facem un apel tuturor locuitorilor orașelor Cluj și Rîmnicu Vîlcea să iasă în stradă pentru a ajuta armata să facă față unor grupuri de securiști care caută săreia controlul asupra acestor localități. Deci este vorba de locuitorii orașelor Cluj și Rîmnicu Vîlcea!
06:54 Ion Iliescu: Rugăm toate autoritățile locale, sînt toate centrele județene unde pot să apară unele asemenea probleme, cetățenii, împreună cu factorii militari, unitățile militare, cu oamenii de bine din administrația locală, să colaboreze, să conlucreze cu sprijinul cetățenilor pentru a stăpîni situația. Și a elimina toate aceste elemente. Avem știri că soții Ceaușescu sînt arestați, deasemeni o serie de alți demnitari.
07:28 Teodor Brateș: O știre acuma. Nicu Ceaușescu ar fi fost văzut la podul Băneasa într-o mașină ITB îndreptîndu-se înspre zona aceasta a televiziunii. Rugăm pe toți cei care sînt în această zonă să fie atenți. Să nu scape!
07:45 Gelu Voican Voiculescu: Echipele de autoapărare își fac foarte bine datoria. De abia am putut noi să ajungem.
07:50 Teodor Brateș: Bun.
07:51 Ion Iliescu: În general cetățenii au fost foarte ordonați, au răspuns conștiincioși, în tot orașul s-au creat filtre, baraje de control a circulației. Este un lucru bun! Este un lucru bun! Rugăm pe mai departe cetățenii organizați în asemenea frmațiuni de autoapărare, de inițiativă, să controleze și să ajute stabilirea ordinii în tot orașul. Noi o să ne adresăm după aceea, că trebuie totuși să facem să funcționeze tot sistemul de stat. Adică ministere, unități adminsitrative, administrație locală, trebuie să asigure funcționarea organismului social. Aprovizionarea populației, alimentarea cu apă, cu energie, cu tot ce trebuie. Da. Nu, nu. Ne retragem ca să discutăm.
08:38 Teodor Brateș: Da. Da, da.
08:40 Ion Iliescu: Așa cum am spus, urmează peste crca o jumătate de oră să venim și să ne adresăm cu o chemare către cetățenii țării din partea noii structuri a puterii.
08:51 Gelu Voican Voiculescu: Contralovitura nu a reușit! Omul providențial al momentului acesta a stat tot timpul alături de comandament!
08:59 (glas neînțelegibil din depărtare)
09:01 Teodor Brateș: Da.
09:02 Ion Iliescu: Bravo, asta-i foarte bine!
09:03 Teodor Brateș: Ă, să mai citim niște știri.
09:04 Ion Iliescu: Da. E o comunicare din partea formațiilor militare care au fost în sediul comitetului central. Să știe toate familiile că toți cei care s-au aflat în sediul comitetului central au scăpat cu viață.
09:19 Gelu Voican Voiculescu: Contralovitura nu a reușit!
09:21 Ion Iliescu: Nu a reușit contralovitura acestei unități de sinucigași și de teroriști!
09:26 Teodor Brateș: Da. Vrem să vă mai aducem la cunoștiință unele informații, pînă comitetul își va finaliza lucrările. Radioul este atacat de trupe de securitate. În jurul străzii Galați sînt case conspirative unde se află securiști. Pe strada Batiștei, colț cu Alexandru Sahia, este o unitate de securitate. Trebuie trimise unități ale armatei acolo, pentru a lămuri situația. Am primit o telegramă din, din Constanța, către Comitetul Provizoriu de Salvare Națională: „Din municipiul Constanța vă transmitem vestea că la noi s-a constituit un comitet provizoriu. Avem controlul tuturor instituțiilor și întreprinderilor, unde domnește ordinea, unde domnește disciplina. Vă aducem la cunoștiință cu mîndrie națională că armata, împreună cu comitetul de organizare și ordine al orașului Constanța, au luat conducerea întregii activități și acționează pentru întărirea ordinii și desfășurarea normală a întregii activități economico-sociale”. Vă rugăm să ne scuzați pentru gălăgia care este în studio, evenimentele se precipită, nu există obișnuința lucrului aici în studio cu oamenii care nu sînt de specialitate. Dar nu acesta este lucrul cel mai important. Da. Dar să mai ascultăm niște știri.
10:47 George Marinescu: Dacă-mi permiteți, primim un alt telefon, ce ne-a adus o bucurie, de la Brașov. Generalul-maior Florea, comandantul garnizoanei militare, împreună cu forțele patriotice revoluționare ale poporului, dețin un control deplin asupra situației. Elevul Munteanu comunică, sub semnătura colonel Motorca Remus: Veniți de la școală, sub Cîmpina, către toți părinții: Elevii sînt în cazarmă și sînt gata să intervină în sprijinul poporului. Medicii și cadrele sanitare din spitale și din celelalte unități medicale din Timișoara sînt prezente zi și noapte în ture și echipe interdisciplinare menite a asigura asistența medicală de înaltă calificare celor care au fost loviți de furia oarbă ale celor care-și vedeau cu ochii lor sfîrșitul. În ajutorul cadrelor militare din spitale sînt prezente de asemenea cadre didactice universitare de la Institutul de Medicină, de la Institutul de Cercetare Medicală din localitate, precum și numeroși studenți. În ajutorul celor suferinză aflați pe paturile spitalelor au venit numeroși cetățeni de bună credință din Arad și Reșița, care audonat sînge victimelor ceaușismului.
12:09 Teodor Brateș: Da. Înainte de a trece la știri externe, dacă o să mai avem timp să le citim. Profesor Răzvan Theodorescu, pe care l-ați văzut și l-ați auzit cu cîteva ore în urmă, eminent istoric de artă, ne comunică: prin abnegația studenților, a tinerilor muncitori și a ostașilor, fosta reședință a lui Nicolae Ceaușescu, reședință ce conținea inestimabile valori de artă, este în deplină siguranță. A început inventarierea de către specialiști a acestor valori și clădirea este bine păzită! (comentariu neînțelegibil a unui bărbat din spate). Cum se numește cetățeanul care ne-a adus cîteva fotografii. Sigur, nu sînt foarte concludente acestea. Sînt lucruri cam minore, dar le arătăm. Cred că nu vă era dor să mai vedeți aceste chipuri [arată fotografii cu familia Ceaușescu], dar iată-le. Casele acestea de vînătoare. Viața de huzur care o duceau, ca niște… Erau o dinastie, practic, dinastia aceasta Ceaușescu. Urîtă de popor. Bîlea-lac, 23-24.09.89. Deci în acest an s-au dus. La vînătoare. Sigur, avea timp să conducă țara, la vînătoare. El, ea…
13:15 George Marinescu: Și acuma face vînătoare de oameni.
13:16 Teodor Brateș: …și prințul moștenitor. Tot la vînătoare, Bîlea-lac, 23, așa. Iată victimele vînătoarei, omorîte, monumente ale naturii. Alte fotografii. Cu anturajul lor, aici, într-o cabană de vînătoare, probabil, să vedem ce scrie. Nu scrie nimica. Da. Altă casă unde domnea familia. Bîlea-lac, aicea este Valea Azugăi. Da. O altă reședință, nu știm care este, casa de vînătoare de la Bîlea-lac. Și alte victime ale marelui vînător.
14:03 Bărbat: Trofee de vînătoare.
14:05 George Marinescu: Ați văzut, stimați telespectatori, pe aceste fotografii, cîțiva indivizi îmbrăcați cu cămașă neagră. Aceste cămăși negre se pare că constituie simbolul unor unități de elită ale gărzii sale personale.
14:25 Teodor Brateș: Da. Poftiți. (neînțelegibil) ce este acolo. Da, au apărut ziare. Tineretul Liber.
14:36 George Marinescu: Tricolorul pe frontispiciu.
14:38 Teodor Brateș: Camera, stați, camera. Acordați să vadă.

Mai citește:
Ion Caramitru la CC (1): Sînt oameni trimişi de noi. Opriţi focul! Toţi civilii să vină cu armele înapoi, se crează debandadă!
Ion Caramitru la CC (2): Nu vă jucaţi cu armele. Bărbat: În strada Nuferilor situaţia este critică. cîteva blindate să se deplaseze pînă acolo
Ion Caramitru la CC (3): Să avem grijă de palat, în el e muzeul de artă
Arestarea lui Ion Iliescu în decembrie 1989
Ion Iliescu citeşte la TVR programul CFSN şi componenţa acestuia
– Ziarul „Adevărul” îl ponegrește pe Ion Caramitru (2 video)
– Pentru alte înregistrări din emisiunea TVR din timpul revoluţiei vezi pagina TVR în decembrie 1989.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.