Emisiune Digi 24 – Cine a tras în noi, după 22? (video)

Emisiune la postul TV Digi24, în care am apărut și eu (minutul 3,42 – 4,18). Precizez ca am spus ziariștilor mai multe lucruri decît apar în emisiune, realizatorii se pare că au ales doar ceea ce coincide cu tema „Cine a tras în noi, după 22?”. Totodată emisiunea folosește multe înregistrări video din timpul revoluției pe care le-ați putut vedea anterior pe blogul meu. Remarc și prezența domnului procuror Dan Voinea, care vorbește despre elicopterele care au atacat televiziunea, confirmînd cele scrise de mine în 2009 pe acest blog, în articolul „Adevărul despre elicopterul care a tras la televiziune, speriindu-l pe actualul procuror general adjunct Tiberiu Mihail Niţu” (linc), dar adăugînd și niște informații suplimentare pe acel subiect.

Transcriere parțială (lipsesc discuțiile din înregistrările făcute chiar în timpul revoluției) a emisiunii pusă pe saitul Digi24 (linc):

La câteva ore după fuga soţilor Ceaușescu, la radio şi la televizor, românilor li se spune pentru prima dată că Revoluţia este atacată de „terorişti”. Populaţia primeşte arme ca să lupte cu duşmanul invizibil.

Deşi Armata şi Securitatea trecuseră, cel puţin oficial, de partea poporului, totuşi se trăgea. Primele focuri s-au auzit pe data de 22 decembrie, spre seară. De la balconul Comitetului Central veneau apeluri disperate ca focul să înceteze. Totuşi, s-a tras în continuare, până la Crăciun. Este preambulul unui fenomen descris în raportul Parchetului drept „fenomenul diversionist terorist care se declanşează pe 22 decembrie, la ora 18”.

Părea că teroriştii trăgeau din toate direcţiile, în tot ce mişca. Însă, ca într-o grandioasă piesă de teatru, numai în balconul Comitetului Central, luminat ca ziua de reflectoarele televiziunii care transmitea totul în direct, nu trăgea nimeni. Balconul lui Ceauşescu în care se instalase deja noua putere nu era o ţintă pentru aşa zişii ,,terorişti,,.

Se instaurează o stare generală de confuzie şi de teamă, consemneaza raportul procurorilor.

Dan Voinea, fost şef adjunct al Secţiei Parchetelor Militare: „După 22 nu mai ai manifestnţi care să strige în stradă împotriva puterii pentru că nu mai aveai puterea şi atunci ca să justifici ocuparea cu militari a instituţiilor administraţiei statului, au invocat existenţa acestor grupe de terorişti.”

Ideea teroriştilor este inoculată pe toate căile, iar civilii sunt chemaţi să vină direct în bătaia gloanţele ca să apere televiziunea.

Din raport rezultă că totul a fost o înscenare.

Dan Voinea: „Pentru că este vorba de TVR, ea a fost atacată la un moment dat de două elicoptere. Doi dintre membrii echipajului unui elicopter au fost răniţi atunci când au atact televiziunea şi au fost audiaţi la parchet. Ei au spus următorul lucru. Că şeful aviaţiei militare de atunci, generalul Rus, i-a chemat, i-a obligat să şteargă toate însemnele militare de pe elicopter şi i-a trimis să tragă la televiziune la etajul 11, unde se aflau teroriştii.”

În tot acest haos generalizat din Capitală, dar şi din alte oraşe ale ţării, diversiunile capătă o amploare inimaginabilă, după cum arată raportul parchetului. Practic armata a tras în armată.

Marius Mioc avea 21 de ani în decembrie 1989 şi a participat la evenimentele din Timişoara. A trăit chiar el episodul „teroriştii”.

Marius Mioc, revoluţionar: „Ni s-a spus să ţinem întuneric, ca să nu ne vadă teroriştii pe geam şi să ne împuşte. Deci stăteam în întuneric şi ne bate la uşă de vizavi cineva, zice că a văzut un terorist la noi în clădire că face

semnale luminoase cu lumini colorate. Şi până la urmă ne-a lămurit că atunci când îşi aprindea cineva ţigara cel de vizavi zicea că e semnal luminos făcut de terorişti.”

Şeful Statului Major, Ştefan Guşe, şi fostul şef al Securităţii, Iulian Vlad, sunt depăşiţi de situaţie sau aşa vor să pară în faţa camerelor de luat vederi.

Până în ziua în care soţii Ceauşescu au fost împuşcaţi, întreaga ţară a trăit psihoza terorismului.

Potrivit raportului procurorilor, „acţiunile diversionist-teroriste au provocat mai multe victime decât cele datorate acţiunii forţelor represive. Ele se diminuează ca intensitate, după împuşcarea soţilor Ceauşescu”. Concluzia parchetului este dureroasă.

„Rezultă indicii în sensul unei versiuni de anchetă pe care în mod nejustificat procurorii militari nu au avut-o în vedere şi anume aceea potrivit căreia în mod deliberat, persoane rămase neidentificate au încercat astfel dezorganizarea conducerii militare la toate nivelurile prin intermediul unor ordine, raporate şi informaţii false, prin răspândirea unor zvonuri privind interpretarea mişcării unor forţe ca fiind teroriste, care să ducă la conflicte reciproce urmând să aibă ca rezultat foarte multe victime, morţi, răniţi (MApN -USLA, Aeroportul Otopeni, Sibiu etc.), precum şi răspândirea unor zvonuri care să creeze confuzie şi panică în rândurile populaţiei.” (raport)

Astăzi, procurorii militari încearcă să afle din nou răspunsul la o întrebare nerezolvată timp de 27 de ani: cine-a tras în noi după 22? Că de ce, ştim.

Mai citește:
Terorişti prinşi în decembrie 1989
– Ion Iliescu la TVR, 22 decembrie 1989: „o grupă din unitățile securității … au început să tragă asupra cetățenilor și asupra sediului comitetulului central … apelăm la toți cetățenii ca să elibereze piața și zona din jurul palatului și a sediului, ca să poată pătrunde armata”
Ştefan Guşă: „Alertă totală peste tot, ăştia au fost nişte demenţi (…) Au doborît 8 elicoptere (…) O fi avut vreun regiment subteran pe undeva”
Teroriştii se pare nu mai au muniţie. Vor fi prinşi. Sînt libaneji şi sirieni care au fost paraşutaţi
Adevărul despre elicopterul care a tras la televiziune, speriindu-l pe actualul procuror general adjunct Tiberiu Mihail Niţu
– Alte fragmente din emisiunea TVR din timpul revoluției la pagina TVR în decembrie 1989
– Alte înregistrări video din timpul revoluției de la București la pagina Revoluția din București.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.