Nouă limitare a libertății plănuită sub pretextul drepturilor de autor

Comisarul european Gunther Oettinger a înaintat către Parlamentul European o propunere legislativă prin care se urmărește reducerea drastică a dreptului de citare, rezultă dintr-un articol de Liviu Mihai de pe news.ro (linc).

Conform respectivului articol, propunerea urmărește interzicerea postării on-line a fragmentelor de text fără acordul celui care le-a publicat inițial. Nici măcar titlurile articolelor, în cazul în care sînt titluri creative, adică folosesc metafore (de pildă, dacă în titlu se folosește o expresie de felul „Iarna nu-i ca toamna”), nu vor putea fi reproduse. Titlurile care conțin strict fapte vor putea fi totuși repetate.

Deasemeni, se interzice parsarea lincurilor în rețelele sociale, adică ceea ce face actualmente facebook și alte asemenea rețele, cînd la postarea unui linc extrage titlul, introducerea și eventual o poză. Se mai impune obligația saiturilor care îngăduie utilizatorilor să adauge conținut pe internet să urmărească activitatea acestora și să pună la dispoziția autorităților și deținătorilor de drepturi de autor date despre activitatea acestor utilizatori. Vor trebui verificate chiar și pozele încărcate pe internet ca nu cumva să încalce drepturile de autor ale cuiva.

Am mai arătat într-un articol din 2009 (linc): „Trei sînt pretextele cu care se încearcă în lumea modernă limitarea libertăţii de expresie: combaterea pornografiei, combaterea extremismului şi apărarea drepturilor de autor”. Chiar și acest blog s-a dorit să fie șters de pe internet sub pretextul drepturilor de autor – reprodusesem o fotografie cu Stănculescu și am fost reclamat de cineva care nu avea nici un fel de drept cu privire la acea fotografie (linc).

În repetate rînduri în articolele mele am folosit citate din alte articole, în scop de analiză și comentariu, ceea ce legea românească a drepturilor de autor îngăduie. Deseori comentariile erau negative, adică dădeam citatul ca să explic apoi ce tîmpenii sînt scrise acolo. Cum o să primesc acordul deținătorului dreptului de autor să reproduc citate, dacă eu le reproduc pentru a-l critica? Dar chiar și simplul fapt că trebuie să cer aprobare pentru a reproduce un citat de cîteva rînduri înseamnă o complicație. Uneori la un simplu articol citez din 3-4 surse diferite, scriu articolul într-o oră sau două, dar apoi aștept o săptămînă să primesc aprobarea folosirii citatelor (dacă o primesc), cînd articolul poate nu mai e actual. Sau trebuie să rescriu articolul, că la unele citate am primit aprobare, la altele nu. Așadar, asemenea lege nu va stimula creația intelectuală (cum pretind demagogic adepții legilor despre drepturi de autor) ci din contră, o limitează. Simpla indicare a sursei atunci cînd citezi de undeva ar trebui să fie destul, mai ales cînd citarea se face pentru analiză și comentarii.

Pe lîngă interesul de a introduce cenzura, există în aceste propuneri și niște interese economice ale marilor corporații. Asemenea legi în primul rînd acestora le folosesc. Pentru mulți scriitori motivația principală de a scrie nu e legată de cîștiguri bănești, ci de posibilitatea de a-și face cunoscute ideile. Eu, de pildă, am precizat pe acest blog (linc) că accept să fie preluate pe internet scrierile mele de aici, fără pretenții materiale, cu condiția precizării sursei și autorului. De fapt, sînt chiar bucuros să fie preluate materialele mele, cu condiția citării corespunzătoare, căci asta e un fel de reclamă pentru mine. Sînt convins că la fel gîndesc destui alți scriitori. O dată adoptată o lege care ar impune acordul prealabil pentru orice citare, s-ar întîmpla următorul fenomen: degeaba spun eu că accept preluare fără pretenții materiale. N-o să stea Google sau Facebook, saituri de la care provine o mare parte din traficul pe blogul meu, să analizeze milioane de bloguri ca să vadă care din blogări acceptă preluări și care nu. N-o să mi se adreseze în mod special mie, ca să facă contract că au voie să preia de la mine, chiar dacă eu sînt dispus să le dau voie gratis. Vor face contract doar cu unele mari trusturi de presă, și astfel tot traficul de internet va fi dirijat către aceste trusturi. Degeaba aș avea eu pe blog un articol foarte bun despre un anumit eveniment. Cineva care ar vrea apoi să se refere la acel eveniment va evita să mă citeze pe mine, că nu știe clar dacă are voie s-o facă, n-are timp să investigheze acest lucru și nici să mă caute ca să facem un contract n-are timp. Din motive nu de calitate a articolului ci de siguranță juridică, va prefera să citeze un articol despre acel eveniment chiar mai prost calitativ, dar apărut într-un mare trust de presă. Odată semnat contractul cu un mare trust de presă, apare dreptul de a cita din zecile de mii de articole aflate în portofoliul acelui trust de presă (drept care acum e gratuit și necondiționat de vreun contract). Puțini vor fi cei care se vor complica cu citări din scriitori neafiliați. Marile trusturi de presă vor cîștiga piața mediatică nu pentru că oferă produse de calitate, ci pentru că oferă siguranță juridică pentru produsele lor. În lumea scriitorilor și ziariștilor va fi valabilă sintagma „nu aparții unui mare trust de presă, nu exiști” – ceea ce-i va aduce pe creatori la cheremul proprietarilor de trusturi. Nu-i o situație favorabilă dezvoltării creației intelectuale, scopul afișat demagogic de adepții legislației drepturilor de autor.

Mai citeşte:
Manipulare lingvistică: echivalarea copierii neautorizate cu furtul sau pirateria
Valentin Ceauşescu cere interzicerea piesei “Ultimele ore ale lui Ceauşescu”
Valentin Ceauşescu cere despăgubiri pentru folosirea numelui „Ceauşescu” într-o piesă de teatru
Adrian Năstase vrea reglementarea prin lege a discuţiilor pe internet
După Adrian Năstase şi Lia Olguţa Vasilescu, un nou fan al cenzurii: Silviu Prigoană
Proiect de lege pentru cenzurarea internetului
Vechiul duşman al libertăţii de exprimare Ioan Ghişe revine cu idei noi
Limitarea libertăţii prin creşterea drepturilor cetăţeneşti sau proiectul legislativ al deputatului Mihail Boldea
Reclamaţie împotriva mea la youtube
TVR, îngrijorată de „răspîndirea incontrolabilă” a adevărului despre revoluţie
România semnează tratatul ACTA, acceptînd astfel ideea de cenzurare a internetului
TVR îmi dă drept condiţionat de a-i folosi înregistrările din revoluţie
Încercări de cenzurare a internetului. Wikipedia englezească intră în grevă pentru o zi
Blogul lui Marius Mioc, suspendat a 2-a oară

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.