Laszlo Tokes: „Aș minți dacă aș spune că am pregătit ceva împotriva regimului Ceaușescu” (video)

Interviu cu Laszlo Tokes, prezentat în decembrie 2014 la TVR Timișoara.

Transcriere înregistrare:
0:23 Reporter: Ce rol ați jucat în evenimentele din 1989?
0:28 Laszlo Tokes: Vrînd-nevrînd, fără să fiu conștient de un rol însemnat, am contribuit la căderea dictaturii comuniste. Niciodată n-aș fi închipuit să se întîmple în așa fel. Sincer să vă spun, eu nu mă socoteam revoluționar. Aș minți dacă aș spune că am pregătit ceva împotriva regimului Ceaușescu. Pur și simplu mi-am îndeplinit datoria de o slugă a Domnului Dumnezeu, în așa fel încît nu am putut suporta minciuna, asuprirea, stăvilirea drepturilor omului. Și după o răbdare de mulți ani am ajuns la punctul acela încît a trebuit să decid. Era de ajuns o scînteie. Și acum se folosește de această expresie. O picătură încă lipsea din pahar să se umple. Și în toată țara, dar mai ales în unele părți ale țării, cum ar fi fost Timișoara, s-a creat o atmosferă de așa fel încît scînteia asta, picătura asta ultimă lipsea încă. Vrînd-nevrînd, am însemnat această picătură, această scînteie. Eu personal, dar mai mult comunitatea strîns unită a reformaților maghiari, la care s-au alăturat dintr-o clipă toți timișorenii, ceea ce era pentru noi un miracol dumnezeiesc. Și iată că ne-am găsit dintr-o clipă în mijlocul unei mișcări ample populare, ceea ce a însemnat revolta populară din Timișoara.
3:11 Reporter: Întoarcere la momentul 1989. Care sînt motivele pentru care ați participat la acele evenimente?
3:18 Laszlo Tokes: Totdeauna am arătat, am simțit un interes deosebit față de treburile sociale. Conform învățăturii bisericii noastre, preoții reformați sînt obligați să ia o atitudine proactivă față de societate, față de politică. De altfel, chiar și denumirea nostră de protestanți provine din această atitudine de bază istorică. În secolul al 16-lea strămoșii noștri s-au ridicat împotriva Vaticanului, a papalității, a dictaturii cezaro-papiste cu centrul din Roma. Și cred că această atitudine, această caracteristică, s-a moștenit din generație în generație.
4:23 Reporter: Ce a cîștigat România în 1989?
4:27 Laszlo Tokes: În prima perioadă a schimbărilor am crezut că schimbările pot fi exprimate prin metafora unei porți. Treci prin această poartă și ajungi în libertate. Dar ulterior mi-am dat seama că metafora adecvată a schimbării ar fi calea ca atare. În 1989 nu am ajuns în libertate ci am pornit spre libertate, așa cum poporul ales a lui Dumnezeu a necesitat 40 de ani pînă cînd a ajuns la pămîntul promisiunii. Și consider că, chiar după 25 de ani, sîntem pe această cale. Nu ar fi voie să ne întoarcem, să ne rătăcim, să pierdem scopurile revoluției românești. Scopurile schimbării de regim.
5:38 Reporter: Cît din proiectul 89 considerați că a fost împlinit, îndeplinit?
5:44 Laszlo Tokes: Instituțiile democratice au fost întemeiate. În mod formal am satisfăcut chiar și condițiile Europei unite. Dar ceea ce lipsea foarte mult era schimbarea de regim pe plan de mentalitate umană. Și chiar de aceea mă bucur. De exemplu cu ocazia demonstrațiilor privind Roșia Montană, ori, ulterior, cu ocazia demonstrațiilor antiguvernamentale, cu ocazia alegerilor prezidențiale, mi-am dat seama că această schimbare în mentalitate deja a luat amploare și iată că am reușit să devenim o majoritate în societatea românească. Democrația genuină românească, cum a zis domnul Iliescu, era în mare parte o demagogie socială politică. De acum înainte sper să punem în practică tot ce am avut de gînd și am avut în idealurile noastre cu 25 de ani în urmă.
7:12 Reporter: Revoluția la 25 de ani. Care este moștenirea revoluției?
7:16 Laszlo Tokes: Pentru mine, moștenirea cea mai importantă a revoluției ar fi morala acelor zile, cînd sute de mii de oameni au ieșit pe stradă, și-au riscat viața, au militat pentru, împotriva dictaturii și pentru democrație. De altfel, această morală, această conduită morală, a caracterizat toată țara. Pînă cînd nu s-a transformat prin manipulări meschine ale securității și ale clasei politice, pînă cînd nu s-a ajuns la, nu s-a transformat revolta într-un puci. Aceste manipulări au fost, au caracterizat tot secolul de la Marea Unire. Transilvania ar fi trebuit să devină inima României și chiar din contra, s-a deteriorat rolul Transilvaniei în Marea Românie. Așa că sper că într-o societate în care contează ca o valoare deosebită europeană, contează credința, fidelitatea, munca, cinstea, într-o astfel de societate vom putea continua și vom putea profita din această moștenire.

Mai citește:
– Revista „Time”, 1 ianuarie 1990: „Scînteia puţin probabilă a unei revoluţii”
– Începutul revoluției, lîngă biserica reformată din Timișoara. „Problema cu domnul Tokes a trecut pe planul ultim. Nu ne-a mai interesat pe noi treaba lui. Ne-a interesat acuma treaba noastră: Jos comunismul, jos dictatorul, libertate, democrație” (video)
– Alte articole legate de faptele lui Laszlo Tokes la pagina Cazul Laszlo Tokes.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.