CFSN cere încetarea completă și imediată a focului pe întreg teritoriul țării (video)

Actualizare 21 decembrie 2016, ora 0,02: Observ că pe youtube există filmarea cu citirea respectivului comunicat, pusă acolo de TVR. O adaug și eu aici. Remarc că în descrierea care însoțește filmarea pe youtube, se pretinde că e vorba de emisiunea din seara de 22 decembrie 1989. De fapt e vorba cel mai devreme de emisiunea din seara de 24 decembrie 1989, căci a apărut în ziarul din 25 decembrie. Dacă s-ar fi difuzat în seara de 22 decembrie, s-ar fi publicat cel mai tîrziu în ziarele din 23 decembrie, sau nu s-ar mai fi publicat deloc.

adev251289_comunicatcfsn

În ziarul „Adevărul” din 25 decembrie 1989 publică un comunicat al CFSN care ar fi fost dat citire de Virgil Măgureanu, nu e clar unde, posibil să fie vorba de TVR. În comunicat se cere încetarea completă și imediată a focului pe întreg teritoriul țării. Comunicatul n-a împiedicat însă apariția unor victime și în zilele ulterioare (vezi cazul avionului doborît în 28 decembrie 1989 – linc). În comunicat se mai cere ca „organismele noilor structuri ale democrației” să intre „imediat în subordinea Consiliului”. În diferite localități din țară se formaseră comitete cetățenești care preluaseră puterea, și acest comunicat practic cere tuturor acestor comitete să intre în subordinea CFSN. După o zi, inclusiv Frontul Democratic Român din Timișoara, care dintre toate comitetele cetățenești avea cea mai mare legitimitate în a refuza subordonarea față de CFSN, va accepta această cerere (linc). Iată comunicatul CFSN și o intervenție a lui Ion Iliescu care a urmat după acesta, prezentate de ziarul „Adevărul”:

Comunicat al Consiliului Frontului Salvării Naționale

Prăbușirea odioasei dictaturi a clanului Ceaușescu a adăugat o ultimă pagină cronicii sîngeroase a anilor de suferințe îndurate de poporul român. Elemente declasate și iresponsabile rămase fidele tiranului au încercat să continue practica teroristă a vechiului regim, dedîndu-se la provocări, atacuri asupra populației civile, ucigînd fără discriminare oameni neînarmați, atacînd instituții publice, întreprinderi industriale, obiective militare, unități comerciale, spitale și locuințe.

Poporul român și-a afirmat încă o dată uriașa energie morală descătușată de voința sa eliberatoare.

Armata și-a făcut datoria, ca și o mare parte din lucrătorii Ministerului de Interne.

Revoluția a învins.

În vederea restabilirii complete a situației și a asigurării liniștii necesare unei vieți normale în societatea noastră liberă, Consiliul Frontului Salvării Naționale hotărăște adoptarea unor măsuri excepționale, imperios necesare momentului actual:

1. O încetare completă și imediată a focului pe întreg teritoriul țării. Oricine va încălca această dispoziție se va face vinovat de crimă împotriva poporului român, fiind pasibil de cea mai promptă și necruțătoare pedeapsă. Să nu mai fie vărsată nici o picătură de sînge.

Totodată, orice act de vandalism și distrugere, precum și răzbunările personale se situează în afara legii, pătînd noblețea revoluției noastre.

Vinovăția dictatorului și a foștilor săi lachei în fața istoriei și a legilor va fi stabilită de tribunale, care vor hotărî cu toată severitatea sancțiunile cuvenite pentru acțiunea de distrugere a țării.

2. Armata este singura deținătoare a armelor, brațul ferm al apărării intereselor poporului. Toți cei care au intrat în aceste zile în posesia armamentului și a munițiilor, indiferent de împrejurări, trebuie să-l predea de urgență, cel mai tîrziu pînă luni 25 decembrie ora 17. Cei care nu se vor supune acestor prevederi se vor face vinovați de încălcarea gravă a legalității, fiind pedepsiți cu cea mai mare severitate.

3. Unitățile Ministerului de Interne se vor integra Ministerului Apărării Naționale care preia comanda unică asupra tuturor trupelor și mijloacelor de luptă ale țării.

Organele de miliție și pompierii își păstrează toate atribuțiile specifice, pe care trebuie să și le exercite cu toată fermitatea.

4. Conducerile și toți oamenii muncii sînt chemați să asigure protecția unităților economice, comerciale, sanitare, de învățămînt, știință și cultură. Societatea românească trebuie să funcționeze normal prin contribuția devotată a fiecăruia dintre noi.

De asemenea, facem apel la toți concetățenii să sprijine organele de ordine în asigurarea integrității localurilor ambasadelor și imunitatea diplomaților.

5. Organismele noilor structuri ale democrației trebuie să-și înceapă urgent activitatea de refacere a țării, constituindu-se ferm, intrînd imediat în subordinea Consiliului și adoptînd, împreună cu acesta, măsurile de ordin politic, social, administrativ și economic, absolut necesare primelor etape ale reconstrucției.

Fie ca primul Nou An liber să aducă în România, odată cu bucuria eliberării, liniștea și calmul care ne vor permite asumarea tuturor răspunderilor unui popor care-și afirmă demnitatea.

Consensul național, conlucrarea forțelor creatoare ale țării, a tuturor categoriilor sociale de orice naționalitate constituie condiția vitală și garanția înfăptuirii obiectivelor fundamentale ale procesului revoluționar în România.

După ce Virgil Măgureanu a dat citire Comunicatului Consiliului Frontului Salvării Naționale, a luat cuvîntul Ion Iliescu, care a spus:

Ținînd seama de fenomenele grave care se produc în societatea noastră – rezultat al vidului de putere care s-a creat prin răsturnarea dictaturii și al actelor teroriste care au continuat – deși, precum vedeți, sînt în slăbire – dar și al unor manifestări de oarecare anarhie – este absolut necesar să realizăm o unitate de acțiune a tuturor forțelor interesate în redresarea țării, să curmăm orice acțiuni care pot să împiedice însănătoșirea vieții noastre, desfășurarea activității normale în toate sectoarele de activitate, asigurarea securității individuale a tuturor cetățenilor, condiții normale pentru desfășurarea vieții pașnice a țării. Acesta este sensul tuturor măsurilor care sînt preconizate în acest comunicat, pentru care cerem sprijinul activ al tuturor celor interesați în realizarea pînă la capăt a obiectivelor transformărilor revoluționare, într-adevăr revoluționare, care au loc în țara noastră.

Mai citește
– alte articole de ziar din perioada imediat următoare revoluţiei la pagina Presa românească 1989-1990.
– vezi alte fragmente din emisiunea TVR din perioada revoluției la pagina TVR în decembrie 1989.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.