Pavel Dumitru, criminalul din Lugoj

Am mai prezentat pe acest blog evenimentele din decembrie 1989 din Lugoj, un loc unde s-a aflat cine a tras (linc). Vinovat pentru cei doi morți înregistrați în 20 decembrie 1989 la Lugoj – Valentin Rosada și Daniel Brocea, cît și pentru cei doi răniți – Nicolae Mircea Bejan și Nicolae Stoica, a fost găsit plutonierul Pavel Dumitru, care a fost osîndit la 20 de ani închisoare. În cauză a fost promovat și un recurs în anulare, care a fost însă respins (linc). Pavel Dumitru a fost eliberat din închisoare înainte de termen, în 2003, instanța considerînd că a dat dovezi temeinice de îndreptare (linc).

Revoluționarul lugojean Silviu Budulan a pus pe facebook o filmare în care apare și criminalul din Lugoj, Pavel Dumitru, deja eliberat din închisoare, vorbind despre evenimentele de atunci. Prezint filmarea și cititorilor acestui blog.

Transcriere înregistrare:
Pavel Dumitru: Pentru toate care s-au întîmplat în 89, eu, după părerea mea, după 9 ani și 8 luni de închisoare, că nu mă fac vinovat. Pentru că ordinul de luptă era ordin clar, care trebuia să acționez conform regulamentului militar.
Reporter: Cum a sunat ordinul?
Pavel Dumitru: Ordinul a sunat în felul următor: În 17 decembrie ora 13 s-a dat stare de război, prin indicativul „Radu cel frumos”. Și maiorul Paul Vasile, care era comandantul unității, mi-a spus clar: din informațiile sale, deci din informațiile pe care le avea aduse de securitatea română de atuncea, spunea că trupele armatei ungare se îndreaptă spre Arad, în direcția țării noastre. Deci nicidecum de revolta populației. Nu s-a spus nimic de revolta populației. Deci ne-am echipat cu armament și muniție de război pentru a merge la luptă împotriva armatei ungare. Nicidecum altceva. Totul am aflat abia în 22 decembrie, ora 12, că a fugit cu elicopterul Ceaușescu de pe acoperiș.
Procuror Romeo Bălan: În urma deschiderii focului de către inculpatul plutonier Pavel Dumitru a rezultat împușcarea mortală a două victime, Rosada Valentin și Brocea Daniel, și rănirea altor două persoane, Bejan Nicolae și Stoica Nicolae. Acuma, în legătură cu deschiderea focului, s-a stabilit încă de atunci, din cercetări, că nu a existat un ordin de deschidere a focului și inculpatul a deschis focul din proprie inițiativă. Ordinul pe care îl primise la intrarea în misiune și în acel post de pază și observare la etaj, era acela de a deschide focul numai la ordin. Deci în situația în care unitatea este atacată. Din toate probele administrate la urmărirea penală și ulterior la cercetarea judecătorească, s-a stabilit că nu a existat vreun atac din partea demonstranților spre unitatea militară și că, practic, pe fondul unei structuri psihice particulare, să spunem așa, rezultat din expertiza psihiatrică făcută, inculpatul a deschis focul fără a primi ordin și probabil speriindu-se de situația existentă atunci în Lugoj.

Mai citește:
– alte articole despre revoluția lugojeană, la pagina Revoluția din Lugoj
– Documente despre procesul plutonierului Pavel Dumitru, pe celălalt sait al meu, documente1989.wordpress.com (linc).

Un gând despre „Pavel Dumitru, criminalul din Lugoj

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.